RECENZE: Fujitsu Siemens Lifebook P7010 - image na cesty

7. 10. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Velmi malý a lehký jsou dvě základní vlastnosti nového notebooku od Fujitsu Siemens Computers. To ale neznamená, že by snad byl ochuzen o nějakou výbavu nebo výkon. Má všechno, co běžný uživatel potřebuje, včetně integrované optické mechaniky. Je stvořen pro cesty, kde zvládne ledacos, a ještě k tomu vypadá dobře. (NOTEBOOK.cz byl opět první redakcí v ČR, která měla možnost otestovat zcela nový model notebooku.)

Fujitsu Siemens Lifebook P7010 - image na cesty

Základní popis
Jak je pro notebooky tohoto výrobce obvyklé, převažuje elegantní světle šedá barva, která mu dává nejen punc výjimečnosti, ale mě osobně se i velmi líbí. Tělo notebooku je na povrchu tvořeno plastem, víko displeje je tvrzeno hořčíkovou slitinou. Nad klávesnicí dominují klouby víka s nimiž lícuje oválná kovová mřížka, která vkusně zakrývá reproduktory (viditelné při zavřeném i otevřeném notebooku). Fujitsu Siemens chce ladnými tvary tohoto notebooku oslovit i něžné pohlaví a myslím, že se jim to bez problémů podaří.

Do mini notebooku s rozměry 261 x 199 x 35 mm a "muší" váhou 1,3 kg (bez optické mechaniky) se nejen že vejde optická mechanika, ale navíc je umístěna na levém boku v modulárním slotu, takže ji lze kdykoliv vyjmout pro odlehčení na cestách nebo pro uvolnění místa pro druhou baterii. Dva USB 2.0 porty, které bývají používány nejčastěji, jsou pohotově dostupné na pravém boku notebooku (umístěny jsou vedle sebe s dostatečným rozestupem tak, aby mohla být zároveň připojena dvě externí zařízení jako například myš i USB paměťová čtečka, ktera bývá zpravidla objemnější). Pro rozložení dalších portů na tak malém místě není příliš mnoho variant, ale vcelku není z tohoto hlediska notebooku mnoho co vytknout.

Nic není stoprocentně dokonalé, ale připomínky mám jen malé. Nejsem zastáncem plastových záslepek použitých u PCMCIA/CardBus slotu a u CompactFlash slotu. Malé plastové záslepky sice notebook nepotřebuje, ale jsou náchylné ke ztrátě a v prázdném slotu pak zeje díra, proto bych raději uvítal vyklápěcí dvířka. Slabší stránkou jsou dle mého soudu plastové krytky konektorů po obvodu notebooku (mimo USB a audio), které sice esteticky zakrývají nepoužívané porty, ale při častém otevírání a zavírání může v budoucnu hrozit jejich odlomení. (Komentář výrobce: Stejné záslepky měl i model Lifebook B a odpadávání krytek rozhodně nebylo jejich slabinou. Zde je toto řešení použito jako osvědčené.)

Klávesnice a ovládací prvky
Rovněž klávesnice je vyhotovena ve světle šedých barvách. Všechny popisky včetně českých znaků jsou vyvedeny tmavě šedou barvou s dostatečným kontrastem pro příjemné použití. Klávesy jsou malinko menší než u běžných notebooků, ale i tak se mi na notebooku psalo příjemně (někdo si rozdílu možná ani nevšimne). U klávesnic tohoto výrobce mi tradičně nevyhovují dvě věci: rozložení či spíše popisky horní řady písmen jsou ve formaci QWERTZ bez alternativních popisek Z/Y (klávesy lze fyzicky prohodit, ale pozor na poškození); zadruhé, CapsLock je označen jen šipkou směřující dolů, což může být na první pohled matoucí s levým Shiftem, který je označen protilehlou šipkou (obě klávesy jsou umístěné nad sebou, a navíc je Shift menší než CapsLock). Nutnost použití klávesy Fn pro funkce Home, End, PgUp, PgDn dnes kritizovat nebudu, protože u tak malého notebooku opravdu nezbývá jiná volba než umístění na kurzorové šipky. Velmi se mi líbí velký dvouřádkový Enter a široká klávesa Backspace (mazání zpět). I přes malé neduhy a nepatrně menší rozměry se dá na práci s klávesnicí velice rychle zvyknout a bez problémů s ní dlouhodobě pracovat na cestách.

Plocha pod klávesnicí je tak akorát pro opření obou rukou. Touchpad je pro příjemnější prácí praváků posunut více doleva. K touchpadu patří dvě tlačítka a mezi nimi je i jedno rolovací pro vertikální pohyb v dokumentech. K polohování by v této kategorii notebooků neuškodil i TrackPoint. Na čele notebooku je umístěn praktický vypínač integrovaného WiFi modulu.

Všechny indikační diody jsou umístěné v zorném poli uživatele. Klávesnicové jsou ve sloupku nad sebou na pravém okraji pracovní plochy pod klávesnicí, ostatní diody jsou nad klávesnicí a pro snazší orientaci jsou barevně odlišeny.

Hlavní HW parametry
Pro dosažení minimální hmotnosti a spotřeby je nový Lifebook postaven na platformě Intel Centrino. Čipovou sadou je tedy velmi známá Intel 855GME určená pro procesory Pentium M s 400MHz systémovou sběrnicí (FSB). Dále podporuje paměti až do DDR-333 (PC-2700) a "externí" AGP 4x grafický adaptér.
V našich testech se Intel 855 ukázala především jako velmi stabilní čipová sada pracující bez větších odchylek i při mnohonásobně opakovaných výkonnostních testech; nejinak tomu bylo i nyní.

Lifebook P7010 je vybaven jedním z nejúspornějších PC procesorů vůbec - Ultra Low Voltage Intel Pentium M. Jedná se o starší jádro Banias s 1MB L2 cache a 400MHz FSB. S pracovním napětím pouhých 1.1V (!) běží na 1100MHz; díky tomu má tento procesor na dnešní dobu až neuvěřitelně nízké tepelné ztráty: pouhých 12W (pro srovnání - nejrychlejší mobilní procesor Intelu, 3.33GHz Mobile Pentium 4 548 vyzáří až 88W, hodnoty jsou udané výrobcem procesoru). Díky tomu notebook nepotřebuje rozměrné těžké chladiče, a při běžném provozu ani ventilátor. S výkonem to díky kvalitní architektuře Pentium M není i přes nízkou frekvenci nikterak špatné - v testu CPU se Lifebook P7010 umístil v horším průměru; dosáhl ovšem podobných výkonů, jako 2.5GHz Pentium 4. U testu FPU se potom zařadil do pomyslného středu našeho žebříčku a nechal zde Pentia 4 za sebou. Celkově je výkon procesoru více než dostatečný jak pro práci s dokumenty a internetem, tak pro zpracování fotografií a přehrávání videa. Zahrajete si i leckterou 2D i méně náročnou 3D hru (u 3D her záleží více na grafické kartě, viz níže).

Operační paměť má kapacitu 512MB a běží na efektivní frekvenci 333MHz (PC2700); rozšiřitelná je na 1GB. Bohužel se jedná o konfiguraci 2x256MB - jsou tedy již osazeny oba paměťové sloty, což právě pro případné budoucí rozšíření není vhodné. Paměťové moduly navíc nejsou standardního formátu So-DIMM, takže jejich upgrade nebude nejlevnější záležitostí. V testech přenesly 955MB/s, což patří k lepšímu průměru u Centrino notebooků a spadá do druhé desítky všech u nás testovaných pamětí vůbec.

(Komentář výrobce: Od listopadu 2004 bude místo procesoru s jádrem Banias instalována novější varianta s jádrem Dothan (2MB L2) na stejné frekvenci a bez změny ceny. Ve stejné době dojde i ke změně obsazení paměťových slotů - z 2x 256 na 1x 512.)

Pevný disk FUJITSU MHT2060AT má sice kapacitu 60GB, ale jeho výkonnostní parametry jsou kvůli úspoře energie a tepla ve srovnání s jinými malinko slabší: 4200 ot/min, 2MB vyrovnávací cache. Výsledky testů odpovídají parametrům: 79.59MB/s přenesených dat a průměrná přístupová doba 19.86ms řadí tento disk na spodní příčky našeho velmi těsného žebříčku čítajícího více než 100 testovaných notebooků s různými harddisky. V praxi je výkon více než postačující pro účel, jemuž je notebook předurčen. V nabídce Lifebooku P7010 je i větší 80GB disk s vyšší rychlostí 5400 ot/min.

Optická mechanika Matsushita UJDA755 DVD/CDRW je v modulární šachtě a může být snadno vyjmuta pro uspoření hmotnosti nebo přidání druhé baterie. Dle údajů výrobce umí číst disky DVD (maximální rychlostí 8x) i CD (24x), zapisovat na CD-R (24x) a přepisovat CD-RW (10x). Lifebook lze zakoupit i s mechanikou DVD+/-RW.

Pro komunikaci s okolím disponuje notebook již standardním vybavením: 56kb/s modemem, 10/100Mb/s (Fast Ethernet) síťovou kartou a bezdrátovou síťovou kartou Wi-Fi ze sady Centrino, Intel PRO/Wireless 2200BG (ta tedy umí komunikovat teoretickou rychlostí až do 54Mb/s). V nabídce výrobce jsem bohužel nenašel volbu integrovaného Bluetooth modulu, takže případný zájemce je odkázán na externí řešení (USB, PCMCIA, CF, SD). V této kategorii bych uvítal také rozšiřující/dokovaci port pro snadnější připojení na pevném pracovišti (lze nahradit externím USB replikátorem portů).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Víko notebooku nemá žádnou jistící pojistku, což je celkem příjemné při otevírání. Kvůli malé velikosti a hmotnosti má Lifebook i malý displej - jeho úhlopříčka je 10.6". Širokoúhlé rozlišení činí slušných 1280 x 768 bodů. Nejzajímavější je ale jeho kvalita obrazu: ta je jedním slovem skvělá. Kontrast i jas vysoce převyšují současné notebookové displeje, viditelnost z úhlů je také nadprůměrná. Obraz se velmi podobá displejům s technologií X-Bright použitou u některých notebooků Sony; Fujitsu-Siemens tento panel nazývá CrystalView. Stejně jako Sony je zde jedna drobná nepříjemnost - displej se leskne a odráží světlo, což může být občas nepříjemné (záleží na světelných podmínkách okolního prostředí). Není to však natolik rušivé, aby to vadilo při práci. Výsledný efekt při "dobrém světle" za to stojí.

Grafická karta je pro lehké Centrino notebooky typická - Intel Extreme Graphiscs 2 (neboli Intel 82852GM), integrovaná v northbridge čipsetu a sdílející paměť pro grafická data s operační pamětí. Její výkon v 3D není nikterak výrazný (2289 bodů v 3D Marku 2001 a 119 bodů v 3D Marku 03), stačí tedy pouze na starší a méně náročné 3D hry a multimédia. Na hry ale tato grafická karta ani notebook nejsou určeny. Pro "kancelářskou" práci s dokumenty a Internet samozřejmě plně dostačuje. Práce s fotkami a sledování videa není žádný problém, a navíc tuto činnost zpříjemňuje kvalitní širokoúhlý displej.

Více se o použité grafické kartě dočtete v našem článku Intel - grafické karty pro notebooky (3).

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Model Lifebook P7010 není aspirantem na multimediální notebook, přesto je obdařen některými parametry, které z něj dělají silnou zbraň i v tomto ohledu. Vezmu-li to odshora, je tu v první řadě širokoúhlý display s kvalitním obrazem, který oceníte na cestách při sledování filmů. Malé reproduktory mají sice nižší dosažitelnou hlasitost než u velkých notebooků, ale kvalita projevu je na vysoké úrovni bez rušivých "pazvuků" (drnčení čehokoliv atp.). Připojit lze samozřejmě i sluchátka, jejichž kvalita je jen na výběru majitele.

Uživatelé digitálních fotoaparátů ocení integrovanou čtečku paměťových karet formátů SD, MMC, MemoryStick, ale také v noteboocích méně častých CF (CompactFlash).

Chlazení a provozní hluk
Provedení chlazení je tradičně u profesionálních řad notebooků Fujitsu Siemens Computers na vysoké úrovni. V modelu Lifebook P7010 je navíc použit nízkonapěťový procesor Intel Pentium M ULV, takže i přes svoje malé rozměry (= malá plocha pro odvod tepla) se notebook zahřívá jen velmi málo. Na pracovní ploše ucítíte teplo jen v levé části pod klávesnicí vedle touchpadu, které je i při dlouhodobém výkonovém zatížení na snesitelné úrovni. Více tepla je cítit zespodu (v okolí pamětí), kde pro jeho odfiltrování výrobce opět použil svou unikátní a praktickou izolaci z jemného semiše (broušená kůže).

Větráček pracuje jen při vysokém výkonovém zatížení (3Dmark atp.), kdy je i poměrně hlučný. Při běžné práci jej neuslyšíte. Výdech teplého vzduchu je na zadní straně notebooku. Malý nádech je na zkoseném čele spodku. S notebookem lze bez problémů pracovat i na klíně nebo měkké podložce bez obav z přehřátí.

Baterie
Notebook s Li-Ion baterií s udanou kapacitou 4800 mAh vydržel v našem standardním* redakčním testu pracovat po dobu slušných 4 hodin a 53 minut. Tím se notebook zařadil do první desítky našeho současného výkonového žebříčku. Mezi mini notebooky je to ovšem doposud nejlepší námi naměřená hodnota. U baterie mi vadily jen 2 malé pojistky, které se v případě potřeby špatně uvolňují. S druhou baterií by podle údajů výrobce měl notebook vydržet pracovat přes 10 hodin.

BIOS
Mimo běžných funkcí BIOS umožňuje logování událostí (jako je reinstalace systému, zadání špatného hesla, nebo i každé bootování notebooku), takže můžete sledovat, zda se někdo nepokoušel o neoprávněný přístup k vašim datům.

Závěr
Notebook Fujitsu Siemens Computers P7010 nabízí především vysokou mobilitu, kterou však nikterak není omezen výkon ve srovnání s běžným notebookem. P7010 obsahuje i integrovanou optickou mechaniku, která je navíc umístěna ve vyměnitelném slotu, kam lze vložit další baterii a zvýšit již tak dobrou výdrž mobilní energie. Mezi velmi kvalitní komponenty patří širokoúhlý displej s technologií CrystalView. Co mi naopak v notebooku chybělo je integrovaný Bluetooth modul a rozšiřující port (obojí je možno alternativně nahradit). V neposlední řadě notebook nabídne svému majiteli i zvýšení image na cestách a jednáních s obchodními partnery. V době recenze byla základní (námi tesotvaná) konfigurace notebooku nabízena za doporučenou koncovou cenu 63.880,- Kč bez DPH. Dražší varianta s DVD vypalovačkou a větším 80GB diskem je o rovných 5000,- Kč bez DPH dražší.

Klady a zápory:
+ malá rozměry a hmotnost
+ kvalitní LCD
+ integrovaná optická mechanika ve vyměnitelném slotu
+ výdrž na baterie

- absence Bluetooth a rozšiřujícího portu

Pod čarou:
Všechny nové notebooky Lifebook společnosti Fujitsu Siemens Computers jsou označeny číslicí 7010. Jediné, čím je podle názvu rozeznáte, je písmeno před tímto číslem (S7010, P7010, V7010). POZOR: Každý z modelů je jiný a patří do jiné kategorie notebooků.


Autoři recenze: Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Fujitsu Siemens Lifebook P7010

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Siemens Computers Lifebook P7010
  • Instalovaný procesor: Pentium M ULV (Banias) 1.1 GHz
  • RAM (MB): 512 DDR-333
  • HDD (GB): 60 (FUJITSU MHT2060AT, ATA-100, 4200 otáček)
  • DVD: DVD/CD-RW (Matsushita UJDA755 DVD/CDRW)
  • LCD: TFT 10,6"
  • LCD rozlišení: (širokoúhlé) 1280 x 768
  • Video: Intel Extreme Graphics, sdílená paměť až do 64MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 3 hod 29 min
  • Rozhraní: 2x USB 2.0, 1x PCMCIA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 2x audio, paměťové karty SD/MMC/MS/CF
  • Rozměry: 261 x 199 x 32-35 mm
  • Hmotnost (kg): 1.3 bez optické mechaniky
  • Doporučená cena: 63.880,- Kč bez DPH (5.10.2004)
Recenze

Diskuse