Toshiba Satellite S50 – multimediální stylovka s IPS displejem

25. 8. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba představila stylový kousek se štíhlým tělem v hliníkovém provedení a výkonem dobrým na domácí multimediální zábavu i kancelářskou práci. Díky dedikované grafické kartě zvládne notebook i aktuální hry, i když jeho parketou tak úplně nejsou. Ale kombinace s úsporným procesorem, IPS displejem aa 1 TB diskem spolu se zdůvodnitelnou cenou dělají z tohoto notebooku silného hráče ve střední třídě.

Toshiba Satellite S50 – multimediální stylovka s IPS displejem

Satellite S50 je tenká stylovka. A to, co má dělat, se mu daří dobře. Tedy především vypadat. Ale ve štíhlém hliníkovém těle ladných linií se skrývá docela výkonný notebook vhodný do každé domácnosti, využitelný je samozřejmě i pro kancelářskou práci a vzhledem k hmotnosti nebude problém ho nosit s sebou do práce či do školy, takže škála použití je opravdu široká a snad jen k využití ve velkých firemních flotilách není kvůli některým chybějícím technologiím (dokování, vzdálená správa) příliš vhodný. Ale jinak potěší studenta, rodinu, podnikatele... prostě univerzál.

Satellite S50 vsází na hliník a kovový lesk, což už dnes není tak úplně nejčastější, ale materiál to je kvalitní a pevný, i když působí chladně a naopak někdy až zbytečně dobře vede teplo. Jako materiál pro stavbu notebookových šasi má i své nevýhody (například se relativně snadno poškrábe), ale designové výhody pro většinu lidí převyšují.


Teď k řeči čísel: Šasi má rozměry 380 x 261,9 x 19,9 mm, patří tedy mezi ty velmi štíhlé, a hmotnost 2,305 kg také patří k těm nejlepším v kategorii 15'' notebooků. Li-Ion baterie má v pouhých čtyř článcích podle výrobce kapacitu pro 6 hodiny a 30 minut nenáročné práce. Notebook patří tedy mezi ty mobilnější, ale bez adaptéru (=další gramy) a blízkosti elektrické sítě se na něj alespoň po celý pracovní / školní den nespolehnete.

15,6'' displej je asi největší výhodou tohoto notebooku – jde o IPS technologii, takže nabízí lepší a věrnější barvy spolu s mnohem (mnohem!) lepšími pozorovacími úhly. O spíše multimediálním určení notebooku pak svědčí lesklý povrch jeho plochy. Rozlišení je Full HD (1920 x 1080), což je dnes asi nejdoporučeníhodnější, i když třeba ve hrách více zatěžuje grafickou kartu (a vede k relativně nízkým výkonům u nejnovějších her v nativním rozlišení). Podsvícení samozřejmě obstarávají LED, ale dnes se v mobilním sektoru už jiné displeje nepoužívají.


Toshiba se rozhodla, že se pokusí trochu protáhnout dobu výdrže (a skóre přes 6 hodin není tak špatné) a osadila úsporný dvoujádrový procesor Intel Core i7-4510U (2,0 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W) a svou část požadovaného výkonu dodá také dedikovaná grafický karta, pokud to bude zapotřebí, jinak může díky technologii Enduro šetřit baterii grafický čipe Intel HD nacházející se v procesoru. Grafika AMD R7 M260 s 2 GB DDR3 pamětí je nižší střední třída a rozhýbá všechny současné hry, i když u těch nejnovějších zřejmě budete řešit rozlišení – přeci jen Full HD spolyká větší porci výkonu. V přístroji jsou dva paměťové sloty, standardně jsou osazené jediným 8GB DDR3-1600 modulem, ovšem dalšímu rozšíření nic nebrání.

Pro ukládání dat tu máme pevný disk s kapacitou 1 TB a 16 MB vyrovnávací pamětí. Optická mechanika se zde, jak už je v této kategorii zvykem, nenachází.


Konektivita je poměrně bohatá: Wi-Fi a/b/g/n od Intelu stejně jako Bluetooth 4.0+LE a gigabitový Ethernet. Co se týče portů, najdete zde dvojici USB 3.0 a jeden port USB 2.0, kombinovaný audiokonektor (In+Out) a jeden HDMI port. Dále slot pro čtečku paměťových karet SD/HC/XC a MMC. Samozřejmě nechybí ani webkamera (1,3 Mpx) a duální integrovaný mikrofon. Zvuk zajišťují značkové reproduktory hi-fi společnosti Harman Cardon a DTS Sound softwarovým vylepšením.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Ve výbavě najdete utility od výrobce a řadu dalšího software jako je MS Office 2010 trial, McAfee LiveSafe, CyberLink Power DVD a další. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Toshiba Satellite S50 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-4510U (2,0 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 8 GB RAM, AMD R7 M260 s 2 GB DDR3, SATA HDD 1000 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 2x USB 3.0 a 1x USB 2.0 s Win 8.1 64bit činí 19 331 Kč bez DPH (23 390 Kč s DPH).

Představení

Diskuse