RECENZE: HP-Compaq Evo N620c - třetí v řadě evoluce

29. 5. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Začalo to u N600c s PIII-M, další byl N610c s P4-M, který se ještě stále prodává (v době napsání této recenze) a posledním v řadě je nejnovější model HP-Compaq Evo N620c. Všechny 3 jmenované modely mají stejný vzhled a konstrukci šasi. To čím se liší je procesor a vše kolem něj. HP-Compaq je jedním z mála výrobců, který si z balíčku Centrino vzal jen chipset a procesor Pentium M. Bezdrátovou technologii mají notebooky Evo tradičně vlastní.

HP-Compaq Evo N620c - třetí v řadě evoluce

Pokud jste četli obě či alespoň jednu předchozí recenzi modelu N600c a N610c, nebudou se vám zdát některé pasáže stejné náhodou. Protože mnoho prvků zůstalo stejných, usoudil jsem, že je zbytečné je znovu popisovat.

Tělo notebooku je tvořeno ze slitiny magnesia. Na celém notebooku až na malé výjimky převažuje elegantní černá barva. Na víku notebooku je umístěno červené logo COMPAQ se stříbrným podkladem. V pravé části víka LCD je po celé délce stříbrný pruh, který opticky odděluje prostor MultiPortu. Rozměry 3.05 x 30.5 x 24.9 cm a udaná váha pouhých 2,2kg činí z tohoto notebooku slušně mobilní pracovní nástroj. I přesto, že design se od dob N600c v podstatě nezměnil, působí notebook stále velmi dobrým a moderním dojmem se solidním zpracováním.

V těle víka testovaného notebooku je uložen 14,1" TFT displej s rozlišením 1400x1050 bodů. Na tuto velikost displeje se může zdát takové rozlišení někomu "titěrné", ale jeho hlavní výhoda je v možnosti umístění více prvků na pracovní plochu a jako volbu to lze hodnotit kladně. Uživatelé konzervativnější, s horším zrakem či s menším obnosem připraveným na koupi notebooku mohou volit i (dnes běžnější) rozlišení 1024x768 (XGA). Grafická karta ATI Mobility Radeon 7500 s vlastní pamětí 32MB DDR již nepatří na vrchol nabídky mobilních grafických karet, ale stále ještě s přehledem "strčí do kapsy" mnohé mladší konkurenty obzvláště z řad karet se sdílenou pamětí RAM. Radeon 7500 brilantně zvládá nejen běžnou práci s kancelářským SW a internetem, ale i náročnější 3D multimedia. Nejen 3D, ale i další multimedia a DVD-video jsou na tomto stroji zvládány velmi uspokojivě a to i při testovaném maximálním rozlišení označovaném také jako SXGA+. ATI samozřejmě zvládá, jako již většina karet u dnešních notebooků, současné zobrazovaní dvou různých ploch na LCD a dalším externím monitoru (funkce DualView).

V horní části pracovní plochy, blíže k LCD, jsou zleva 3 diody indikující nastavení klávesnice. Dále je modré tlačítko hlavního vypínače vedle něhož jsou otvory levého reproduktoru umístěného spolu s pravým blíže ke středu notebooku. Mezi reproduktory jsou čtyři stříbrná tlačítka pro rychlé vyvolání definovatelných soborů či složek. Pravá část s posuvným hlavním vypínačem notebooku je vykrojena sadou funkčních kláves což je zřejmě důvod proč reproduktory nejsou na okraji. Samotná klávesnice je velmi podobná klávesnici klasické a obsahuje 85 kláves. Jedinou kaňkou na jinak téměř dokonalé klávesnici, která má i klávesy F1-F12 rozděleny do skupinek po čtyřech, je levý spodní roh kde není jako první Ctrl, ale klávesa Fn. V klávesnici je umístěno první polohovací zařízení, kterým je TrackPoint. Druhé polohovací zařízení TouchPad je horizontálně posunuto více doleva pro lepší ergonomii práce. Nad i pod TouchPadem jsou umístěna dvě modrá tlačítka myši. Na spodním okraji vpravo jsou další 4 indikační diody pro indikaci zapnutí notebooku, dobíjení baterie a práci datových mechanik. K ovládacím prvkům pracovní plochy patří také dvě stříbrná kulatá tlačítka umístěná na čele notebooku. Slouží k ovládání hlasitosti ve WinXP.

Testovaný notebook byl osazen mobilním procesorem Pentium M 1.5GHz (Banias - B1). Podle údajů výrobce je N620c dostupný sprocesorem ve variantách 1.4 až 1.6GHz. Operační paměť je nabízena v rozmezí od 256MB až do 2 GB. Testovaný notebook obsahoval 512MB což spolu s grafikou a procesorem přispělo k velmi dobrému celkovému výkonovému dojmu. Baterie s udanou kapacitou 4400 mAh je o něco výkonnější než u modelu 610 a také díky úspornějšímu procesoru vydržela u N620c v našem standardním* tesu pracovat velmi dobré 4 hodiny a 37 minut. Procesor se při běžné práci příliš nezahříval a větráček neběžel vůbec nebo jen na velmi malé otáčky a vydával málo hluku takže při práci na něj snadno zapomenete. Vstup vzduchu pro chlazení je umístěn na spodní straně notebooku je tedy třeba si dávat pozor aby nebyl zakrytý pokud s notebookem pracujete na klíně nebo na měkké podložce.

60GB pevný disk u testované konfigurace je nejvyšší nabízená varianta. Druhá nižší možnost je 40GB a obě velikosti myslím nabízejí dostatek místa pro běžného uživatele. Dnes již stále častější kombinovaná optická mechanika DVD/CD-RW je zasunuta v MultiBay slotu kam lze připojit také další pevný disk nebo druhou baterii, se kterou podle výrobce vydrží notebook až 10 hodin bez elektrické zástrčky. MultiBay lze také osadit jen plastovou záslepkou, aby byl notebook na cestách ještě lehčí. Pomocí speciálního rozhraní MultiPort (pracuje na bázi USB 1.1) lze schopnosti notebooku rozšířit ještě o moduly bezdrátové technologie 802.11b, Bluetooth nebo GPRS. Integrována je samozřejmě také síťová karta, která u modelu N620c může dosahovat komunikační rychlosti až 1Gbps. Nechybí ani modem 56k. 2x USB verze 2.0 s přenosovou kapacitou až 480Mbps bylo obsaženo již u starší verze N610c. Další běžné parametry naleznete v níže uvedené tabulce.

Compaq Evo N620c je stále notebookem na úrovni. Poskytuje dostatečný výpočetní i grafický a multimediální výkon. To vše je uloženo v odolném šasi příznivých rozměrů a hmotnosti. S úspěchem jej lze použít ke každodenní práci kdekoliv. Svým vzhledem může dobře reprezentovat svého majitele. V době recenze je nabízena základní konfigurace v cenách od 68.760,- Kč bez DPH. Cena testované konfigurace by se měla pohybovat okolo 90 tisíc korun. Reálně by se měl N620c dostat na trh počátkem června 2003.

Klady: modularita, klávesnice
Zápory: horší manipulace s bateriemi a MultiBay

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP-Compaq N620c
  • Instalovaný procesor: Pnetium M 1.5GHz
  • RAM (MB): 512
  • HDD (GB): 60
  • Disketová jednotka: příplatek
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 14,1"
  • LCD rozlišení: 1400x1050
  • Video: ATI Mobility Radeon 7500, 32-MB DDR SDRAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97 Audio Controller
  • Polohovací zařízení: touchpad, trackpoint
  • Software: Win XP Pro
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 4 hod 37 min
  • Porty: 2x USB 2.0, 1x COM, 1x LPT, 1x PS2, 1x IrDA, 2x PCMCIA, 1x S-video-OUT, 1x externí monitor, dokovací konektor, 1x MultiPort
  • Rozměry: 3.05 x 30.7 x 24.9 cm
  • Hmotnost (kg): 2,2
  • Záruka: 3 roky
Recenze

Diskuse