Asus ASUSPRO Essential P302LA – small business se 13'' displejem

16. 11. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asusu ve své řadě určené pro podnikání nabízí 13'' stroj střední třídy se základními ULV procesory Intel Broadwell, SSD a digitálním i analogovým obrazovým výstupem. Prostě notebook střední třídy se vším, co to přináší.

Asus ASUSPRO Essential P302LA – small business se 13'' displejem

Na trhu spolu naprosto běžně soutěží notebooky s procesory tří posledních generací. Haswell ve svých vysokonapěťových variantách má výhodu vysokého výkonu za dostupnou cenu. I když už se jen vyprodávají skladové zásoby, je jich dost. Skylake je nejnovější a má tedy všechna nej – nejpokročilejší, nejefektivnější, obvykle také nejdražší. To procesory Broadwell si nestihly udělat jméno svými vysokonapěťovými variantami, ale ULV verze jsou v procesorech velice oblíbené. Jejich výkon je jen pár procent pod aktuálním Skylakem, přitom cena často v poměru o dost níže. A ani spotřeba není o nic moc horší, takže pokud nepotřebujete být technologický pozér a zajímají vás především užitné vlastnosti a jejich poměr k ceně, je Broadwell velmi dobrou volbou.

Asus ASUSPRO Essentials je řada notebooků, které míří do základního busienss sektoru, kde technologické hračičky nejsou tak žádané, důležitá je efektivita práce i správy pracovních nástrojů. Pro Broadwell aktuálně ideální cílovka. Model P302 pak znamená malé 13'' mobilní řešení pro běžnou kancelářskou práci, prezentace a komunikaci. Nenabízí žádné zvláštní multimediální či herní dovednosti, ale na průměru se udrží a její typičtí uživatelé asi o moc více než Solitér a přehrávání filmů a hudby požadovat nebudou. Vzhledem k ceně, které se stále ještě nevyšplhala příliš vysoko, a hmotnosti, rozměrům a mobilitě může být notebook zajímavý i pro studenty, kteří mají dost co studovat a nezabíjejí čas hraním.


Jde o střední třídu a i v ní spíše o nižší úroveň, od notebooku tedy není možné čekat příliš, ale minimálně se plastové tělo notebooku příliš nepoddává tlaku, má slušné zpracování a vše lícuje, jak má. Design je spíše jednoduchý, černé a stříbrné plochy jsou dnes chápány jako konzervativní, chiclet klávesnice také. Zamrzí snad jen chybějící podsvícení, ale zase nejde o nějaké výrazné opomenutí. Rozměry 328 x 234 x 25,6 mm jsou v naprosté normě kategorie, snad jen tloušťka je trochu vyšší, než bychom mohli čekat, ale jde o Essentials řadu, ne špičkové Zenbooky, a u plastového šasi je potřeba přidat nějaký ten milimetr ve prospěch pevnosti a také lepšího chlazení. I hmotnost 1,59 kg patří i v rámci kategorie 13'' Ultrabooků k lepšímu průměru, ovšem na cestách vás nějak přehnaně tížit nebude. Mobilitě je podřízeno mnohé, i dvoučlánková Li-Pol baterie s výkonem 38 Wh. Dobu výdrže výrobce neudává, ale vzhledem k použitému hardwaru bych osobně tipoval kolem 5 hodin běžné práce.

Pod víkem najdeme 13,3'' displej s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů) a bez dotykového ovládání. Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Má matný antireflexní povrch, což u mobilně zaměřených přístrojů oceňuji, ovšem technologicky se jedná jen o zastaralý TN panel, pokud toužíte po IPS, je třeba hledat v jiných modelových řadách.

V P302 LA najdeme nízkonapěťové varianty dvoujádrových procesorů Intel Broadwell střední třídy, konkrétně Core i5-5200U (2,2 (2,7 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) a Core i3-5010U (2,1 GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) s grafickým integrovaným čipem Intel HD 5500. To samozřejmě zvládne veškerou 2D práci včetně přehrávání 4K videa a kodeku H.264, ovšem na hraní 3D her se nehodí, slušná fps dostanete jedině z her jako je FIFA (15, 16...), Sims 4, případně opravdu starých titulů typu Tomb Raider (2013 nebo Counter-Strike GO (2012). Ani zde nepočítejte s oslněním, ale jen funkčností. Paměťový systém představují 4 nebo 8 GB DDR3-1600 běžící v single-channel módu, tedy vždy realizované jediným modulem.


Jako datové úložiště slouží 128GB SSD, což pro práci stačí, ale v případě, že potřebujete na disku skladovat data (filmy, hudbu, rozsáhlé obrázkové složky), rychle narazíte na kapacitní omezení. V levnější konfiguraci najdete 500GB pevný disk, který zase stahuje dolu výkon a zvyšuje hlučnost. Optická mechanika si do přístroje cestu nenašla, ale to je u této kategorie samozřejmé.

Co se týče konektivity, do Asusu se vešlo vše potřebné, tedy Wi-Fi b/g/nc a Bluetooth 4.0 i gigabitový Ethernet, který se do tenčích Ultrabooků již nevejde, i zde je výklopný. Z portů je k dispozici trojice USB, bohužel pouze jedno 3.0, následuje HDMI, analogový VGA výstup, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet SD /HC/XC, HD webkamera a mikrofon. V českých podmínkách můžete obzvláště ocenit výše zmiňovaný VGA výstup, neboť v řadě institucí, zejména škol, nemají modernější projektory.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 64bit a možností upgrade na Windows 10. Asus nabízí i všechny základní utility a obslužné programy. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Asus ASUSPRO Essential P302LA v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-5200U (2,2 (2,7 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB RAM, Intel HD 5500, SSD 120 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, USB 3.0+2.0 s Win 7 činí 17 355 Kč bez DPH (20 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse