ASUS X550LN - levný všeuměl

4. 8. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jan Konvalina

Existuje velké množství nejrůznějších druhů notebooků, ale páteř prodejů stále tvoří běžné multimediální „patnáctky“ s cenou do dvaceti tisíc korun. U těch se předpokládá, že zastanou práci pro celou rodinu a ani hry mu nebudou úplně cizí. Jedním z významných hráčů na tomto trhu je i Asus a od něj si představíme nový XL550LN s moderním a úsporným procesorem Intel Core i5 4200U a grafickou kartou, se kterou už se musí počítat.

ASUS X550LN - levný všeuměl

ASUS XL550LN je poměrně nenápadný notebook, který se prodává převážně v šedé barvě, která zapadne do každé místnosti a nebude na sebe zbytečně upozorňovat. Designových zajímavostí se tu nedočkáme, pouze vrch víka je v podobě soustředěných kruhů, které trošku ozvláštní vzhled. Prostor kolem klávesnice je matný s jemnou perforací a tak nehrozí otisky prstů a podobné neduhy. Klávesnice typu chiclet sice nenabídne podsvícení, ale má numerický blok. Dále ještě stojí za zmínku velký a beztlačítkový touchpad neboli clickpad. Ani mobilita na tom není nijak špatně, při hmotnosti 2,3 kg a rozměrech 380 x 251 x 30 mm se příliš nepronese. K tomu ale příliš nepomůže baterie, která je pouze 4 článková s kapacitou 37Wh a přes poměrně úsporný procesor, bude problém se dostat ke 4 hodinám. Od zásuvky se tedy X550LN nerad vzdaluje.


Univerzální počítač musí mít i odpovídající výkon. O ten se v tomto případě stará procesor Intel Core i5 4200U architektury Haswell. Písmeno U značí nízkonapěťový čip a to je možná trošku schizofrenní problém. Nízkonapěťové procesory s malou spotřebou jsou vhodné pro ultrabooky a notebooky s dlouhou výdrží. ASUS X550LN je však multimediální model s dedikovanou grafickou kartou a malou baterií, kde by nějaká plnohodnotná mobilní Core i5 nabídla lepší výkon při zanedbatelně vyšší spotřebě. Samotný Core i5 4200U je dvoujádrový čip s podporou Hyperthreadingu taktovaný na pouhých 1,6 GHz s možností přetaktování v režimu Turbo až na 2,6GHz. To právě kvůli maximálnímu vyzářenému teplu TDP 15W. L3 cache má kapacitu 3MB. Aby to nevyznělo příliš kriticky, tak procesor samotný nabídne solidní výkon i na hry, jen je zde zvolen poměrně nešikovně. K procesoru je jako dedikovaná grafická karta zvolena Nvidia GeForce 840M s 2GB DD3 VRAM. Tento čip by již měl být postaven na nejnovější architektuře Maxwell a i přes 64bitovou sběrnici je možné si zahrát i novější hry. Na střední detaily s rozlišení 1366 x 768 pixelů se nad 30fps dostanete například ve hrách Titanfall, Call od Duty: Ghost a nebo i Battlefield 4. K tomu i pomůže 8GB DDR3L RAM v jednom modulu s možností rozšíření, díky volnému slotu.


U levného multimediálního notebooku se však zatím stále nedá očekávat nějaký moderní displej a tak použit matný panel s TN matricí a rozlišením 1366 x 768 pixelů. Ani nižší cena už není důvod k použití těchto předpotopních displejů, alespoň jsou eliminovány odlesky. Větší radost udělá úložiště s kapacitou 1TB v podobě 2.5“ pevného disku s 5400 otáčkami za minutu. V těle je i DVD-RW mechanika, která pokud nenajde uplatnění, poslouží jako druhá šachta pro SSD úložiště.

Notebook je vybaven všemi potřebným konektory a bezdrátovými technologiemi. V první řadě jsou v těle 2 x USB 3.0 a 1x USB 2.0 porty. Následuje HDMI a konektor RJ45 pro síťový kabel a historický D-sub. 3.5mm jack je v kombinaci se vstupem pro mikrofon. Z těch bezdrátových je WiFi a Bluetooth 4.0 samozřejmost.


ASUS X550LN se prodává bez operačního systému a je tedy nutné nějaký dokoupit, což umožňuje například vyhnutí se Windows 8 a instalaci Windows 7.

Koncová cena pro ASUS X550LN s procesorem Intel Core i5 4200U (2x 1,6GHz, 3MB L3 cache, 15W TDP), 8GB DDR3L RAM, 1TB HDD a grafickou kartou Nvidia GeForce 840M 2GB DDR3 VRAM je 14 999 Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse