RECENZE: Acer Ferrari 3200 - rudé žihadlo

5. 8. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Josef Šonka

Notebooky série Ferrari jsou exklusivními modely Aceru, kterými firma slaví své partnerství se světoznámou závodní stájí F1. Dle toho Acer Ferrari 3200 vypadá: nepřehlédnutelný rudý a elegantní design, vyjímečné vybavení a velmi vysoký výkon se spojují v notebooku, jehož rozměry i hmotnost jsou přitom přijatelné i pro mobilitu. To vše je vykoupeno poněkud vyšší cenou tohoto vyjímečného stroje.

Acer Ferrari 3200 - rudé žihadlo

Základní popis
Acer Ferrari 3200 je nepřehlédnutelný notebook. Na první pohled zaujme svým designem, který je "až moc" viditelný. Tělo notebooku je z tvrzeného plastu a dominují mu hlavně 2 barvy: červená a stříbrná. Vršek víka notebooku je zářivě rudý, z lesklého materiálu se stříbrným logem Acer uprostřed a logem Ferrari v pravé dolní části. Víko je tak lesklé, že se v něm můžete bez potíží vidět (a taky všechny otisky prstů, zanechané na něm při otevírání notebooku). S víkem jsou sladěné i oba boky lehce oválného průřezu, jež jsou dobře zvýrazněné stříbrnými okraji. Vnitřní část víka displeje, pracovní plocha, přední i zadní část a také spodek notebooku jsou stříbrné barvy. Všechny hrany notebooku jsou zaoblené a opticky je průřez notebooku kapkovitého tvaru, užší částí k uživateli. Základ konstrukce je totožný s modelem TravelMate 8000.

Rozložení periferií je následující: sada čtyř USB 2.0 portů, FireWire, PCMCIA slot s červenou záslepkou a sekce s audio konektory jsou snadno přístupné na levé straně; v čele je v lesklým černým plastem zvýrazněné sekci umístěná čtečka paměťových karet, infračervený port (to není nejšťastnější řešení - pokud chcete připojit k notebooku např.mobilní telefon, tak ho musíte vměstnat mezi sebe a notebook, kde potom "skvěle" překáží) a tlačítka pro aktivaci Wi-Fi a Bluetooth. Na pravé straně je slot-in optická mechanika DVD+/-RW a na zadní části najdeme tradičně umístěnou dvojici konektorů LAN + modem, LPT, VGA a S-Video.

Diody indikující stav notebooku jsou rozděleny na tři skupiny: dvě diody oznamující zapnutý stav notebooku a stav baterie jsou nepřehlédnutelně umístěny v černé části čela notebooku. Indikátory Wi-Fi a Bluetooth jsou přímo u příslušných aktivačních tlačítek, taktéž v čele notebooku. Poslední skupina indikující numlock, capslock a práci pevného disku/optické mechaniky je umístěna v pravém horním "rohu" klávesnicové části efektně kopírujíc zakulacené jeho křivky.

Po stránce mobility je na tom notebook relativně dobře - s rozměry 360 x 273 x 28-33,5 mm a hmotností 3 kg patří k lepšímu průměru. Je tedy vhodný i k přenášení, což je vzhledem k jeho výbavě a výkonu velmi sympatické. Mobilitu notebooku dobře doplňuje i zdroj Lite-on o rozměrech 129 x 54 x 26 mm a výkonu 90W.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je ergonomicky zahnutá (zakřivení 5°), tradiční černé barvy s dobře viditelnými bílými popiskami, popisky funkcí dostupných přes funkční klávesu jsou světle modré. Rozložení klávesnice je standardní, s Ctrl jako první klávesou vlevo dole. I zde si konstruktéři vyhráli se zakulaceným designem a vyčnívající hrany všech rohových kláves jsou patřičně zaoblené, aby nekazily celkový dojem. Esc a kurzorové klávesy z klávesnice mírně vyčnívají, stejně jako v dolní části vyboulený mezerník. Vadí mi, že Home a End jsou dostupné jen kombinací s klávesou Fn a uvítal bych větší Enter přes dvě řady kláves.

Nad pravým horním krajem klávesnice je zapuštěná série kulatých tlačítek: Power, spouštění emailu a internetového prohlížeče a dvě uživatelsky programovatelná tlačítka, všechna stříbrné barvy.
Touchpad lichoběžníkového tvaru disponuje čtyřsměrným rolovacím tlačítkem; opticky potom tvoří jeden celek s klávesnicí a lištou nad ní díky elegantně vedenému tmavě šedému pásu, který odděluje tyto funkční prvky od stříbrné pracovní plochy.

Hlavní HW parametry
Ferrari 3200 je exklusivním modelem Aceru, a od toho se odvíjí nejen vzhled, ale naštěstí i hardware. Základem notebooku je nová verze mobilního procesoru Mobile Athlon 64 s ratingem 2800+. Jedná se o jeden z nejlepších procesorů, se kterými se můžeme v současné době v noteboocích potkat. Jeho reálná frekvence je 1.8 GHz, velikost vyrovnávací paměti L2 činí 512kB; přestože se jedná o vysoce výkonný procesor, vyzáří pouze 35W tepla (pro srovnání - stolní Pentium 4 s jádrem Prescott, obsahující 1MB L2 cache a běžící na 2800MHz vyzáří až 89W tepla).
Navíc tento procesor obsahuje mnoho zajímavých technologií - AMD PowerNow, automaticky přizpůsobující pracovní frekvenci a napětí procesoru výkonnostním požadavkům. Integrovaný jednokanálový paměťový řadič pro operační paměti do DDR 400 umožňuje procesoru získávat data z paměti RAM přímo, ne "oklikou" přes NorthBridge čipsetu. Rozšířená instrukční sada včetně SIMD instrukcí 3D Now! Professional a SSE2 zase zvyšuje výkon v multimediálních aplikacích podporujících tyto technologie; ale hlavně, procesor je 64-bitový, s podporou jak současné, 32-bit instrukční sady, tak i 64-bitové pro budoucí aplikace. AMD tvrdí, že použití 64-bitových aplikací na 64-bitovém operačním systému přinese na stejném hardwaru až 57% nárůst výkonu - uvidíme. Dále procesor obsahuje antivirové funkce, které bude možné využít až s příchodem Service Packu 2 pro Windows XP.

Procesor předvedl svou sílu i v benchmarcích, kde při benchmarku CPU s 21529 body vytvořil druhé a u FPU s 28105 body třetí místo našeho celkového žebříčku! A to s taktem pouhých 1.8GHz! V multimediálních aplikacích potom přesvědčivě stanovil nové rekordy našich tabulek.

Procesoru sekunduje čipová sada VIA VT8383 K8T800. Velká část odpovědnosti za výkon byla u Athlonu 64 přenesena na procesor (integrovaný paměťový řadič), takže jedinou zajímavou specifikací je grafické rozhraní AGP, které (pochopitelně) podporuje AGP 8x.

Operační paměť má kapacitu 512MB (2x256, osazeny jsou tedy oba paměťové sloty), pracuje na efektivní frekvenci 333MHz a rozšiřitelná je na 2GB. V testu jsme jí naměřili propustnost 1265 MB/s, což činí nové šesté místo našeho žebříčku. Čtyři první notebooky disponují dvoukanálovým řadičem pamětí, mezi jednokanálovými se tedy umístil na druhém místě (a to ještě velmi těsně). Integrovaný paměťový řadič v procesoru Athlon 64 tedy patří k tomu nejlepšímu, co jsme tu měli.

Pevný disk s úctyhodnou kapacitou 80GB je od Toshiby, konkrétně model MK8025GAS. Má sice 8MB vyrovnávací paměti, ale rychlost otáčení pouze 4200ot/min. V testech jsme sice naměřili vysokou přenosovou rychlost 86,65MB/s, což ho řadí na šesté místo naší velmi vyrovnané tabulky, průměrná přístupová doba 19,87ms však patří do spodní třetiny žebříčku. Škoda, že Acer dává snad do všech notebooků pevné disky s pouhými 4200ot/min, které potom v řadě případů trochu kazí jinak dobrý dojem ze silného PC.

Optická Super multi DVD+/-RW mechanika MATSHITADVD-RAM UJ-825S je slot-in, takže média nemusíte vkládat do výsuvného "šuplíku", ale notebook si je sám "lízne". Jak již napovídá označení mechaniky, umí zapisovat opravdu na vše. Na disky DVD -R (4x), -RW (2x), +R (2.4x), +RW (2.4x) a DVD-RAM (2x). Samozřejmostí je také zápis na CD-R (16x) a CD-RW (8x).

Pro konektivitu je notebook vybaven maximálně - obsahuje klasický 56k faxmodem, síťovou kartu standardu Gigabit ethernet (10/100/1000Mb/s), bezdrátovou síťovou kartu Wi-Fi standardu 802.11g (54Mb/s), dále integrovaný Bluetooth adaptér a rychlý infračervený port. Z dnešních standardů tedy nechybí nic.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Ferrari 3200 má 15-ti palcový displej s ještě stále nadstandardním rozlišením SXGA+ - tj. 1400x1050 bodů (klasický poměr stran 4:3). Jas i kontrast jsou na dobré úrovni.
Velmi zajímavá byla především grafická karta, se kterou notebook dosáhl dosud nejlepších výkonů na našem serveru. ATi Mobility Radeon 9700 se 128MB vlastní videopaměti sice byl již v několika testovaných noteboocích, avšak pokaždé s taktem grafického procesoru 391.5MHz a pamětí kolem 405MHz efektivně. Akcelerátor v Ferrari 3200 však disponoval taktem 452.3MHz, grafické paměti potom běželi na 419MHz. A na výkonu to bylo znát. V starším 3D Marku 2001, na jehož skóre má vliv jak výkon procesoru, tak grafické karty, jsem naměřil 11160 bodů, což je nejlepší doposud naměřené skóre u nás. V 3D Marku 03, který již měří hlavně výkon grafické karty a vliv procesoru je zanedbatelný, vytvořilo Ferrari 3200 také nový rekord, jehož hodnota činí 3108 bodů. Je to tedy karta výkonnostně i technologicky (plná hardwarová podpora standardu Direct X9) více než dostačující pro současné 3D hry a multimédia (srovnatelný se stolním maistreamem v podobě např. GeForce FX 5700, což je u notebooku něco nevídaného - bohužel). Pro kancelářskou práci je kvalita zobrazení a výkon samozřejmě také bez sebemenších problémů.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Multimediálně je na tom notebook velmi dobře - nechybí FireWire, S-Video nebo 4 USB 2.0 porty. Po zvukové stránce jsou na levém boku dobře dostupné a nepřekážející konektory Line-In, Out a mikrofon; dva v čele integrované reproduktory poskytují dobrý zvuk bez rušivých efektů. Škoda jen, že se hlasitost ovládá (podobně jako u většiny notebooků) pouze softwarově, pomocí funkčních kláves; tento způsob je v podstatě nefunkční při práci mnoha multimediálních programů a her pracujících ve vlastním režimu. Notebooků, které by měly ovládání např. pomocí potenciometru je však velmi málo. Navíc má Ferrari ještě integrovanou čtečku paměťových karet formátů Secure Digital, SmartMedia, SmartMediaCard a Memory Stick.

Chlazení a provozní hluk
Dojmy z chlazení a hluku jsou velmi rozporuplné. Zatímco po úrovni provozního hluku patří notebook k nejtišším, které jsme v testech měli (ventilátor se spouští pouze při zátěži a je velmi tichý), chlazení je největší slabinou kazící jinak velmi dobrý dojem z tohoto notebooku. Přístup pro chladicí vzduch je jediný a bohužel na spodku (vlevo vzadu) notebooku. Pokud budete chtít s Ferrari 3200 pracovat na klíně nebo jiném měkkém povrchu, tak tento životně důležitý otvor překryjete. O odvod teplého vzduchu se potom stará taktéž jediný otvor, umístěný v zadní levé části notebooku.
Můj dojem z chlazení je jediný: chlazení tohoto notebooku je poněkud poddimenzované a nedostatečné. Notebook je i bez zátěže po chvíli dost teplý a pokud mu dáte zabrat, tak dost horký až na hranici snesitelnosti doteku. Nejvíce se notebook zahřívá pod opěrou pro levou ruku (kde je umístěn pevný disk), touchpad a levá část klávesnice mají tím pádem také vysokou teplotu. Pravá část má teplotu normální, a tento rozdíl je opravdu veliký. Sálání tepla je tak vysoké, že je to při výkonově náročné práci až nepříjemné. Zespodu je notebook horký také, a to brání (společně s sáním vzduchu) pohodlné práci s notebookem na klíně. Acer chtěl pravděpodobně udělat co nejtišší, nejtenčí a nejlehčí notebook nabitý výkonnými komponenty, a to se u chlazení nevyplatilo. Vysoká teplota v útrobách notebooku také zkracuje životnost jednotlivých komponent, zejména baterie (a to výrazně).

Baterie
Baterie typu Li-Ion má kapacitu 4400mAh a zvládla v našem standardním* redakčním testu napájet notebook po dobu 3h 3m, což překonalo i oficiální uvedenou hodnotu od Aceru ("až 2,5h"). Baterie je v levém předním rohu notebooku, přístupná zespodu po odemčení pojistkou chráněného zámečku.

Příslušenství
Notebook dostanete v příjemném ochranném vaku z jemné kůže; navíc k notebooku dostanete ještě stylovou optickou myš Ferrari (pochopitelně v rudé barvě) a červenou utěrku na LCD.

Závěr
Acer Ferrari 3200 je vyjímečný notebook, pro všechny, kteří hledají buď maximální výkon a současně přenosnost anebo se jen chtějí blýskout s notebookem, který nikdo nepřehlédne. S hmotností a výdrží je vhodný i k častějšímu přenášení a přitom nabízí vše, co může současný notebook nabídnout - širokou konektivitu, multiformátovou vypalovačku, relativně úsporný procesor s dobrou perspektivou do budoucna, displej s velikým rozlišením a výkonnou grafickou kartu. To vše je nabízeno za nemalou doporučenou koncovou cenu 62.990 Kč, která však je pochopitelná vzhledem k výkonu a technologiím, které notebook nabízí. Záruka je poskytována na 1 rok pro firmy nebo 2 roky pro fyzickou osobu. Záruku lze za příplatek rozšířit až na 3 roky.

Klady a zápory:
+ vyjímečný design
+ vysoký výkon procesoru i grafické karty
+ multiformátová slot-in optická mechanika
+ maximální konektivita
+ nízká hlučnost

- hodně vysoká provozní teplota notebooku
- až příliš extravagantní design (podle vkusu)
- vyšší cena

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie Acer Ferrari 3200

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Ferrari 3200
  • Instalovaný procesor: Mobile Athlon 64 2800+
  • RAM (MB): 512 DDR-333
  • HDD (GB): 80 (TOSHIBA MK8025GAS, ATA-100, 4200 otáček)
  • DVD: DVD+/-RW (MATSHITADVD-RAM UJ-825S, slot-in)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1400 x 1050
  • Video: ATI Mobility Radeon 9700, 128MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11 g, Bluetooth
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 3 hod 03 min
  • Rozhraní: 4x USB 2.0, LPT, PCMCIA, IrDA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 3x audio
  • Rozměry: 330 x 278 x 31 mm
  • Hmotnost (kg): 3
  • Doporučená cena: 62.990,- Kč bez DPH (v den uvedení recenze)
Recenze

Diskuse