RECENZE: UMAX VisionBook 705CX - mobilní základ

16. 12. 2004 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

V cenách bez DPH dnes již notebooky často atakují cenu 20-ti tisíc Kč. Přitom jsou vybaveny solidním procesorem Celeron M, dostatkem operační paměti pro běžnou práci i zábavu a základními porty. Umax v této kategorii nabízí právě model VisionBook 705CX, který navíc splňuje parametry pro velmi slušnou mobilitu.

UMAX VisionBook 705CX - mobilní základ

(NOTEBOOK.cz opět jako první redakce v ČR uvádí recenzi nového modelu notebooku.)

Základní popis
Na to, jak je model 705CX levný, je neobvykle malý a lehký. Při rozměrech cca 312 x 260 x 35 mm a hmotnosti 2,4 kg se s ním dá poměrně snadno a často cestovat. Design odpovídá i několika dalším modelům UMAX. Plastovému tělu notebooku dominuje moderní kombinace stříbrné a černé barvy. Po obvodu notebooku nalezneme jen ty nejnutnější konektory, bez nichž se téměř nelze obejít, ale nic navíc cena nedovoluje (S-video OUT, FireWire i prostor pro web kameru jsou zaslepeny plastovými krytkami). Rozhraní jsou umístěna na oba boky notebooku, protože vzadu není kvůli baterii místo (jen Kensington lock), takže i konektor pro externí monitor je na boku (levý bok, kde je i 2x USB 2.0, 1x PCMCIA, modem a LAN). Pravý bok je obsazen optickou mechanikou a třemi audio konektory, z nichž jeden je digitální výstup. Manipulace s víkem notebooku je podmíněna dvěma posuvnými pojistkami, z nichž jedna je trvale nastavitelná do dvou poloh (zamknuto/odemknuto), a druhá je klasicky odpružena pérkem (v praxi jsem nakonec používal jen jednu pojistku a druhá zůstávala stále odemčená).

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice notebooku je uzpůsobena rozměrům notebooku. Najdete na ní vše, co je třeba, a navíc třetí Win klávesu (vedle Start a Setup navíc i My Computer). Bílá barva základních popisek i žlutá barva doplňujících popisek (Fn a české znaky) klávesnice dobře kontrastuje s černým povrchem kláves. Kurzorové šipky dokonce mají vyhrazen vlastní prostor (v rámci možností). Našel jsem ale i několik neduhů v ergonomii a rozložení některých kláves. Vadil mi malý Enter, klávesa Fn jako první z kraje v levém dolním rohu, kde bych očekával Ctrl, a umístění klávesy Del vpravo nahoře, druhá zprava. Indikační diody jsou za všech okolností v dohledu uživatele, ale některé popisky jsou špatně čitelné (prolis symbolů v černém plastu bez barevného zvýraznění), což nakonec ani nemusí tak moc vadit.

Opěry pro ruce pod klávesnicí jsou tak akorát dostačující. Touchpad se dvěma běžnými tlačítky a jedním rolovacím je posunut více doleva (vyhovuje pravákům). Na čele notebooku jsou tři kulatá tlačítka pro rychlé vyvolání aplikací či dokumentů (lze definovat uživatelem).

Hlavní HW parametry
Nový entry-level VisionBook je postavený jako "levná varianta Centrina", vybavený je procesorem Intel Celeron M 340 (v ceníku výrobce je uvedena varianta 330 s 1.4 GHz), starší verzí čipové sady Intel 852GM a volitelně disponuje i bezdrátovým adaptérem. Celeron M je "odlehčená verze" od procesoru Pentium M, od kterého se liší pouze menší vyrovnávací pamětí L2 (512KB namísto 1MB u Pentia M se starším jádrem Banias, ze kterého vychází) a absencí úsporných mechanismů. Díky své (na entry-level notebook) relativně vysoké frekvenci (1.5GHz) notebook předvedl slušný výkon v našich testech; v žebříčcích se umístil prakticky shodně se stejně taktovaným Pentiem M a ve většině testů ohrožoval podstatně výše taktované (a vysoce topící) Pentium 4. Jedná se o ideální procesor pro levný notebook.

Jak se dá za tuto cenu očekávat, je notebook vybaven operační pamětí RAM o kapacitě 256MB. Paměťový modul je sice DDR-333, ale pracuje díky omezení chipsetu jako 266MHz. Maximum instalované paměti je 1GB a k dispozici jsou 2 sloty. Díky pomalejšímu čipsetu jsme v testech výkonu paměti naměřili Umaxu přenosovou rychlost 819MB/s, což je dnes spíše horší průměr, ale u některých konkurentů jsme v minulosti naměřili i znatelně horší hodnoty . Pokud však uživatel nebude chtít hrát na notebooku náročné hry (které stejně nezvládá použitý grafický čip), tak mu to může být více méně jedno. Kapacita paměti je dostačující pro nenáročnou kancelářskou práci s dokumenty a internetem. Při větším množství spouštěných programů nebo práci s velikými soubory je již malá kapacita znát a operace zpomaluje časté odkládání na pevný disk.

Pro ukládání dat slouží pevný disk SAMSUNG MP0302H, který disponuje kapacitou 30GB. Zde platí to samé, jako u operační paměti - jedná se o současné minimum, které postačí bez problémů pro běžnou práci s textem a uchování např. fotografií z digitálního fotoaparátu. Jak je zvykem u notebookových disků Samsung, které jsme měli již možnost testovat, i přes to, že disk disponuje slušnými výkonnostní parametry (5400 otáček, 8MB cache), jsme naměřili poměrně malou přenosovou rychlost - pouhých 78.39MB, což znamená velmi nízkou hodnotu a jedno z posledních míst našeho žebříčku. Situace je výrazně lepší u průměrné přístupové doby, která v testu dosáhla rovných 17 ms - nové 7. místo našeho srovnání! Je však třeba dodat, že pro práci, ke které je notebook určen, takový disk naprosto postačuje a nijak znatelně nezdržuje.

Pro čtení a zápis dat na optická média slouží combo optická mechanika TOSHIBA DVD-ROM SD-R2512. Ta umí dle specifikací výrobce číst disky DVD (až do rychlosti 8x) a číst/zapisovat/přepisovat disky CD/CD-R/CD-RW rychlostí 24x (zejména u přepisování se jedná o skvělou hodnotu). Za příplatek je možno pořídit i integrovanou DVD +/- RW vypalovačku.

S okolím Umax komunikuje pomocí standardního 56kbps faxmodemu a síťové karty standardu FastEthernet (s přenosovou rychlostí do 100Mb/s). Za příplatek 1000 Kč bez DPH lze notebook pořídit s bezdrátovým Wi-Fi adaptérem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
VisionBook 705 je vzhledem k rozměrům notebooku vybaven i menším displejem s úhlopříčkou 14.1 palců. Jeho rozlišení je standardní XGA (1024 x 768 bodů). Podsvícení displeje je rovnoměrné, úhel náklonu (viditelnost) dostatečný a ostrost obrazu je dobrá. Celková kvalita a kontrast barev odpovídá dobrému průměru levných notebooků.

O výpočet obrazu se staré stařičké, v čipsetu integrované grafické jádro Intel 852, pracující na nízké frekvenci 133MHz. Grafický čip také nemá k dispozici žádnou vlastní videopaměť, takže si dynamicky ukrádá paměť pro grafická data z malé systémové paměti. Díky tomu jsou jeho výkonnostní výsledky v 3D opravdu slabé - 1489 bodů v 3D Mark 2001 a pouhých 64 bodů v 3D Mark 03. S těmito hodnotami se zařadil mezi deset nejpomalejších notebooků, které jsme kdy testovali; běžné „Centrino“ notebooky dosahují se stejným procesorem a operační pamětí díky rychlejšímu čipu Intel 855 (250 MHz grafika) téměř přesně dvojnásobného výkonu. Ve 2D je výkon plně dostačující pro běžnou práci s dokumenty, sledování videa a pod. Pokud tedy po VisionBooku 705 chcete jakékoliv novější 3D hry, budete zklamáni. Současné hry již z velké části nejdou spustit vůbec, starší a méně náročné se 3D dají v nízkých detailech.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Model 705CX není multimediálním notebookem, tomu odpovídá i jeho další výbava v tomto ohledu. Asi nejzajímavější je v tomto směru digitální audio výstup. Reproduktory umístěné ve víku pod displejem podávají průměrný výkon levného notebooku, zvuk jde do výšek, hlasitost je dostačující a bez rušivých projevů drnčení atp. Víko notebooku je připraveno na implementaci web kamery, ale ta zde kvůli finanční úspoře není instalována.

Chlazení a provozní hluk
Při standardní zátěži (práce s dokumenty a internet) větráček neběží, ale notebook se na poměry Celeron M notebooků docela dost zahřívá. Teplo je lehce cítit pod klávesnicí na opěrách pro ruce i na touchpadu, více tepla je pak cítit na klávesnici samotné uprostřed a vlevo. Zespodu v oblasti procesoru je notebook už docela horký. Při sledování DVD videa už větráček občas běží. Permanentní výpočetní zátěží (hry atp.) se už větráček roztáčí bez přestávek,a hlavně díky sání shora je i hlučnější, než bych čekal u Celeron M notebooku. Teplota na povrchu ještě trochu stoupla, ale stále je přijatelná pro práci (ruce zahřeje, ale nepálí). Zespodu je zaslepen vstup druhého větráčku, zaslepeny jsou i náznaky dalších větracích vstupů, což je zřejmě připraveno pro výkonnější procesor, ale hodilo by se i u testovaného kusu. Malé rozměry notebooku omezují možnost odvodu tepla, proto se zahřívá více než jsem očekával. Je možné, že ceníkový procesor s nižší frekvencí na tom bude v tomto ohledu lépe.

Baterie
Běžná udaná kapacita baterie 4400 mAh dokázala udržet notebook v chodu (při standardním* redakčním testu) po dobu 2 hodin a 40 minut. Na takto mobilní notebook to není mnoho (důsledek absence technologie SpeedStep, kterou mají procesory Pentium M), ale vzhledem k ceně notebooku je to slušná hodnota. Manipulace s baterií je snadná, takže případná výměna záložní baterie by neměla být problémem.

Závěr
UMAX VisionBook 705CX je určen pro ty, kdo hledají levný notebook s možností častého přenášení. Výkon je dostačující pro běžnou práci s dokumenty a internetem, sledování videa či prohlížení fotek rovněž není problém. Ale náročnější hry, především 3D, si na něm nezahrajete. V doporučené koncové ceně 19.490,- Kč bez DPH (základní konfigurace bez OS) dostanete i brašnu. O 2.500,- Kč dražší varianta už nabízí větší disk, Win XP Home a free verzi balíku kancelářských programů OpenOffice. Za další dva tisíce už je v ceníku i varianta s DVD+/-RW vypalovačkou. UMAX standardně nabízí 2 roky záruky jak pro domácí uživatele, tak pro firmy.

Klady a zápory:
+ poměr cena / mobilita (rozměry a hmotnost)
+ tři Win klávesy (Start, Setup, My Computer)
- zahřívání (snesitelné, ale větší než bych čekal)
- slabá grafika

Pod čarou:
Při kontrole rozměrů notebooku jsem objevil dvě chyby na webu výrobce (v době uvedení recenze). UMAX přidal na hloubce, ale ubral na výšce. Rozměry uvedené v recenzi jsou odpovídající.


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie UMAX VisionBook 705CX

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: UMAX VisionBook 705CX
  • Instalovaný procesor: Celeron M 340 1.5 GHz (Banis, 512kB L2)
  • RAM (MB): 256 DDR-333 (prauje na 266)
  • HDD (GB): 30 (SAMSUNG SpinPoint M40, ATA-100, 5400 otáček, 8MB buffer)
  • DVD: DVD/CD-RW (TOSHIBA DVD-ROM SD-R2512)
  • LCD: TFT 14,1"
  • LCD rozlišení: 1024 x 768
  • Video: Intel i852GM, do 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 2 hod 40 min
  • Rozhraní: 2x USB 2.0, PCMCIA, externí monitor, 2x audio, SPDIF
  • Rozměry: 312 x 260 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,4
Recenze

Diskuse