RECENZE: UMAX VisionBook 630SX - s integrovanou kamerou

19. 2. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michael Novák

Produkty UMAX se derou na náš trh a dávají o sobě čím dál tím víc vědět. Poslední novinkou je jejich VisionBook 630SX. Měli jsme tu čest jej testovat jako jedni z prvních. Nutno uznat, že já osobně bych si dokázal představit situaci, kdy bych nepotřeboval ani výkonný desktop a pracoval bych jen s tímto strojem.

UMAX VisionBook 630SX - s integrovanou kamerou

VisionBook 630SX je notebook s plnohodnotným desktopovým procesorem Pentium 4 (testovaný model - existuje i varianta s Celeronem) taktovaným na 2,4GHz. Kromě velmi rychlého zpracování jakýchkoliv aplikací nám dával notebook najevo svůj výkon i potřebou chlazení. Ta nebyla nijak velká, ale když se už chladič zapnul, tak to stálo za to.

Balení

Tento "drobeček" stojí za trochu toho napětí, takže nejprve pojďme okouknout, co je v krabici přibaleno. V první řadě je zde taška z tvrdší kůže (doufám, že to je kůže). Nicméně je elegantní a pro základní použití stačí. Vejde se do ní totiž přesně jen notebook, zdroj a možná nějaké ty papíry a doklady navíc. Nicméně dodávka brašny v balení zas tak běžná není. Toto bych viděl jako plus. Pokud si někdo kupuje tento UMAX jako první notebook, tak mu odpadá stará známá otázka "kam s ním"?

V balení jsou dále přibalena CD s tradičními "programy", jako jsou např. Windows XP Professional, InterVideo WinDVD 4, vypalovací software Roxio Easy CD Creator 5 a všudypřítomné CD s ovladači. CD s ovladači jsou zde pro jistotu dvě. Na jednom jsou hlavně ovladače a na druhém utility a manuál k notebooku. Je to sice trošku matoucí a možná by stálo za to, zkompilovat potřebné věci na jedno CD.

Design

Po vyjmutí přístroje z papírové krabice na nás vykoukne obrovské logo UMAX, umístěné na stříbrném víku z druhé strany displeje. Je to zajímavé a trochu to asociuje jablíčko slavných iBooků od Apple. Nicméně se toto logo po zapnutí přístroje nerozsvítí. Za to se na vrchní straně displeje v kloubové části rozsvítí kontrolky, které jsou velmi rafinovaně navržené. Nejprve mi trochu vadilo, že mi svítí kontrolky činnosti notebooku na víku displeje všem ostatním na odiv, ale jejich přítomnost oceníte až v případě, kdy zavíráte víko displeje nebo přecházíte kancelář a na notebooku na stole vidíte pouze ono víko displeje. Takto vám zůstane téměř vždy a všude odhalen stav, v jakém se nachází váš počítač, eventuálně baterie apod. Řešení světýlek je velmi jednoduché - stačilo udělat "dírky" na světýlka po obou stranách displeje. Jak prosté milý Watsone!

Konektory po stranách notebooku, klávesnice i touchpad jsou řešeny spíše účelově, než jako designérské perličky. VisionBook byl vytvořen jako pracovní nástroj a tak šly veškeré designové "fíčurky" stranou a nastoupila účelovost. Klávesnice je rozmístěna s ledovou pravidelností šachovnicových políček, takže se nekoná žádná ergonomická vlnka, ani nic podobného. Jisté oživení kláves sice přináší materiál, ze kterého jsou klávesy vyrobeny (průhledný plast), ale při práci si toho ani nevšimnete. Osobně bych se nezlobil, kdyby byla klávesnice z neprůhledného plastu.

Klávesy jsou jinak celé matné, což působí při psaní celkem příjemně. Klávesnice neklade při stisku přehnaně velký odpor a klávesy samotné mají i příjemný zdvih a velikost. Osobně se mi na tomto notebooku psalo celkem rychle a příjemně a hlavně bez překlepů. Je to ale asi jen síla zvyku.

Klávesnice má i české nápisy na klávesách. Nápisy jsou, jak jsme zvyklí, v pravé horní části. Pro programátory zůstávají dominantním prvkem stále anglické hodnoty kláves.

Celkem příjemné je to, že notebook disponuje všemi dvanácti funkčními klávesami. Naproti tomu je zde fakt, že například vlevo dole se proti očekávané klávese CTRL nachází funkční klávesa. U některých jiných značek je toto přesně naopak a bohužel trvá poměrně dlouho, než si člověk na tuto skutečnost zvykne. Klávesy FN a CTRL tedy mohly být v opačném pořadí. Ostatně odnaučit se používat FN místo CTRL byste se měli naučit rychle. Pokud jste totiž zvyklí zavírat podokna programů pomocí zkratky CTRL+F4 a notebook vám najednou namísto zavření okna usne, pak se nedivte - na F4 se totiž pomocí FN klávesy spouští sleep mode.

Občas se mi ještě přihodilo, že jsem namísto enteru stisknul tlačítko PageDown, protože je sada kláves pro přeskakování stránek a pohyb na počátek/konec řádku umístěna v dalším sloupci v pravé části klávesnice. Možná by nebylo od věci mít tyto klávesy na jiném místě a na konec klávesnice dát opravdu ENTER. Mnoho uživatelů, kteří přejdou z klasické PC klávesnice si budou muset alespoň několik dní přivykat.

Před klávesnicí je celkem velká plocha, která poskytuje pro zápěstí příjemné odpočinkové místo. K tomuto "letišti" nemám žádných výhrad. Pod mezerníkem klávesnice, který je jako obvykle uložen mimo střed notebooku, je touchpad. Ten je citlivý a pracuje se s ním vcelku normálně. Jen jsem občas při psaní zavadil palcem o plošku a v textovém editoru to občas hodilo kursor o několik řádek mimo. Nicméně to spíše síla zvyku.

U pravého kloubu notebooku s displejem se nachází vypínací tlačítko a 3 programovatelné klávesy. Toto je v podstatě bez výhrad.

Před levým kloubem displeje se nachází v displeji dírka velikosti špendlíkové hlavičky, ve které je ukryt mikrofon. Jeho umístění je velmi promyšlené, protože VisionBook má vestavenou i PC kameru, která je umístěna uprostřed lišty nad displejem. Kamerka je to opravdu skvělá a pro videokonference naprosto dostačující. Nestává se, že by bývaly kamerky standardním vybavením notebooků a už vůbec ne, že by byly vestavené. Obvykle se připojují k USB portu a připevní se na okraj displeje. Toto řešení mi připadlo jako šikovné a neobtěžující.

V klávesnicové části, pod mikrofonem v displeji, se nachází další stavové diody, které indikují činnost pevného disku a stav CAPS/NUM/SCROLL Locku. Při práci jim obvykle nevěnuji pozornost, dokud mi nepřestanou fungovat šipky v Excelu apod.

Zadní stěna notebooku je pokryta klasickými porty, jako jsou 2xUSB 2.0, monitor, LPT paralelní port, konektor napájení, sériový port, 2xPS2 porty a konektor pro modem a LAN kabel. Čtvrtinu zadní stěny tvoří šachta pro odvod tepla od procesoru.

Levý bok je vyhrazen vysouvacímu mechanizmu DVD/CDRW mechaniky, disketové mechanice, jednomu USB 2.0 portu (je k němu rychlejší přístup, než na zadní straně, takže slouží například pro flash disk apod.) a 1xPCMCIA slotu. Osobně mi ale 1xPCMCIA slot připadá velmi málo a myslím, že notebook podobných kvalit by mohl mít pozice pro dvě karty PCMCIA.

Přední strana notebooku je osazena portem IrDA, konektorem FireWire rozhraní, audio vstupy a výstupy a hlavně hardwarovým posuvným vypínačem pro WiFi rozhraní notebooku.

Pravá strana přístroje je "holá". Na spodní straně přístroje jsou vidět větší otvory k ventilátorům pro odvod tepla a spousta krytek připevněných šroubky. V přístroji tedy bez šroubováku nic nevyměníte (ani baterii!!!), ale také vám nikde nic neupadne. Běžnému uživateli toto rozhodně vadit nebude.

Jako perličku bych ještě uvedl, že po odejmutí krytu CPU a paměti zjistíme, že je i u paměti umístěn malý pomocný větráček pro odvod tepla.

Technické parametry

Testovaný přístroj byl vybaven skoro lépe, než můj domácí desktopový počítač. V první řadě měl 15" SXGA TFT displej s maximálním rozlišením 1400x1050 bodů, což opravdu není obvyklé. Příjemně mě to překvapilo ve Windows, kde se mi vešlo na displej daleko více informací, než obvykle. Použitý grafický chip SIS M650 není zrovna výkonnostním rekordmanem. Se sdílenou pamětí RAM nastavitelnou v BIOSu na hodnoty 16, 32 nebo 64MB je určen spíše pro běžné "kancelářské" aplikace a internet což zvládá s přehledem. Náročnější multimedia a 3D grafika nejsou tím pravý, ale pokud nemáte nároky na vysoké rozlišení a kvalitu lze si zahrát i nějakou tu hru. DVD-video hraje plynule bez zadrhávání, ale s malým rozmazáním v rychlých akčních scénkách.

Pokud jsem na počátku hovořil o tom, že VisionBook je pracovním nástrojem, pak musím říci, že je vynikajícím pracovním nástrojem. Kromě USB portů verze 2.0 je vybaven portem FireWire a bezdrátovým rozhraním pro připojení k sítím WLAN (WiFi rozhraním). Krom toho poskytuje výbornou konektivitu i pomocí bezdrátové technologie bluetooth. To je velmi šikovné řešení, jelikož nepotřebujete dokupovat žádnou přídavnou kartu. Nicméně jsem nemohl testovat obě technologie najednou, jelikož nemám připojení na WiFi síť. Jediné, co mohu odhadnout jsou možné problémy při použití bluetooth a WiFi najednou. Tyto problémy budou maximálně způsobeny možnou interferencí, ale obě řešení jsem nezkoušel najednou, takže to nemohu potvrdit ani vyvrátit. Notebook je dále osazen DVD/CDRW mechanikou a 256 MHz DDR pamětí s frekvencí 333MHz. FSB podpora pro P4/2,4GHz je 533MHz. Uvnitř notebooku rotuje (v případě, že je zapnutý) 30GB pevný disk. Ten je velmi tichý, takže není poznat, že pracuje.

Menší chybka je, že se veškeré součástky, které se dají vyměnit, musí nejdříve odšroubovat. Notebook není konstruován pro častější záměnu součástek, ale rozhodně ji nevylučuje.

Baterie

Notebook má LiIon baterii s kapacitou 4400 mAh. Ta jej udrží dle redakčních testů* v chodu po 2 hodiny a 8 minut. Celkem slušný výkon na tak energeticky náročný kolos.

Verdikt

Tento notebook se bude líbit určitě těm, kdo často cestují s notebookem mezi kanceláří a domovem a na obou místech mají připojení k síti. Velmi dobrá je u VisionBooku široká možnost připojení k jakékoliv síti. Ať už metalické nebo bezdrátové, či přes dial-up. Jako perličku UMAX integroval i bluetooth. Myslím, že za necelých 55 tisíc bez DPH (cena testovaného modelu) získá jeho majitel příjemný pracovní nástroj s dlouhou morální životností.

Plus: Bluetooth, FireWire, USB 2.0, Wi-Fi
Mínus: pouze 1xPCMCIA

Technická data

  • Instalovaný procesor: dektopové Pentium 4 2.4GHz
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: integrovaná 3,5"
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1400x1050
  • Video: SIS M650 - 16, 32 nebo 64MB DDR sdílená pamě RAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN, WiFi 802.11b, Bluetooth
  • Zvuková karta: Realtek AC 97
  • Polohovací zařízení: TouchPad, rolovací tlačítko
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 3x USB 2.0, 1x COM, 1x LPT, 1x PS2, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, S/PDIF
  • Rozměry: 329 x 275 x 36 mm
  • Hmotnost (kg): 3
  • Záruka: 2 roky
  • Cena: 54.990,- (19.02.2003)
Recenze

Diskuse