RECENZE: Asus A2000D - výkonný a multimediální

16. 9. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Josef Šonka

V podobě A2000D se k nám dostává designově vyvedený a plně multimediálně vybavený desktop replacement, který však brašnu nestrhne. Do hmotnosti 3.3 kg se vměstnal jak nejvýkonnější procesor našich testů, tak i rychlá grafická karta. Neméně příjemná je cena, která v základu spadá pod 30 tis Kč bez DPH.

Asus A2000D - výkonný a multimediální

Základní popis
Asus A2000D je klasický desktop replacement notebook robustní konstrukce. Tělo je tvořené celkem obvyklou kombinací stříbrných a černých plastů - víko a okraj pracovní plochy jsou stříbrné, zbytek notebooku je černý. Tvary jsou hranaté, se skosenou základnou, což notebooku opticky znatelně ubírá na mohutnosti. Všechny rohy jsou pečlivě zaobleny, což vyniká zejména na stříbrném okraji touchpadu. Notebook se směrem dozadu znatelně zvyšuje, což způsobuje naklonění klávesnice směrem k uživateli.

Z hlediska umístění portů je zde sympatická přítomnost tří (z celkových pěti!) USB na pravé straně, blíže k uživateli (tedy pokud jste praváci), audio konektory a FireWire jsou také po ruce, na levém boku blízko čela notebooku. Napevno zabudovaná optická mechanika je klasicky v pravém boku, takže pokud používáte myš, může mechanika prostorově kolidovat při výměně média. Neobvyklé je umístění napájení v levém boku, hned před rozměrnými chladícími otvory; nevyskytly se s tím ale žádné problémy.

Hlavní stavové indikační diody (power, baterie a Wi-Fi) jsou s příslušnými popisky umístěny v přehybu pracovní plochy u levého předního okraje. Jsou dobře viditelné jak při otevřeném, tak při zavřeném víku notebooku.

Kvalita pantů odpovídá cenové kategorii - jdou poměrně lehce a drží v určené poloze. Mají však vůli, klasickou pro levnější notebooky, a těžký displej při sebemenším otřesu notebooku "pruží", což pantům na životnosti zrovna nepřidá.

Po mobilní stránce je na tom notebook relativně dobře, uvážíme-li použitý výkonný procesor a ostatní komponenty. Rozměry 328 x 270 x 27-47 mm odpovídají 15" displeji, hmotnost 3.3 kg je těsně nad hranicí únosnosti pro častější přenášení. Překvapivě malý zdroj o udaném výkonu 65W vypadá vedle mohutné zadní části notebooku jako z jiné planety.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je roztažená téměř přes celou šířku notebooku, klávesy jsou příjemně veliké. Má však jednu dosti nepříjemnou vlastnost: při trochu silnějším stisku jakékoliv klávesy se výrazně prohýbá, což nepůsobí zrovna bytelně a kvalitně. Barva klávesnice je černá, popisky jsou potom v osvědčené kombinaci bílé (hlavní funkce kláves) a světle modré (funkce dostupné s klávesou Fn).
Rozložení kláves je taktéž standardní, pouze bych vytkl prohozený Ctrl a Fn(úplně vlevo dole). Backspace je popsaný a přiměřeně veliký, Enter je pouze jednořádkový.

Veliký touchpad se dvěma tlačítky a dvousměrným rolovacím tlačítkem je umístěn lehce excentricky vlevo, opěry pro ruce jsou dostatečně velké. V prostoru nad klávesnicí se nachází stříbrné kruhové tlačítko power a čtyři funkční klávesy standardně sloužící pro spuštění průzkumníka (programovatelné), poštovního klienta, webového prohlížeče a velmi praktické přepínání profilů napájení (Asus Power 4 Gear).

Poblíž tlačítka power se nachází indikační diody numlock, capslock, srcrollock a práce pevného disku. Svítí sice nepřehlédnutelně, zato však spolu s právě aktivní diodou slaběji svítí i její nejbližší sousedé, což je poněkud matoucí. Na přehlednosti nepřidají ani miniaturní popisky jednotlivých diod, které jsou pouze zapuštěné do povrchu pracovní plochy a nejsou nikterak barevně odlišené.

Sympatická jsou naopak multimediální tlačítka ("Audio DJ") pro přehrávání disků CD na čelním panelu; notebook umí přehrávat hudební CD bez nutnosti bootování do systému, v případě spuštěného systému tento panel zase umí ovládat Media Player.

Hlavní HW parametry
Notebook je postaven na ne zrovna nejrenomovanější čipové sadě SiS 746FX (severní most) v kombinaci s SiS 963L (jižní most). Čipset na tom sice není "papírově" nikterak špatně - podporuje 333MHz sběrnici procesoru, paměti až do DDR-400 a AGP 8x grafickou kartu - avšak naměřené hodnoty propustnosti paměti by se daly označit za slabé; bylo to však pravděpodobně způsobeno "rychlostí" paměťových modulů.

Procesor je ztělesněním síly mezi současnými notebookovými čipy: Mobile AMD Athlon XP-M 3000+ (2200MHz) s 266MHz FSB a 512 KB L2 cache se stal s přehledem novou jedničkou našich výkonnostních žebříčků jak u výkonu CPU, tak u ALU. V MMX vytvořil nové první místo mezi procesory AMD, celkově byl osmnáctý (porazil i nejvýkonnější Pentium M Dothan 2 GHz). Notebook lze pořídit také s mobilním Athlonem 2800+. Procesor disponuje technologií AMD PowerNow!, která mu umožňuje měnit taktovací frekvenci a napětí v závislosti na aktuálních požadavcích na výkon; v důsledku toho frekvence kolísá mezi 400 a 2200 MHz. Bohužel se nám z něj při běhu na baterie nepodařilo "vymámit" větší rychlost, než 800MHz. Plný výkon se dostaví až po připojení do elektrické sítě. Podobný problém jsem pozoroval i u jiných notebooků s procesorem AMD.

Operační paměť je, zdá se, úzkým hrdlem poněkud brzdícím výkonný procesor a grafickou kartu. Její kapacita je 512MB (2x256, obsazeny jsou tedy bohužel oba paměťové sloty) a lze rozšířit až na 2GB. Použity byly moduly značky Mosel (MOSEL V826632B24SATG-B1) běžící na frekvenci 133MHz (266MHz efektivně) s agresivním časováním CL 2.0; ani to je však nezachránilo od již zmíněného slabého výkonu v testu - 684MB/s patří ke spodní třetině našeho nabitého žebříčku. Zda je tato hodnota zapříčiněna pamětmi nebo čipovou sadou, nevíme. Paměti jsou sice podle dnešního měřítka pomalé (DDR-266), avšak i s takovýmito pamětmi dokázala v našich testech příbuzná čipová sada SiS, jmenovitě 648FX, přenést 1092MB/s (s DDR-266 moduly od Infineon/Siemens) - tedy o 60% více!

Pevný disk Hitachi Travelstar 80GN (IC25N060ATMR04-0) má kapacitu 60GB, 8MB buffer a otáčí se rychlostí 4200 ot/min. Jako již mnohokrát v našich testech, dokázaly disky Hitachi i s nízkými otáčkami přenést překvapivé množství dat – v tomto případě dokonce 87.91 MB/s, což je nové páté místo našeho těsného žebříčku moderních 2.5" disků! Nižší rychlost se však již projevila u průměrné přístupové doby, kde jsme naměřili 19.41ms. To patří k horšímu průměru. V nabídce jsou i levnější modely s kapacitami 30 a 40GB.

Optická mechanika TOSHIBA ODD-DVD SD-R6372 umí zapisovat prakticky na vše – podporuje formáty DVD+/-R,RW i CD-R,RW. V nejlevnější variantě A2000D je combo DVD/CD-RW.

Pro komunikaci s okolím má notebook vestavěný adaptér Fast Ethernet (10/100Mb/s LAN), 56kb softwarový modem, bezdrátovou síťovou kartou Broadcom 802.11g (54Mb/s Wi-Fi) a rychlý infračervený port.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej má úhlopříčku 15" a rozlišení XGA (1024x768 pixelů). Obraz odpovídá cenové kategorii, celkově je dobrý po stránce ostrosti i jasu, správným náklonem víka si každý najde nejlépe vyhovující viditelnost. O výpočet obrazu se stará grafická karta ATi Mobility Radeon 9600 s 64MB vlastní videopaměti. Grafický čip běží na frekvenci 344MHz, paměti o něco pomaleji než jsme zvyklí - 357.8MHz (obvyklá bývá frekvence 405MHz; dost možná se jedná o daň za nižší cenu notebooku). Výkon karty patří k tomu lepšímu, co můžeme u notebooků najít; i když především kapacita videopaměti je pro současné nejnovější náročné 3D hry nižší. To vše se (spolu s pomalou pamětí RAM) samozřejmě podepsalo na grafickém výkonu celého notebooku - 8249 bodů v 3D Marku 2001 je nejnižší hodnota, jakou jsme u notebooku s grafickou kartou Radeon 9600 a 64MB naměřili (ty se pohybují obvykle v rozmezí 9800 - 10300 bodů). Stejná je situace u 3D Marku 03 - 2384 bodů (normální hodnota je 2560 - 2920 bodů). O zhruba 17% nižší 3D výkony než očekávané je daň za nízkou cenu na první pohled výkonnými komponenty nabitého notebooku. I tak grafická karta poskytuje dostatečný výkon i na novější 3D hry a multimédia, o kancelářských aplikacích nemluvě. V levnějších variantách Asus A2000D je grafická karta ATi Mobility Radeon 9200 s pouhými 32MB videopaměti, která postačí již pouze na starší hry nebo "kancelářskou práci".

O grafických kartách použitých v tomto modelu se více dočtete v článku ATI - grafické karty pro notebooky.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Multimediálně je Asus vyřešen velmi dobře. Kromě již zmiňovaného čelního panelu pro přehrávání audio CD i při vypnutém notebooku jsou k disposici 3 klasické audiokonektory (line-in, line-out a mikrofon), 5 USB 2.0 portů, FireWire, S-Video out a čtečka paměťových karet SD/MMC/MS/MS PRO.
Reproduktory jsou standardu 2+1, pro lepší interpretaci basů je tedy na spodku notebooku integrován malý subwoofer. Zvuk je nadprůměrně dobrý, na čemž se nejspíše podílí právě subwoofer.

Chlazení a provozní hluk
Chladící otvory jsou soustředěny již tradičně v levém zadním rohu notebooku; sání je shora, zespoda i z levé strany a nehrozí tedy jeho překrytí při práci na měkké podložce. Výfuk teplého vzduchu je potom zajišťován masivními průduchy na zadní straně. Chlazení je velice účinné, notebook se ani při dlouhodobé maximální zátěži nikterak výrazněji nezahřívá - na vrchní části je zvýšení teploty téměř neznatelné, teplejší jsou pouze spodní části notebooku. Ani to však nebrání pohodlné práci na klíně.
Co je však horší, je hluk. Notebook totiž při provozu bez vyšší zátěže občas spouští poměrně hlučný ventilátor, což není zrovna nejpříjemnější. Při dlouhodobém výkonovém zatížení ventilátor pracuje neustále, takže notebook je poměrně hlučný.

Baterie
Podlouhlá baterie typu Li-Ion s běžnou kapacitou 4400 mAh udržela v našem standardním* testu notebook v provozu po dobu 2h 31m, což mezi dnešními notebooky není mnoho, ale na poměry DeskTopReplacement kategorie to stačí. Baterie je umístěna v čele notebooku a k její výměně teoreticky stačí dvě ruce (odemknutí 2 zámečků, přičemž jeden zůstává v nastavené pozici). Prakticky šla u testovaného modelu ven jen velmi těžko a byla i potřeba použití šroubováku pro "vypáčení".

BIOS
AMI BIOS pro nastavení notebooku je přístupný klasicky při startu stiskem klávesy F2 a umožňuje uživateli i víc, než jen změnu bootovacího zařízení a systémového času. K dispozici je kompletní nastavení periferií (včetně PIO a DMA módů IDE zařízení), výstupního módu na S-Video port nebo například kalibrace baterie.

Příslušenství
K notebooku dostane majitel navíc 9 CD s různými programy; kromě klasických "Recovery CD" je zde ještě vypalovací software Nero 6, Asus DVD a Asus power Director (opět vypalování CD/DVD), CD s drivery a utilitami, méně známé hry Gunmetal a Battle Engine aquila a CD s demoverzemi různých starších populárních her (Splinter Cell, WarCraft III, TOCA Race Driver a pod.). Z utilit nainstalovaných v systému je asi nejzajímavější softwarové (!) ovládání a zapínání Wi-Fi karty a Power 4 Gear - profily Asusu pro balancování mezi spotřebou notebooku a jeho výkonem. V ceně je přibalena také optická myš s podložkou a praktický brašna..

Závěr
Asus A2000D je multimediální notebook s příjemným designem a hmotností snesitelnou pro občasné přenášení. Nabízí relativně vysoký výkon za příznivou cenu, který je vykoupený poněkud horší kvalitou zpracování (klávesnice, panty) a dílů (operační paměti, grafická paměť).
Za doporučenou koncovou cenu 28.600 Kč bez DPH je konfigurace obsahující Athlon XP-M 2800, 30GB pevný disk, 256MB RAM, Radeon 9200 s 32MB videopaměti a DVD/CD-RW mechaniku.
Za stále přijatelnou cenu 37.000 Kč bez DPH je testovaná maximální konfigurace (Athlon XP-M 3000+, 512MB RAM, 60GB pevný disk, Wi-Fi, Radeon 9600 s 64MB videopaměti a DVD+/-RW optická mechanika).
Na všechny modely se vztahuje dvouletá mezinárodní záruka.

Klady a zápory:
+ vysoký výkon procesoru a výkonná grafická karta
+ multimediální panel, čtečka paměťových karet

- horší provedení klávesnice
- pomalé paměti snižující celkový výkon systému
- vyšší provozní hluk

Pod čarou:
Na oficiálních stránkách Asus pro ČR jsou (v době uvedení recenze) dostupné 2 různé ceníky. První, na který se dostanete po cvaknutí na odkaz "každý týden aktuální ceník notebooků", odkazuje do ceníku z 31.1.2004. Druhý ceník sice datum neuvádí, ale zdá se být aktuálnější. Přesto si dejte i v druhém ceníku pozor na ceny s DPH. Uvedená sazba DPH je správně 19%, ale započítáno je ještě starších 22% takže koncové ceny s DPH jsou ve skutečnosti nižší než uvedené.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus A2500D (A2D)
  • Instalovaný procesor: Mobile AMD Athlon XP-M 3000+
  • RAM (MB): 512 DDR-266
  • HDD (GB): 60 (Hitachi Travelstar 80GN IC25N060ATMR04-0), ATA-100, 5400 otáček
  • DVD: DVD+/-RW (TOSHIBA ODD-DVD SD-R6372)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024 x 768
  • Video: ATi Mobility Radeon 9600, 64MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11g
  • Zvuková karta: SiS 7012 Audio Device
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrľ: Li-Ion 4400 mAh / 2 hod 31 min
  • Rozhraní: 5x USB 2.0, 1x PCMCIA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 3x audio, LPT, IrDA, čtečka SD/MMC/MS/MS PRO
  • Rozměry: 328 x 270 x 27-47 mm
  • Hmotnost (kg): 3.3
  • Doporučená cena: 37.509,- Kč bez DPH (14.09.2004)
Recenze

Diskuse