Lenovo ThinkPad W530 - profesionální stanice pro nejnáročnější

14. 1. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Lenovo představuje pracovní stanici s aktualizovaným hardwarem. Klasické přednosti zůstávají zachovány, pevná konstrukce s hořčíkovým rámem a karbonem vyztuženými plasty, výborné zabezpečení a hlavně vysoký výkon zajišťovaný procesory Intel Core i7 a dedikovanými grafickými kartami NVIDIA. Za zmínku stojí i HD displej s kalibrační sondou nebo na 15'' profipřístroj velmi přijatelná hmotnost. Jediné, co se bude málokomu líbit, bude asi cenovka...

Lenovo ThinkPad W530 - profesionální stanice pro nejnáročnější

...ale má to i svou výhodu. Pokud se běžně nestýkáte s profesionálními grafiky a střihači mimo jejich studia (kde obvykle jedou na podstatně výkonnějších nemobilní pracovních stanicích Silicon Graphics, SUN a podobných), na někoho s tímto notebookem narazíte jen málokdy, můžete si tedy užívat pocit exkluzivity, byť design je poměrně nenápadný a spíše technicistní než efektní či módní. Ctí tradici ThinkPadů a je matně černý a relativně hranatý, v zavřeném stavu kromě nevelkého loga vystupuje pouze ocelová šeď pantů víka displeje. A barva nelže, panty jsou ocelové. Velka míra pevnosti a tuhosti je vlastní celému přístroji, podílí se na ní především RollCage, tedy pevný rám z hořčíkové slitiny, který je „kapotován“ karbonovými kompozity a proti vibracím a nárazům chráněn elastickým polykarbonátem.

Pro většinu lidí ale bude zbytečné kupovat podobný notebook, pokud si na sebe nevydělá, takže určení je jasné – profesionálové z oblasti grafiky, CAD modelování a jiných výpočetně náročných oborů. I když – tenhle počítač je dobrý i na hry – na jakékoli. A nebo si ho můžete koupit prostě proto, že ho chcete...

Velikost 372,8 x 245,1 x 31,8 - 35,6 mm odpovídá kategorii a je jen o pár milimetrů menší než minule představovaný konkurent v podobě Fujitsu Celsius H720. Oproti němu je ovšem skoro o 20 dkg lehčí, výsledná hmotnost 2,62 kg patří v této kategorii mezi nejlepší. Co se mobility týče, záleží na tom, z jakého úhlu se díváte. V terénu člověk obvykle moc složitější práce neudělá a ocení spíše pomocníka pro komunikaci nebo psaní poznámek, z tohoto hlediska najdeme samozřejmě spoustu praktičtějších přístrojů, ať už si vystačíme se smartphonem nebo potřebujeme rovnou Ultrabook. Z druhé strany ovšem takovýto výkon ve stejně kompaktním balení budete hledat jen s obtížemi a na rozdíl od Ultrabooku můžete hrát nového Hitmana i cestou ve vlaku – nebo pro něj v CAD modelovat nový model Beretty. Výdrž devítičlánkové Li-Ion baterie bude velice záležet na použití notebooku, jako maximum uvádí výrobce 7 hodin, ovšem při práci s boostovaným procesorem a vytíženou dedikovanou kartou to klidně mohou být hodiny dvě.

15,6'' displej má charakteristiky, jak se na podobný notebook patří – Full HD (1920 x 1080), matným povrchem a LED podsvícením. Je škoda, že ani pro takto drahý a výkonný notebook není k dispozici IPS panel, ale výrobce se snažil a přidal kalibrační sondu pro udržení věrnosti barev a gamut 95%.

Na českém trhu jsou k dispozici dvě konfigurace, které se liší použitými procesory, grafickými kartami a disky, ostatní vlastnosti mají shodné. Maximalisté si mohou dopřát čtyřjádrový Intel Core i7-3820QM (2,7 GHz (TB 3,7 GHz), 8 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), levnější variantou je jen o 100 MHz pomalejší Core i7-3720QM (2,6 GHz (TB 3,6 GHz), 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W). Čipset taktéž dodává Intel, jde o model QM77. Dále jsou ve výbavě dedikované grafické karta NVIDIA Quadro K2000M a K1000M, logicky silnější karta patří k rychlejšímu procesoru. Jsou založeny na moderním jádru Kepler s 384, potažmo 192 unifikovanými shadery. U obou karet nalezneme 128bitovou paměťovou sběrnici a 2 GB vlastní DDR3 paměti. V rámci profesionálních karet jde v nabídce NVIDIA o střední třídu, ale dokáže se vypořádat se slušnou dávkou práce i moderními hrami. V případě nenáročné práce se o grafiku stará integrované jádro Intel HD 4000. Paměťový systém tvoří dva moduly DDR3-1600 o kapacitě 4 GB, celkem tedy 8 GB, k dispozici jsou další dva sloty (celkem 4) s podporou až 32 GB RAM.

Dvojí je i konfigurace paměťových zařízení, dražší sestava disponuje 500GB HDD se 7200 otáčkami za minutu, levnější se 180GB SSD. Lenovo zřejmě pro český trh nechtělo šponovat cenu příliš vysoko, ale cestou vpřed jsou jednoznačně SSD. Optickou mechaniku také na boku najdeme, je jí klasická Super Multi DVD vypalovačka.

Konektivita je samozřejmě výborná, pro komunikaci slouží obvyklá trojice adaptérů. Z bezdrátových technologií najdeme Wi-Fi a/g/n i Bluetooth 4.0, po kabelu lze připojit gigabitový Ethernet. Všechny notebooky jsou WWAN ready, obsahují tedy anténu i slot a stačí dokoupit 3G modem pro další způsob přístupu k sítím. Po stranách notebooku jsou dvojice USB 3.0 a USB 2.0, zde je jeden z konektorů kombinován s eSATA a stálým napájením, následuje mini DisplayPort a externí VGA, navíc zde najdeme i málo používaný a postarší konektor IEEE1394 (FireWire), kombinovaný zvukový konektor a čtečku paměťových karet 4v1, slot pro ExpressCard /34 a dokovací konektor. Bezpečnost zaručují čtečka otisků prstů s TPM čipem, v druhé z konfigurací i slot pro karty SmartCard. Ve výbavě nechybí ani webkamera 720p a integrovaný mikrofon.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Professional 64bit s možností levného upgradu na Win 8. Výbava je standardní, najdeme zde řadu softwaru pro správu a údržbu notebooku a řadu dalšího. Záruka je poskytována v trvání 36 měsíců.

Koncová cena pro Lenovo ThinkPad W530 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-3820QM (2,7 GHz (TB 3,7 GHz), 8 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 8 GB RAM, dedikovanou grafikou NVIDIA Quadro K2000M s 2 GB, HDD 500 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 2x USB 3.0 s Win 7 Pro 64bit činí 50 690 Kč bez DPH (61 335 Kč s DPH).

Představení

Diskuse