Recenze: Peli - odolná vodotěsná pouzdra pro notebooky a tablety

8. 8. 2013 09:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Peli se zaměřuje na zavazadla pro ochranu různé mobilní techniky při přenášení. Testovaný model 1095CC má formát klasické brašny s popruhem přes rameno. Liší se ovšem od běžné brašny svou odolností a ochranou před vniknutím vody dovnitř.

Recenze: Peli - odolná vodotěsná pouzdra pro notebooky a tablety

Výroba odolných pouzder a zavazadel společnosti Pelican sahá až do 80. let. V roce 1997 se chtěla firma rozšířit i na evropský kontinent, a tak sem expandovala pod názvem Peli, pod kterým zde nabízí stejné portfolio a stará se o rozšířenou podporu (produkty mají celoživotní záruku).

Do redakce dorazila dvě pouzdra. Jedno pro 15,6“ notebook (1095CC) a jedno pro iPad a jiné 7“ tablety (1055CC). Vzhledem k tomu, že se od sebe pouzdra liší kromě velikosti jen absencí popruhu u menšího a že v redakci nevlastníme 7“ tablet, zaměřím se zde v recenzi pouze na větší variantu pouzdra. Konstrukce je ovšem shodná, takže si můžete udělat obrázek o tomto produktu ve všech velikostních kategoriích.

Základní popis

Dle výrobce má brašna rozměry 436 x 336 x 66 mm a dovnitř je možné vložit počítač s rozměry až 401 x 283 x 52 mm. V praxi to znamená, že dovnitř můžete vložit libovolný dnešní 15,6“ notebook (16:9). Ze starších notebooků s poměrem stran obrazovky 16:10 je možné vložit nejvýše 14,1“ modely (tak jak je ukázáno ve fotogalerii).

Po stranách jsou uvnitř vystouplé měkčí body, které brání v putování notebooku uvnitř brašny (ne úplně efektivně). Díky mírně větší hloubce brašny lze vložit i 15,6“ notebooky s rozšířenou baterií přesahující dozadu. S klasickým notebookem, ze kterého baterie nevystupuje, zůstane u notebooku prostor asi 25 mm.

Tělo brašny je vyrobeno z tvrzených plastů (ABS) a u spojů posloužila jako stavební materiál tvrzená ocel. Zpracování je na dobré úrovni a brašna vypadá dostatečně odolně. Prázdná včetně popruhu na váze vytlačila hodnotu 1,47 kg.

Popruh najdete smotaný uvnitř brašny. Je tenký a uprostřed má vypolstrování, ale pohodlný příliš není. U brašny v této cenové relaci bych si očekával něco lepšího.

Manipulace

Mechanismus otevírání je řešený širokým odklápěcím prvkem mezi úchyty pro popruhy. Tedy v místě, kde byste možná čekali nějaké madlo pro přenášení coby kufřík. Chybějící madlo vnímám jako hlavní nedostatek, neboť bez popruhu je znemožněno snadné přenášení v jedné ruce.

K otevření stačí odklopit prostřední část, která pomocí dvou drážek drží obě části brašny u sebe. Před tímto úkonem si brašnu raději položte, neboť při uvolnění zámku během nošení okamžitě dojde k otevření, a vzhledem k tomu, že klouby nemají žádnou zarážku (otevření do plných 180°), můžete si notebook vysypat z brašny ven.

Pod odklopeným zámkem je mimo jiné vidět kulatý průhledný ventil, který slouží pro snazší otevření, pokud se při přepravě brašna zmáčkla. Důvodem jsou těsnící kroužky po obvodu obou částí, které zajišťují utěsnění úložného prostoru. Jejich cílem je zejména zajistit otevření při změně tlaku (letadlo, cestování s velkým výškovým převýšením), kdy by se box při dané těsnosti dal otevřít jen problematicky. Vodotěsná membrána takto průběžně vyrovnává tlak.

Hodí se také při větším zatížení zavřené brašny, kdy dojde vlivem pružnosti plastů k prohnutí a upuštění vzduchu uvnitř. Tím vznikne podtlak a následné otevření víka by proto bylo bez ventilu obtížnější.

Pokud jde o odolnost, splňuje brašna to, co se od ní očekává. Stoupl jsem si na ni a pod mými 85 kg se sice mírně prohnula, ale zdaleka ne natolik, aby to nějak ovlivnilo notebook uvnitř. Výhrady bych mohl mít k povrchové úpravě, která se dá při cestování poškrábat. Přestože jsem se snažil chovat šetrně, povedlo se mi na povrchu zanechat pár škrábanců, které setřely jeho jemný vzorek.

Podle typu použití byste mohli jako nedostatek vyhodnotit chybějící prostor pro napájecí adaptér. U 15,6“ notebooků je možné adaptér vecpat do volné mezery (pokud nemáte dozadu přesahující baterii). Záleží ovšem na velikosti adaptéru, vaší šikovnosti a typu přívodního kabelu. 90W napájecí adaptér do mezery nejspíš nedostanete.

Konstrukce brašny je taková, aby v zavřeném stavu ochránila před vodou a prachem. Voděodolnost je garantovaná výrobcem na úrovni IP67 (ponor v 1 m po dobu 30min). Odolnost boxů je na generic úrovni, tedy je srovnatelná i mezi různými řadami. Peli dodáván všechny boxy s doživotní zárukou - oprava (náhradní pant...), nebo výměna je vždy zdarma (heslo Peli je: "You break it, we replace it. Forever, free.")

Závěr

Peli 1095CC je odolná brašna pro 15,6“ notebook. Chrání notebook ze všech stran a po zavření zabrání vniku prachu a vody do úložného prostoru. Hodí se tedy hlavně tam, kde je počítač při přenášení vystavován nehostinnému prostředí. Mezi nedostatky patří chybějící madlo a nepříliš pohodlný popruh. K notebooku navíc nemůžete přibalit napájecí adaptér, protože pro něj není uvnitř místo. Hledáte-li ovšem něco, kde budete mít pouze notebook a jeho ochrana je pro vás prioritou, může jít o dobré řešení.

Peli vyrábí i stejně odolná pouzdra pro tablet, které jsou kvůli své větší mobilitě často více "na ráně". Pouzdro na tablety má daleko širší uplatnění - řada uživatelů si tablet veze jako komunikační prostředek na hory, na loď atp. Všude tam je odolnost vůči nárazu a vodě užitečná. V boxu se tabletu vpodstatě nic stát nemůže. Vzhledem k cenám některých tabletů je i cena pouzdra přijatelná.

V ČR se produkt prodává za 3 230,- Kč bez DPH (3 908,- Kč s DPH). V prodeji jsou také varianty pro 7" tablet či e-Book reader (za 870 Kč bez DPH) či 10" tablet (1070 Kč bez DPH).

Odolná pouzdra Peli lze koupit na Alza.cz.

Příslušenství . Recenze

Diskuse