HP 530 - Core Duo levněji

28. 5. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Není tomu tak dávno, co HP vtrhlo na náš trh s překvapivě levnými základními notebooky řady 5x0. A jelikož se evoluce nevyhýbá ani extrémnímu lowendu, tak máme v cenové hladině nad deset tisíc korun již možnost koupit 15,4'' notebook s procesorem Core Duo, bezdrátovým adaptérem a DVD vypalovačkou! Splátku nízké ceně objevíte například jen v minimálním počtu portů nebo ve FreeDOSu namísto plnohodnotného OS u nejlevnějších konfigurací.

HP 530 - Core Duo levněji

Šasi notebooku je prakticky totožné se starším kouskem s číslicí 510 ve jméně, který jsme vám už představovali. Už tenkrát jsem vyzdvihoval celkem povedený a poměrně nezaměnitelný design, který v této cenové kategorii potěší. Na druhou stranu je dobré si uvědomit, že výměnou prošly jen „vnitřnosti“, přitom nějaký facelift bych ocenil také. Ale to je jedna z daní minimální ceně – nové vstřikovací formy na plasty by přeci také něco stály. Rozměry jsou tedy 358 x 257 x 35 mm, hmotnost 2,7 kg, což je stále ještě přijatelné, i když při delší cestě pěšky už brašnu pěkně ucítíte.

Zřejmě naprosto stejný jako u předchůdce bude i použitý displej, alespoň technická data tomu nasvědčují: jde o leštěnou širokoúhlou 15,4‘‘ obrazovku s rozlišením WXGA (1280 x 800 pixelů). K ovládání je pak použit v charakteristickém prolisu uložený dvoutlačítkový touchpad, který možná budete používat častěji, než byste chtěli, neboť díky pouhým dvěma USB portům si snadno dovedu představit situaci, kdy na myš místo prostě nezbude. Někomu to nevadí, ale třeba já se bez myši téměř neobejdu.

Všechny radikální změny se odehrály uvnitř počítače. A jsem rád, že mohu napsat, že změny k lepšímu, i když žádné „žihadlo“ čekat nemůžeme. Vzhledem k tomu, že v 510 byl použit stařičký procesor Pentium M, tak největší posun můžeme čekat právě zde. HP 530 disponuje ořezaným dvoujádrovým procesorem Intel Core Duo T2050 (1,6 GHz, 2 MB L2 cache, 533 MHz FSB). Nominální frekvence procesoru je nižší, než u Pentia M použitého v HP 510 (2,13 GHz), takže v jednovláknových aplikacích nás žádná sláva nečeká - a to musím zmínit i nejlevnější konfiguraci, kde si musíte vystačit s Intel Celeronem M410 (1,46 GHz, 1 MB L2 cache, 533 MHz FSB). Přes to je generační posun u procesoru jednoznačně cestou vpřed, neboť využití vícejádrových procesorů rapidně roste. Nejvýraznější nárůst výkonu zaznamená grafika, protože díky nutnosti použít k procesoru i odpovídající čipset 945GM se setkáme s grafickým čipem GMA 950, který je přes všechna omezení integrovaných řešení přeci jen podstatně lepší volbou, než stará „devítistovka“. Sdílet paměť může se systémem, který má k disposici 512 MB RAM v jediném DDR2-667 modulu, což je sice hezké, ale na nějakou svižnost s Vista Aero rozhraním klidně zapomeňte. Nejdražší konfigurace HP 530 má ve výbavě 1 GB RAM, což je na ultralowend velice sympatické.

Pevný disk je konečně připojen přes SATA rozhraní, má kapacitu 80 GB a rychlost rotace ploten 5400 ot./min., což je řekněme průměrné, ovšem v dané cenové hladině potěšující. A jediné místo, kde už snad dnes nelze udělat chybu, je optická mechanika, jako snad už úplně všude DVD Super Multi vypalovačka. Baterie je lithium-iontová, a jak je u většiny výrobců obvyklé, nedovíme se o ní téměř nic, pouze údaj o čtveřici článků a velmi nízkém výkonu 32 Wh (watthodin).

Konektivita se drží zuby nehty alespoň standardu, najdeme zde Wi-Fi adaptér, podle konfigurace buďto Intel a/b/g nebo Broadcom b/g. Vzhledem k nepříliš častému využívání a-standardu je to však celkem jedno. Následuje LAN adaptér s rychlostí 10/100 Mbit/s a analogový modem. Přestože vzhledem k ceně bych notebooku odpustil leccos, v oblasti portů klidně můžu mluvit o katastrofě. To totiž dělávám vždy, když je v notebooku málo USB 2.0 portů, a to dva zde přítomné porty pro mě jsou. Až příliš lehce si umím představit situaci, kdy jsou dva porty málo (myš, flashka, externí HDD a třeba tiskárna a kam s tím..). Dále jsou k dispozici pouze dva audiokonektory pro 3,5mm jacky a VGA (D-Sub) konektor. Pro rozšíření tu je ještě PC Card I/II slot a to je naprosto vše.

Přestože je notebook opravdovým entry-levelem, najdeme i zde všechny klasické HP utility, navíc i programy jako Adobe Leader, Roxio Creator Basic 9 nebo trial Symantec Norton Internet Security 2007. Operační systémy se liší podle konfigurace, začínají u FreeDOSu a chcete-li si připlatit, dostanete Windows Vista Home Basic (tedy mj. bez Aero rozhraní). Záruka je na dobu jednoho roku, pro fyzické osoby ze zákona na roky dva.

Přestože HP nabízí více konfigurací včetně té s procesorem Intel Celeron M, k dnešnímu dni má oficiální doporučenou koncovou cenu pouze pro HP 530 v sestavě s procesorem Intel Core Duo T2050 (1,6 GHz, 2 MB L2 cache, 533 MHz, FSB), 512 MB DDR2-667 RAM, integrovanou grafikou GMA 950, SATA HDD 80 GB 5400 ot./min, Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100, 2x USB 2.0, s FreeDOSem, a to 13 980 Kč bez DPH (16 636 Kč s DPH).

Představení

Diskuse