Lenovo ThinkPad X300 - 'ultimátní ThinkPad'

3. 3. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

ThinkPad X300 je opravdu výjimečný notebook, který vzbudil mnoho pozornosti. Raritu z něho dělá především poměr velikosti ku vybavenosti sečtené s výkonem. Posuďte sami: 13,3'' LED displej, procesor Intel Core 2 Duo, SSD disk, extratenké tělo s hmotností 1,3 kg a přitom nechybí ani celá další řada vymožeností, které v segmentu takto malých notebooků nejsou zrovna obvyklé - třeba integrovaná optická mechanika. Špičkové výbavě odpovídá i cena, která pro ČR činí 60 000 Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad X300 - 'ultimátní ThinkPad'

Zadání pro Lenovo znělo jasně, uživatelé by chtěli špičkový, plně vybavený a výkonný pidipřístroj – nic nešidit, jen minimalizovat. A to se u Lenova povedlo na jedničku. Šasi přístroje má rozměry 328 x 231 x 18,6 mm a hmotnost od 1,33 kg (ovšem bez optické mechaniky, v ČR nabízený model bude o něco těžší). Navíc to není nějaký obyčejný kus tvrzeného plastu, ale kompozitová „formule“. Tento Thinkpad je totiž vyroben z hořčíkové slitiny a víko má z uhlíkových vláken a s hořčíkovými panty. Na části notebooku, které skrývají anténu Wi-Fi, byl navíc použit kompozit vyztužený vlákny skelnými, které na rozdíl od výše uvedených netlumí příjem signálu.

Designově se ovšem rodina ThinkPadů nezapře – opět nás čeká čistě černé tělo bez nějakých zvláštních výstřelků, zato vytvořeno velmi funkcionálně a s ohledem na ergonomii. Přesto mu díky poněkud technicistnímu přístupu elegance nechybí. Vezmeme-li ale v potaz, že do určité míry půjde o přímého konkurenta k MacBooku Air, v obou oblastech, rozměrech i designu, u mě Lenovo lehounce prohrává, zato to více než vynahrazuje ve všech ostatních oblastech.


Srovnání designu a velikosti MacBooku Air a ThinkPadu X300 – zdroj: laptoplogic.com

I displej byl navržen s maximálním ohledem na kvalitu a pohodlnost práce, tedy pokud jste zvyklí na menší písmenka. Rozlišení 1440 x 900 bodů umožňuje už bez problému pracovat i se dvěma otevřenými okny současně. Chválu si zaslouží i zdroj světla: podsvícení obstarávají LED, což je technologie pokročilejší, svítivější a hlavně tenčí – tedy z hlediska konstrukce víka, navíc není ani tak zranitelná jako klasické katodové trubice. Ani u ovládáni kurzoru nebylo sleveno z ThinkPad standardů, takže zde najdeme jak dvoutlačítkový touchpad, tak i trackpoint s komplet třemi tlačítky.

Výkon ThinkPadu X300 je postaven na procesoru Intel Core 2 Duo SL 7100 (1,2 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB), který je ještě vyráběn 65nm procesem. TDP se navíc (zejména díky nízké frekvenci) podařilo srazit na 12 W. A jako ke všem Core 2 procesorům, i k tomuto patří čipset s integrovaným grafickým čipem GM965. To značí také přítomnost GMA X3100 pro zpracování grafiky, což je u stroje tohoto zaměření jednoznačně nejlepší volba – špičkoví manažeři stejně nemají na hraní her čas;-) Na všechny ostatní práce, kde není prioritou 3D výkon, je čip zcela vhodný. Paměti jsou na obvyklé úrovni pro Vista notebooky. Dva moduly po 1 GB DDR2-667 paměti dobře rozhýbou Vistu, i když se o ně podělí s grafikou.

I když obvykle bývá nejdražší součástkou počítače procesor nebo grafická karta, na nějakou dobu si možná budeme zvykat, že nejvíce se investuje do úložiště dat. Doba, kdy SSD (Solid State Drive – využívá flash paměťové čipy) zcela vytlačí magnetické disky, už klepe na dveře. A první z vlaštovek je třeba právě X300, protože s jinými než esesdéčky se nenabízí. Je to sice na úkor kapacity (64 GB), ale výkonový nárůst je násobný. Je tedy dost pravděpodobné, že díky zrychlení nejpomalejší součástky se řada činností znatelně zrychlí i přes použití „pouze“ 1,2GHz procesoru. I když optická mechanika není tolik zajímavá, jde o Super Multi DVD vypalovačku, jednu raritní vlastnost má – výšku jen 7 mm. A i když počítač nemá klasický MultiBay, mechanika je zaměnitelná za sekundární baterii (nebo za vzduch :-) ). Primární baterie v notebooku je Li-Pol (obvyklejší u mobilních telefonů) a dobu výdrže zatím české zastoupení Lenova udává pouze v kombinaci se sekundární baterií a tedy bez DVD mechaniky. Pak to může být až 10 hodin.

U takto malých notebooků je pochopitelně místa pomálu, a na to vedle chlazení nejvíce doplácí možnost umisťovat porty, ovšem ThinkPad se drží statečně, zejména uvážíme-li kolik prostoru zabere optická mechanika. K dispozici je Wi-Fi karta standardů a/b/g/draft-n, LAN adaptér 10/100/1000, Bluetooth a do budoucna i WiMAX adaptér. Tři porty USB 2.0 jsou v téhle kategorii opravdu luxus, sekunduje jim ještě dvojice audiojacků a externí VGA konektor, což je kompletní výčet – největší slabinou notebooku tak bude chybějící dokovací konektor.

Za zmínku vzhledem k velikostí ovšem stojí přítomnost stereo reproduktorů, webkamery a mikrofonu, širší multimediální schopnosti ale vzhledem ke svému určení notebook postrádá, zato zabezpečení pomocí zámku kensington a čtečky otisků prstů je dostatečné i pro náročnou korporátní klientelu.

V Čechách je notebook dodáván s OS Windows Viste Business (s možností bezplatného downgrade na XP Pro), v zahraničí i s Vista Ultimate. Vzhledem k aktuálnosti tohoto výrobku zatím není jasná další softwarová výbava, ale pravděpodobně se nebude lišit od ostatních ThinkPadů – tedy ThinkVantage utility a drivery, Norton Internet Security, Diskeeper nebo WinDVD. Záruka je pouze roční, což je vzhledem k ceně notebooku poněkud tristní, avšak alespoň disponuje širokými možnostmi rozšíření.

Doporučená koncová cena pro Lenovo ThinkPad X300 v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo SL 7100 (1,2 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 2 GB RAM, GMA X3100, SDD 64 GB, Super Multi DVD, Wi-Fi draft-n, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, BT s Win Vista B je 59 990 Kč bez DPH (71 388 Kč s DPH).

Představení

Diskuse