Lenovo Thinkpad Edge 13 - konec konzervativismu

29. 3. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

ThinkPad Edge je velice nekonvenčním notebookem v klasické řadě ThinkPadů - je barevný, má výrazně dynamičtější design těla a oblejší hrany. Uvnitř se skrývá nízkonapěťový procesor jak od Intelu, tak poprvé v historii firmy i od AMD. Jinak je notebook vybaven pro standardní mobilní nasazení - 13'' displej, integrovaná grafická karta, půlgigabytový pevný disk, konektivita a hlavně nízká hmotnost. Z tradičních poznávacích znamení zůstal i TrackPoint. Doporučovaná koncová cena začíná hluboko pod 15 000 Kč bez DPH.

Lenovo Thinkpad Edge 13 - konec konzervativismu

První ThinkPad, který nemá jen číselné označení, ale přímo jméno. To lze přeložit jako okraj, ostří, břit, hrana... ale nejsem si tak zcela jist, co se tím vlastně snaží Lenovo naznačit. Podle výbavy i ceny jde o velice lehký, ale přijatelně výkonný notebook pro ty, kteří vyžadují mobilitu, ale nechtějí se vzdát výkonu. Této kategorii se říkává Thin-and-light notebooky a kdysi to bývala nejdražší kategorie s managerskými skvosty, ale dost utrpěla po příchodu mini notebooků a obecně výrazném zlevnění notebooků. I ThinkPad Edge už nepatří mezi drahé notebooky, navíc opět přibližuje značku ThinkPad nepříliš konzervativním majitelům – několik barev šasi i jeho dynamičtější design mezi proslulé „černé cihly“ moc nezapadá. Hlavní zajímavostí je ale jiné „nej“, totiž první uvedení procesoru od AMD v řadě notebooků ThinkPad. Pojďme se na to podívat podrobněji.

Šasi notebooku má rozměry 332 x 228 x 31,3 mm a hmotnost 1,64 kg. To je na kategorii 13'' notebooků velice dobrá hodnota, konkurence se běžně pohybuje kolem 2 kg a často ještě o dva tři dekagramy výše. Mobilita je tedy opravdu velmi dobrá a notebook Vás může bez obtíží doprovázet celý den, i když maximální udávaná výdrž baterie na celou pracovní „šichtu“ nevystačí. Zato si s notebookem pod paží můžete konečně připadat trošku víc „in“, Edge se totiž nedělá jen v klasické ThinkPad Flat Black, ale také v lesklé černé a dokonce červené barvě.

Displej má dnes obvyklý „cestovní“ rozměr 13,3'' a rozlišení 1366 x 768 pixelů, tedy HD ready, což je, myslím, velice dobrý kompromis mezi velikostí displeje, potažmo notebooku, kvalitou zobrazení a čitelností textu. Podsvícení obstarávají LED, s čímž souvisí i výhoda v podobě nižší spotřeby elektrické energie. Povrch je lesklý, což u ThinkPadů také dlouho nebývalo, ale v dnešní době je to zcela pochopitelné a ani u ThinkPadů to není novinka. Pro ovládání kurzoru zde není jen dvoutlačítkový touchpad, ale také jedna z hlavních designových značek ThinkPadů – rudý bod TrackPointu uprostřed klávesnice, pochopitelně s vlastní sadou tlačítek.

Přestože designově jde o zcela nový přístup k této konzervativní řadě a bez nápisu v rohu víka bych nikdy na ThinkPad netipoval, největší změna se odehrála uvnitř přístroje. Edge je totiž prvním ThinkPadem, který používá procesor od AMD. Je to určitě dobře, větší výběr na trhu a větší konkurence pro oba lídry výroby procesorů může uživatelům přinést jen dobré věci. Použit je procesor AMD Athlon Neo X2 L325 (1,5 GHz, 1 MB L2 cache, 1600 MHz Hypertransport, TDP 18 W) vyráběný dosud 65nm procesem, z čehož pramení vyšší TDP. Druhou možností je zůstat u Intelu a procesoru Core 2 Duo SU7300 (1,3 GHz, 3 MB L2 cache, 800 MHz FSB, TDP 10 W). S procesorem AMD je spojen čipset AMD 780 G s integrovaným grafickým čipem ATI Radeon HD 3200, který patří mezi to zajímavější mezi integrovanými řešeními a konkurenci Intelu v podobě čipsetu Intel GS45 a GMA 4500 MHD hravě poráží v syntetických testech o třetinu až polovinu (3DMark05) vyšším výkonem. Rozdílné součástky nalezneme i v paměťovém systému, kapacitou jde sice vždy o 4 GB ve dvou modulech, ovšem pro AMD pouze jako DDR2-667, Intel je spřažen s DDR3-1066 moduly.

Kvůli odstupňované ceně je podobně nevyrovnaná situace jako u pamětí i u pevných disků. Zatímco v případě pořízení verze s AMD musíte vzít zavděk pouze 320GB pevným diskem, ke konfiguracím s Intelem je to už 500 GB. Oba disky jsou pochopitelně SATA, rychlost rotace datových ploten výrobce neuvádí. Notebook neobsahuje optickou mechaniku, na to je příliš mobilní, jediné řešení tak představuje nepraktická mechanika externí. A opět jako u pamětí a disků se i u baterie opakuje situace – S AMD pouze 4článkévá baterie s výrobcem udávanou dobou výdrže 5 hodin, s Intelem už je článků šest a doba výdrže je 8 hodin. Data o výkonu a kapacitě baterií výrobce spoustu jako dalších technických údajů neudává a obecně shledávám web Lenova značně tajnůstkářský a také ne zcela přehledný, což pochopitelně budí jisté rozpaky.

Konektivita je na standardu, tedy Wi-Fi b/g, chybějící n ale zamrzí, Bleutooth 2.1+EDR a gigabitový Ethernet. U portů je situace velice spartánská až tristní, ale snad 3 USB porty, VGA a HDMI spolu s jediným(!) combo audio vstupem/výstupem bude stačit. Pokud ne, ještě můžete používat 5v1 čtečku paměťových karet. Podle webu výrobce je možnost mít v tomto notebooku i WWAN adaptér s GPS, ale v nabízených konfiguracích tato možnost není, takže snad v cizině a nebo někdy příště.

Edge je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit a jednoletou zárukou, dvouletá je poskytována pouze při nákupu fyzickou osobou – nepodnikatelem nebo za příplatek. Notebook také disponuje programy firemní utility ThinkVantage, což je velice dobře, další software výrobce nezmiňuje.

Doporučená koncová cena pro Thinkpad Edge v konfiguraci s procesorem AMD Athlon Neo X2 L325 (1,5 GHz, 1 MB L2 cache, 1600 MHz Hypertransport, TDP 18 W), integrovaným ATI Radeon HD 3200, 4 GB DDR2 RAM, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64bit je 13 579 Kč bez DPH (16 295 Kč s DPH).

Doporučená koncová cena pro Thinkpad Edge v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo SU7300 (1,3 GHz, 3 MB L2 cache, 800 MHz FSB, TDP 10 W), integrovaným Intel GMA 4500 MHD, 4 GB DDR3 RAM, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64bit je 18 099 Kč bez DPH (21 719 Kč s DPH).

Představení

Diskuse