RECENZE: Toshiba Satellite Pro M30 - krasavec

6. 5. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Středně velký notebook se širokoúhlým displejem je výrobcem nabízen pro domácí i firemní použití. Používá grafický čip nVidia a kompletní sadu Intel Centrino. Hmotností spadá těsně pod 3 kg, ale na celodenní nošení to není. Předurčen je na pracovní desky stolů a pro příležitostné cestování. Za cenu od 50 do 60 tisíc bez DPH získáte notebook se slušnou multimediální výbavou a reprezentativním vzhledem značkového výrobce.

Toshiba Satellite Pro M30 - krasavec

Základní popis
Tělo notebooku je vyrobeno z materiálů stříbrné a černé barvy. Design je propracovaný, jak se na značkový notebook sluší. Alespoň mě osobně se vzhled notebooku zamlouval. Celkové rozměry 360 x 270 x 25 (vpředu) / 36 (vzadu) mm jsou do značné míry dány širokoúhlým displejem s úhlopříčkou 15,4 palců. Menší tloušťka vpředu má za následek dva efekty. Zaprvé notebook celkově působí tenčím dojmem a zadruhé je notebook nakloněn směrem k uživateli, což je příjemnější pro práci s klávesnicí. S hmotností 2,8 kg patří M30 do střední třídy, takže se dá ještě poměrně snadno přenášet po budově nebo transportovat na delší vzdálenosti, nejlépe v autě. Podle propagačních materiálů by k notebooku měla být v ceně přibalena i brašna, ale u testovaného vzorku nebyla, takže nemohu posoudit její kvality.

Vzhledově se mi notebook líbil bez výhrad, ale rozložení některých prvků na bocích má několik menších či větších neduhů. Optická mechanika je umístěna na pravém boku, takže pravákům, kteří na desce pracovního stolu pracují raději s myší, může výměna média prostorově kolidovat. Stejný problém může nastat při připojení kabelů externího mikrofonu a reproduktorů. Co mi vadilo nejvíce, byl malý přepínač WiFi zapuštěný na spodní zalomené hraně čela notebooku (viz fotogalerie). Na přepínač a jeho popisky není při pracovní poloze notebooku vidět a navíc se špatně nahmatává, takže notebook je při přepínání třeba naklápět, trénovat grif nebo se spolehnout na softwarovou blokaci bezdrátového připojení.

Pracovní plocha a ovládací prvky
Rovněž pracovní plocha lahodila mému oku. Kontrast černé a stříbrné barvy se mi moc líbí. Nad klávesnicí jsou dva stylové kulaté reproduktory s kovovou mřížkou. V pruhu nalevo od klávesnice je umístěn hlavní vypínač s modře svítící diodou. Pod vypínačem jsou 3 diody signalizující práci s datovými médii a jedna pro bezdrátové sítě. Následují 3 tlačítka pro rychlé spuštění programů, dokumentů, složek či funkcí (aktivace S-Video výstupu). Touchpad pod klávesnicí má dvě tlačítka. Plochy pro opření rukou kolem touchpadu je tak akorát pro příjemnou práci.

Černá klávesnice má hlavní popisky bílé, včetně českých znaků, takže dobře kontrastují. Popisky pro Fn klávesu jsou světle šedé a jejich viditelnost hodně záleží na světelných podmínkách. V místnosti osvětlené zářivkou se leskly přední plošky kláves a světle šedá, navíc drobným písmem psaná označení pro alternativní numerickou klávesnici byla špatně čitelná. Umístění klávesy Fn je až druhé zleva vedle Ctrl v levém dolním rohu klávesnice, což mi vyhovuje. Klávesou Fn lze ovládat všechny běžné funkce včetně vypnutí zvuku či blokace touchpadu, což se hodí při delším psaní dokumentů. Klávesnice má i jednu "vychytávku" běžnou pro notebooky Toshiba a tím je svítící CapsLock v případě aktivace. Aktivace NumLock a ScrollLock je signalizována dvěma svítícími symboly mezi řadou číslic a kláves F1 až F12. Klávesy Home, End, PgUp, PgDn jsou v logickém pořadí umístěny ve sloupku na pravém okraji klávesnice. Typické pro Toshibu je také umístění kláves Ins a Del napravo od mezerníku a dvou Win kláves do pravého horního rohu, což mě osobně nepřipadá příliš praktické. Uvítal bych větší dvouřádkový Enter.

Hlavní HW parametry
Jak již bylo uvedeno v úvodu, je notebook osazen kompletní sadou čipů Intel Centrino, čili především procesorem Pentium M s 1MB L2 cache, 400 MHz FSB, modulem PRO/Wireless 2100 (bezdrátová WiFi sít 802.11b) a 855PM čipsetem. Testovaný notebook obsahoval procesor s frekvencí 1.5 GHz. Při výkonových testech nijak nevybočoval z průměru. Nabízeny jsou také procesory s frekvencí 1.4 a 1.7 GHz.

Operační paměti DDR-333 je v základu všech konfigurací 512 MB. Notebook má 2 paměťové sloty a oba jsou obsazeny (2x 256 MB). Rozšířit lze teoreticky až na 2 GB RAM. S naměřenou hodnotou 914 MB/s patří tento notebook k lepšímu průměru ve své kategorii i celkově.

S pevným diskem TOSHIBA MK6021GAS jsem se v testu již několikrát setkal. Ve výkonových testech má průměrně horší přístupovou dobu a slušnou přenosovou rychlost. Disk o velikosti 60 GB se točí rychlostí 4200 otáček a pracuje na běžné sběrnici ATA-100. Pro M30 je nabízen v nižší variantě také disk s kapacitou 40 GB.

Optická mechanika je v notebooku umístěna napevno. V testovaném modelu se jednalo o DVD-RW mechaniku TOSHIBA SD-R6112, která pracuje s médii na rychlostech: zápis DVD-R/RW 2X/1X, zápis CD-R/RW 16X/10X, čtení 8X DVD a 24X CD. Podle konfigurace a ceny je do modelu M30 dodávána také combo DVD/CD-RW nebo DVD Multi drive mechanika, která oproti testované mechanice pracuje i s médii DVD-RAM (2x zápis).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Širokoúhlý displej s úhlopříčkou 15,4 palců a rozlišením 1280 x 800 pixelů (obrazových bodů) patří k přednostem modelu Satellite M30. Obraz má dobrý kontrast v dostatečném rozmezí úhlů pohledu, rovnoměrné podsvícení a ostrost. Širokoúhlý displej je příjemnější pro sledování filmů, 1280 pixelů na šířku zase umožňuje práci se dvěma dokumenty vedle sebe.

M30 používá grafický čip nVIDIA GeForce FX Go5200. Výkonově spadá na začátek grafických čipů, které již stačí i na náročnější 3D hry a aplikace, o čemž svědčí i náš výkonový žebříček měření 3Dmarků. Za svůj dobrý výkon vděčí i vlastní videopaměti o velikosti 64 MB.

Více informací o grafických kartách nVIDIA se dočtete v článku nVIDIA - grafické karty pro notebooky (4)

Multimédia
Po multimediální stránce je notebook vybaven velmi slušně. Vedle širokoúhlého displeje a výkonné grafiky má M30 integrovány i značkové reproduktory harman/kardon, které mají na poměr běžných notebooků velmi slušný zvukový projev i při nejvyšší kvalitě. Mezi přednosti notebooku patří i možnost pohotového ovládání hlasitosti kolečkem bez závislosti na SW. Kolečko je sice umístěno na podobném místě jako kritizovaný WiFi přepínač, ale ve srovnání s WiFi se hlasitost ovládá hladce.

Na čele notebooku je umístěna sada pěti ovládacích tlačítek - multimediální panel. To už jsem dlouho na novém modelu notebooku neviděl a o to více jsem tím byl potěšen. Tlačítka jsou předurčena pro ovládání CD-audio, DVD-video nebo MM souborů uložených přímo na disku. CD-audio disky lze přehrávat, i pokud je počítač vypnutý. Panel se aktivuje dlouhým stiskem prvního z tlačítek (MODE), a to i v případě zapnutého počítače. Jinak je nefunkční.

Především pro příznivce digitální fotografie obsahuje Satellite M30 jeden SDcard slot. Pro digitální video je zde FireWire konektor, ale pro práci s videem v plné kvalitě by byl třeba rychlejší disk (min. 7200 otáček, může být i externí). Vedle FireWire patří mezi běžné konektory i S-video výstup.
Pro zpracování multimediálních souborů, grabovaní CD a DVD, vypálení CD/DVD, přípravu a vypálení DVD-videa je přiložena sada užitečných programů.

Chlazení a provozní hluk
Při běžném provozu (dokumenty a internet) je notebook velmi tichý. Větráček se téměř nespouští, protože potřeba chlazení není nijak akutní. Při delším zatížení na plný výkon (grafika 3D) se situace mění. Teplota nejvíce stoupne nejprve v prostoru pod klávesnicí kolem touchpadu a na touchpadu samotném, kde muže být teplo poměrně vysoké (až na hranici příjemnosti). Později se začne zahřívat i levá část klávesnice, ale tam je teplo stále přijatelné. Při vyšším zatížení samozřejmě pracoval i větráček na plné obrátky, ale hlasitost jeho projevu byla pro mne stále na přijatelné úrovni.

Baterie
Notebook je vybaven Li-Ion baterií s běžnou udanou kapacitou 4400 mAh. Ta udržela, v našem standardním* redakčním testu, notebook v chodu po dobu 3 hodin a 25 minut, což na poměry Centrino notebooků není příliš. Baterie je umístěna v zadní části notebooku a její případná výměna jde trochu více ztuha, než bývá zvykem ... alespoň u testovaného kusu tomu tak bylo.

Notebooky Toshiba mají propracovaný obslužný program, který výrazně rozšiřuje možnosti standardního nastavení v prostředí Windows XP nejen v závislosti na aktuálním zdroji napájení, ale výkon, potažmo spotřebu lze snižovat i v závislosti na aktuální kapacitě baterie. K propracovaným konfiguračním programům u notebooků Toshiba tradičně patří také ConfigFree, jehož pomocí lze nastavit automatické změny prostředků připojení k síti v závislosti na aktuální dostupnosti konektivity (modem/LAN/WiFi).

Závěr
Toshiba Satellite M30 nabízí slušný výkon pro práci i zábavu. Nepříjemně mě překvapil špatný odvod tepla v prostoru pod klávesnicí a ne zcela domyšlené umístění přepínače WiFi. Naproti tomu je zde kvalitní obraz a zvuk v sympatickém a reprezentativním balení zvučné značky. Doporučené koncové ceny pro český trh se podle konfigurace pohybují v rozmezí 50.690,- až po 60.990,- Kč bez DPH. Testovaná konfigurace byla uprostřed s doporučenou cenou 55.690,- Kč bez DPH. Trochu paradoxní je, že nejdražší konfigurace obsahuje Win XP Home a obě levnější Win XP Pro. Na všechny konfigurace je poskytována dvouletá mezinárodní záruka.

Satellite M30 byl prvním notebookem Toshiba, který nám zapůjčil již nový distributor pro ČR Tech Data Distribution. NOTEBOOK.cz je zároveň první redakcí v ČR, která měla možnost tento model otestovat.

Klady a zápory:
+ vzhled a reprezentativnost
+ kvalitní obraz a audio

- odvod tepla (touchpad)
- umístění vypínače WiFi

Pod čarou:
Pokud jsem správně pochopil dokumentaci výrobce, je rozdíl ve značení "Satellite M30" a "Satellite Pro M30" řízen použitým OS Win XP Home/Professional. Pod označením "Pro" přímo v názvu modelu bych čekal něco více.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30 sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie Toshiba Satellite Pro M30

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite Pro M30 (PSM35E-000NU-CZ)
  • Instalovaný procesor: Pentrium M 1500
  • RAM (MB): 512 DDR-333
  • HDD (GB): 60 (TOSHIBA MK6021GAS, ATA-100, 4200 otáček)
  • DVD: DVD-RW TOSHIBA SD-R6112
  • LCD: TFT 15,4" (širokoúhlý)
  • LCD rozlišení: 1280 x 800
  • Video: nVIDIA GeForce FX Go5200, 64 MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11b
  • Zvuková karta: Intel 82801DB ICH4 AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 3 hod 25 min
  • Rozhraní: 3x USB 2.0, LPT, PCMCIA, IrDA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 2x audio, SD card
  • Rozměry: 360 x 270 x 25/36 mm
  • Hmotnost (kg): 2,8
  • Doporučená cena: 55.690,- Kč bez DPH (06.05.2004)
Recenze

Diskuse