Glossy Screen Protector - ochranná folie pro displej

30. 6. 2011 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Dodatečnou ochranu displeje proti poškrábání ve formě ochranné fólie dobře znají uživatelé dotykových smartphonů. Takováto fólie zlepšující ochranu a kontrast čistitelnost ale existuje i pro notebooky a navrch i provede konverzi z matného displeje na lesklý. Pojďme se na ni podívat v praktickém testu.

Glossy Screen Protector - ochranná folie pro displej

Povrchová úprava patří mezi nejčastěji propagované parametry displejů hned po úhlopříčce a rozlišení. Někomu je lhostejné, zda bude mít jeho notebook lesklý nebo matný displej, ale početná část uživatelů preferuje jeden typ, a právě zde je problém. Výrobci často používají povrchovou úpravu jako jeden z prvků pro odlišení svých multimediálních (lesklý displej) a pracovních (matný displej) modelů. Jenže ne každý vyznavač pracovních modelů by chtěl matný displej a naopak.

Obecně lidé tvrdí, že lesklé displeje jsou vhodnější na filmy (multimédia), protože mají hezčí barvy a vyšší kontrast, a matné displeje na práci venku. Jde ale o zjednodušení a celá problematika je trochu složitější. Fakticky mohou mít oba displeje stejný kontrast i stejné barevné podání bez ohledu na povrchovou úpravu (což se také v rámci jedné třídy displejů stává) a o těchto parametrech vypovídá víc než úprava vlastní kvalita LCD panelu.

Matné displeje mají na povrchu vrstvu, která dopadající světlo rozloží na větší plochu, čímž se odlesky stanou rozmazané a méně výrazné nebo úplně zmizí. Nevýhoda spočívá ve snižujícím se kontrastu, pokud na displej dopadá více světla (černá se postupně mění v šedou), protože světlo jako takové vrstva nepohltí.

Lesklé displeje naopak světlo odrazí tak, jak na displej dopadne. Odlesky jsou tedy ostré (intenzivnější), ale okolo nich se nesnižuje tak rychle kontrast obrazu. Displej v prosvětleném prostředí pak funguje jako zrcadlo. Někoho odlesky ruší (zejména pokud se pohybují) a někdo zas má rád dojem, který obraz na lesklém povrchu vytváří. Vše je o preferencích a nemá cenu řešit, co je lepší. Stále však platí, že pokud budete sedět s dvěma notebooky potmě, oba budou mít stejný displej a budou se lišit jen povrchovou úpravou, bude obraz na obou stejný.

Glossy Screen Protector

Pokud patříte mezi uživatele, kterým povrchová úprava jejich notebooku nevyhovuje, můžete ji změnit v obou směrech speciálními fóliemi. My jsme otestovali fólii Glossy Screen Protector, která promění matný displej v lesklý. Fólie jednoduše přidá vrstvu, která světlo odrazí, aniž by jej displej rozložil. Výrobce také slibuje antistatické účinky snižující zachytávání prachových částic a ochranu proti poškrábání. Právě ochrana displejem je hlavním účelem této fólie. Odolný povrch zajišťuje ochranu proti prachu, poškrábání, umožní i snadné odstranění otisků prstů. S fólií je snazší (a bezpečnější) i čištění, čistí se lépe než běžné lesklé displeje.

Dodaná fólie má rozměry přesně pro displeje notebooků s úhlopříčkou 15,6“ s poměrem stran 16:9 – tedy na to nejběžnější, co se dnes prodává. Sám výrobce pak pro menší displeje doporučuje oříznutí. V rámci 16:9 displejů je možné oříznout na libovolnou menší úhlopříčku. Pro dříve používaný poměr stran 16:10 je maximem displej s úhlopříčkou 14,1“. V nabídce je ještě 10,1" model pro netbooky.

Instalace

Fólie je zabalena v obalu připomínajícím obal na gramofonové desky (pamětníci vědí, zbytek najde foto v galerii). Po jeho otevření je možné fólii vyjmout chráněnou podobně jako samolepky druhou, nelepící fólií. Za předpokladu, že máte notebook s výrobcem udaným displejem (16:9, 15,6“ ), stačí fólii přiložit k displeji a postupně odlepovat a kontrolovat, že nikde nevznikají bubliny.

V redakci však nebyl žádný volný notebook s vhodným displejem, a tak fólii vyhrál stařičký ThinkPad R61 s 14,1“ (16:10). Krok ořezání je sice snadné napsat na obal, ale jeho provedení je podstatně těžší. Fólii je potřeba změřit a oříznout něčím velmi ostrým. Ideální jsou různé řezačky, kde je větší jistota, že řez bude rovný. Řezačka se bohužel doma nenašla, což vedlo k použití nůžek. S nimi je práce podstatně těžší (zejména pokud nejsou dost ostré). Některé strany se mi podařilo rovně oříznout až na třetí pokus a povrch na krajích byl od „pižlání“ mírně zkroucený.

Nalepení fólie na displej také není nejjednodušší. Displej se musí očistit vlhkým hadříkem a pak nejlépe švédskou utěrkou. Hned po tom se musí fólie začít nalepovat, než na něm ulpí nová smítka prachu. Každé větší smítko udělá pod fólií bublinu a špatně ostříhané hrany také nebudou dosedat. V prašném prostředí bych se do instalace raději nepouštěl.

Zkušenosti

Dojem skleněného povrchu opravdu dělá v některých případech obraz pocitově hezčí a matný displej s fólií je od lesklého k nerozeznání. Kdo má rád lesklé displeje, bude s fólií spokojen. Největší problém je tak její instalace, která vyžaduje zručného člověka, nejlépe řezačku místo nůžek (pro případ menší úhlopříčky) a prostředí, které není prašné. U testovaného kousku jsem pravděpodobně nedodržel ani jedno z těchto tří kritérií, a tak jsem měl na displeji několik smítek, okolo kterých vznikla bublina, jíž nešlo vytlačit. Tyto bubliny prakticky nejsou vidět, pokud je notebook zapnutý, ale na vypnutém displeji vypadají nevzhledně.

Závěr

Máte-li raději lesklé displeje, ale váš vysněný notebook se dělá pouze s matným, nebo se vám jen kvůli povrchové úpravě nechce měnit ten současný, může být fólie dobrým řešením. Po nalepení je původní displej k nerozeznání od lesklého a navíc je chráněn proti poškrábání. Nevýhodou je pouze náročnější instalace, pokud nechcete mít pod fólií žádné bubliny.

Fólie není drahá. Stojí pouze 390,- Kč bez DPH (468,- Kč s DPH) vč. utěrky, menší 10,1" varianta potom 250 Kč bez DPH (300 Kč s DPH).

Distribuci v ČR zajišťuje společnost Kobe s.r.o. www.kobe.cz

Foto galerie Glossy Screen Protector

Příslušenství

Diskuse