RECENZE: Fujitsu Siemens Computers Lifebook S7010 - "prcek" v novém

17. 6. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Nejnovější model od Fujitsu Siemens Computers patří do kategorie malých a lehce přenosných notebooků pod 2 kg. Vybaven je skromnou porcí portů, ale obsahuje WiFi i Bluetooth. Model S7010 s kompletní sadou Centrino oproti svému předchůdci malinko narostl a díky tomu obsahuje větší 14" displej. Oproti dřívějším zvyklostem se změnily použité barvy. NOTEBOOK.cz byl opět první redakcí v ČR, která měla možnost otestovat zcela nový model notebooku.

Fujitsu Siemens Computers Lifebook S7010 - "prcek" v novém

Základní popis
Víko notebooku z hořčíkové slitiny s kovově stříbrnou barvou zcela zapadá do vzhledové koncepce všech modelů Lifebook. Malé překvapení pro mě osobně nastalo po otevření notebooku, kde byl nově a netradičně použit černý plast pro obložení nad a pod klávesnicí. Černých notebooků je na trhu poměrně hodně, ale u Fujitsu Siemens zachovali tradici světle šedé klávesnice, v jejíž blízkosti je kontrast černé velmi výrazný. Mně osobně se více líbil předchozí model S6120, který na mě působil ladněji, ale konečný verdikt si musí každý udělat sám.

Hlavní předností notebooku jsou jeho malé rozměry a 306 x 247 x 33 mm a nízká hmotnost 1,77 kg. Díky takovým parametrů je notebook předurčen k častému nošení a každodenní práci všude tam, kde uživatel potřebuje. K mobilitě přispívá i malý zdroj o rozměrech cca 125 x 49 x 26 mm. Navíc zůstal zachován modulární slot pro optickou mechaniku, který lze pro další odlehčení nahradit plastovou záslepkou, nebo pro delší výdrž další baterií, případně i dalším diskem pro větší objem dat nebo třeba větší rychlostí otáčení, což potřebuje DV kamera připojená přes FireWire. Většina konektorů je na levém boku nebo na zadní straně. Vlevo jsou dokonce 2 PCMCIA, které u tak tenkého notebooku nebývají zvykem (často bývá jen 1 i u některých větších notebooků). Portů má S7010 jen poskromnu, ale 3x USB 2.0 by měla pojmout většinu potřebných periferií, a kdo potřebuje další nebo se chce pohodlně rychle připojovat v kanceláři, ten může zvolit port replikátor/dokovací stanici, kde je mimo jiné i DVI konektor.

Pracovní plocha a ovládací prvky
Jak jsem již uvedl, je klávesnice tradičně světle šedá s tmavě šedými popiskami, ale i tak je kontrast velmi dobrý a tato barevná kombinace se mi líbí. Popisky kláves jsou zde samozřejmě i české, dokonce až tak moc, že nelze volit mezi QWERTY a QWERTZ rozložením, protože Z a Y není alternativně popsáno. Kdo má raději QWERTY, může klávesy prohodit, ale pozor na jejich poškození. Oproti starší verzi S6120 byla u modelu S7010 klávesnice vylepšena. Umístění klávesy Fn bylo prohozeno, takže je až druhá zleva vedle Ctrl. Klávesy PgUp, PgDn se osamostatnily, ale Home, End jsou stále fixovány na klávesu Fn. Klávesy Ins, Del zůstaly vpravo nahoře, ale v pravém horním rohu je stále trochu neprakticky klávesa Pause, kde bych raději viděl právě Del. Líbí se mi velký Enter na výšku dvou řad kláves a velký pravý Shift. CapsLock je u Lifebooku tradičně označen jen šipkou směřující protilehle k levému Shiftu, takže občas může uživatele zmást. Nechybí ani obě Win klávesy.

Nad klávesnicí se nachází podlouhlý LCD panel (typický pro Lifebook), kde se zobrazují symboly pro všechny podstatné informace, u jiných notebooků indikované světelnými diodami (stav dobití baterie, aktivita disku, optické a disketové mechaniky, aktivace Caps, Num a Scroll Lock). Vedle LCD panelu se nachází 5 tlačítek, která při startu notebooku mohou sloužit pro zadání bezpečnostního PIN kódu (nastavuje se v BIOSu). V prostředí operačního systému Windows lze 4 z nich libovolně nadefinovat pro rychlý start aplikací. Aktivace bezdrátové sítě WiFi lze provádět pomocí přepínacího tlačítka na čele notebooku.

Pod klávesnicí je klasický touchpad se dvěma tlačítky a jedním rolovací tlačítkem. Tlačítka jsou ve stříbrné barvě. K polohování je možno využít i touchstick neboli malý „čudlík“ umístěný v klávesnici mezi trojicí kláves GHB. Uživatel má tedy možnost volby.

Hlavní HW parametry
Základem testovaného notebooku je kvalitní čipová sada Intel 855GME a procesor Intel Pentium M (jádro Banias, 1 MB L2 cache, 400 MHz FSB) pracující na frekvenci 1.7 GHz (pořídit lze i s 1.5 GHz). Od konce června by melo být možno S7010 pořídit již s novějším procesorem Pentiem M 735 1,7 GHz (Dothan s 2 MB L2 cache) za stejnou cenu jako současný Pentium M (Banias) na stejné frekvenci. V našich výkonnostních testech obsadil s 17099 body osmé místo v žebříčku CPU (stejný výkon jako Dothan 1,7GHz), v testu FPU se těsně nevešel do první desítky. Operační paměť RAM pracuje na efektivní frekvenci 333 MHz (DDR-333) a má kapacitu 512 MB (klasicky 2 x 256 MB); naměřili jsme jí přenosovou rychlost až 906 MB/s, což je dnes lepší průměr u námi měřených notebooků.

Pevný disk Travelstar 5K80-80 od Hitachi (HTS548080M9AT00) má současnou největší kapacitu, tj. 80 GB. I díky 5400 ot/min a 8 MB cache se s přenosovou rychlostí 86,08 MB/s dělí o osmé místo našeho žebříčku s notebookem HP Compaq NX5000 (disponujícím identickým diskem :). Naměřená přístupová doba činí 17,39 ms, což je lepší průměr.

Pro čtení a zápis dat je tu optická mechanika Matsushita DVD/CD-RW s označením UJDA750FDVD/CDRW a standardními rychlostmi čtení i zápisu (8x, 24x, 24x, 10x v pořadí čtení DVD-ROM, čtení CD-ROM, zápis na CD-R a přepis CD-RW); notebook ale lze zakoupit i s mechanikou DVD+/-RW, a nebo naopak pouze s DVD-ROM. V základních ceníkových konfiguracích jsou S7010 (podobně jako i další modely Lifebook) bez optické mechaniky a je třeba za ni připlatit.

O spojení se světem se stará integrovaná gigabitová síťová karta Broadcom, 56k modem Lucent Fast Infrared adaptér a v našem případě i integrovaná bezdrátová síťová karta standardu Wi-Fi 802.11g, pořídit se dá tento notebook také s Bluetooth v 1.2 adaptérem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Velikosti notebooku také odpovídá na dnešní dobu trochu menší, ale vysoké mobilitě vyhovující LCD (14,1“) se standardním XGA rozlišením (1024 x 768 pixelů). Ostrost a rovnoměrnost podsvícení obrazu je na dobré úrovni. Kontrast obrazu odpovídá průměru. O zobrazení se stará grafická karta Intel i852GM (Intel Extreme Graphics 2) integrovaná v northbridge čipsetu, která sdílí podle potřeby až 64 MB s operační pamětí pro grafická data – tedy nic pro náročné 3D hry, avšak na běžnou práci s dokumenty a internetem nebo i 2D multimédia a video postačí bez problémů. V redakci NOTEBOOK.cz byla již několikrát a ani zde nijak nevybočovala z průměru. Více se o grafické kartě Intel dočtete v našem článku Intel - grafické karty pro notebooky (3)

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Model S7010 nemá ambice být multimediálním notebookem, ale přesto zvládá většinu základních funkcí bez problémů. Reproduktory nad klávesnicí mají dobrý zvuk a bez drnčení či praskání dokáží hrát i poměrně hlasitě. Hlasitost lze ovládat z OS nebo z klávesnice a nechybí ani tlačítko MUTE (okamžité ztišení). Nechybí ani 3 audio konektory (Line IN/OUT, Mikrofon). Bez problémů lze reprodukovat hudbu i video, ovšem pro přehrávání CD a DVD je třeba připlatit za optickou mechaniku, která není v základní ceně obsažena.


Chlazení a provozní hluk
Při běžné práci je teplota na povrchu pracovní plochy malá. Při delším zatížení na plný výkon jsou již znát malé rozměry, a tudíž i nedostatek prostoru pro odvod tepla. Při zátěžovém testu již notebook hřeje znatelně víc, ale i tak je teplota na povrchu snesitelná. Nejvíce je teplo cítit vlevo na klávesnici a opěrné ploše pod klávesnicí. Více tepla je samozřejmě zespodu v okolí pamětí. I zde výrobce uplatnil svůj specifický nápad v podobě dvou kusů jemného semiše (broušená kůže), které mají za úkol izolovat teplo od okolního světa.

Větráček při běžné práci běží jen zřídka kdy, a pokud ano, tak zvolna. Při vysokém výkonovém zatížení již ale hlučí větráček poměrně dost (nepříjemně „vrčí“). Z testů jiných modelů Lifebook vím, že hlučný větráček zde nebývá zvykem, takže je možné, že se jednalo jen o neduh tohoto konkrétního kusu zapůjčeného k testu.

Baterie
S udanou kapacitou 4800 mAh vydržela Li-Ion baterie dodávat energii v našem standardním* testu po dobu 3 hodin a 17 minut. To na notebook určený pro časté nošení není mnoho. V úvahu tedy přichází i výměna baterie, která mi připadá zbytečně složitá, protože je třeba překonat 2 pojistky. Další možností je přidání druhé baterie do modulárního slotu. Pomoci by mohla i volba slabší nabízené varianty procesoru (Pentium M 1.5 GHz Banias).

BIOS
Do BIOSU se vstupuje stiskem klávesy F2 při zapnutí počítače. Uživatel zde nalezne rozsáhlé možnosti nastavení jednotlivých zařízení, dále nastavení hesel pro přístup do počítače a kódu PIN. Mimoto BIOS umožňuje i logování událostí (jako je reinstalace systému, zadání špatného hesla, nebo i každé bootování notebooku), takže můžete sledovat, zda se někdo nepokoušel o neoprávněný přístup k vašim datům.

Závěr
Fujitsu Siemens Computers Lifebook S7010 nabízí především vysokou mobilitu v podobě malých rozměrů a přijatelné hmotnosti pod 2 kg. V terénu nabídne v podání kompletní sady Centrino dostatečný výkon pro zpracování dokumentů, zvládne audio i video a hry méně náročné na 3D grafiku. Oproti svému předchůdci nabízí větší 14" displej. Díky WiFi a Bluetooth modulu (testovaná varianta) zaručuje vysoký potenciál připojení k dalším zařízením, potažmo k datovým sítím.

Klady a zápory:
+ rozměry a hmotnost = mobilita
+ modulární slot

- optická mechanika za příplatek


Autoři recenze: Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30 sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán pro všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie Fujitsu Siemens Lifebook S7010

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Siemens Computers Lifebook S7010
  • Instalovaný procesor: Pentium M (Banias) 1.7 GHz
  • RAM (MB): 512 DDR-333
  • HDD (GB): 80 (HITACHI Travelstar 5K80-80, ATA-100, 5400 otáček)
  • DVD: DVD/CD-RW (Matsushita UJDA750FDVD/CDRW)
  • LCD: TFT 14,1"
  • LCD rozlišení: 1024 x 768
  • Video: Intel i852GM, do 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11 b/g, Bluetooth
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad + rolování, taouchstick
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 3 hod 17 min
  • Rozhraní: 3x USB 2.0, 2x PCMCIA, IrDA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, 3x audio, dokovací konektor
  • Rozměry: 306 x 247 x 33mm
  • Hmotnost (kg): 1,77
  • Doporučená cena: 66.880,- Kč bez DPH (17.06.2004 - cena bez DVD/CD-RW)
Recenze

Diskuse