Recenze: Intel Anti-Theft - past na zloděje

24. 1. 2013 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

Popularita přenosných počítačů nadále roste. Společně s lehce dostupnou mobilitou ale stoupá i nebezpečí jejich ztráty nebo krádeže. Proto jsme vyzkoušeli jednu z technologií umožňující zablokování a návrat notebooku zpět do rukou majitele.

Recenze: Intel Anti-Theft - past na zloděje

Zabezpečení majetku před ztrátou nebo nenechavci je určitě jedním z běžných úkonů ve dnešní společnosti. Zatímco v případě větší elektroniky, mezi kterou patří i stolní počítače, se většina lidí spoléhá na pevné dveře a zámky, u mobilních zařízení je ochrana složitější. Přenosné notebooky používá řada uživatelů na cestách nebo je alespoň pravidelně přenáší, a právě tyto chvíle zpravidla přináší zvýšené riziko. Stačí nechat počítač zamčený v autě nebo chvilková nepozornost v kavárně a brašna i s obsahem může být pryč.

Se zvýšeným rizikem se u notebooků počítá už při návrhu, proto prakticky všechny modely nabízí otvor pro mechanický zámek typu kensington. Jeho použití umožní přimknout počítač třeba ke stolu. Při cestování vám ovšem tohle řešení notebook v brašně neochrání.

Notebookům v základu nechybí ani jednoduché zabezpečení přístupu pomocí hesel BIOSu, to sice zkomplikuje nenechavci jeho používání, ale návrat zpět k uživateli určitě neusnadní. Hesla je navíc nutno zadávat při každém spuštění a proto je většina uživatelů mimo firemní prostředí nevyužívá.

Široká je také nabídka možností dodatečné softwarové ochrany notebooků. Různí poskytovatelé nabízí služby umožňující sledování ztraceného nebo ukradeného přístroje, šifrování obsahu a dokonce i sledování okolí pomocí webkamery. A právě do tohoto segmentu se rozhodl vstoupit z pozice dominantního dodavatele mobilního hardwaru také Intel.

Popis služby

Technologie Intel Anti-Theft je na trhu už nějakou dobu, nicméně teprve s příchodem druhé a třetí generace procesorů řady Intel Core se dočkala razantnějšího rozšíření. Její hlavní výhoda oproti konkurenci tkví v podpoře už na hardwarové úrovni. Na rozdíl od jiných služeb totiž nestačí k úplnému odstranění ochrany ani smazaní disku se systémem.

Intel neprovozuje službu přímo, ale prostřednictvím několika poskytovatelů, patří mezi ně i jeho dceřiná společnost McAfee. Pro využití musí mít uživatel notebook vybavený jedním z procesorů řady Core i3/i5/i7 druhé nebo třetí generace (Sandy nebo Ivy bridge). Jejich přítomnost ale ještě nemusí vždy znamenat úplnou podporu, kompatibilitu je lepší vždy ověřit. Jednoznačně zaručená je u certifikovaných Ultrabooků, v případě pochybností si ji lze také ověřit online na webu Intelu. Softwarové požadavky jsou omezeny na systémy Windows 7 a Windows 8.

Služba funguje na předplacené bázi, v prodeji je standardně roční a tříleté předplatné. Někteří výrobci nabízí dočasnou zkušební verzi, McAfee například na celých 90 dní. Právě jejich verzi služby jsme otestovali, zkušebním přístrojem byl Ultrabook Toshiba Portégé Z830.

Konfigurace je maximálně jednoduchá, na webu McAfee provedete registraci, stáhnete a nainstalujete si do počítače příslušný software. Ten jen provádí aktivaci, kdy vás vyzve k vytvoření číselného hesla a dále už jen běží trvale na pozadí. Všechny změny nastavení se provádí v online rozhraní na webu.

Služba poskytuje několik základních funkcí, první možností je sledování pohybu počítače na základě lokace pomocí IP adresy, druhou zablokování v případě krádeže a poslední automatické zablokování, pokud nedojde do určité doby k úspěšné synchronizaci se zabezpečovacím serverem.

V případě krádeže nebo ztráty se přihlásíte na stránkách poskytovatele služby, a můžete zasáhnout dvěma způsoby. Počítač jde přepnout do tichého režimu (Stealth mode), kdy se aplikace skryje, sleduje polohu počítače a může volitelně skrýt i data uživatele, nebo zvolíte okamžité zablokování. Při něm se počítač ihned po synchronizaci sám natvrdo vypne a při pokusu o zapnutí zobrazí BIOS upozornění o nahlášení krádeže a výzvu k zadání hesla pro odblokování. Zásadním předpokladem pro úspěšnou funkci je samozřejmě podmínka, že ukradený notebook někdo zapne a připojí k internetu, tak aby se mohla uskutečnit synchronizace změny stavu ze serveru. Pokud se tak nestane, (uživatel má zaheslovaný systém, počítač nikdo nezapne nebo nepřipojí k internetu), nastupuje až další fáze. Při ní dojde k automatickému zablokování na úrovni BIOSu, vždy po uplynutí zvoleného časového úseku od poslední úspěšné synchronizace. K tomu tedy dojde i bez nahlášení ukradení.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva

ovládací rozhraní

V nastaveních na webu má uživatel k dispozici i pokročilejší možnosti. Jde zde zapnout a vypnout funkce pro sledování polohy a blokování souborů. Nastavit můžete interval pro samostatné zablokování od poslední synchronizace (lze zvolit období od 3 do 14 dnů) a vlastní krátký text, který se zobrazí při pokusu o spuštění po zablokování. Všechny funkce včetně samostatného auto-locku lze dočasně vypnout přepnutím do režimu dovolené, což se může hodit třeba při delším pobytu mimo dosah internetu.

Praktické zkušenosti

V průběhu testování jsme nenarazili na žádné problémy, vše v zásadě funguje takovým způsobem, tak jak je slibováno. Rozhodně ale není od věci zmínit některé postřehy.

Synchronizace probíhá nárazově v určitých časových intervalech, mezi nahlášením krádeže a změnou stavu v notebooku může klidně uplynout přes čtvrt hodiny, i když je počítač celou dobu připojen k internetu. Pokud máte zapnutou podporu lokace prostřednictví IP adresy, zaznamenává se poloha neustále, přestože není počítač zrovna nahlášen jako ukradený. Přesnost určení polohy je docela proměnlivá, obvykle se podaří správně určit město, v těch větších občas i odpovídající čtvrť (vyšší přesnost by měly nabídnout notebooky s integrovaným 3G modemem). Samozřejmě zobrazovaná aktuální IP adresa počítače může usnadnit v případě kontaktování policie přesnější identifikaci.

Hardwarové zablokování je největší předností, ať už v reakci na oznámení, nebo po uplynutí intervalu od poslední synchronizace. Druhá možnost by navíc měla zůstat aktivní i po smazání disku nebo instalaci nového systému. Takto zablokovaný počítač je nepoužitelný, zobrazuje pouze výzvu k zadání hesla a krátkou zprávu uživatele (do které lze vložit třeba kontaktní údaje). Majitel může svůj notebook odblokovat i při zapomenutí hesla. Stačí zvolit výzvu pro zadání serverového klíče, přihlásit se z jiného zařízení do svého účtu na webu služby a nechat si vygenerovat kód pro zpřístupnění.

zablokovaný notebook
zablokovaný notebook

Shrnutí

Anti-Theft od Intelu je zajímavou možností, jak ochránit váš počítač v případě krádeže, a určitě zvyšuje šanci jeho navrácení. Úspěšné nalezení vám sice nezaručí žádná služba, ale po definitivním zablokování zůstane nenechavcům jen nefunkční přístroj bez možnosti snadného zpeněžení. Anti-Theft také sám o sobě nezajistí absolutní zabezpečení citlivých dat, od toho jsou služby nabízející šifrování, někteří poskytovatelé ho ale nabízí i v balíčcích společně s dalšími produkty zabezpečení.

Roční předplatné samotné služby Anti-Theft lze na webu McAfee zakoupit za 599 Kč s DPH.

Příslušenství . Recenze

Diskuse