RECENZE: Toshiba Tecra S1 - nadprůměrné audio

22. 5. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

V době, kdy všichni výrobci představují notebooky s technologií Intel Centrino, nezůstává pozadu ani Toshiba a nabízí tuto technologii ve své nejvyšší modelové řadě Tecra. Testovaná Tecra S1-12 s velkým 15" LCD displejem, integrovanou bezdrátovou sítí, osazená technologií Centrino představuje počítač se slušným výkonem, dlouhou provozní dobou a bohatou multimediální výbavou. To vše při hmotnosti lehce pod 3 kg.

Toshiba Tecra S1 - nadprůměrné audio

Celý korpus notebooku je vyroben z plastu. Z vnější strany je proveden v elegantní světle béžové, vnitřní prostor a spodní část jsou v barvě černé. Rozměry 327 x 287 x 34 mm přece jen patří k těm větším, ale celková hmotnost 2,9 kg je vzhledem k rozměrům stále ještě dobrá a připouští i jistou míru mobility. Víko s logem výrobce je v rozích u kloubu, který ho spojuje s tělem notebooku, vykrojeno a prostor je využit pro dva reproduktory. Zavřené je pak zajištěno jedinou aretační pojistkou a skrývá 15" displej s rozlišením 1.024 x 768 bodů. O grafiku se stará karta ATI Mobility Radeon 9000 s 32 MB RAM , která při testování podávala solidní výkony: při přehrávání filmů na displeji docházelo sice k mírnému rozmazávání v rychlých scénách, ale jinak byla kvalita reprodukce velice dobrá. Nejinak tomu bylo i při práci s multimediálními programy ve 3D, které taktéž nečinily systému potíže. Při těchto parametrech grafiky by si však displej zasloužil větší rozlišení. Příznivý dojem z multimédií je ještě umocněn kvalitním zvukem stereoreproduktorů s podporou basů pod displejem. Úprava hlasitosti lze mimo ovladačů ve Win XP provádět malým kolečkem, které má vliv přímo na reproduktory bez ohledu na SW. Kolečko je umístěno na levém boku notebooku.

Pracovní plocha je strukturována úsporně, ale příjemně. Nenajdeme zde přednastavitelná tlačítka pro rychlý start aplikací, která jsou jinde obvyklá; jediným tlačítkem mimo klávesnici tak zůstává oválné Power ve stříbrné barvě, umístěné v horní části. Samotná klávesnice má 86 kláves s malým zdvihem, u notebooků obvyklým. Všechny mají bílé popisky pro anglickou i českou klávesnici, navíc klávesy s druhou funkcí přístupné přes Fn vlevo dole, a také numerická klávesnice má další, šedé popisky. Pevné nastavení velkých písmen je zajímavě indikováno malou diodou umístěnou přímo v klávese CapsLock. Horní řada s klávesami Esc, F1 - F12, PrtSc, Pause a tlačítky Windows a Menu je od ostatních oddělena úzkou lištou, ve které jsou dvě signalizační diody pro indikaci použití Fn a zapnutí numerické klávesnice. Home, End, PgUp a PgDn jsou - jak je u Toshiby snad od samého začátku zvykem - ve sloupci napravo od klávesnice. Zpočátku může uživateli činit potíže používání klávesy BackSpace, protože velice snadno přehmátne na sousedící klávesu Home, ale při troše zvyku je podle mého toto uspořádání polohovacích kláves jedno z nejlepších. Je třeba také upozornit na méně obvyklé umístění Ins a Del do spodní řady vedle mezerníku. Ještě méně obvyklé je umístění Win kláves Start a Setup v pravém horním rohu.

Polohovací zařízení má Tecra S1 dvě: jednak TouchPad, tedy dotykovou destičku se dvěma tlačítky myši umístěnou pod mezerníkem, jednak TrackPoint, tedy ovládací tyčinku uprostřed klávesnice. Ten je ideální především pro uživatele píšící všemi deseti. Nezvyklé je umístění tlačítek myši TrackPointu: jsou uspořádána vertikálně nad sebou a nahoře je "levé" a pod ním "pravé". V první chvíli mne uspořádání mátlo, ale při delším používání je myslím vcelku přirozené a pohodlné.

Indikační diody, kterých je celkem 6, jsou umístěny v přední hraně pracovní plochy, a díky tomu jsou viditelné jak při otevřeném, tak i při zavřeném víku. Slouží k indikaci zapnutého přístroje, napájení ze sítě, stavu dobíjení baterie, aktivity disku, aktivity optické mechaniky a zapnuté bezdrátové sítě.

Tecra byla jedním z prvních notebooků, ve kterém je u Toshiby implementována technologie Centrino. Konkrétně se v případě S1-12 jedná o procesor Intel Pentium M, 1,6 GHz. Předností procesorů Pentium-M, které byly vyvinuty právě pro notebooky, je jednak vysoký dosahovaný výkon, jednak nízká spotřeba elektrické energie, potažmo snížené nároky na chlazení. Výkon byl znát na dobrém běhu přístroje: s 256 MB paměti RAM, kterou lze dále rozšířit až do 1 GB, byl provoz kancelářského i na výpočty náročnějšího softwaru plynulý a rychlý. Velice tichý je u Tecry ventilátor. Spouští se ostatně jen zřídka - ke slovu přichází v podstatě až při graficky náročnějších aplikacích. Akumulátor s udávanou kapacitou 6.450 mAh dodával při našem standardním* testu energii po dobu 5 hodin a 25 minut, což je v kontextu přístrojů s "obyčejným" Pentiem úctyhodná hodnota. Do budoucna to však lze u těchto procesorů považovat za standard. Za zmínku stojí i to, že součástí softwaru dodávaného spolu s notebookem je užitečná utilita správy napájení, pomocí které lze detailně konfigurovat různé režimy provozu na baterie. Mimo jiné u ní jde nastavit např. jas displeje, dobu, po které se vypínají disky nebo se přechází do spánkového režimu, a to vše v závislosti na aktuálním stavu baterie. Toshiba dodává něco takového již nějaký ten rok a s jejím komfortem správy napájení může soupeřit málokdo.

Pro ukládání dat je notebook vybaven diskem s kapacitou 40 GB. Integrovanou součástí je také univerzální mechanika SelectBay, která umožňuje vložení různých periferií. V základní nabídce je dodávána mechanika CD-R/RW se čtením DVD-ROM, za příplatek lze pořídit např. kombinovanou mechaniku DVD-MultiDrive, která vedle cédéček dokáže zapisovat nejen na DVD-R a DVD-RW, ale dokonce i na DVD-RAM. Disketovou mechaniku lze dokoupit pouze externí, připojitelnou přes USB rozhraní.

Konektivita přístroje je výborná. Standardně je díky Intel Centrino implementována bezdrátová síť Wi-Fi, samozřejmostí jsou ale i zásuvky RJ-45, resp. RJ-11 pro zabudovanou kartu lokální sítě Ethernet, resp. interní modem. Také je přichystána softwarová podpora pro modul Bluetooth, který je možné dokoupit. Dále tu najdete paralelní i sériové rozhraní, IrDa umístěné v čelním panelu, výstup na externí monitor a video cinch konektor pro výstup na TV. Nechybí ani PS/2, konektory pro sluchátka a mikrofon a tři konektory rychlého USB ve verzi 2.0. Navíc je Tecra vybavena i jedním slotem pro kartu typu SD (Secure Digital) a sloty PCMCIA, do kterých můžete zasunout buď dvě PC karty typu II, nebo jednu typu III. Na spodu přístroje je pak systémový konektor pro vyspělý replikátor rozhraní. V něm najdete nejen digitální připojení externího LCD monitoru (DVI), ale i rozhraní FireWire, které v samotném notebooku chybí.

Toshiba Tecra S1 je počítač s dobrou multimediální výbavou a vysokým výkonem. Škoda jen malého rozlišení displeje, protože by si určitě zasloužil více. Díky technologii Centrino může sloužit jako výkonná a především mobilní náhrada stolního PC, navíc hmotnost pod 3 kg a především vysoká výdrž baterie umožňují solidní použití přístroje v terénu. Nevýhodou zůstává vyšší cena, která u testované sestavy činí 89.900 Kč bez DPH (109.678 Kč s daní). Nepříjemné je, že za lokalizované Windows XP Professional CZ musíte doplatit 6.650 Kč bez DPH, tedy nějakých sedm tisíc korun s daní.

Klady: doba provozu na baterie, tichý chod, audio reprodukce
Zápory: cena, Win XP Pro CZ za příplatek

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pnetium M 1.6GHz
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: příplatek
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: ATI MOBILITY RADEON 9000, Video DDR RAM 32 MB, AGP 4x
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN, Wireless 802.11b
  • Zvuková karta: 16-bit SBPro kompatibilní, 3-D zvuková podpora, integrované reproduktory
  • Polohovací zařízení: touchpad, trackpoint
  • Software: Win XP Pro
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 6450 mAh / 5 hod 25 min
  • Porty: 3x USB 2.0, 1x COM, 1x LPT, 1x PS2, 2x PCMCIA, 1x externí monitor, 1x video out, 2x audio, SD Card slot, dokovací konektor
  • Rozměry: 327 × 287 × 33,1/34,1 mm
  • Hmotnost (kg): 2,9
  • Záruka: 3 roky mezinárodní
  • Doporučená koncová cena: 89.900,- Kč bez DPH (22.05.2003)
Recenze

Diskuse