RECENZE: Fujitsu Siemens Amilo D1840W - horkokrevný silák

29. 7. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Josef Šonka

Dalším typickým zástupcem třídy desktop replacement notebooků s důrazem na maximální výkon za rozumnou cenu v našich testech je Amilo D1840W. Rychlé stolní Pentium 4 a silná grafická karta od ATi slibují vysoký výkon pro práci i zábavu; že je to opravdu horkokrevný notebook, Vás ale přesvědčí i svou provozní teplotou.

Fujitsu Siemens Amilo D1840W - horkokrevný silák

Základní popis
Designem je Amilo D1840W klasický widescreen, ne nepodobný např. nedávno recenzovanému notebooku Umax VisionBook 955WXC. Tělo má tvořené běžnou kombinací světle a tmavě šedého plastu, spodek notebooku je černý. Okraj pracovní plochy a LCD je světle šedý, pracovní plocha je tmavší. Všechny obrysy jsou hranaté, s mírným zaoblením v rozích. Celkově notebook působí decentně a sympaticky.

Z hlediska vybavení různými porty je na tom Amilo velmi dobře; na zadní straně najdeme kromě VGA, S-Videa a jednoho USB 2.0 i již starší a ne tolik používaný paralelní a infračervený port. Nejpodstatnější rozhraní jsou soustředěna na levém boku: 2x USB 2.0, modem + LAN, čtečka paměťových karet (SD, MMC a MS), FireWire a jeden PCMCIA překrytý záslepkou. Audio (včetně S/PDIF) je "na ráně" uprostřed čela notebooku a výměnná optická mechanika je zabudována v pravém boku.

Dvě velké indikační diody signalizující spánek a stav baterie jsou umístěny na levém kraji pracovní plochy a trochu přesahují do boku notebooku, aby byly viditelné i při zavřeném víku LCD. Další diody indikující práci pevného disku/optické mechaniky, NumLock, CapsLock a ScrollLock jsou decentní velikosti a najdeme je u pravého horního kraje pracovní plochy u tlačítka Power.

Co se týče hmotnosti, FCS Amilo D1840W klame tělem. Vzhledem i rozměry 358mm x 269mm x 35.8mm je to klasický širokoúhlý notebook na cesty; že nemáte tu čest s příliš mobilním zařízením Vás přesvědčí ve chvíli, kdy si ho potěžkáte - 3,5kg již na časté přenášení není. Přílišné mobilitě nepomáhá ani ohromný (rozměry 178 x 68 x 42mm - téměř o 1cm vyšší než samotný notebook!) a těžký zdroj, který navíc během testů projevil ještě jednu velkou nepříjemnost: po připojení do sítě začal pískat na vysoké frekvenci. Avšak pravděpodobně se jednalo pouze o vadu konkrétního kusu.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je rozměrná, s využitím větší šířky širokoúhlého notebooku. Syté bíle popisky dobře kontrastují s černou barvou kláves, funkce dostupné s tlačítkem Fn jsou světle modré. Rozvržení kláves je vcelku standardní, pouze s poněkud neobvyklejším uspořádáním v levém dolním rohu: tady je nejprve klávesa Fn, až po ní Ctrl, Win kláwesa, Alt a zpětné lomítko.

Rozložení prvků na pracovní ploše je přehledné a jednoduché: čtyři stříbrná ovládací tlačítka - spouštění webového prohlížeče, e-mailového klienta, zapínání Wi-Fi a notebooku - jsou v pravé horní části plochy (poslední dvě jmenovaná indikují stav žlutým podsvícením). Stříbrný touchpad se dvěma tlačítky a dvoucestným směrovým tlačítkem je příjemně veliký a je posunut trochu excentricky vlevo. Při pravém kraji touchpadu jsou nakresleny i šipky nahoru a dolu, které mají pravděpodobně upozornit na (běžnou) možnost rolování i tímto způsobem.

Hlavní HW parametry
Notebook je postaven na čipové sadě SiS 648FX. Firma SiS je známá podobně jako např. VIA - na zákazníky jde především nízkou cenou. O tom, že se však i ve výkonu mnohé změnilo k lepšímu, svědčí jak technické specifikace (podpora Hyper-Threading procesorů, 800MHz FSB, DDR 400 paměti, AGP 8x grafická sběrnice s rychlým zápisem...), tak i realita (výsledky benchmarků).

Amilo D1840W můžete pořídit s vysoce výhřevnými, ale i výkonnými stolními procesory Intel Pentium 4 (Northwood) s taktovacími frekvencemi od 2.6GHz do 3.2GHz, a nebo s mobilními Pentium 4 do 3.06GHz. Testovaný kus byl vybaven desktopovým 3GHz CPU - měl tedy rychlejší FSB sběrnici, avšak nepodporoval technologii SpeedStep pro snížení napětí a frekvence při nízké výkonnostní zátěži. Se svými výkony se umístil naprosto shodně s ostatními P4 3GHz v benchmarcích CPU i FPU; v MMX benchmarku potom s 26792 body dosáhl na druhé místo mezi všemi dosud testovanými notebooky!

Operační paměť s označením Infineon/Siemens 64D64020GBDL7B má kapacitu 512MB a pracuje na efektivní frekvenci 266MHz. Sympatické je, že se jedná o jeden 512MB modul a druhý slot je volný pro upgrade až na maximální kapacitu 1024MB. V testu přenesla 1092MB/s, což je šesté místo v našich žebříčcích (s jednokanálovým řadičem a pomalou DDR-266 pamětí!). Zdá se, že čipová sada SiS odvedla opravdu dobrou práci.

Pevný disk TOSHIBA MK6021GAS má kapacitu 60GB a otáčí se rychlostí 4200ot/min. Vyrovnávací buffer má kapacitu pouze 2MB, avšak na výkonech se to nijak neprojevilo - s 87.07MB/s vytvořil nové 5. místo našeho benchmarku; průměrná přístupová doba 19.52ms, za kterou "vděčí" především nižší rychlosti otáčení, však patří do dolní poloviny dosud testovaných disků.
Vyměnitelná optická mechanika Ricoh DVD+RW RW8165 zvládá zápis na disky DVD+R (2,4x), DVD+RW (2,4x), CD-R (16x) a CD-RW (8x). V nabídce je i mechanika DVD/CD-RW.

V komunikační části je zde klasická 10/100Mbps LAN a 56Kbps modem; z bezdrátových rozhraní je notebook vybaven infračerveným portem, volitelně i LAN kartou Wi-Fi 802.11b o maximální přenosové rychlosti 11Mbps (testovaná konfigurace ji obsahovala).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Klasický širokoúhlý displej má rozlišení 1280x800 bodů a úhlopříčku 15,4". Jas, kontrast i viditelnost z úhlů jsou průměrné. Co je zajímavější, je výkonná grafická karta ATi Mobility Radeon 9600 s 128MB vlastní videopamětí. Frekvence grafického jádra je 351MHz, pamětí potom efektivně 405MHz. Ve starším 3D Mark 2001 je její skóre 9156 bodů; to sice těsně nestačilo na první desítku žebříčku, i tak je to ale slušné skóre. Přesto to byly výsledky trochu nižší než u srovnatelných notebooků se shodnou grafickou kartou; pořád to ale samozřejmě postačuje na současné 3D hry jak technologicky (hardwarová podpora DirectX9), tak i výkonnostně. Pro běžnou práci je vše samozřejmě také bez problémů. Více se o grafických kartách ATI dočtete v našem článku ATI - grafické karty pro notebooky (5).

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Pro multimediální využití je Amilo dobře vybaveno: nechybí již samozřejmé USB i Firewre porty, potěší ale ne tolik běžný výstupní audio konektor s podporou S/PDIF nebo čtečka paměťových karet (Multimedia Card, Secure Digital a Memory Stick).
Pro ozvučení jsou ve víku notebooku (pod displejem) umístěné dva reproduktory zajišťující průměrný zvuk bez rušivých efektů.

Chlazení a provozní hluk...
...není zrovna silnou stránkou Amila. Chladící vzduch je přiváděn třemi otvory: jedním ventilátorem v levém horním okraji pracovní plochy shora a bohužel i dvěma ventilátory zespodu; u jejich mřížek nechybí ani nápis varující před překrytím. Právě spodní dva otvory jsou rozmístěny tak, že pokud nechcete alespoň jeden z nich překrýt, nemůžete pracovat s notebookem na klíně nebo měkkém povrchu. Ventilátory pracují nepřetržitě po celou dobu provozu notebooku a jsou relativně hlučné (ne však nesnesitelně), což znepříjemňuje např.poslech hudby. K dobru lze připočíst fakt, že při vyšším výkonovém zatížení se otáčky ventilátorů (a s nimi i jejich hluk) zvýší jen zřídka. Zajímavá je i provozní teplota: pod levou opěrou pro ruku je po celou dobu výrazně vyšší než na celém zbytku notebooku. Není to sice nesnesitelné, avšak ve srovnání s jinými notebooky je teplota opravdu vysoká a nepříjemná hlavně při dlouhém výkonovém zatížení.

Baterie
Baterie typu Li-Ion s kapacitou 4400mAh je umístěna v pravém boku vedle optické mechaniky. V našem standardním* testu udržela notebook v provozu po dobu 2h 1m, což je trochu méně, než uvádí výrobce ("až 2,5h"). Vyměňuje se snadno po odtažení západky na spodní části notebooku.

Příslušenství
Notebook je dodáván s bohatou softwarovou výbavou. Kromě předinstalovaných Windows XP Home Edition (SP1) se záchranným CD "dostane" uživatel navrch ještě další 4CD s programy Microsoft Word 2002 (CZ), Microsoft Works 7.0 (CZ), Adobe Photoshop Elements 2.0, Adobe Photoshop Album 1.0, Win DVD 4.01, Nero 6 a disk s drivery a utilitami.

Závěr
Fujitsu-Siemens Amilo D1840W je notebook pro uživatele, kteří nepotřebují přílišnou mobilitu a hledají především vysoký výkon pro práci i zábavu za přijatelnou cenu. Multimediálně nadprůměrně vybavený notebook má pro ČR výrobcem doporučenou koncovou cenu od 44.990 Kč bez DPH (P4 HT 2.8GHz, 256MB RAM, 40GB disk, DVD+RW, software).

Klady a zápory:
+ výkon

- vysoká provozní teplota a hlučnost
- veliké rozměry a vysoká hmotnost zdroje
- hlavní chladící otvory zespodu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie Fujitsu Siemens Amilo D1840W

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: FCS Amilo D1840W
  • Instalovaný procesor: Pentium 4 HT (Northwood) 3 GHz
  • RAM (MB): 512 DDR-266
  • HDD (GB): 60 (TOSHIBA MK6021GAS, ATA-100, 4200 otáček)
  • DVD: DVD-RW (Ricoh DVD+RW RW8165)
  • LCD: TFT 15,4"
  • LCD rozliąení: 1280 x 800
  • Video: ATi Mobility Radeon 9600, 128MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 b
  • Zvuková karta: SiS 7012
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 2 hod 1 min
  • Rozhraní: 3x USB 2.0, LPT, PCMCIA, IrDA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 2x audio, SPDIF, čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS)
  • Rozměry: 358 x 269 x 35,8 mm
  • Hmotnost (kg): 3,5
Recenze

Diskuse