Lenovo Keyboard with UltraNav - cestovní klávesnice

13. 8. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Najít kvalitní cestovní klávesnici není nic jednoduchého. Pokud převážně pracujete na notebooku, zvykli jste si na nízký zdvih kláves a pro pohyb kurzoru po obrazovce nechcete zvedat ruku z klávesnice, je nabídka trhu velmi omezená. Dnes recenzovaná klávesnice rozložením odpovídá notebookům ThinkPad a je doplněna kombinací trackpointu s touchpadem. Její doporučená koncová cena příliš nepřesahuje 1 500 Kč bez DPH.

Lenovo Keyboard with UltraNav - cestovní klávesnice

Klávesnice notebooků ThinkPad je mnoha lidmi považována za to nejlepší, co lze v přenosném počítači najít (tento názor sdílím). Lenovo vzalo klávesnici, touchpad a trackpoint z modelu ThinkPad T40, přidalo numerický blok (existuje i menší varianta bez něj) a vytvořilo externí klávesnici připojitelnou pomocí rozhraní USB.

Pro uživatele ThinkPadů jde o výborné řešení, aby nemuseli měnit své zvyklosti při přechodu mezi notebookem a externí klávesnicí. Dle mého názoru má ovšem tato klávesnice co nabídnout i majitelům jiných notebooků.

Obsah balení a instalace

V podlouhlé placaté krabici je v igelitu zabalena samotná klávesnice a k ní je přibaleno instalační CD. Jde přece jen o „obyčejnou“ klávesnici, takže jsem nic víc ani neočekával.

Klávesnice funguje ihned po zapojení prakticky do jakéhokoli počítače. S klávesnicí operační systém ihned rozpozná také touchpad a trackpoint a fungují i tlačítka na regulaci hlasitosti. Nefungují tak pouze funkce Fn klávesy specifické pro ThinkPady a emulace kolečka myši na touchpadu. Kolečko myši nefunguje ani pomocí prostředního tlačítka trackpointu, které se chová jako klasické prostřední tlačítko myši.

Ovladače na přibaleném CD nedoporučuji instalovat, protože ani na testovacím ThinkPadu R61 (Windows XP) s nimi nefungovaly korektně všechny funkce Fn klávesy. Nejspíš jsou už příliš staré. Mnohem vhodnější je zavítat na stránku Lenova a stáhnout aktuální ovladače.

Aktuální verze ovladače umožní používat všechny funkce klávesnice a bez problému mi fungovala na testovacím ThinkPadu i na stolním počítači s 64bit verzí Windows 7. Ačkoli tento stolní počítač nemá s Lenovem nic společného, vše fungovalo bezchybně a nefunkční byly jen ty funkce Fn klávesy, které na ThinkPadech spouští nějakou utilitu.

ultranav-nastaveni
Nastavení UltraNav

Po instalaci UltraNav části ovladače na touchpadu funguje emulace kolečka myši a v ovládacím panelu přibude veškeré nastavení včetně akce prostředního tlačítka trackpointu (klasické prostřední tlačítko, kolečko myši, lupa). Obě polohovací zařízení jsou od společnosti Synaptics a Lenovo používá standardní ovladače jako základ těch svých, značně upravených.

Popis klávesnice

Povrch celé klávesnice je vyveden v černé barvě a vybočuje pouze charakteristická červená čepička trackpointu, proužky na jeho tlačítkách a modrá klávesa Enter. Vzhled se snaží být decentní a navíc má klávesnice snad jen malé stříbrné logo ThinkPad v pravém dolním rohu.

Pod klávesami je 7,5 cm dlouhá opěrka rukou, která zvyšuje celkovou ergonomii, zejména pokud se vyklopí nožičky na spodku. Tyto nožičky jsou zdvojené a uživatel si může vybrat sklon, který mu vyhovuje. Během recenzování jsem na stole používal maximální úhel naklonění a nožičky „schoval“ jen v případě, kdy jsem pracoval s klávesnicí na klíně.

Rozměry klávesnice jsou 395 x 230 x 10-20 mm. Při těchto rozměrech jsem neměl problém s přenášením v batohu pro 15,4“ notebook. USB kabel je ke klávesnici pevně přidělaný a má délku 2 metry. Pokud je to na někoho příliš dlouhé, je možné využít prostoru ve spodní části klávesnice, kam lze část kabelu namotat a tím jej zkrátit.

Rozložení a kvalita

Základní blok kláves je shodný s tím, který se používal v noteboocích IBM ThinkPad T40. Od dnešních ThinkPadů je tedy hned několik rozdílů. Ten méně výrazný se týká barvy horních dvou řad kláves, které jsou šedé. Druhá a podstatnější změna se týká kláves Windows a kontextové nabídky. Ty byste na klávesnici hledali marně a považuji to hlavní nedostatek.

Klávesu kontextové nabídky lze zastoupit kombinací Shift+F10. Klávesa Windows žádnou zástupnou zkratku nemá (Ctrl+Esc pouze aktivuje nabídku Start, avšak nejedná se o Win key), což jsem řešil pomocí programu Lenovo Keyboard Customizer Utility, který umožňuje tuto klávesu přemapovat jinam. U mě nakonec vyhrál pravý Shift, který normálně vůbec nepoužívám.

Pro příznivce jiných značek notebooků možná bude matoucí umístění klávesy Fn do levého dolního rohu. To je bohužel u Lenova stále specialitou a změnit by se to mohlo až časem (nyní si uživatelé konečně vyžebrali změnu v podobě možnosti prohodit Fn a Ctrl v BIOSech ThinkPadů).

Dále k rozložení již nemám žádné výhrady. Veškerý prostor je efektivně využit a klávesy jsou rozdělené do bloků s velkými mezerami.

Pravá strana klávesnice je osazena numerickým blokem v podobě, která se běžně vyskytuje na stolních klávesnicích. Příjemným zlepšením je možnost vyvolat program kalkulačka kombinací kláves Fn a NumLock. Kdo ví, že numerickou část nevyužije, ten může koupit model bez ní. Ten je samozřejmě užší a také levnější.

Pokud jde o pocit při psaní, tak ten je jednoznačně výborný. Pominu-li „zlomené“ písařské klávesnice, tak tuto čistě subjektivně řadím k tomu nejlepšímu, co lze mezi klávesnicemi s mělkým stiskem sehnat.

Klávesy mají jistý stisk. Hlučnost je někde v průměru klávesnic u notebooků. Není vyloženě hlučná, ale třeba úplně tiché psaní na ní také nesvedete.

V horní části klávesnice je modré tlačítko pro přístup k ThinkVantage Productivity Center a tři tlačítka pro ovládání hlasitosti zvuku. Vpravo od těchto tlačítek jsou ještě tři zeleně podsvícené ikony zámků klávesnice.

Závěr

Lenovo Keyboard with UltraNav je výbornou kompaktní klávesnicí, která v některých případech bez problému nahradí i myš díky vestavěnému trackpointu a touchpadu. Pokud patříte mezi lidi, kterým při práci vadí nutnost přehmatávat rukou neustále z klávesnice na myš, pak je tato klávesnice přesně pro vás. Sám jsem se během testování přistihl, že s takovouto klávesnicí myš vůbec nepotřebuji, pokud zrovna nepracuji v nějakém grafickém editoru.

Společná je s ThinkPady i kvalita zpracování. Klávesnice je i přes svůj úzký profil pevná a ani při práci na klíně se pod tíhou rukou neprohýbá. Vadou na kráse tak zůstává pouze absence kláves Windows a pro někoho také Fn klávesa v levém dolním rohu místo Ctrl. Uživatelé používající docking station by také mohli postrádat čtečku otisku prstů, tu mají jiné klávesnice od Lenova (bez UltraNav).

Doporučená koncová cena verze numerickou klávesnicí činí 1 672,- Kč bez DPH (1 990,- Kč s DPH). Levnější verze bez numerického bloku (Travel Keyboard) vychází na 1 420,- Kč bez DPH (1 690,- Kč s DPH).

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Ideální řešení pro vyznavače klávesnic s nízkým zdvihem a kvalitním zpracováním. Prakticky jediná externí klávesnice kombinující klasický trackpoint a touchpad z notebooků, a proto si zaslouží ocenění TIP redakce.

Foto galerie Lenovo Travel Keyboard with UltraNav

Příslušenství

Diskuse