SONY VAIO VPCEC2M1E/WI - domácí multimediální stanice

2. 8. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Josef Šonka

17,3'' VAIO s pro SONY typicky nesrozumitelným označením disponuje vším, co nenáročný uživatel u domácího notebooku potřebuje: rozumným výkonem procesoru Core i3 a mainstreamové grafické karty od ATI, širokou nabídkou konektivity, elegantním designem a doporučenou koncovou cenou pod 20 000 Kč bez DPH.

SONY VAIO VPCEC2M1E/WI - domácí multimediální stanice

Šasi notebooku má rozměry 409 x 274 x 32 mm, což prozrazuje použití 17,3" displeje. Notebook je však na své rozměry překvapivě tenký, což by mu v praxi mělo dodávat na eleganci. Jako materiál nečekejte nic jiného než plast, zde v matně bílém provedení. Z barevné uniformity vystupuje pouze černý spodek základny notebooku. Hmotnost notebooku je (na 17") příjemných 3,3 kg, což umožňuje i častější přenosy. Klávesnice notebooku je, jak je u SONY zvykem, v provedení "chiclet", tedy s mezerami mezi klávesami. Díky rozměrům notebooku zde najdeme krom numerického bloku také dost místa po stranách klávesnice. Bílá barva tlačítek příjemně zapadá do designu notebooku, stejně jako je tomu u touchpadu. Ten je opravdu rozměrný, dvoutlačítkový a s podporou multitouch.

Displej při své velké úhlopříčce disponuje pouze základním rozlišením 1600 x 900 bodů, alespoň budou informace na něm opravdu velmi dobře čitelné. Poměr stran je samozřejmě 16:9, o podsvícení se starají moderní LED. Jako jedinou přesnější informaci SONY zmiňuje vysoký kontrast, můžeme tak očekávat leštěný povrch.

Po hardwarové stránce je VAIO vybaveno dle současných trendů: základem je procesor Intel Core i3-350M (2,26 GHz, bez Turbo Boost) a "čipset" Intel HM55. Tuto dvojici doplňuje 4GB RAM (DDR3-1066) a mainstreamová grafická karta ATI Mobility Radeon 5650 s 1 GB 128bit videopaměti. Notebook tak má dostatek výkonu pro běžnou činnost a multimédia, žádné zázraky se v nových náročných 3D hrách od něj čekat nedají.

Úložné prostory také nepřekvapí - 500GB harddisk s 5400 ot./min patří k lepšímu standardu, škoda použití pouze běžné DVD-RW mechaniky. Domácímu multimediálnímu centru by více slušela Blu-ray combo mechanika spolu s displejem s vyšším rozlišením, oboje by se ale nepříznivě odrazilo na ceně. Notebook neočekává žádné větší pokusy o mobilní použití, takže disponuje slabší 39Wh baterií (3500 mAh), která by jej měla udržet v chodu okolo dvou a půl hodiny.

Konektivita notebooku také ničím nevybočuje ze zaběhlých standardů. Najdeme zde gigabitový síťový adaptér, Wi-Fi s 802.11n i Bluetooth. Různé další periferie se dají připojit pomocí čtveřice portů USB (jeden z nich je kombinovaný s eSATA), čtečky paměťových karet či Experss Card/34, obraz z notebooku na projektor či TV může vyvést klasický VGA konektor či HDMI. Nechybí ani webkamera ve víku displeje pro videokonference.

Softwarová výbava zahrnuje 64bitovou edici systému Windows 7 Home Premium, Microsoft Office Starter 2010 a řadu VAIO utilit. Dalšími zajímavými funkcionalitami jsou tlačítko WEB, sloužící pro rychlý start Linuxové distribuce se schopností připojení na internet, a tlačítko ASSIST, za kterým je schována celá řada diagnostických a samoopravných nástrojů.

Doporučená koncová cena SONY VAIO VPCEC2M1E/WI v konfiguraci s procesorem Intel Core i3 350M (2,26 GHz), 4GB RAM, 500GB diskem, DVD-RW, grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD 5650 (1GB) a Windows 7 Home Premium (64bit) je 19 158 Kč bez DPH (22 990 Kč bez DPH). Záruční doba je standardní dvouletá s nutností dopravit notebook do servisu.

Představení

Diskuse