Spojení Western Digital a Hitachi GST dokončeno

11. 3. 2012 00:38    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Ačkoli bylo spojení obou společností úspěšně dokončeno, s pevnými disky i dalšími produkty obou značek se budeme setkávat i nadále

Spojení Western Digital a Hitachi GST dokončeno

Akvizice části společnosti Hitachi zabývající se výrobou pevných disků ze strany společnosti Western Digital je již téměř uzavřena. Aby však bylo vyhověno požadavkům antimonopolních orgánů, zůstanou zachovány obě značky jako nezávislé filiálky s tím, že každá bude nabízet produkty pod svým jménem.

Společnost Western Digital za celou transakci zaplatí 3,9 miliardy USD v hotovosti a další téměř 1 miliardu USD v akciích (celkem 25 milionů kusů v celkové hodnotě 0,9 miliardy USD - Hitachi tak bude ve WD vlastnit zhruba 10% akcií). Dalších 392 milionů USD již společnost Western Digital zaplatila jako součást "námluv."

Podle dohody budou obě společnosti nadále pokračovat ve své běžné činnosti. Pokud by se sečetly příjmy obou společností za rok 2011, dostali bychom se na částku 15 miliard USD.

Celá transakce byla plánována již více než rok, kvůli nejrůznějším vyjednáváním však byla dokončena až nyní. Problémem byly zejména obavy antimonopolních orgánů různých zemí o to, aby nebylo nijak narušeno konkurenční prostředí v oblasti výroby pevných disků, čemuž určitě nepomohlo ani plánované převzetí HDD divize společnosti Samsung pod koncert Seagate Technology. Své požadavky tak k celé transakci vyslovila nejen Evropská unie, ale také úřady v USA a Číně.

Zdroj: www.computerworld.com

Krátké zprávy

Diskuse