Lenovo Yoga 710 14 – 14'' vícerežimové zařízení je lehoučké i s dedikovanou grafikou

22. 8. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Zkombinovat lehké a přenosné zařízení, v našem případě dokonce konvertibilní, a herní možnosti, není nic jednoduchého. Lenovu se tomu v případě Yogy 710 přiblížilo tak, jak to jen v našich podmínkách jde. Při váze kolem 1600 g můžete mít dedikovanou kartu NVIDIA střední třídy a nízkonapěťový dvoujádrový procesor spolu s DDR4 paměťmi a SSD. Výsledek je doopravdy zajímavý.

Lenovo Yoga 710 14 – 14'' vícerežimové zařízení je lehoučké i s dedikovanou grafikou

Překlopné, vícerežimové nebo, chcete-li, konvertibilní zařízení vznikla především pro co největší mobilitu a jednoduchou práci v terénu kombinovanou s větším výkonem, než jaký mohou při nejlepší vůli nabídnout tablety. Největším, byť ne jediným klasikem této části trhu je určitě Lenovo se svou řadou Yoga. Najdeme v ní i poměrně těžké a trochu nepochopitelné 15'' přístroje, základ ale tvoří menší notebooky věrnější původní funkci. Dnes jsou na trhu řady 500, která cílí především na cenu, 900, která je naopak co nejmobilnější a nejelegantnější. A zbývá řada 700 která se vydala cestou kombinace výkonu a mobility. Myslím, že v modelu 710 14 (pod číslem 710 se může skrývat i 11'', hardwarově slabší model) se Lenovu podařil jeden z nejlepších kompromisů mezi výkonem a mobilitou, tedy s přihlédnutím k ceně, která sice není lidová, ale stále ještě řadí notebook do střední třídy zařízení.

Yoga 710 je zamýšlena především pro domácí multimediální použití, ale grafická karta MVIDIA GeForce 940MX, kterou lze zařadit na začátek střední třídy, nabízí už jakýs takýs herní potenciál. A to je od 1,6 kg lehkého notebooku poměrně férová nabídka.


Notebook především díky šasi z hliníku, nabízen je ve stříbrné i černé barvě, vypadá velice elegantně, rozměry 322 × 223 × 17,3 mm a především hmotnost 1,6 kg jsou u zařízení, které chcete občas používat třeba i za chůze, docela přiměřené, byť o vyloženém pohodlí bych nemluvil. Ale o použitelnosti ano. Klávesnice je podsvícená, což stojí za zmínku, přestože v této cenové kategorii je to poměrně samozřejmé. Notebook se dodává s Li-Ion baterií s kapacitou 6810 mAh a výkonem 53 Wh, což je u takto štíhlého a lehkého notebooku dosti nadstandardní. Podle reálných testů se zapnutou Wi-Fi a normovanou simulací běžného používání vydrží Yoga v chodu bezpečně přes 7 hodin, při plném vytížení procesoru a grafiky ovšem pouze něco přes 2 hodiny.

Pro některý typ uživatele může být důležitou výhodou Yogy dotykový displej s rozpoznáním až 10 dotykových bodů. V modelu 710 14 má celkem logicky 14'' úhlopříčku. Rozlišení je Full HD (1920 x 1080 pixelů). Potěší i fakt, že se jedná o IPS displej, ovšem kvůli dotykové vrstvě je kryt lesklým sklem, což pro nasazení v nekontrolovatelných světelných podmínkách, rozuměj na cestách, není úplně nejpraktičtější. Výhodou je naopak lepší podání barev. Podsvětlení obstarávají LED, jiná technologie ovšem aktuálně stejně k vidění není. Jedinou nepříjemností tohoto panelu je fakt, že pod 50% nastavení jasu je regulován pomocí PWM – tedy problikáváním diod na velice nízké frekvenci, jen 50 Hz. Jde o celkem běžnou technologii, ale není právě uživatelsky nejvhodnější – citlivější jedinci z toho mohou mít unavené oči a bolesti hlavy.


Srdcem notebooku jsou dvoujádrové nízkonapěťové procesory aktuální generace Skylake - Intel Core i5-6200U (2,3 (TB 2,8) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 15 W TDP) a Core i7-6500U (2,5 (TB 3,1) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, 15 W TDP) a kromě integrované graficky Intel HD 520, která sama o sobě odvede dost práce a přitom se vejde do TDP procesoru, máte k dispozici dedikovanou NVIDIA GeForce 940MX s 2 GB DDR3 paměti. To je pro mě velké zklamání, protože vůbec největší výhodou inovovaných modelů s označením MX je řadič DDR5 pamětí, který zjevně zůstal nevyužit. Tyto paměti jsou sice dražší, ale zvyšují výkon grafik o 20% i více... Takto jsou výkony v nejnovějších 3D hrách přijatelné jen ve sníženém rozlišení displeje a na minimální detaily, potom ovšem fungují i náročnější hry jako Hitman 2016, Doom nebo i Far Cry Primal nebo XCOM 2. Přímo na tomto notebook pak u Rise of Tomb Rider (2016) naměřili ještě jakžt takž hratelných 27,4 fps v low nastavení a 10 fps při nastavení high. Graficky jednodušší hry jako FIFA 16, World of Warships nebo starší F1 2014 pak poskytnou výborný zážitek i ve Full HD. Vše je doplněno 8 GB DDR4-2133 v single-channel modu, notebook je vybaven pouze jedním slotem, rozšíření tedy lze učinit jen za cenu výměny modulu kus za kus a zapojení zůstane stále jednokanálové. Nevadí to nijak zvlášť, neboť nízkonapěťovému procesoru by paměť i její rychlost měly celkem postačovat a integrované grafické jádro, které z dvoukanálu těží nejvíce, můžete při větším zatížení nahradit dedikovanou grafikou.


Notebook kvůli svým rozměrům disponuje pouze M.2 rozhraním, vybaven tedy může být pouze a výhradně tenkým M.2 SSD diskem, dodává se 256GB jednotka, případné rozšíření je opět v režimu „kus za kus“. Optická mechanika přítomna není, opět hlavně z rozměrových důvodů.

Konektivitu zajišťují Wi-Fi adaptér pro pásma a/b/g/n/ac a Bluetooth adaptér 4.0. Po stranách přístroje nalezneme dvojici USB ve verzi 3.0, mini HDMI a audio kombo jack (in+out), k dispozici je ještě čtečka paměťových karet SD. Samozřejmostí je webkamera a mikrofon, naopak zamrzí u nové řady notebooků nepřítomnost oboustranného portu USB-C, ideálně ve vrzi USB 3.1 spolu s integrovaným DisplayPortem a Thunderboltem.


Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 10 Home 64 bit, další výbavu tvoří běžné trialy a jednoúčelové obslužné prográmky. Záruka je v době trvání 24 měsíců.

Koncová cena pro Lenovo Yoga 710 14 v konfiguraci s procesorem Intel Corei7-6500U (2,5 (TB 3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, 15 W TDP), 8 GB DDR4 RAM, grafikou NVIDIA GeForce 940MX se 2 GB DDR3, SSD 256 GB, Wi-Fi, 2x USB 3.0, Bluetooth a s Win 10 Home 64bit činí 23 966 Kč bez DPH (28 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse