RECENZE: HP-Compaq nx9005 - rozdělený touchpad

26. 6. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Daliman

Zcela nový model nese jako první po sloučení firem HP a Compaq označení obou jmenovaných. Jedná se o nového zástupce notebooků patřících do cenově příznivé kategorie s hmotností nad 3 kg, přitom jeho design patří k těm lepším. Osazován je mobilním procesorem AMD Athlon XP-M.

HP-Compaq nx9005 - rozdělený touchpad

Notebook má podle velikosti displeje 14"/15" rozměry 3.84 x 32.75 x 27.23 cm / 4.12 x 32.75 x 27.23 cm a váží 3,06 / 3,29 kg. Na první pohled je notebook celkem robustní, ale designově příjemný. Víko je šedé, po stranách stříbrné. Uprostřed víka dominuje velké logo HP, uvnitř pod víkem naleznete nápis compaq nx9005. Na přední straně jsou čtyři LED diody. Dvě z nich svítí modře a indikují zapnutý stav a činnost pevného disku. Třetí svítí zeleně a signalizuje provoz na síť a dobíjení. Pokud bliká žlutě, je to znamením docházející baterie, naopak jeho stálé žluté svícení informuje o nabíjení baterie. Čtvrtá dioda slouží k signalizaci připojení k síti prostřednictvím WiFi, je-li instalována. Na pravé straně je optická mechanika, v našem případě combo DVD/CD-RW, a hned za ní konektor PS/2 pro klávesnici či myš. Na levé straně je disketová mechanika, pod níž jsou dvě tlačítka na ovládání hlasitosti zvuku a třetí pro jeho úplné vypnutí. Vedle tlačítek je sluchátkový výstup, mikrofonový vstup a FireWire rozhraní. Dále zde je 2x PCMCIA typu II, neboli 1x typu III a konektor pro 56k modem. Na zadní straně je výstup chlazení, VGA výstup, paralelní port, S-Video výstup, LAN 10/100 konektor, 2x USB 1.1 a konektor pro napájení. Na zadní straně je umístěn také sériový port, který je u nových notebooků stále vzácnější, ale někteří uživatelé ho stále mohou potřebovat. Na spodní straně stojí za zmínku přítomnost rozšiřujícího (docking/replikátor) portu a vstupu chlazení, které je třeba střežit před zakrytím například při práci na klíně nebo měkké podložce.

Po odklopení víka, které je jištěno relativně velkým, a tedy dobře ovladatelným zámkem, spatříme ovládací prvky notebooku. Pro ovládání kurzoru je zde touchpad, který má po pravé straně vystouplým pruhem ohraničené místo pro rolování, což se v praxi osvědčilo jako příjemná věc. Nastavit rolování na okraji touchpadu sice umožňuje leckterý notebook, ale plastické oddělení této plochy jasně definuje prostor a při práci nemůže dojít k tomu, že prstem zabloudíte do oblasti, kam právě nechcete. Pod touchpadem jsou dvě kurzorová tlačítka a nad ním jedno pro pohotové vypnutí touchpadu, což se může osvědčit těm, kteří často a hodně píší text a nechtějí být rušeni občasným přeskočením kurzoru při náhodném položení palce na touchpad. Zapnutý stav touchpadu indikuje pruh pod tlačítkem, který svítí modře.

Klávesnice při psaní potřebuje o něco silnější stisk, než bývá zvykem, jinak jí však nelze v podstatě nic vytknout. Svým rozložením se snaží maximálně kopírovat tradiční PC klávesnici včetně velkého Enteru. Šipky jsou umístěny klasicky vpravo dole, Win klávesy mezi Ctrl a Alt. Fn tlačítko je umístěno jako druhé zleva dole hned vedle Ctrl. Přes Fn se ovládá jas displeje, přepínání mezi displejem a externím monitorem, NumLock a ScrollLock, režim spánku a hlasitost reproduktorů. Šestice kláves Del, Ins, Home, End a PgUp/Dn je umístěna klasicky vpravo nahoře. Popisky kláves jsou bílé, a tak dobře kontrastují s černým plastovým podkladem. Klávesa Fn a její doprovodné funkce jsou značeny modře. České znaky kláves na našich fotografiích nenaleznete, protože testovaný kus byl předprodejním vzorkem, ovšem notebooky dodávané na trh již budou obsahovat českou lokalizaci. Nad klávesnicí je tlačítko hlavního vypínače, tři modře svítící indikační diody a o kus dále je pět multimediálních uživatelsky definovatelných tlačítek.

Testovaný notebook byl vybaven barevným TFT displejem o velikosti 15" s rozlišením 1024x768. Další variantou dle specifikací výrobce je 14.1" displej se stejným rozlišením jako testovaný, anebo 15" s rozlišením 1400x1050. Grafiku ovládá chip ATI Radeon IGP-320M (U1), který ke své práci používá sdílenou operační paměť RAM, jejíž velikost lze v BIOSu nastavit na hodnoty 8, 16, 32, 64 MB nebo "Auto" pro automatické nastavení. Grafika podporuje DVD-video, které bylo při testu přehráváno plynule bez trhání či rozmazávání. Výkonově je tento chip určen především pro běžnou kancelářskou práci a internet. Zvládá i multimédia a nenáročnou 3D grafiku při malém rozlišení.

Model nx9005 je připraven pro procesory AMD Athlon XP-M od frekvence 1.33 GHz s označením 1500+ až po procesor s frekvencí 1.8 GHz a označením 2400+. Uvedené procesory obsahují funkci pro úsporu energie, označovanou u AMD jako enhanced PowerNow, která zajišťuje dynamické přepínání taktovací frekvence procesoru podle aktuálních potřeb běžících aplikací. Uvedená funkce zajišťuje nižší zahřívání procesoru, potažmo menší potřebu chlazení a tišší provoz notebooku ve srovnání s desktopovými procesory kde větráček běží o poznání častěji. Funkce PowerNow byla ovšem vytvořena především pro delší výdrž baterie, která s udanou kapacitou 4400 mAh v našem standardním* redakčním testu na konfiguraci s procesorem Athlon XP-M 2000+ vydržela pracovat 3 hodiny a 3 minuty.

Testovaná konfigurace dále obsahovala ze základních parametrů 256MB operační paměti RAM, kterou je možno rozšířit až na 1 GB. Pevný disk, který mimochodem pracuje tiše, dosahoval kapacity 30 GB. Další možné varianty HD jsou 20, 40 a 60 GB. Optická mechanika v levnějších konfiguracích může být CD-ROM nebo DVD. Další parametry testované konfigurace naleznete v přiložené tabulce.

HP-Compaq nx9005 je zcela novým modelem, který jako první začal éru notebooků označovaných společným jménem HP-Compaq. Jeho rozměry, hmotnost a výbava jej řadí do cenově příznivější kategorie s líbivým vzhledem. Mezi jeho přednosti patří klávesnice a netradičně řešený touchpad. Výkonově je určen pro běžné, nepříliš náročné uživatele, kterým může dobře posloužit jako mobilní náhrada stolního PC. Jeho doporučená koncová cena v době recenze v nejnižší nabízené konfiguraci s procesorem Athlon XP-M 2000+ (1.67GHz), 256MB DDRAM, 20GB, 15.0" XGA displejem, combo mechanikou DVD/CD-RW a Windows XP Home Edition CZ činí 28.980,- Kč bez DPH. Testovaná konfigurace stála 33.980,- (Windows XPP, 30GB HDD disk). Základní lokální záruka je poskytována na 2 roky s možností rozšíření až na 3. Mezinárodní záruka je 1 rok.

Klady: klávesnice, touchpad, design,
Zápory: USB 1.1, hmotnost

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP-Compaq nx9005
  • Instalovaný procesor: AMD Athlon XP-M 2000+
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: 1.44MB interní
  • CD/DVD: DVD/CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: ATI Radeon IGP-320M (U1) Video Adapter, sdílená RAM 8-64MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: ALi M5451 PCI AC-Link Controller Audio Device
  • Polohovací zařízení: TouchPad s rolovací ploškou
  • Software: Win XP Pro
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 3 hod 3 min
  • Porty: 2x USB 1.1, 1x PS2, 1x LPT, 1x COM, 2x PCMCIA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, dokovací konektor
  • Rozměry: 4.12 x 32.75 x 27.23 cm
  • Hmotnost (kg): 3,29
  • Záruka: 2 roky ČR, 1 rok mezinárodní
  • Doporučená koncová cena: 33.980,- Kč bez DPH (26.06.2003)
Recenze

Diskuse