RECENZE: HP Compaq nc8000 - nový vítr do plachet

15. 1. 2004 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Pokračovatelem nejvyšší třídy notebooků HP je po modelu Compaq Evo N800c od základu přepracovaný nový model Compaq nc8000. Nová náhrada stolního PC oproti svému předchůdci výrazně posílila na všech frontách jak výpočetních, tak komunikačních. Osmitisícovce v podstatě nic nechybí a její modulární stavba navíc umožňuje nadstandardní rozšíření.

HP Compaq nc8000 - nový vítr do plachet

Notebook o rozměrech 326 x 275 x 41 mm patří k těm objemnějším, ale mile překvapí hmotností pod 3 kg, přesněji 2,9 kg. K notebookům, jež by člověk neustále nosil při sobě, tedy tento model nepatří spíše kvůli rozměrům, které ovšem mají své opodstatnění. Jako u všech nových notebooků od spojení společností HP a Compaq i tento dodržuje nastolenou tradici černého obalu se stříbrným lemováním kolem klávesnice. Lemování zasahuje až do prostoru kolem touchpadu, v jehož spodní části plynule přechází do dvou tlačítek. Stříbrné jsou také klouby spojující hlavní část notebooku s displejem a příjemně velké tlačítko v čele notebooku, po jehož stisknutí lze víko displeje jednoduše otevřít.

Zepředu jsou umístěny 2 reproduktory s kvalitním výstupem, tlačítko MUTE pro jejich ztišení (při aktivaci červeně svítí) a dvě tlačítka pro přidání nebo ubrání hlasitosti.

Zleva je napevno zabudovaná optická mechanika (v testovaném případě combo DVD/CD-RW), výdech vzduchu z chladiče, kensingtoský zámek a zásuvka hlavní baterie. Čelo optické mechaniky sahá až k základně těla notebooku, takže je na rozdíl od mnoha jiných notebooků při práci na stole pevně opřena o desku. Díky tomu není třeba "šuplíček" mechaniky, při vkládání média, podpírat rukou z obavy, že by se vylomil.

Vpravo nalezneme 2 audio konektory (sluchátka a mikrofon). Interní mikrofon pohledem nenajdete, protože nad ním není otvor, ale v notebooku obsažen je, a to zřejmě vpravo nahoře nad klávesnicí, což lze snadno ověřit nahrávacím testem. Na tomto boku je také 2x PCMCIA slot s vyjímatelnými plastovými záslepkami, slot paměťových karet SD, fast infraport a konektor modemu. Nejzajímavějším aspektem této části notebooku je jeden volný MultiBay slot, kam lze po vyjmutí plastové záslepky vložit další optickou mechaniku/vypalovačku, pevný disk nebo baterii. Plastová záslepka při pokusu o vyjmutí a následné vložení zpět kladla menší odpor, ale ne zas takový, aby si s tím běžně zručný uživatel neporadil.

Na zadní straně sídlí již zmiňované porty, mezi něž patří 2x USB 2.0, 1x FireWire, napájecí konektor, S-video OUT, VGA pro externí monitor, LAN konektor podporující až gigabitovou rychlost (10/100/1000) a jsou zde také 1x COM a 1x LPT. Vedle konektorů je vzadu také jeden ze dvou nádechů chladicího vzduchu procesoru. Častým neduhem notebooků je vstup chladicího vzduchu na spodku, kde může snadno dojít k jeho zakrytí při práci na klíně nebo měkké podložce. Aby se tomu u HP vyhnuli, umístili druhý vstup chladicího vzduchu vlevo nad klávesnici, takže je velmi mizivá pravděpodobnost zakrytí při práci.

A konečně zespodu je přístupný rozšiřující port, pevný disk zajištěný jedním šroubkem, posuvná pojistka na hlavní baterii a jedna posuvná pojistka na MultiBay slot. Na spodní straně notebooku je tradičně umístěna také průhledná plastová "obálka" pro vložení vizitky majitele. Pochybuji sice, že při ztrátě tohoto notebooku by se šťastný nálezce ozval, ale například v rámci firmy, kde je více stejných notebooků, může sloužit vizitka ke snazší identifikaci majitele při náhodné záměně atp.

Klávesnice je dle mého soudu dobře řešena, protože se maximálně podobá klasickému rozložení velkého PC, a tak usnadňuje orientaci uživatelům, kteří jsou již zvyklí na určitý rytmus práce. Levé Ctrl je opravdu úplně vlevo dole a Fn je teprve vedle něj vpravo. Klávesnice obsahuje obě Win klávesy. CZ popisky nejsou na obrázcích vidět, protože jak už bývá v naší redakci zvykem, testujeme jedny z prvních demo vzorků, které se dostaly do ČR ještě bez českých popisek, ale v prodeji jsou české znaky doplněny. Mezi dobré aspekty klávesnice patří nejen šestice samostatných editačních a pozičních kláves (insert, delete, home, end, pg-up, pg-dn), ale i takové zdánlivě drobnosti, jako třeba rozdělení kláves F1 - F12 do skupinek po čtyřech. Takže jediné, co mně osobně na klávesnici vadí, je jednořádkový Enter, protože do Enteru vysokého přes dvě řady kláves se prostě lépe strefuje.

4 tlačítka nad klávesnicí ovládají hlavní napájení notebooku, LogOff uživatele z Windows, integrovaný Bluetooth modul a poslední v řadě je určeno pro spuštění předvoleného prezentačního programu s možností přednastavení grafického módu, ve kterém se má prezentace spustit (vhodné pro projektory s nižším rozlišením, než jaké má notebook). Vedle zmíněné sady tlačítek je první trojice indikačních diod signalizujících nastavení klávesnice. Další diody jsou na hraně notebooku pod klávesnicí, takže jsou dobře vidět ze všech úhlů a k rychlé orientaci v nich navíc napomáhá barevné rozlišení. Spodní diody indikují Bluetooth, napájení a práci s datovými mechanikami.

Poslední součástí pracovní plochy jsou integrovaná polohovací zařízení. Prvním z nich je u notebooků v současnosti převládající touchpad s dvojicí tlačítek. Druhou alternativou polohování je trackpoint, pro nějž je určena další dvojice tlačítek nad touchpadem. Tlačítka polohovacího zařízení jsou tedy 2 x 2, takže si uživatel může k práci vybrat ta, která mu svým umístěním více vyhovují.

Compaq nc8000 je osazován mobilním procesorem Intel Pentium M z rodiny čipů souhrnně označovaných Centrino. Testovaná varianta procesoru dosahovala maximální pracovní frekvence 1.6 GHz. Procesor samozřejmě obsahuje technologii EnhancedSpeedStep - poslední variantu řízení spotřeby a výkonu procesoru pro snížení energetických nároků. Notebook se při běžné práci jen velmi málo zahříval, takže větráček chladiče běžel jen zřídka, a i když se točil, byl velmi tichý. nc8000 je sice osazen procesorem Pentium M, ale nenese označení Centrino. Důvodem je požadavek vyššího výkonu bezdrátové síťové komunikace WiFi a výkonnější grafiky. Pro WiFi byl použit modul Atheros AR5212 s podporou standardů 802.11b/g a dosažitelnou přenosovou rychlostí až 54 Mbps. Grafiku obsluhuje výkonný grafický čip ATI Mobility Radeon 9600 Pro s vlastní videopamětí 64 MB (v testované verzi). Dle technických specifikací výrobce lze do tohoto notebook osadit i variantu se 128 MB videopaměti. 15" velký barevný displej nabízí rozlišení 1400x1050 pixelů, což zvyšuje komfort práce s větším počtem otevřených oken programů a dokumentů. Mezi důležité parametry patří také velikost operační paměti. V základu je nabízeno minimálně 256MB RAM. Testovaná konfigurace dosahovala dvojnásobku, tedy 512MB RAM a maximální dosažitelná kapacita jsou 2 GB. V době uveřejnění této recenze se testovaná konfigurace ve výkonových testech naší redakce vyšvihla na první příčky obou 3D marků.

Vyměnitelné dobíjecí Li-Ion baterie s udanou kapacitou 4400 mAh dokázali tento notebook v našem standardním* redakčním testu pohánět po dobu celých 4 hodin a 16 minut. Celkovou výdrž lze ještě prodloužit přidáním další baterie do již zmíněného MultiBay slotu.

HP Compaq nc8000 je výrobcem navržen pro uživatele vyžadující od počítače vysoký výpočetní a grafický výkon v mobilní podobě, což se myslím povedlo. Mobilitě napomáhá i příznivá hmotnost pod 3 kg. Velké rozměry jsou daní za modularitu, výkonnou výbavu s dobrým chlazením a velký displej s vysokým rozlišením. Compaq nc8000, nabízený v době recenze v cenách od 65 tisíc korun bez DPH, je rozhodně více než důstojným nástupcem svého předchůdce.

Klady: celkový výkon
Zápory: hlavní optická mechanika by mohla být také vyjímatelná (MultiBay)

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Ferrari 3000
  • Instalovaný procesor: Mobile Athlon XP 2500
  • RAM: 512
  • HDD (GB): 60 (HITACHI Travelstar 80GN, IC25N060ATMR04, 4200 otáček)
  • CD/DVD: DVD+/-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1400x1050
  • Video: ATI Mobility Radeon 9200 s 128 MB DDR video paměti 64MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100, WLAN 802.11g, Bluetooth
  • Zvuková karta: VIA AC'97 Enhanced Audio Controller
  • Polohovací zařízení: touchpad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Home
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4.400 mAh / 2 hod 7 min
  • Porty: 4x USB 2.0, 1x LPT, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 3x audio, čtečka paměťových karet 4 in 1 (SD, SM, SMC, MS)
  • Rozměry: 330 x 272 x 31 mm
  • Hmotnost (kg): 2,93
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 59.990,- Kč bez DPH (22.01.2004)
Recenze

Diskuse