Acer Aspire E17 - notebook pro babičku

13. 10. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Že na dnešním trhu najde uplatnění téměř jakýkoli přístroj můžeme prokázat na Aceru Aspire E17. 17'' přístroj s displejem s vysokým rozlišením a zároveň výbavou a výkonem lehkého mini-notebooku je poměrně originální, byť se trošku obtížně charakterizuje jeho typický uživatel. Díky pevnému disku a optické mechanice však může být stále pro někoho přitažlivým.

Acer Aspire E17 - notebook pro babičku

Asus Aspire E 17 byl pro mě na první pohled trochu záhadou. Relativně velký a těžký notebook disponuje HD+ rozlišením, ale jen minimálním výkonem jak v procesorové, tak grafické části. Celé je to samozřejmě kompenzováno nižší cenou, ale stejně. Kdo by se s tím chtěl tahat? Typického uživatele si tak musím představit podle toho, co notebook umožní – tahat se s ním asi nikdo moc chtít nebude, přestože to samozřejmě lze, když mluvím o vyšší hmotnosti, vztahuji to pouze ke světu notebooků. Ale máme tu slušnou obrazovku, optickou mechaniku a dobrý disk. Takže uživatelem bude nejspíše někdo, kdo nepotřebuje notebook nosit, ocení velkou obrazovku s přiměřeně velkým fontem v nativním rozlišení a nejspíše možnost pouštět si na notebooku filmy z DVD a samozřejmě provozovat jednoduchou kancelářskou práci a komunikovat – Office, Skype, Facebook, to všechno tento Aspire zvládne bez problémů.

Design notebooku patří mezi jednodušší a je celý z plastu. Pouze u víka displeje výrobce zkusil počítač trošku ozvláštnit a tak se zde objevuje hrubší textura. Ta je odolná proti jakýmkoliv otiskům prstů a ani případný škrábanec nevynikne. Zbytek těla je černý se zaoblenými rohy a moc pozornosti nepřitáhne. K dispozici je u dostatečně velký touchpad bez tlačítek a plnohodnotný klávesnice s numerickou částí typu AccuType. Má prohloubený stisk na 1,7 mm, takže nabízí trochu vyšší přesnost a odezvu. Vzhledem k ceně je klávesnice bez podsvícení.


Ani rozměry nás příliš nepřekvapí, 423,3 x 289,9 x 27,99 mm jsou zcela v intencích kategorie, hmotnost 3 kg je pro tuto kategorii přijatelná, lze vidět, že výbava jinak velké tělo příliš nezatíží. Ale ani vzhledem k ní nelze notebook hodnotit jako mobilní, ale s kvalitní brašnou cestování bránit nebude. Li-ion baterie má čtyři články a kapacitu 3220 mAh. Výrobce dobu výdrže uvádí, a i přes malý výkon se nedostává přes lehounce přes 4 hodiny maximálně, při zapnuté Wi-Fi to bude ještě o trošku méně.

Vzhledem k úhlopříčce 17,3 palce výrobce sáhl po lepším HD+ rozlišení 1600 x 900 pixelů a podsvícení pomocí LED. Displej má lesklou úpravu, takže nabídne lepší barvy a kontrast, k tomu Asusu přidává svou technologii Splendid, ale zase bude trpět na odrazy světla. Posledním parametrem displeje je použitá matrice a i zde najdeme tu nejlevnější TN. Pokud se však na monitor budete dívat z přímého úhlu, nebude se jednat o větší problém.


Standardně je při stlačování ceny nutno počítat s trochu jinou kategorií procesorů, Acer ovšem dává možnost vybrat. Varianty přitom zahrnují oba největší výrobce, což už dnes není úplně běžné. Můžete zvolit dvoujádrovéjádrové Intel Pentium 3556U (1,7 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), který nepodporuje Hyper-Threading ani Turbo Boost, a zvládne tak zpracovávat pouze 2 výpočetní vlákna. Druhou variantou může být AMD E2-6110, to má ovšem čtyři jádra (1,5 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W). Výkon je samozřejmě bez ohledu na procesor jen základní, odlišnosti jsou spíše v integrovaných grafických kartách. Zatímco Intel HD je notoricky známý, Radeon R2 od AMD se vyskytuje opravdu jen málokde. Výkonově má Radeon navrch, i když rozdíl není až tak velký, kupříkladu v 3DMarku 11 získává Intel 370 bodů, zatímco AMD 438. Pro kancelářskou práci, internet či filmy stačí obojí, naopak ve 3D hrách možná pár bodů navíc oceníte, ale stejně nejnovější hry spustíte i na spartánské nastavení jen těžko. Paměťový systém je však v obou případech stejný, výrobce osadil 4 GB DDR3-1600, které pro veškeré nasazení notebooku budou postačující. Pokud byste se mnou v tomto bodě nesouhlasili, máte možnost rozšířit paměť (a mírně zrychlit integrovaná grafická řešení) díky volnému paměťovému slotu.

Datové úložiště znamená běžný 5400otáčkový pevný disk s kapacitou 500 GB, což je právě tak dostačující. Nechybí ani optická mechanika, samozřejmě v DVD Super Multi provedení. V této oblasti tedy není notebooku co vytknout.


Na konektivitě se překvapivě příliš nešetřilo. Najdeme zde gigabitový Ethernet, Bluetooth verze 4.0 i Wi-Fi b/g/n. A na bocích přístroje najdete čtyři USB, ovšem pouzedva ve specifikaci 3.0, následuje externí VGA a HDMI konektor a kombinovaný audiokonektor (in + out). Za samozřejmost je považována 1Mpx webkamera s mikrofonem a dvojicí reproduktorů.

Notebook je v vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Kromě ovladačů je notebook vybaven i programy typu trial bezpečnostního programu a MS Office, výrobce plný výčet neuvádí. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Acer Aspire E17 (E5) v konfiguraci s procesorem Intel Pentium 3556U (1,7 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 4 GB RAM, s integrovanou grafickou kartou Intel HD, HDD 500 GB, Wi-Fi, BT, 2x USB 3.0, Wi-Fi a s Win 8.1 64bit činí 9909 Kč bez DPH (11 990 Kč s DPH).
Konfigurace s e čtyřjádrovým AMD E2-6110 (1,5 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W) a trošičku výkonnější grafikou Radeon R2 stojí 8504 bez DPH (10 290 Kč s DPH).

Představení

Diskuse