Fujitsu Bay Projector - DLP projektor místo optické mechaniky

12. 1. 2012 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Fujitsu si zajímavě poradilo s tím, jak lze využít prostor po optické mechanice, kterou dnes již ne každý potřebuje. Do výměnné šachty v jeho vybraných noteboocích můžete vložit miniaturní projektor, který užijete při nečekaných prezentacích a večerním sledování filmů.

Fujitsu Bay Projector - DLP projektor místo optické mechaniky

Projektor může být velmi užitečná věc, chcete-li něco ukázat přátelům, kolegům nebo si jen v noci s přítelkyní pustit film. Jenže klasické projektory jsou relativně velké a neskladné a ty malé, cestovní, zase často mají omezené možnosti napájení a výkonu. Fujitsu dokázalo využít možnosti notebooku, ať už jde o úložný prostor, jednoduchost spojení nebo velkou baterii, a nabídlo projektor, který lze vložit do prostoru místo optické mechaniky.

Ačkoli by se mohlo zdát, že by projektor mohl fungovat v libovolném notebooku, není tomu tak. Podpora se týká pouze nových LifeBooků, které mají uvnitř šachty vyvedený USB konektor (přes který se přenáší obrazová data) a vhodné napájení. Oficiálně podporované modely jsou 12“ LifeBook P771 a 13“ LifeBook S761.

Popis zařízení

Projektor přesně kopíruje rozměry optické mechaniky, takže se v zavřeném stavu celý vejde do notebooku. Váží 220 g, o 50 g více, než obvykle váží optické mechaniky. Na cestách se tedy nepronese a není důvod ho vyjímat.

Plastový výlisek přesně kopíruje tvary optické mechaniky, takže si na první pohled nemusíte ani všimnout, že je modul vyměněný. Nápovědou může být zapuštěné sklo kryjící čočku. Po straně je posuvný mechanický zámek, který slouží k vysunutí hlavní části projektoru z notebooku. Hlava s čočkou je naklápěcí směrem nahoru a rozpětí kloubu je přesně 90°. Pokud jej tedy ohnete, můžete si být jisti, že míříte přímo na strop. Kloub drží i v mezipolohách, což dává dobré možnosti nastavení.

Natáčení do stran bohužel možné není. Obraz tedy bude vždy směřovat od notebooku doprava (nebo nahoru).

Vedle kloubu jsou čtyři kulatá, podsvícená tlačítka. První slouží jako vypínač, druhé pro nastavení jasu a zbylá dvě nastavují obraz.

Výkonné diody uvnitř vyžadují chlazení, které zajišťuje malý separátní ventilátor o průměru asi 3 cm. Vzduch se nasává zespodu a výdechy chlazení jsou vedle čočky.

Technologie a propojení s notebookem

Zadní strana, kterou se projektor zasouvá do notebooku, je vybavena třemi konektory. Je zde klasické SATA, které slouží jako napájení vnitřní elektroniky, a USB spojení (SATA konektor v notebooku umí pracovat v režimu SATA i USB). Velký protáhlý konektor se standardně používá pro připojení sekundární baterie, zde se přes něj napájí výkonová část projektoru (diody, obrazovka).

USB slouží pro komunikaci a přenos obrazových dat. Je k němu připojen čip Hymax (USB 2.0), který funguje jako produkty známější společnosti DisplayLink. Ovladač vytvoří virtuální monitor pro primární grafickou kartu a s pomocí různých kompresních algoritmů přenáší kartou vygenerovaný obraz přes USB do čipu v projektoru.

Podobné řešení je jednodušší a vhodnější, než táhnout například signálové vodiče HDMI nebo VGA přes demultiplexor. Nemusí se totiž řešit rušení signálu a navíc se projektorem tyto výstupy nezneaktivní. Drtivá většina dnešních notebooků umí obsloužit dva nezávislé grafické výstupy, takže spolu s interním displejem obvykle může fungovat maximálně jeden externí monitor.

Virtuální monitor se však do tohoto omezení nepočítá, takže funguje například kombinace interního displeje, televizoru přes HDMI a tohoto projektoru. Všechny výstupy mohou běžet v režimu rozšířené plochy současně. Nevýhodou USB je pochopitelně nižší datový tok.

Instalace

Jelikož zařízení používá USB přenos, vyžaduje ke své funkci ovladače. Ty jsou přibaleny v krabici na CD a dle výrobce jsou podporovány systémy Windows XP, Vista a 7 v 32 i 64bit variantách. Windows Update si ovladače sám nenajde, takže nejdřív musíte vložit CD, z něj je nainstalovat a až poté připojit projektor.

K vlastnímu nastavení již nejsou potřeba speciální programy a vše se řeší přes ovládací panely Windows. Funguje také přepínání obrazových režimů pomocí zkratky Win+P. Správa obrazovek je tedy stejná jako v případě, kdy připojíte externí monitor (televizor, projektor) pomocí VGA nebo HDMI.

Fungují zobrazení pouze na projektoru, klonování i rozšířená plocha. Po zasunutí výsuvného modulu s čočkou zpět do notebooku, dojde k odpojení od USB sběrnice, čímž se obraz vrátí zpět pouze na interní displej. Původní nastavení si systém pamatuje a po vysunutí jej opět aktivuje.

Možnosti zobrazení

Nativní rozlišení matice v projektoru je 800x600 (poměr stran 4:3) a to je také jediné rozlišení, které vám virtuální obrazovka dovolí nastavit. Žádné další grafické režimy nejsou podporovány a nelze je ani jinak vynutit. Aplikace, které běží v celoobrazovkovém režimu a využívají jiné rozlišení, končí chybovým hlášením.

Samotný přenos přes USB při tak nízkém rozlišení nepředstavuje úzké hrdlo. Plynule běží jak video, tak i například hry (do 30 fps). Při rychlých změnách celého obrazu (typicky hry) je patrné zpoždění téměř půl sekundy. Při filmech a prezentacích si ničeho nevšimnete.

Podsvícení matice zajišťují z prostorových důvodů RGB diody, u kterých výrobce udává svítivost až 40 lumenů. Kvůli úspoře energie můžete tlačítkem jas snížit. Projektor podporuje tři úrovně jasu a nabídne vždy dvě podle toho, zda je připojené napájení (v síti dvě vyšší, s baterií dvě nižší).

Pokud vám zrovna nedochází baterie, nebudete mít pravděpodobně důvod na nižší přepínat. Ani vyšší jas totiž není nijak úchvatný, pokud je plátno (zeď) od projektoru dál než metr. Ve tmě je možné pohodlně sledovat film při promítání ze vzdálenosti dvou a půl metru (úhlopříčka obrazu je přibližně stejná jako vzdálenost). Přes den v místnosti, kde zatáhnete žaluzie, je podobná vzdálenost vhodná spíše pro prezentace a obecně kontrastnější obraz. Pokud se spokojíte s metrovou vzdáleností, poslouží projektor pro prezentování v libovolné místnosti, pokud na promítací stěnu přímo nesvítí světlo, i se středním jasem. Zejména pro improvizovaná setkání v malých zasedacích místnostech je projektor dostatečný.

Miniaturní provedení znamená určité ústupky ve kvalitě zobrazení. V rozích je patrný menší jas a někdy také menší ostrost. V rámci malých projektorů je přesto obraz spíše nadprůměrný a chyby nejsou závažné.

Nastavení obrazu

Od takto jednoduchého zařízení nelze očekávat automatické ostření. Připravte se tedy, že budete po umístění notebooku muset vždy zaostřit pomocí malého kolečka u čočky. Kolečko je velmi citlivé, takže to chce mít dobré ruce a trochu citu. Dovedl bych si představit uvnitř nějaký převod, aby bylo nastavení jemnější. Takto je někdy dobré nastavení otázkou milimetrů.

Vnitřní logika projektoru umí obraz softwarově přepočítat, aby vyrušila lichoběžníkové zkreslení při promítání pod úhlem. Zde na rozdíl od ostření funguje automatika, ale pokud chcete jiné nastavení, můžete použít dvě k tomu určená tlačítka. Nastavení funguje podle úhlu natočení kloubu. Jakmile projektor namíříte na strop, bude jedno z tlačítek provádět převrácení.

Korekce lichoběžníkového zkreslení funguje do úhlu 18°.

Hlučnost

Malý vysokootáčkový ventilátor dělá více hluku než zbytek notebooku. Je to pochopitelné, neboť v podporovaných LifeBoocích je většinou slyšet jen šumění disku. Výrobce udává hlučnost do 38 dB, což odpovídá.

V tiché místnosti svištění určitě nepřeslechnete a podobné to bude i při sledování filmu v tichých scénách. Mezi projektory však jde o jeden z tišších. Jakmile je v místnosti při promítání více lidí a někdo mluví, nebudete o projektoru vědět.

Hlučnost je stále stejná bez ohledu na nastavení jasu.

::Spotřeba

Možnost využít k napájení baterii notebooku je obrovskou výhodou. Bateriové projektory trpí omezením spotřeby kvůli malé baterii a velké zas většinou vyžadují napájení ze sítě. Nemyslete si, že projektor je něco úsporného.

Vzhledem k tomu, že největší spotřebu mají v projektoru RGB diody, měřil jsem spotřebu při nečinném notebooku zobrazujícím statický obraz. Jde o odběr napájecího zdroje ze sítě, protože měření odběru z baterie na testovaném notebooku po zapnutí projektoru nefungovalo korektně.

Výsledky jsou následující:

  • notebook se zapnutým displejem bez projektoru: 12 W
  • notebook se zapnutým displejem a projektorem (vyšší jas): 19 W
  • notebook se zapnutým displejem a projektorem (střední jas): 17 W

Při provozu si bere projektor v závislosti na jasu od 4 do 7 Wattů už jen tím, že je zapnutý a zobrazuje statický obraz. Hlavní část spotřeby tak vytváří diody a obrazovka.

Komprimovaný přenos obrazu z virtuální obrazovky v grafické kartě po USB také není jednoduchý. Při přehrávání HD videa (720p) byl rozdíl mezi zobrazením na projektoru a primární obrazovkou dalších 5 Wattů, přestože v obou případech byly zapnuté oba výstupy. Za vyšší spotřebu může zátěž procesoru a USB čipu Hymax.

Podporované LifeBooky patří k úsporným notebookům, takže prezentování s projektorem s nastavením středním jasem zvýší celkovou spotřebu energie při kancelářské práci o polovinu (tj. výdrž klesne o třetinu).

Závěr

Využití místa pro optickou mechaniku miniaturním projektorem vnímám jako velmi dobrý krok, který pravděpodobně masy nikdy neosloví, ale v určitých kruzích (profesích) může tvořit velkou konkurenční výhodu. Celé řešení je velmi praktické, neboť s sebou nemusíte nosit nic navíc – projektor můžete nechávat v notebooku a nepotřebujete k němu další napájecí adaptér. Nemusíte u něj řešit ani nabíjení separátní baterie. Jistě mi dá za pravdu každý, kdo někdy zkusil miniaturní cestovní projektory nosit s sebou.

Projektor od Fujitsu je povedený. Kompromisy dané rozměry nezpůsobují nepoužitelnost zařízení (některé miniaturní varianty jsou spíše jako hračky). Rozlišení 800x600 postačuje pro účely prezentace i sledování filmů a v trochu zatemněné místnosti je možné s maximálním jasem získat použitelný obraz v úhlopříčkách větších, než mají běžné HD televizory.

Nečekejte konkurenci velkým projektorům, ale pokud potřebujete občas na cestách něco ukázat a odprezentovat dalším lidem, jde o pěkné řešení.

Výrobcem určená maloobchodní cena činí 10 000,- Kč bez DPH (12 000,- Kč s DPH).

Příslušenství

Diskuse