Acer Aspire E15 - nenáročný základ v rodinném balení

1. 9. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Acer řadou Aspire E ukazuje, kam až lze stlačit cenu notebooků. E15 je model, který podle výbavy může stát málo nebo opravdu hodně málo, přesto nabídne velké 15'' šasi, 500GB pevný disk a případně i procesor Intel Core i3. Pokud hledáte jednoduchý notebook pro nenáročnou kancelářskou práci, zpozorněte.

Acer Aspire E15 - nenáročný základ v rodinném balení

Model Aspire E15 umí být velice levný, ale Acer dokáže vyrobit ještě levnější notebook. Přesto mi, především díky plnohodnotnému displeji, přijde model E15 o něco lepší. Vhodný bude především na jednoduchou kancelářskou práci, přehrávání filmů a surfování po webu, zvládne i VOIP telefonii, ale více už asi ne. Podle mě je to ideální notebook pro mé (pra-)rodiče. Chtějí být online, ale od počítače toho zase až tak moc neočekávají, hlavně čtení novin, prohlížení fotek vnoučků a možnost jim „zaskypeovat“.

Všechny notebooky řady E jsou si podobné. Mají jednoduché tělo s rovnými, jen v rozích mírně zaoblenými liniemi, design je střízlivý a praktický. Na jednu stranu je vidět, že vše je podřízeno levné výrobě, ale v jednoduchosti je síla a na notebooku zase nenacházím nic, co bych mu měl vytýkat. A pokud by to snad měla být přespřílišná střízlivost – model E15 se vyrábí i ve veselých barvách – zelené a růžové. Materiálem je především plast, ale plocha kolem klávesnice je v designu broušeného kovu.


Ani rozměry nás příliš nepřekvapí, 391,6 x 256 x 30,3 mm jsou zcela v intencích kategorie, hmotnost 2,5 kg je pro tuto kategorii přijatelná, i když dnes spíše na horní hranici. Vzhledem k ní už nelze notebook hodnotit jako vysoce mobilní, ale s kvalitní brašnou cestování bránit nebude. Li-ion baterie má šest článků a kapacitu 2500 mAh. Výrobce dobu výdrže neuvádí, v zahraničních testech se lze setkat s hodnotou lehounce přes 7 hodin při zapnuté Wi-Fi a nízkým jasem displeje.


Displej je pouze základní, má rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), LED podsvícení, lesklý povrch. Tedy zcela očekavatelné údaje a pro zamýšlené použití notebooku celkem vhodné. V zahraničí se objeví i konfigurace s dotykovým displejem, který by notebook přeci jen trochu zatraktivnil, zejména ve spojení s OS Windows 8, v Čechách však tato konfigurace dosud k dispozici není.


Standardně je při stlačování ceny nutno počítat s trochu jinou kategorií procesorů, Acer ovšem dává možnost vybrat. „Budgetovou“ variantou je Intel Celeron N2830 (2,16 (2,41 TB) GHz, 1 MB L3 cache, DMI, TDP 7,5 W), který nepodporuje Hyper-Threading, a zvládne tak zpracovávat pouze 2 výpočetní vlákna. O něco lepší variantou je pak Intel Core i3-4030U (1,9 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), který zase zvládá Hyper-Threading, ale nemá možnost se přetaktovat v případě využití pouze jednoho jádra. Výkon je samozřejmě bez ohledu na procesor jen základní, i když Core i3je na tom podstatně lépe, ovšem na běžnou kancelářskou práci i multimédia nebo flash hry bez obtíží stačí v každém případě. Procesor v sobě skrývá i grafickou část Intel HD, opět platí, že jednoduchá jednotka Celeronu je podstatně horší než HD 4000 v Core i3. Paměťový systém je však v obou případech stejný, výrobce osadil 4 GB DDR3, které pro veškeré nasazení notebooku budou postačující.


Datové úložiště znamená běžný 5400otáčkový pevný disk s kapacitou 500 GB, což je právě tak dostačující. Nechybí ani optická mechanika, samozřejmě v DVD Super Multi provedení. V této oblasti tedy není notebooku co vytknout.

Na konektivitě se překvapivě příliš nešetřilo. Najdeme zde gigabitový Ethernet, Bluetooth verze 4.0 i Wi-Fi b/g/n. A na bocích přístroje najdete tři USB, ovšem pouze jediný ve specifikaci 3.0, následuje externí VGA a HDMI konektor, kombinovaný audiokonektor (in + out) a čtečku paměťových karet. Za samozřejmost je považována 1Mpx webkamera s mikrofonem a dvojicí reproduktorů.


Notebook je v vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Kromě ovladačů je notebook vybaven i programy typu trial bezpečnostního programu a MS Office, výrobce plný výčet neuvádí. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Acer Aspire E1-510 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-4030U (1,9 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 2 GB RAM, s integrovanou grafickou kartou Intel HD, HDD 500 GB, Wi-Fi, BT, 1x USB 3.0, Wi-Fi a s Win 8.1 64bit činí 9083 Kč bez DPH (10 990 Kč s DPH). Konfigurace s Intel Celeronem N2830 je zhruba o 3200 Kč levnější.

Představení

Diskuse