Přehled, co nás čeká v roce 2014 mezi notebooky

15. 1. 2014 08:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Jan Konvalina

Minulý rok, byl z technologického hlediska poměrně skromný, to by se však mělo s rokem 2014 poměrně zásadně změnit a čeká nás větší množství zajímavých technologií, které se pokusíme shrnout.

Přehled, co nás čeká v roce 2014 mezi notebooky

Procesory jako hlavní tahouni pokroku

Jedna z nejdůležitějších komponent notebooku je bezesporu mikroprocesor, proto jím začneme. Oba konkurenční výrobci, Intel i AMD, by tento rok měli přijít s novou architekturou procesorů. I když Intel v druhé polovině roku 2013 představil nástupce starší Ivy Bridge v podobě architektury Haswell a stále je na trhu pouze omezené portfolio především ve středním segmentu, chce v roce 2014 už vydat nástupce. 5. generace rodiny architektury Core ponese označení Broadwell. Pro Intel a pro vydání v roce 2014 bude prioritní zvládnutí výroby pokročilým 14nm postupem, zatím je prý výtěžnost velmi slabá. Pokud se vše podaří, mohly by se procesory dostat na trh na podzim nebo ke konci roku. Broadwell přinese opět především optimalizaci spotřeby, efektivity na takt a grafického výkonu, proto se možná objeví pouze v mobilních variantách v BGA pouzdrech pro notebooky. Z dalších vylepšení zatím není příliš známo, ale bude se jednat spíše jen o kosmetické úpravy. Pokud jste tedy s nákupem notebooku čekali na nové procesory, čekání možná nemá valnějšího smyslu.


AMD mění taktiku

AMD už brzy na trh dodá novou generaci APU Kaveri, ty kombinují procesor i grafickou kartu v jednom pouzdře a co se grafického výkonu týká, určitě zase Intel porazí. Procesorový výkon bude opět stačit na nižší střední třídu konkurenčních procesorů. V řeči čísel čipy obsahují až 2,41 miliardy tranzistorů a výkon by se mohl dostat k hranici 859 GFLOPS. TDP by mělo začínat na 15 W. APU Kaveri však nabídnou velmi sympatickou multimediální výbavu. Čipy budou velmi podobné použitým APU v nových herních konzolích Xbox One a Playstation 4. Budou tedy podporovat DirectX 11.2 a nové technologie v rámci architektury GCN 1.1. Také by měla být poprvé implementována technologie API Mantle, která by měla několikanásobně zvýšit výkon ve hrách, které na ni budou připraveny.

Otazník okolo grafických karet

Další, pro mnoho uživatelů ještě důležitější komponenta v notebooku je grafická karta. Když vynecháme grafické adaptéry Intelu, které stačí na kancelářské využití, multimédia a nenáročné hry, zbývají nám pouze dva hráči na trhu, AMD a NVIDIA, oba dva by měli přinést novou řadu grafický čipů, ale možná to nebude tak jednoduché. NVIDIA by měla představit už v únoru novou generaci mobilních grafických karet architektury Maxwell označených jako řada 800M. Zatím však nikdo neví, zda nepůjde pouze o přeznačenou starší architekturu Kepler. Minimálně u nižších řad je to skoro jisté, ale od GeForce GTX 850M by se mohlo jednat o nové čipy. Nové karty GeForce 800M budou vyrobeny stále 28nm technologií, ale přinesou například unifikovanou virtuální paměť a jiné novinky. NVIDIA se i nadále chce a bude soustředit také na tablety a přenosná zařízení a po představení mobilního čipu Tegra K1, který se bude ucházet o použití především v tabletech, plánuje i další mobilní grafické čipy.


AMD přinese řadu Radeon HD 8000M ( zajímavé jak se nám číselné řady sešly) a protože je firma závislá na externích výrobcích čipů, také zůstane u 28nm technologie výroby. O nových Radeonech máme informací více. Jádra „Mars“, budou použita v modelech řad HD 8500 a 8600, přesněji Radeon HD 8570M, 8590M a 8690M, všechna budou mít 384 stream procesorů a lišit se budou především frekvencemi jádra a druhem a frekvencí pamětí (budou použity DDR3 i DDR5) s kapacitou 1 GB. Vyšší modely řady HD 8700M s modely Radeon HD 8730M, 8750M, 8770M a 8790M budou mít stále 384 stream procesorů, ale použijí se vyšší takty jádra a větší šířka paměťové sběrnice, konkrétně 128 bitů. O nejvyšší řadě 8800M toho zatím moc nevíme, ale je dost možné, že to bude pouze přeznačená starší řada HD 7800M se 640 stream procesory a 2 GB paměti. AMD se už stihlo pochlubit i podporovanými technologiemi, a tak nabídne například Boost Clock, tedy dynamické přetaktování v případě potřeby i nad základní frekvenci čipu, CrossFire, které najdeme pouze u těch nejvýkonnějších herních notebooků, PowerPlay, PowerTune a nebo ZeroCore pro minimální spotřebu při nevyužitém jádru. Nebude chybět DirectX 11.1, OpenCL 1.2, UVD (DXVA 2.0) a HD3D. Obecně řečeno by nové Radeony měly nabídnout větší výkon se stejnou spotřebou.

Přes všechny tyto informace se ale čím dál častěji objevují zvěsti, že obě firmy vyrábějící grafické adaptéry tento rok vynechají nebo pouze přeznačí starší modely, snad to jsou jen plané zprávy a dočkáme se nových modelů.

DDR4 konečně přichází do praxe

V roce 2014 však nezůstane zvyšování výkonu pouze u procesorů a grafických karet. Samsung už má totiž první funkční vzorky DDR4 operační paměti a masová výroba se rozjede poměrně brzy. Tu brzdí především výrobci procesorů, ale s příchodem nových modelů už by neměl být s řadiči problém. Z počátku se však bude jednat o drahou technologii, která bude určena především fanouškům a výkonným systémům. Je tedy velmi pravděpodobné že na sklonku roku by se mohly objevit první modely s novým typem operační paměti.


Kapacita + rychlost = hybrid

Tak jako operační paměti jsou neméně potřeba i pevné disky pro naše data. SSD už jsou s námi poměrně dlouho a poměr kapacita/cena je stále velmi nepříznivá a nevypadá, že by se měla rychle lepšit. Obyčejné plotnové disky jsou dostatečně velké, ale často velmi pomalé, především levné s 5400 ot./min. Dobrá střední varianta jsou takzvané hybridní pevné disky. Kombinace plotnového disku a SSD s velikostí v řádech pár desítek GB. SSD zde funguje jako jistá forma cache nebo operační paměti, kdy potřebné soubory jsou na rychlých paměťových čipech a velké soubory na klasickém disku. Problém však byl, že dosud byl výběr modelů, které si může uživatel koupit, spočítatelný na prstech jedné ruky, a často byla cena velmi nadnesená. To by se však mělo s novým rokem změnit. Na trh dorazí i modely od WD a Toshiby. A cena by měla klesnout díky konkurenci.


Rok 2014 bude mezi notebooky spíše ve znamení evoluce. výrobci se nás stále budou snažit přesvědčit, že Ultrabooky a různé konvertibilní hybridy má každý a vládnou světu, avšak ani zde se dramatická revoluce neočekává. Snad budou nové technologie více než jen drobná evoluce.

Ostatní

Diskuse