Sony VAIO EA4S1 - 14'' stylovka

21. 2. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Sony představuje další stylový notebook s přijatelnou mírou mobility. Design je jako vždy na prvním místě, ale zklamáni nebudou ani ti, které více zajímá pohled 'pod kapotu'. Vedle nabídky hned 4 barev najdeme v notebooku procesor Intel Core i3, 14'' širokoúhlý displej, dedikovanou grafickou kartu od ATI a dokonce i ExpressCard slot. Doporučená koncová cena přitom ani zdaleka neatakuje hranici 20 000 Kč bez DPH.

Sony VAIO EA4S1 - 14'' stylovka

Tohle VAIO třídy E je jednoznačně zaměřeno na styl a design i výbava je tomu do značné míry podřízena. Vedle toho se Sony zajímá i o zákazníkův „budget“, takže je styl za přijatelnou korunu. Samozřejmostí jsou pak drobné kompromisy, ale nebijí nijak zvlášť do očí. A proti řadě konkurentů najdeme i mírný nadstandard, třeba v podobě dostatečného počtu USB konektorů nebo možnosti používat karty ExpressCard, byť pouze ty úzké.

Říkat něco k výtvarné podobě VAIO notebooků je skoro zbytečné. Jako vždycky se na design dbá, sněhobílý povrch víka (s jemným vzorem) a vnitřní části notebooku vypadá krásně, byť trošku náročně na údržbu, o moc jiné to nebude ani u růžové, zelené či modré, což jsou další barvy na výběr. Nevadí ani černý spodek šasi, vytváří to alespoň hezký kontrast. Bílý je i dvoutlačítkový touchpad a celá chiclet klávesnice, která navíc používá světle šedé popisky, což možná není praktické (třeba ve zhoršených světelných podmínkách), ale styl to jenom podtrhne.

Rozměry šasi jsou 345,8 x 238,7 x 27,3 mm a hmotnost s baterií dosahuje 2,35 kg. Jak je obvyklé u běžných či stylových a multimediálních notebooků této cenové kategorie a velikosti, na první pohled vypadají velice mobilně a vlastně to tak je, protože notebooky nejsou nijak těžké a kvalita jejich šasi většinou je také dostatečná. Hlavním zabijákem se tak stává kapacita baterie, resp. doba výdrže. VAIO obsahuje Li-Ion akumulátor s kapacitou 3500 mAh a výkonem 38,85 Wh, což samozřejmě není mnoho a tomu odpovídá i doba výdrže kolem 3 hodin. Navíc nabíjení trvá ještě o něco déle, takže váš pracovní den musí být alespoň z poloviny v dosahu elektrické sítě, protože jinak s sebou budete nosit jen „mrtvou váhu“, přestože jí nebude moc.

Displej má úhlopříčku 14'' a rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů). Povrch je samozřejmě leštěný a širokoúhlý (16:9). Výrobce se nezapomene pochlubit, že obrazovka poskytuje vysoký kontrast, ale do specifikací jeho hodnotu neuvádí stejně jako třeba zdroj podsvětlení, i když je pravděpodobné, že jím budou LED.

Používání procesorů od Intelu je dnes natolik masové, že použití AMD by bylo anoncováno nejméně rovnou v názvu článku, Takže žádný podiv, že i zde najdeme Intel z rodiny Core i3, konkrétně 380M (2,53 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP), který sice neobsahuje funkci Turbo Boost, ale z ostatních pohledů je to přijatelný procesor středního výkonu. Doplněn je čipsetem HM55 Express a dedikovanou grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD 5470 s 512 MB vlastní paměti, další kapacitu lze nasdílet se systémem. Karta patří do nižší střední třídy, má 80 pipelines a takt jádra na 750 MHz, paměťová sběrnice je ovšem pouze 64bitová. Podporuje sice DirectX 11, ovšem výkon stačí právě jen na spouštění nových her v nejnižších detailech, třeba Mafia 2 (2010) plynule (27 fps) poběží právě jen v tomto nastavení, ovšem už F.E.A.R 2 (2009) už zvládne i střední detaily s přehledem (34 fps). Paměťový systém je tvořen 4 GB DDR3-1066, přesné rozdělení do modulů ovšem výrobce neudává.

Pevný disk má kapacitu přijatelných 320 GB a připojené přes SATA. Rychlost je 5400 ot./min. Úlohu optické mechaniky hraje DVD Super Multi vypalovačka s podporou všech běžných formátů.

Konektivita je zajištěna pomocí adaptéru Wi-Fi se standardy b/g/n, gigabitového Ethernetu a Bluetooth 2.1+EDR. Periferie lze připojit přes trojici USB 2.0, jeden z portů je kombinovaný s eSATA. Dále je zde HDMI výstup na obraz s podporou prostorového zvuku a externí VGA, dvojice audiokonektorů a čtečka paměťových karet. Zvláštností je slot pro ExpressCard /34, širší karty (/54) se tedy nevejdou. Zmínit musím ještě VGA webkameru s integrovaným mikrofónem.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64, dále balíček programů VAIO (Brána, Media Plus, Care, Transfer Support, Update) a klasika v podobě Adobe Readeru, MS Office Starter 2010 nebo McAffe. Záruka je poskytována v době trvání dvou let, probíhá akce, při níž si po registraci svého VAIO notebooku můžete bezplatně prodloužit záruku na 3 roky.

Doporučená koncová cena pro Sony VAIO EA4S1 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-380M (12,53 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP), 4 GB RAM, dedikovanou grafikou ATI MR HD 5470, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000,3x USB 2.0, Bt a s Windows HP 64 činí 17 908 Kč bez DPH (21 490 Kč s DPH).

Představení

Diskuse