Belkin N1 Vision Wi-Fi Router - Draft-N do moderního bytu

21. 2. 2008 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jakub Janeček

Dnes má doma Wi-Fi síť snad každý pokročilejší uživatel notebooku. Přístupové body jsou často nevzhledné krabičky, které raději ukryjeme někam do rohu. Belkin proto přišel s nabídkou Wi-Fi routeru se stavovým displejem a moderním vzhledem, který dokáže zaujmout.

Belkin N1 Vision Wi-Fi Router - Draft-N do moderního bytu

Popis

Není obvyklé věnovat popisu vzhledu přístupového bodu nebo routeru mnoho prostoru, protože ve většině případů není o čem psát. V případě Belkin N1 Vision Wireless Router je tomu naopak. Na výšku orientovaná černo-stříbrná krabička na první pohled vůbec nepřipomíná IT vybavení. Přední strana je vyvedena v černé barvě, má lesklý povrch velmi náchylný na otisky (naštěstí se není třeba routeru často dotýkat) a doplněna je o černobílý grafický displej se šesti tlačítky. Podstavec a zadní strana jsou pak stříbrné, vyrobeny jsou ze standardního plastu. Na zadní straně perforované kvůli větrání se nachází tři antény, kterými lze otáčet a ohýbat je do potřebného směru, konektor napájení, tlačítko reset a pět konektorů RJ-45 (jeden pro přivedení internetu a čtyři pro funkci routeru).

Design tohoto zařízení považuji za velmi elegantní a myslím, že se dostáváme do doby, kdy ani IT vybavení nebude moci být nevzhledné. Je důležité podotknout, že důraz na design nebyl na úkor funkčnosti. Zařízení stojí na svém vyměnitelném podstavci stabilně a teoreticky by ho bylo možno připevnit i na zeď.

Obsahem balení je samotný přístupový bod/router, napájecí adaptér, jeden krátký kabel RJ-45 a CD s utilitami a manuálem v PDF (ten má 114 stran a je bohužel pouze anglicky). Na CD navíc naleznete instalaci Adobe Readeru 7.0 a jako bonus ZoneAlarm Internet Security Suite v šesté verzi, která bohužel není funkční v OS Windows Vista.

Instalace

Instalace přístupového dobu bývá jednoduchá a v tomto případě tomu není jinak. Router stačí zapojit do zdroje energie, připojit k němu ADSL modem nebo jiné zařízení poskytující přístup na internet a zařízení začne samo pracovat. Samozřejmě je nanejvýš doporučené zařízení nejdřív nakonfigurovat pomocí webového rozhraní. Na CD je pak utilita Setup Assistant, která pomůže zkontrolovat bezchybnou funkčnost připojení na internet, místní sítě a práce přístupového bodu.

Funkce

Zatím jsme si popsali, jak Belkin N1 Vision Wireless Router vypadá a jak se instaluje, ale nevíme, co všechno nám nabízí. Kromě Draft-N Wi-Fi přístupového bodu to je čtyřportový gigabitový směrovač (!), černobílý grafický LCD displej poskytující základní informace (počet připojených zařízení a jejich rychlosti, rychlost upload/download, datum a čas) a umožňující nastavit základní parametry (vypínání displeje, vypnutí Wi-Fi) a některé služby jako firewall a podporu směrování VPN.

Webové rozhraní

Webové rozhraní - základní stránka
Webové rozhraní - základní stránka

Webové rozhraní laděné v kombinaci bílé a šedé barvy je velmi přehledné. Má standardní rozvržení s logem v levém horním rohu, hlavním menu po levé straně, doplňkovým menu nahoře a nejdůležitější datovou oblastí v širokém pravém sloupci. Rozhraní je dostupné v několika jazycích, ale čeština se mezi nimi nenachází, což je poněkud špatné. Zejména méně zkušeným uživatelům toto může způsobit velké problémy a znemožnit jim rozumně zařízení nastavit. Mimo to je ale rozhraní opravdu přehledné a nabízí dostatečné množství doplňkových informací.

Webové rozhraní Belkin nabízí středně velké množství voleb. Určitá zjednodušení jsou vidět například na přihlašování pouze pomocí hesla (pojem uživatelského jména je pro toto zařízení neznámý), jinak ale budete moci nastavit místní síť (rozsah adres přidělovaný DHCP serverem, délka 'propůjčení' adres, název sítě), typ připojení k internetu (dynamická IP, statická IP, PPPoE, PPTP, L2TP), DNS (buď automatické, nebo vám nastavené), MAC adresu (zajímavá je možnost 'naklonovat' MAC adresu síťové karty vašeho počítače), parametry bezdrátové sítě (SSID, kanál, protokol, šířka pásma, QoS, zabezpečení a filtrování MAC) a firewall (statické směrování provozu z internetu, DMZ).

Mimo to je možné aktualizovat firmware, zazálohovat nastavení, restartovat router a vrátit zařízení do továrního nastavení.

Webové rozhraní - nastavení bezdrátové sítě
Webové rozhraní - nastavení bezdrátové sítě

Praxe

Belkin N1 Vision Wireless Router jsme samozřejmě prakticky otestovali, a to s notebookem HP Compaq 6910p obsahujícím čip Intel 4965AGN. Teoretická maximální propustnost protokolu 802.11n (tedy prozatím jeho dnes již běžně používaného návrhu Draft-N) je 300 Mb/s, které v praxi nikdy nedosáhneme. Nám se podařilo běžně naměřit 130 Mb/s, což není špatné a rozhodně se jedná o zlepšení oproti starším protokolům. Spojení s touto rychlostí bylo zjištěno na vzdálenost přibližně 10 metrů přes jednu zeď. Přiblížit se maximální teoretické rychlosti lze jen na krátké vzdálenosti za přímé viditelnosti a s malým rušením dalších sítí z okolí.

Integrovaný displej má mírné podsvícení (dá se nastavit jeho vypnutí po určité době), černou barvu pozadí a bílou barvu písma. Není pouze textový, ale jedná se o grafický displej zobrazující také některé grafy. Například rychlost uploadu a downloadu ve formě tachometru. Jedinou výtku bych měl k ovládání. Gumová tlačítka je třeba mačkat opravdu důkladně a někdy i několikrát za sebou než zařízení zareaguje. Naštěstí takto není třeba konfigurovat všechny parametry, slouží to spíše jako doplněk. Podle informací od výrobce, se na základě zpětné vazby od zákazníků a novinářů připravuje inovace N1 Vision kde mají být tlačítka vylepšena.

Závěr

Belkin N1 Vision Wireless Router je zajímavé zařízení, které ale není určeno pro každého. Jeho služby, design a nápad ocení spíše lidé, kteří to potřebují. Běžný člověk si pravděpodobně ještě stále koupí spíše nevzhlednou krabičku, za to za nižší cenu. Až na anglické webové rozhraní a nešikovná tlačítka jsem byl s tímto přístupovým bodem spokojen, vše fungovalo na první pokus a tak by to mělo být. N1 Vision je dostupný za cenu 4.200,- Kč bez DPH (4.998,- Kč s DPH) a doživotní zárukou.

Klady a zápory

+ design
- gumová tlačítka


Příslušenství

Diskuse