RECENZE: Premio 5020N - malý pomocník

15. 7. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Na malé a opravdu mobilní notebooky jsem zvyklý spíše z dílen velkých a tradičních výrobců notebooků. Toto léto se však dostává na český trh první vlaštovka z výrobních linek lokálních počítačových firem. Nejnovější model značky Premio má kompletní Centrino, širokoúhlý displej, malé rozměry a velmi konkurenceschopnou cenu. (NOTEBOOK.cz opět jako první médium v ČR uvádí recenzi zcela nového modelu notebooku.)

Premio 5020N - malý pomocník

Základní popis
Malý notebook o váze 1,9 kg má plastový povrch těla v kombinaci světle stříbrné a tmavší barvy v elegantním stylu. I když je na vzhledu i konstrukci znát, že Premio 5020N patří do levnější kategorie notebooků, udělal na mě hned dojem hlavně díky rozměrům 298 x 215 x 37 mm. Trochu nevkusně působí snad jen velké diody na spodku víka notebooku, které navíc mají nevhodně volenou barvu popisek, která se při některých úhlech pohledu leskne a splývá s barvou podkladu. Svou výškou se podobá spíše větším notebookům, ale i tak je celkově velmi skladný, a proto vysoce mobilní. Pohodlně jej lze uložit i do běžné aktovky nebo kufříku.

Ergonomie vnějších prvků po obvodu těla notebooku je uzpůsobena malým rozměrům, ale vcelku jí nelze nic podstatného vytknout. Za ne zrovna šťastné řešení považuji snad jen umístění FireWire a 2 audio konektorů na čelo notebooku. Optická mechanika je umístěna ve vyměnitelném slotu, ale šla trochu ztuha vyndat. K mobilitě přispívá malý zdroj o rozměrech ca 114 x 49 x 30 mm. Pro vysoce mobilní zařízení, kterým Premio 5020N je, by se hodil dokovací konektor, který by vyloučil opakované připojování externích zařízení při návratu na pevné pracoviště.

Klávesnice a ovládací prvky
Výška kláves je o cca 2 mm menší, než je běžné, ale pro příjemnou práci je to dle mého soudu stále dostačující velikost. Bílé popisky na černých klávesách dobře kontrastují (české znaky na klávesnici ve foto galerii nenaleznete, protože zapůjčený notebook byl předprodejním vzorkem). Umístění kláves Ins, Del vpravo nahoře mi vyhovuje, ale nelíbí se mi umístění Home, End, PgUp, PgDn na šipkách s nutností použití klávesy Fn. Vadí mi také malý Enter. Klávesy levý Ctrl a Fn jsou umístěny v uvedeném pořadí, což preferuji. Notebook obsahuje i obě Win klávesy.

Pomocná tlačítka nad klávesnicí jsou předdefinována pro WiFi, Mail a Internet. Funkci druhého a třetího tlačítka lze libovolně změnit pro spuštění jiných programů nebo dokumentů. Touchpad se dvěma tlačítky pod klávesnicí je umístěn na střed a je větší (cca 63 x 44 mm), než bych u tak malého notebooku čekal, což hodnotím kladně.

Hlavní HW parametry
Malý a lehký notebook potřebuje malé emise tepla. To je při zachování průměrného výkonu u Premia 5020N splněno na současné poměry ideálně: sada Intel Centrino s procesorem Intel Pentium M (jádro Dothan, vyrobené 90nm technologií s 2 MB L2 cache) a čipová sada Intel 855GM s integrovanou grafickou kartou jsou nejvhodnější komponenty.

Testovaný model byl vybaven procesorem Pentium M na frekvenci 1500 MHz; notebook je však možné na zakázku vybavit i silnějším či slabším procesorem dle přání (a peněženky) zákazníka. Na výběr je celkem 6 procesorů, od Celeron M 1200 MHz (-3819 Kč) až po Pentium M 1800 MHz (+7050 Kč). Výkony 1500 MHz Pentia M jme měli možnost měřit již mnohokrát, patří k slušnému průměru našeho žebříčku; Premio 5020N se umístilo trošku níž než ostatní Pentia M 1500 MHz s o cca 5% horšími výsledky.

Operační paměť od nepříliš známého výrobce Melco má kapacitu 256 MB (1 x 256 MB) a pracuje na efektivní frekvenci 333 MHz (DDR-333, PC2700). K dispozici pro upgrade až na maximální kapacitu 1 GB jsou 2 paměťové sloty (jeden zespodu a jeden pod klávesnicí). V našem testu jsme naměřili přenosovou rychlost 871 MB/s, což je střed výkonnostního žebříčku, a plně odpovídá srovnatelným notebookům s čipsetem Intel 855.

Pevný disk o kapacitě 40 GB je ze série Hitachi Travelstar 5K80 (HTS548040M9AT00). Jak již název disku napovídá, rychlost otáčení je 5400 ot/min a k tomu má 8 MB vyrovnávací paměti. Tomu odpovídají i velmi dobré naměřené výkony – s přenosovou rychlostí 85,42 MB/s se jen těsně nedostal do první desítky a skvělá průměrná přístupová doba 16,77 ms potom znamená nové 4.místo v našich testech. Za zmínku též stojí možnost pořízení tohoto notebooku také s velmi rychlým 60 GB pevným diskem s 7200 ot/min.

Ve všech variantách se Premio 5020 dodává pouze s jedním typem optické mechaniky, a to kombem DVD/CD-RW. U "našeho" notebooku byla použita MATSHITA UJDA750 DVD/CDRW s běžnými rychlostními parametry – 24x čtení a zápis na CD, 10x zápis na CD-RW a 8x čtení z DVD.

Pro spojení se světem je notebook vybaven modemem standardu AC97, FastEthernet LAN adaptérem od Realteku a také Wi-Fi bezdrátovou LAN kartou (Intel PRO/Wireless 2200BG z Centrino sady). Veškeré možnosti rozšíření a připojení periferních zařízení jsou omezeny na 2x USB, FireWire, PCMCIA a CF konektory. Většině uživatelů by to mělo stačit. Připojit lze samozřejmě i externí monitor přes VGA konektor.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
TFT displej má úhlopříčku odpovídající rozměrům notebooku - 12,1\xB4, a přesto nabízí plné širokoúhlé rozlišení 1280 x 800 bodů; tedy nic nestandardního, jak tomu občas bývalo u malých notebooků. Kvalita displeje odpovídá lepšímu středu v cenové kategorii. Obraz je ostrý a dobře podsvícený. Pro ideální barvy si každý musí najít ten správný úhel náklonu displeje. O zobrazení se stará jedna z nejprodávanějších grafických karet současnosti - Intel 82852GM, integrovaná v northbridge čipsetu a "ukusující" si videopaměť ze systémové RAM pomocí technologie DVMT. Díky tomu si karta dokáže dynamicky, podle výkonnostních požadavků, nasdílet potřebné množství paměti (do 64 MB) přímo za chodu systému a aplikací a v případě menší zátěže ji zase uvolnit pro běh operačního systému. Toto řešení je plně dostačující a bezproblémové pro běžnou práci, přehrávání videa a internet, avšak v oblasti 3D multimédií postačuje pouze na méně náročné a starší hry. Výsledky 3D benchmarků mluví za vše: 2398 bodů v 3D Marku 2001 a 119 bodů v 3D Marku 03 jsou stále o něco slabší než např. grafické karty s ATi Mobility Radeon 7500 (rok výroby 2000-2001).

Více informací o použité grafické katě naleznete v článku Intel - grafické karty pro notebooky (3)

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Jak je u malých notebooků zvykem, není ani Premio 5020N žádným premiantem v oblasti multimediálního projevu. Přesto obsahuje 2 stereo reproduktory ve spodní části víka (malé notebooky bývají vybaveny jen jedním reproduktorem). Ty jsou umístěny blízko u sebe, mají nevýrazný projev (tichý), ale čistý a bez rušivých aspektů. Lepšího zvuku lze dosáhnout připojením externích reproduktorů.

Chlazení a provozní hluk
Chlazení je i díky použitému procesoru na dobré úrovni. Při běžné práci s dokumenty notebook téměř netopí a větráček je většinou zticha. Při výkonovém zatížení běží větráček na snesitelné úrovni, notebook topí rovnoměrně na celé pracovní ploše, ale zahřátí je velmi nízké. Více tepla je cítit zespodu nad procesorem, ale opět jen tolik, aby s notebookem stále šlo pracovat i na klíně.

Baterie
Na zadní straně notebooku je umístěna malá baterie s udanou kapacitou 2040 mAh, ale i tak stačila ve standardním* redakčním testu NOTEBOOK.cz na provoz po dobu 3 hodin a 1 minuty. Na vysoce mobilní zařízení by se slušelo více, ale to by musela být baterie větší a těžší. Na druhou stranu Premio 5020N v této kategorii dosáhlo slušného výsledku.

Závěr
Premio 5020N nabízí především malé rozměry a přijatelnou hmotnost. Spolu s kompletní sadou Centrino je předurčen pro uživatele vyžadující vysokou mobilitu a častou práci v terénu. Neobsahuje pevnostní výztuhy (slitiny magnezia či titanu atp.), jaké mají konkurenti zvučnějších značek, ale při dobrém zacházení by měl myslím vydržet dlouho bez úhony. Jeho hlavní předností oproti jiným vysoce mobilním malým notebookům je jeho doporučená koncová cena, která v případě testované konfigurace sahala těsně pod 40 tisíc bez DPH. V případě volby slabšího procesoru (Celeron M) lze srazit cenu ještě o něco níže. Výrobce poskytuje 2 roky záruky.

Klady a zápory:
+ rozměry a hmotnost
+ cena
- absence rozšiřujícího / dokovacího portu


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30 sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán pro všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie Premio 5020N

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Premio 5020N
  • Instalovaný procesor: Pentium M 715 (Dothan) 1.5 GHz
  • RAM (MB): 256 DDR-333
  • HDD (GB): 40 (Hitachi Travelstar 5K80, ATA-100, 5400 otáček)
  • DVD: DVD/CD-RW (MATSHITA UJDA750)
  • LCD: TFT 12,1"
  • LCD rozlišení: 1280 x 800
  • Video: Intel i852GM, do 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 2040 mAh / 3 hod 01 min
  • Rozhraní: 2x USB 2.0, PCMCIA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 2x audio
  • Rozměry: 297 x 205 x 33-37 mm
  • Hmotnost (kg): 1,9
  • Doporučená cena: 39.990,- Kč bez DPH (15.07.2004)
Recenze

Diskuse