RECENZE: Sony VAIO B1XP - malý elegán

21. 10. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Josef Šonka

Elegantní notebook výjimečného designu, malých rozměrů i hmotnosti - to je nové VAIO. V bytelném těle notebooku postaveném na základě Centrino se schovává veškeré potřebné příslušenství včetně dvouvrstvé DVD vypalovačky.

Sony VAIO B1XP - malý elegán

(NOTEBOOK.cz byl opět první redakcí v ČR, která měla možnost otestovat zcela nový model notebooku.)

Základní popis
Nové Vaio VGN-B1XP je v mnoha ohledech a vzhledu velice podobné před rokem recenzovanému modelu PCG-Z1RMP; je však pojato o něco lidověji (lidověji na poměry vysokého standardu notebooků SONY, nelze srovnávat s některými konkurenty nejlevnější kategorie). K nám dorazil předprodejní model, který by se ale již neměl od oficiálních verzí lišit.

Tělo notebooku je z velmi pevných a bytelných plastů v kombinaci tmavě a světle šedé barvy. V uzavřeném stavu tvarem profilu připomíná klín - tak moc se směrem dozadu rozšiřuje, což ve výsledku přináší příjemné naklonění klávesnice směrem k uživateli. Nejvýrazněji působí veliké výřezy v bocích notebooku, ve kterých se nachází většina konektrorů a i výstup chlazení. Všechny hrany jsou pečlivě zaobleny a čelo i zadní strana notebooku jsou zkoseny, takže má opravdu nepřehlédnutelný a zajímavý design (ovšem ne jedinečný - viz téměř identické Vaio PCG-Z1RMP), který se mě osobně velice líbí.

Při práci jsem ocenil příjemně umístěné audiokonektory (na levém boku, blíže k zadní části notebooku), které jsou dobře "po ruce", ale přitom nepřekáží kabely od reproduktorů nebo sluchátek. PCMCIA slot na levém boku je sice dobře dostupný, avšak krytý nevzhlednou záslepkou; zde bych spíše ocenil dvířka, která se na rozdíl od záslepky nedají ztratit. Další klasickou "muškou" je umístění optické mechaniky na pravý bok, kde pravákům při otevírání koliduje s případnou externí myší. Při stejné situaci (externí myš u praváka) je také poněkud nešťastné umístění obou USB portů do levého výřezu - tedy na opačnou stranu od myši.

Skvěle jsou naopak vyřešeny hlavní systémové indikační diody (stav systému, baterie a bezdrátové sítě). Ty jsou totiž v pravém kloubu displeje, takže jsou perfektně vidět jak při otevřeném, tak při zavřeném notebooku. Jejich světlo přitom není tak silné, aby rušilo při sledování displeje. Indikátory klávesnice a práce disku/optické mechaniky jsou příjemně poblíž, na pracovní ploše. Díky tomu, že jsou dostatečně daleko od sebe a velké tak akorát, jsou dobře rozeznatelné a viditelné.

Jednou z mála větších slabin Vaia však jsou panty displeje a jeho otevírání. Víko sice nemá žádný zámeček, takže se cesta k jeho otevření zdá být snadná, avšak panty kladou opravdu veliký odpor. Je tedy nutné použití druhé ruky k přidržení systémové části notebooku, která se jinak od víka téměř nehne. Tato velká síla, nutná k otevření pantům a víku displeje zcela jistě nepřidává na životnosti.

Příjemnou stránkou Vaia jsou jeho nízké rozměry (321 x 255 x 29-43 mm) a především velmi nízká hmotnost - pouhých 2.3 kg. Díky tomu je notebook velmi vhodný na časté přenášení a cestování. Sama společnost Sony řadí VGN-B1XP mezi ultrapřenosné notebooky, což je poněkud přehnané; nutno však uznat, že se k této kategorii velmi přibližuje.

Klávesnice a ovládací prvky
Příjemně bytelná klávesnice je klasicky černé barvy s bílými popiskami hlavních funkcí; popisky funkcí přístupných s Fn jsou světle modré. Testovaný model nedisponoval českými popiskami, což bylo způsobeno tím, že se jednalo o předprodejní verzi. Klávesnice má i přes malé rozměry notebooku standardní velikost a velmi dobré rozložení. Funkční klávesa Fn je v levém rohu až druhá po standardně umístěném Ctrl, mezerník je dostatečně veliký. Oproti modelu Z1 jsou kurzorové šipky trochu více stranou od ostatních kláves, což zpříjemňuje jejich ovládání, díky tomu povyrostl i pravý Shift, takže už není tak malý. Stejně tak jsem ocenil veliký dvouřádkový enter a rozměrný backspace; při rychlém psaní tedy nezdržuje jejich "hledání". Za největší nedostatek považuji absenci samostatných kláves PageUp/Down, Home a End. Ty jsou přístupné pouze pomocí kombinace klávesy Fn a šipek.

V horní části pracovní plochy, esteticky zarovnané s diodamy klávesnice, se nacházejí 2 programovatelná tlačítka pro rychlé spuštění předdefinovaných programů a vypínač bezdrátové síťové karty.

Jako polohovací zařízení slouží klasický touchpad se dvěma tlačítky bez jakýchkoliv dalších funkcí (rolovací tlačítko).

Hlavní HW parametry
Nové Vaio je klasický Centrino notebook se vším všudy. Základní desce tedy vévodí známá (již poněkud postarší, ale stále kvalitní) čipová sada Intel 855GME podporující procesory Pentium M s 400MHz systémovou sběrnicí (FSB), DDR-333 paměti a AGP 4x externí grafickou kartu.

Testovaný předprodejní model byl osazen procesorem Pentium M 725, tedy s novějším jádrem Dothan (2MB L2 cache) a pracujícím na 1.6 GHz; oficiální verze Vaio VGN-B1XP jsou vybaveny 1.7 GHz variantou (model 735). Jak již jsme mnohokrát psali, Pentium M je jeden z nejlepších současných mobilních procesorů vůbec. Díky své povedené architektuře a úsporným funkcím (především Enhanced SpeedStep) patří k nejúspornějším procesorům vůbec, při tom však disponuje solidním výkonem, který plně dostačuje většině myslitelných použití - od běžné práce s dokumenty až po náročnější multimédia. 1.6 GHz Dothan byl v našem testu již mnohokrát a vždy podával stabilní a (na svou poměrně nízkou taktovací frekvenci) vysoké výkony. Nejinak tomu bylo i nyní; v benchmarcích CPU, FPU i MMX se Vaio umístilo na pomezí druhé a třetí desítky našich výsledkových žebříčků čítajících již přes 100 notebooků.

Operační paměť s kapacitou 512MB a efektivní frekvencí 333MHz poněkud odráží jistou „lowendovost“ celého notebooku, neboť byly použity neznačkové moduly. Ty potom v testu přenosu dat podávaly dost různorodé výkony - v rozmezí od 768 do 875MB/s. To je na paměti spolupracující s čipovou sadou Intel 855 dosti neobvyklé... Maximální kapacita instalované paměti je 1GB (2x 512MB). Standardně je jeden 512MB modul umístěn napevno na základní desce a druhý lze vložit do volného slotu umístěného pod klávesnicí. Co udělá druhý modul s teplotou klávesnice jsme neměli možnost ověřit.

Pevný disk Hitachi Travelstar 80GN (IC25N060ATMR04-0) má velikost 60GB, rychlost pouze 4200 ot/min a solidní vyrovnávací paměť 8MB. I přes nízké otáčky dosáhl (pro disky Hitachi již tradičně) dobrých výsledků - s přenosovou rychlostí 85.65MB/s téměř dosáhl na první desítku v pořadí testovaných notebooků, průměrná přístupová doba 18.25ms patří do středu druhé desítky žebříčku - tedy také k nadprůměru.

Optická mechanika s označením PIONEER DVD-RW DVR-K14 podporuje nejen základní média CD-R/RW, DVD +/- R/RW, ale jako jedna z mála prvních vlaštovek na poli notebooků také DVD+R DL (DL = Double Layer = zápis do dvou vrstev čili kapacita až 7,96 GB).

Jako dnes již u každého notebooku, ani u nového Vaia nemůže chybět klasický základ pro komunikaci - 56kb/s modem a 10/100Mb/s síťový adaptér standardu FastEthernet. Jelikož se jedná o model splňující standard Centrino, tak je přítomna i novější revize bezdrátové síťové karty Wi-Fi od Intelu. Ta pracuje v sítích 802.11b/g (do 54Mb/s).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Zajímavým překvapením je displej. I přes nepatrně menší úhlopříčku (14.1") vynucenou rozměry notebooku disponuje příjemně vysokým rozlišením SXGA+ (1400 x 1050 bodů). Ostrost a kvalita obrazu jsou dobré, ale podsvícení je zde řešeno netradičně, ve velkém rozmezí úhlu naklonění je viditelně více světla vidět na spodním okraji displeje stejně jako tomu bylo i u modelu Z1. Velké bílé plochy kvůli tomu působí jakoby "čmouhatě". Na obrazovce plné barev se však tento jev ztrácí a sledování fotek nebo videa je příjemné. Před případnou koupí doporučuji (ostatně jako u všech notebooků) si notebook prohlédnout a vyzkoušet u prodejce, porovnat s jiným kandidátem a poté se rozhodnout, co lépe vyhovuje.

Při výběru grafické karty se u Sony spolehli na levné a bezproblémové řešení - v čipsetu integrovaný grafický akcelerátor Intel Extreme Graphics 2. Ten sdílí paměť pro grafická data se systémem a pomocí technologie DVMT si "ubírá" až 64MB pro své potřeby. Tomu odpovídá nízký výkon v 3D aplikacích (2394 bodů v 3D Mark 2001 a 115 bodů v 3D Mark 03), avšak na hraní náročných 3D her tato grafická karta určená stejně není. Při běžné práci se spíš cení její spolehlivost nebo schopnost současného zobrazení na interním displeji a externím monitoru. Nenáročným hráčům 2D a starších či méně náročných 3D her postačí také. Bez problému zvládne i prohlížení fotek a videa.

O použité grafické kartě se více dočtete v článku Intel - grafické karty pro notebooky (3)
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Po multimediální stránce disponuje Vaio základním standardem, který běžnému uživateli zcela postačí. Pro připojení externích audiozařízení jsou k disposici 2 klasické jacky Line-out a mikrofon, dále je zde jeden port FireWire a slot na paměťové karty Memory Stick Pro. USB 2.0 porty pro připojení běžných periferií jsou jen dva.

O stereofonní zvuk se starají dva reproduktory, umístěné v pásu před displejem; jejich zvuk patčí k lepšímu průměru, bez rušivých efektů. Ovládání hlasitosti je sice "jen" z kávesnice (nebo i programově z OS), ale přesto reaguje spolehlivě i v některých programech, kde jiné notebooky mají problémy (hry, 3Dmarky a další programy běžící ve vlastním módu, ne v okně Windows).

Chlazení a provozní hluk
Vstup chladícího vzduchu má Vaio jediný, bohužel na spodku notebooku - při práci na měkké podložce tak hrozí jeho překrytí. Výstup je v prolisu na pravém boku. Jediné místo, kde se notebook výrazněji zahřívá, je spodní část mezi vstupními a výstupními otvory pro chladící vzduch; za to je však zde teplota dosti vysoká (ne však natolik, že by se kvůli tomu např. nedalo pracovat s notebookem na klíně). Na zbytku celého povrchu je při běžné práci cítit teplo téměř neznatelně a i ventilátor je v klidu. Ozve se tichým, avšak celkem výrazným zvukem až při delším výkonovém zatížení.

Baterie
Podlouhlá Li-Ion baterie o běžné kapacitě 4400 mAh je umístěna v zadní části notebooku. Vyjmout se dá relativně snadno, ač jek odemčení třeba přakonání dvou zámečků, z čehož jeden zůstává v dané poloze a druhý se pružinkou vrací do polohy zamčeno. V našem standardním* testu udržela baterie notebook „na živu“ po slušnou dobu 3h a 50min.

Příslušenství
Kromě operačního systému (české Windows XP Professional SP2) je notebook dodáván se značným množstvím softwaru, který však v předprodejní verzi obsažen nebyl, takže předkládáme jenom výčet dle informací výrobce:
Click to DVD 2.1, DVgate Plus 1.3, Software PictureGear Studio 2.0, SonicStage 2.1, VAIO Media 3.1, Systém obnovení pevného disku, Adobe Acrobat Reader 6.0, Adobe Photoshop Elements 2.0, Adobe Premiere Standard, WinDVD, Microsoft Works 7.0, Norton Internet Security 2004, Adobe Acrobat Elements 6.0, Adobe Photoshop Album Starter Edition 2.0 SE, Norton Password Manager 2004.

Závěr
Sony Vaio VGN-B1XP je lehký notebook relativně malých rozměrů s neobvyklým a pěkným designem, slušným výkonem a veškerým základním rozhraním včetně bezdrátové síťové karty. Příjemně překvapí přítomnost mechaniky DVD+/-RW s podporou dvouvrstvý DVD+R DL médií, naopak vadit může netradiční podsvícení obrazu. B1XP je dobrým a elegantním společníkem pro časté cesty a obchodní jednání, případně pro připojení v podnikové síti přes dokovací konektor. V České Republice má v dobe uvedení recenze doporučenou koncovou cenu cca 44.500,- Kč bez DPH a vztahuje se na něj dvouletá záruční doba.

Klady a zápory:
+ rozměry a hmotnost
+ neobvyklý solidní design
+ DVD vypalovačka s podporou DVD+R DL (dvouvrstvý zápis)

- netradiční podsvícení obrazu
- příliš tuhé panty

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony Vaio VGN-B1XP

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: SONY VAIO B1XP
  • Instalovaný procesor: Pentium M 725 1.6 GHz (Dothan, 2MB L2)
  • RAM (MB): 512 DDR-333
  • HDD (GB): 60 (Hitachi Travelstar 80GN, ATA-100, 4200 otáček)
  • DVD: DVD+/-RW (PIONEER DVD-RW DVR-K14, podpora i DVD+R DL)
  • LCD: TFT 14"
  • LCD rozlišení: 1400 x 1050
  • Video: Intel i852GM, do 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 3 hod 50 min
  • Rozhraní: 2x USB 2.0, 1x PCMCIA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, dokovací konektor, 2x audio, Memory Stick Pro
  • Rozměry: 321 x 255 x 29-43 mm
  • Hmotnost (kg): 2,3
Recenze

Diskuse