HP Compaq 615 - základ na práci

22. 6. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

HP pojmenovalo řadu svých základních notebooků Essential a rovnou nabízí dva nové 15'' modely. Popíšeme si konfiguraci, která vsází na firmu AMD - používá procesory Turion a Athlon X2 a integrovanou grafiku ATI. Na zákazníka pak útočí především doporučenou koncovou cenou, která začíná už od 10 000 Kč bez DPH.

HP Compaq 615 - základ na práci

Řada Compaq Essentials je jednoznačně nejnižší v segmentu plnohodnotných notebooků od HP. Na nic zvláštního si nehraje, designově tak není komplikovaná (naštěstí). Compaq 615 je schovaný v jednoduchém černém šasi, které je velice podobné staršímu předchůdci HP 550. Z obrázku lze vysledovat jinou výšku rámečku nad displejem, což je dáno použitém obrazovky s jiným poměrem stran, a lehkou inovaci touchpadu. I zaklápění víka za tělo notebooku nebo prolis v části s klávesnicí zůstávají stejné. Mírně pozměněné jsou celkové rozměry notebooku, a to na 371,8 \xD7 254,3 \xD7 32 mm, hmotnost začíná už na 2,49 kg, což je znatelné zeštíhlení a v rámci kategorie patří tento notebook mezi obzvláště lehké.

Úhlopříčka displeje je 15,4'', ovšem použitý poměr stran je tzv. filmový, tedy 16:9. To sice umožňuje sledování širokoúhlých filmů bez obligátních černých proužků nevyužité plochy obrazovky, ale tento notebook je určený spíše na kancelářskou práci a zde to tolik výhodné není – všechny okna programů jsou nízká a práce trošku ztrácí přehlednost, je také potřeba mnohem častěji rolovat dokumenty atd. Rozlišení je HD ready 1366 x 768, obrazovka je leštěná (BrightView), oficiálně má být v nabídce i v antireflexní úpravě, která by pro práci byla také o něco vhodnější. Posouvání kurzoru umožňuje dvoutlačítkový touchpad, proto na práci na stabilním místě doporučuji spíše klasickou myš.

Po dlouhé době se setkáváme s notebookem, který nevsází na součástky od Intelu. Výrobce se přiklonil ke konkurenci a procesor i čipset jsou od AMD, což je u HP patrné už z označení, končícího na "5". Konkrétně se můžeme setkat se silnějším procesorem Turion X2 Mobile RM-74 (2,2 GHz, 1 MB L2 cache, 3600 MHz HyperTransport, 35 W TDP) nebo s procesorem Athlon X2 QL-64 (2,1 GHz, 1 MB L2 cache, 3600 MHz HyperTransport, 35 W TDP). Čipset je pod značkou AMD též, jde o RS780MN, tedy variantu M780G, který obsahuje integrovaný grafický čip ATI Radeon HD 3200, který podporuje DirectX10 a nabízí větší výkon i schopnosti než konkurence od Intelu. Přesto jde stále o integrované řešení a hraní novějších her se neobejde bez problémů. Paměťový systém je zajištěn jediným DDR2 modulem o velikosti 2 GB, druhý slot zůstává volný pro další upgrade.

Pevné disky můžeme podle konkrétní specifikace potkat dva, jednak 320GB, u slabší konfigurace pak 160GB, oba jsou připojeny přes SATA rozhraní a mají rychlost 5400 otáček za minutu. Optická jednotka je typu Super Multi DVD vypalovačka s podporou dvouvrstvého zápisu (DL), navíc jako prakticky všechny vypalovačky od HP podporuje technologii LightScribe, tedy jednobarevný popis médií z vrchní strany. Šestičlánkový Li-Ion akumulátor má výkon 47 Wh, počítač má udržet v chodu až tři a půl hodiny.

Zatímco konektivita notebooku je bezproblémová, v oblasti portů nabídne pouze nejnutnější základ, což ovšem vychází z ceny a určení notebooku. Pojďme se podívat jednotlivě. Z bezdrátových technologií vám 615 nabídne Wi-Fi Broadcom b/g, nechybí Bluetooth, konektory můžete zapojit do síťové karty Marwell (Fast Ethernet – 10/100 Mb/s) a do analogového modemu. K dispozici jsou dále tři porty USB, dvojice audiojacků a výstup pro externí VGA (D-Sub), dále úzký slot ExpressCard (/34) a slot pro paměťové karty MMC a SD. Žádné zvláštní zabezpečovací funkce notebook nemá, z multimédií mohu připomenout vestavěnou webkameru.

Sestavy Compaqu 615 jde pořídit bez OS nebo s Windows Vista Home Basic. Na disku najdete nainstalované programy od HP - Recovery Manager, SoftPaq Download Manager, Webcam Software, dále různý bloatware a trial verze jako Live Messenger, MS Office, Win DVD DVD Player atd. Záruku HP poskytuje po dobu 12 měsíců na IČO, 24 měsíců pak pro fyzické osoby.

Doporučená koncová cena pro HP Compaq 615 v konfiguraci s procesorem AMD Turion X2 Mobile RM-74 (2,2 GHz, 1 MB L2 cache, 3600 MHz HyperTransport, 35 W TDP), 2 GB RAM, grafikou ATI Radeon 3200, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0, Bt a s Windows Vista HP je 11 637 Kč bez DPH ( 13 848 Kč s DPH).

Představení

Diskuse