Windows XP 64-bit Edition a notebook.

17. 2. 2004 00:00    Rubrika: Ostatní    Autor: import starších článků

Neodolal jsem a při testu notebooku s procesorem Athlon 64 krátce zkusil také Trial verzi 64-bitového operačního systému Windows XP. Co jsem zjistil? Pro běžného uživatele notebooku to zatím nemá význam.

Windows XP 64-bit Edition a notebook.

Jediný notebook, který je momentálně v ČR nabízen s 64-bitovým procesorem a který jsem testoval minulý týden, obsahuje CPU AMD Athlon 64 3000+. Microsoft nabízí pro Athlon 64 zkušební verzi svého operačního systému Win XP 64. Na webu ji lze stáhnout, ovšem je třeba počítat s tím, že soubor má velikost 420 MB (jedná se o ISO soubor, který je třeba vypálit na CD a z něho notebook následně nabootovat). Objednat lze také již hotové CD s instalací, ovšem jak dlouho bude trvat odeslání a doprava z USA, nejsem schopen odhadnout. Pro získání je třeba u obou možných postupů na webu nejprve zadat kontaktní údaje včetně poštovní adresy. Dostupná je prozatím jen anglická zkušební verze s platností 360 dní.

Trocha teorie:
Microsoft toho zatím o Win XP 64 mnoho neprozradil. Jako cílovou skupinu definuje uživatele specializovaných technických pracovních stanic. 64-bitů totiž umožňuje provádět rychlejší instrukce a mapovat větší operační paměť, což je využitelné v oblastech tvorby zvláštních filmových efektů, trojrozměrné animace a vědeckotechnických aplikací. Definice cílové skupiny Microsoftem pramení hlavně ze spojování s procesorem Intel Itanium, který se jako jediný objevuje v propagačních textech Microsoftu a který sám o sobě stojí několik desítek tisíc korun. Zkušební verze XP 64 však byla uvolněna zatím jen pro Athlon 64 a Opteron od AMD. Lze tedy předpokládat, že 64-bitů se rychleji rozšíří mezi normální smrtelníky s procesory, jako je právě AMD Athlon 64, a také, až Intel uvede svou konkurenční variantu cenově dostupného 64-bit procesoru (něco už se údajně chystá). Ve prospěch mého předpokladu hovoří i cena testovaného notebooku s procesorem Athlon 64, která je srovnatelná, nebo dokonce i lepší než u některých notebooků obsahujících 32-bitový procesor Pentium 4 HT (podle výrobce notebooku). Záležet bude do značné míry také na tom, jakou zvolí Microsoft cenovou politiku pro Windows XP 64.

Trocha praxe:
Instalace i pracovní prostředí se navenek tváří podobně jako standardní Windows XP. Že systém pracuje s 64-bitovými instrukcemi, se tak dozvíte jen z úvodní obrazovky při spouštění systému, nebo pokud si necháte zobrazit vlastnosti počítače ve složce "My Computer". Času na testy mnoho nebylo, ale ono dohromady zatím ani není mnoho co testovat. Problém je hlavně v tom, že pro tento operační systém je doposud jen velmi málo aplikací. Programy z běžných XP zde sice pracují, ale nadále jen jako 32-bitové, takže nárůst výkonu se nekoná. Horší je, že výrobci HW doposud nemají pro Win XP 64 nové ovladače a staré použít nelze. Pravda, několik ovladačů například pro grafické karty už existuje, ale jedná se hlavně o desktopové varianty. Pro mobilní grafiku jsou ovladače zatím v nedohlednu, takže například Mobilní Radeon 9600 se na testovaném stroji tvářil jako běžná VGA karta, která neoplývá přílišnou rychlostí ani při rolování internetových stránek s grafikou.

Pokud jste nadšenec pro nové technologie a vlastníte procesor Athlon 64, určitě si Windows XP 64 vyzkoušejte. Pokud však od svého počítače požadujete výkon k práci, budete si ještě muset chvilku počkat na oficiální verzi Windows XP 64, která s sebou jistě přinese i vlnu nových HW ovladačů a postupem času i nových aplikací. Doufejme, že to nebude trvat dlouho. 64-bitů je totiž jeden z aspektů, kterým lze zvedat výkon procesorů bez navyšování frekvence, a tudíž i bez navyšování zahřívání, což je u notebooků velmi sledovaným hlediskem.

- Viktor Péder -

Ostatní

Diskuse