Intel ruší žravý čipset pro Atom

13. 5. 2009 00:18    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Intel změnil své plány pro rok 2009 a vyškrtl z nich připravovaný čipset GL40, který měl nahradit již pomalu přesluhující čipovou sadu 945GSE. S tou se setkáváme v současné době.

Intel ruší žravý čipset pro Atom

Za tímto krokem stojí pravděpodobně nízký zájem výrobců, jímž se nelíbí zvýšená spotřeba. Čipová sada Intel GL40 + procesor Intel Atom 280, který se měl s ní dodávat, si totiž řekne o celých 16 W TDP. To je dvakrát tolik, než spotřeba kombinace stejného procesoru se stávající sadou Intel 945 GSE. Tento rozdíl je na poli malých notebooků, u kterých je kladen vysoký důraz na co nejnižší spotřebu, příliš výrazný. Nepomohl ani slibovaný nárůst výkonu v grafických operacích.

V brzké době bychom se měli setkávat s kombinací stávající čipové sady 945 GSE a mírně inovovaného Atomu N280, který nabídne o 60 MHz vyšší takt díky zvýšení rychlosti FSB na 667 Mhz. S novou čipovou sadou bychom se mohli setkat přibližně v září, na kdy je naplánováno uvedení čipsetů Pineview a Tiger Point, které jsou směřovány do kategorie mininotebooků s 10“ nebo větším displejem.

Zdroj: www.reghardware.co.uk

Krátké zprávy

Diskuse