HP Pavilion 15 - 15'' rodinný přítel

31. 3. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Řada Pavilion 15 nabízí nepřeberné množství konfigurací domácích stylových multimediálních notebooků. Dnes se podíváme na konfiguraci s nicneříkajícím označením n268sc, která disponuje nízkonapěťovým procesorem Intel Core, dedikovanou kartou od NVIDIA, která nabídne základní výkon i pro nové hry, velkým pevným diskem a stále ještě i optickou mechanikou. To vše v líbivě lesklém balení a s přijatelnou cenovkou.

HP Pavilion 15 - 15'' rodinný přítel


HP Pavilion 15 je notebook do domácností. Výkonem je určen především pro jednoduchou práci s internetem, fotkami, pro sledování filmů či přehrávání hudby. Prostě takové ty jednoduché každodenní úkony. Výrobce moudře vsadil na slabší nízkonapěťový procesor a přidal raději dedikovanou grafickou kartu, o které se s přimhouřenýma očima už dá napsat cosi o střední třídě. V nejnovějších hrách je sice stále dýchavičná, ale tohle notebook spíše pro maminku, která potřebuje zkontrolovat potomka přes Skype, než pro onoho nezdárného potomka, který místo přípravy na maturitu pilně brousí přesné míření v Battlefieldu.

Design notebooku je založen na rovných hladkých plochách, oblých rozích a kombinaci černé barvy se stříbrnými detaily. Klávesnice má i numerický blok a celá je hezky zarovnaná do obdélníkového půdorysu, což je velice hezké, ale vyžaduje třeba výrazné zmenšení vertikálních kurzorových kláves, což za příliš šťastné nepovažuji. Rozměry notebooku jsou 385,6 x 258, x 22,6 mm i se čtyřčlánkovou baterií. Ta má výkon 41 Wh a hmotnost notebooku s ní je 2,3 kg. Výrobce neuvádí dobu výdrže, ta ovšem u podobného notebooku nehraje zásadní roli, bez využití dedikované grafiky by se podle mého odhadu mohla pohybovat kolem 4 hodin, ovšem bez záruky.

HD ready displej nabízí na úhlopříčce 15,6 palců základní rozlišení 1366 x 768 bodů, je podsvícen diodami (LED) a na jeho povrchu má lesklou úpravu, což znamená sytější podání barev i větší kontrast, ovšem také vysoké odlesky v prostředí, kde nelze kontrolovat zdroj světla. Pro domácí notebook to však považuji za dobré řešení. Na druhou stranu je pravda, že i u domácích notebooků v této cenové kategorii lze najít displeje s větším rozlišením a bylo by dobře, kdyby i běžným uživatelům HD ready displeje přestávaly stačit.

V útrobách notebooku notebooků hraje prim dvoujádrový nízkonapěťový procesor Intel Core i5-4200U (1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W). Je dobré pamatovat na to, že procesory U nedokáží běžet v Turbo Boost modu dlouhou dobu kontinuálně. O vykreslování obrazovky se stará jak integrované jádro Intel HD 4400 se základní frekvencí 200 MHz a maximem v 1 GHz, tak dedikovaná grafická karta NVIDIA GT 740M. O té minimálně výrobce hovoří jako o kartě střední třídy. Pravdou je, že hry jako Grid 2, Dead Space 3 nebo Call of Duty: Black Ops2 běží bez problémů i na vysoké detaily, u nejnáročnějších současných her (Thief, NFS: Rivals) budete kvůli plynulosti omezovat úplně všechno. Dále notebook disponuje dvěma sloty pro operační paměti typu DDR3-1600 MHz, kde jsou osazeny 4 GB RAM jediným modulem.

Pro uživatelská data je připraven pevný disk o kapacitě 750 GB, 5400 otáčkách a s připojením SATA II. V této třídě notebooků se zatím můžeme spoléhat i na přítomnost optické mechaniky, která je typu DVD+/-RW Super Multi.


Výčet vstupních a výstupních rozhraní čítá dva porty USB 3.0, jeden port USB 2.0, pouze digitální HDMI 1.4 výstup, RJ-45 konektor, konektor pro připojení napájení a kombinovaný audiokonektor (pro připojení sluchátek i mikrofonu). Se světem se dokáže přístroj propojit prostřednictvím Fast Ethernetu (10/100 Mbit/s) a dále také pomocí Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.0. Vybaven je samozřejmě webkamerou a mikrofonem, dále reproduktory s vylepšením zvuku DTS a o bezpečnost se starají softwarová hesla spolu s Kensington lockem.

Tento konkrétní model notebooku je dodáván bez operačního systému, a tedy i další softwarové výbavy. Odlišné modely této řady disponují Windows 8. Záruka je 24 měsíců.

Koncová cena pro HP Pavilion 15 n268sc v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-4200U (1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 4 GB RAM, s dedikovanou grafikou NVIDIA GT 740M, HDD 750 GB, Wi-Fi, BT, 2x USB 3.0 a 1x USB 2.0, bez OS činí 12 388 Kč bez DPH (14 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse