Fujitsu LIFEBOOK U554 - 13'' Ultrabook pro malé firmy

7. 4. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Fujitsu představuje nový subnotebook LIFEBOOK U554. Nabízí především vysokou mobilitu a velice dobré možnosti připojení, ale nechybí mu ani pořádná dávka stylu. O výkon se stará nízkonapěťový procesor, takže doba výdrže na baterie se může vyšplhat téměř na polovinu dne.

Fujitsu LIFEBOOK U554 - 13'' Ultrabook pro malé firmy

LIFEBOOK U554 leží na pomezí přístrojů pro firemní užití a soukromých stylovek. Tomu prvnímu nahrávají některé technologie (možnost spouštění PXE pro vzdálenou správu nebo TPM čip), tomu druhému stylový design v tmavé barvě s kontrastním rudým pruhem po bocích přístroje nebo třeba absence dokovacího konektoru. Potenciální klientela je tedy opravdu široká, odhlédneme-li od ceny, je notebook vhodný pro často cestující obchodní zástupce, ženy, jimž se má notebook vejít do větší kabelky přes rameno nebo i studenty, kteří několikrát denně mění budovu a potřebují kromě zápisků být také stále online.

Notebook je „prudce“ mobilní, koneckonců spadá do 13'' kategorie, která se ustavila jako ideální kompromis pro ty, kteří hledají nízkou váhu, ale ještě pořád potřebují ergonomický displej. Hardware, kterým je vybaven LIFEBOOK U554, by se jistě vměstnal i do minipřístrojů s o palec nebo dva menší obrazovkou, ale na hmotnosti už by se příliš neušetřilo a pohodlí práce by se přeci jen významně snížilo. Rozměry notebooku 322 x 225 x 17,5 mm zcela odpovídají třídě přístroje. Li-Ion čtyřčlánková baterie s kapacitou 3300 mAh a výkonem 48,8 Wh má výrobcem specifikovanou dobu výdrže až 11 hodin. Jde samozřejmě o hraniční výkon, se zapnutou Wi-Fi a trochu vytíženým diskem to bude podstatně horší, ovšem přes 8 hodin pracovního dne (pokud tedy máte to štěstí a můžete po osmi hodinách práce opravdu nechat) se dostanete určitě.


13,3'' displej má nejzákladnější rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů) a LED podsvícení, s matným povrchem je vhodný k mobilnímu nasazení, protože ho netrápí různé odlesky. Osobně upřednostňuji jemnější rozlišení, která umožní zobrazit na ploše dvě pracovní okna vedle sebe, ale v rámci velikosti displeje a na něm zobrazovaného textu ani základní HD není špatné.

Fujitsu u tohoto notebooku významně upřednostňuje výdrž a efektivitu před výkonem, za základ tedy zvolilo nízkonapěťový procesor Intel Core i5-4200U (2x 1,6 Ghz (2,6 TB), 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) aktuální generace Haswell s podporou všech moderních technologií včetně přetaktování Turbo Boost a Hyper-Threadingu a čipsetem Intel HM76. Zaměření spíše na kancelářskou práci lze vidět i ve vynechání jakéhokoli dedikovaného grafického čipu, spokojit se musíme s integrovaným jádrem Intel HD 4400. Možnosti jsou tak omezeny na webové služby, kancelářské aplikace a některé výrazně starší hry, z moderních je výkon dostatečný maximálně na FIFA 14, v nejnižším nastavení možná poběží i některé loňské hry (DOTA 2, Call of Duty Ghosts). Paměťový systém ovšem představuje jeden 4GB DDR3-1600 modul. Bohužel je na základní desce pouze jeden paměťový slot, proto nelze využít dual-channel zapojení pamětí, což ve výsledku vede k ještě nižšímu grafickému výkonu, než kolik by bylo nutné.


Notebook je vybaven 256GB SSD, takže odpovědi systému jsou svižné a rychlé, pro cestování si jen stěží můžete přát něco lepšího. Optickou mechaniku notebook neobsahuje, v této třídě to již ani není obvyklé.


Komunikační schopnosti notebooku jsou lehce nadstandartní, nabízí Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0 a případný 3G/4G modem, Ethernet je ovšem pouze přes dokoupitelný USB adaptér. Rozšiřující porty jsou 2x USB 3.0, 1x USB 2.0 (se stálým napájením), HDMI (analogový výstup chybí, což je v českých podmínkách stále dost nepraktické kvůli starším projektorům, lze dokoupit adaptér) a kombinovaný audio vstup a výstup (jediný mini-jack). Nechybí ani samozřejmosti typu mikrofonu a webkamery (2 Mpx) nebo čtečka paměťových SD/XC karet. O bezpečnost se stará Kensington lock a TPM čip pro ukládání hesel, čtečka otisků prstů ovšem ve všech konfiguracích chybí.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 Pro 64bit. Fujitsu přidává i bohatou výbavu firemních programů, Acrobat Reader a trial verze MS Office nebo McAfee bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 36 měsíců on-site (oprava u zákazníka).

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK UH 544 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-4200U (2x 1,6 Ghz (2,6 TB), 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 4 GB RAM, integrovanou grafikou Intel HD 4400, SSD 256GB, Wi-Fi, Bluetooth, 2x USB 3.0, 1 x USB 2.0 s Win 8.1 64bit činí 20 074 Kč bez DPH (24 290 Kč s DPH).

Představení

Diskuse