RECENZE: Acer TravelMate 2410 - DDR II paměti v levném notebooku

10. 11. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hron

Notebook z modelové řady 2410 je dalším zástupcem v již tak bohatém portfoliu značky Acer. Používá opět podobný vzhled tolik typický pro všechny poslední modely a zaměřuje se především na poměr cena/výkon. Tomu odpovídá i výbava, jejíž základ tvoří u testovaného modelu procesor Celeron M, čipset 910GML a integrovaná grafická karta. Vedle širokoúhlého displeje je v nízké cenové kategorii zajímavé především použití DDR II pamětí.

Acer TravelMate 2410 - DDR II paměti v levném notebooku

Základní popis
Jelikož nové Acery používají téměř shodný design, budu vycházet ze starší recenze modelu 3220. Jak jsem již psal, je dle mne vzhled nových modelů této značky velmi atraktivní a především moderní – po několikátém modelu se stejným vzhledem už ale poměrně nudný. Tělo modelu 2410 má rozměry 363 x 275 x 24/33 mm a jeho váha se ustálila na 2,75 kg. Obě hodnoty jsou na pomezí pomyslné mobility přístroje, pokud ale s notebookem na rameni nemusíte běhat po městě celý den, není co řešit. Samotné šasi je provedeno v kovově šedé barvě v kombinaci s černými plasty, víko zdobí pouze malé logo výrobce a je uchyceno ke spodní části dvěma zámky. Díky nim víko sedí na svém místě přesně tak, jak má - navíc jeho otevírání je pohodlné, kloub klade dostatečný odpor a displej pevně drží ve zvolené poloze.

Na přední části přístroje jsou umístěny mřížky reproduktorů, mezi nimiž se nachází dvě kontrolní diody (napájení a stav baterie) a tlačítka pro zapnutí/vypnutí bezdrátových technologií Bluetooth (pokud je instalováno) a Wi-Fi - ta jsou průsvitná, a v případě aktivity jasně podsvícená modrou a oranžovou barvou. Mezi těmito prvky jsou pak umístěny konektory audio vstupu/výstupu.

Na levé straně nabídka portů a zdířek pokračuje slotem PCMCIA, který je opět obsazen plastovou záslepkou. Na obrovské nevyužité ploše levé bočnice jsou dále umístěny už jen tři USB porty 2.0, které jsou zcela zbytečně natěsnány na sebe, a při připojení například USB paměťového klíčenky, která ve většině případů není malá, si znesnadníte přístup k minimálně jednomu vedlejšímu portu.

Zadní strana obsahuje ještě jeden USB port, běžný výstup VGA pro externí monitor, dvojici zdířek síťové karty a analogového modemu a zámek pro bezpečností lanko (Kensington). Je zde i vyústění chladící soustavy. Vpravo se pak nachází pouze(!) optická mechanika. Z nabídky i rozložení portů je mi skutečně smutno, především když se podívám na velmi mnoho nevyužitých ploch po obvodu notebooku. Důvodem je samozřejmě maximální úspora ceny. Druhů portů na výběr není mnoho, ale 4x USB by snad měla uspokojit všechna běžná přání na připojení periferií.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je ergonomicky prohnutá, což velmi příznivě pomáhá při dlouhém psaní rozsáhlých textů. Během chvíle jsem se s ní sžil natolik, že jsem téměř eliminoval jakékoli překlepy. Její klávesy jsou dostatečně velké a kladou příjemný odpor, navíc je při práci i poměrně tichá. Abych ale nepěl pouze chválu, vadí mi umístění speciálních znaků € a \$ do skupinky kláves kurzorového kříže (kurzorové šipky) - osobně postrádám i význam tohoto kroku, myslím, že většina uživatelů by se bez této drobnosti zcela obešla. Zvyknout si budete muset i na zúženou klávesu Enter, na které ale naopak chválím dvouřádkovou výšku.

Klávesy mají černou barvu, popisky jsou bílé a speciální funkce dostupné přes klávesu Fn modré. Vše je dostatečně viditelné i při horších světelných podmínkách. Ač působí klávesnice na první dojem zcela kompaktně, jsou funkční klávesy F1 až F12 příjemně rozděleny do čtyřčlenných skupinek. Klávesy pro jednoduchý pohyb v dokumentu (Home, PgUp, PgDn, End) jsou pak umístěny ve sloupečku vpravo vedle Enteru. Chválím umístění levého Ctrl do rohu před klávesu Fn (dříve to bývalo u notebooků Acer často naopak). Příjemné je i umístění kláves Ins a Del do pravého horního rohu (v uvedeném pořadí zleva).

Nad klávesnicí se nachází především hlavní designový prvek současných Acerů, kterým je černý vroubkovaný pruh plastu. V něm je pak uprostřed skupinka kláves v čele s hlavním vypínačem přístroje, dále se tu nachází čtveřice tlačítek pro rychlé spuštění vámi zvolených programů. Talčítko s obálkou (e-mail), ve spojení s programem pro kontrolu nové pošty v POP3 schránce, dokáže svítit (podsvícení je slabé a na světle hůře viditelné). Jsou tu umístěny i tři kontrolky informující o činnosti disku a zapnutém CapsLocku či NumLocku. Zapomenout nesmím ani na otvor ukrývající integrovaný mikrofon kousek od hlavní vypínací klávesy.

Jako polohovací zařízení je použit velmi povedený touchpad. Ač jsem se velmi snažil najít na něm nějakou tu chybku, nepodařilo se. Jeho tvar je přizpůsoben širokoúhlému displeji, tudíž má poměr stran 16:10. Práce s ním je velice jistá, což jsem chválil již u minulého recenzovaného Aceru. S dotykovou plochu Acerů jsem spokojen i v případě vlhkých prstů. Jeho dvě tlačítka jsou, troufnu si říci, téměř bezchybné - jejich stisk je jistý a mají příjemný nízký zdvih s citelnou odezvou po stisku. Mezi nimi se pak tísní čtyřsměrné rolovací tlačítko, které má na každé straně pro usnadnění práce malý výstupek. Celá soustava touchpadu a tlačítek je pro zalíbení se pravákům mírně posunuta doleva.

Hlavní HW parametry
Acer 2410 je postaven na čipové sadě Intel 910GML, odvozené od známější i915 známé ze sady Centrino. 910GML je určená speciálně pro mobilní procesory Celeron M - v tomto případě (konfigurace 2413WLMi) byl použit procesor Celeron M370 taktovaný na 1,5 GHz. Používá jádro Dothan a 1MB L2 cache paměti a v redakčním testu se svým hodnocením 15089 bodů v CPU testu vyrovnal plnohodnotnému Pentiu M na 1,5 GHz. Jeho výkon se dá v dnešní době považovat již za průměrný, s ohledem na výslednou cenu notebooku však musíme naše nároky trošku zmírnit.

Operační paměť okupuje pouze jeden slot ze dvou, a to modulem o kapacitě hned 512 MB. Jedná se o paměťový modul od firmy Hyundai typu DDR2-400 (rychlejší paměti ani čipová sada nepodporuje). V testech dosahovala propustnosti 985 MB/s, což je vzhledem k jiným výsledkům notebooku horší průměr až podprůměr. Podstatně sympatičtější ale je obsazení pouze jediného slotu, a tím možnost snadného upgradu. Navíc všechny konfigurace s vyjímkou nejlevnější mají již právě 512 MB.

Jako pevný disk byl u testované konfigurace použit Western Digital s kapacitou 60GB a dvoumegovým bufferem. Jeho plotny se dokáží otáčet sympatickou rychlostí 5400 rpm a dnes již nestandardně malou cache 2MB. Připojen je přes rozhraní ATA-100. Redakční testy ukázaly nepříliš přesvědčivé hodnoty - propustnost 79,28 MB/s, což není zrovna oslnivá hodnota, a přístupovou dobu 18,53 ms, u které se jedná o čistý průměr.

Optickou mechaniku dodala společnost TSSTcorp (konkrétně CD/DVDW TS-L532U), jedná se o duální vypalovací mechaniku DVD se schopností zápisu na všechna běžná média (včetně DL) kromě DVD-RAM. Během testování nevykazovala žádný problém, veškerá média (i ta léty poznamenaná) přečetla bez sebemenších potíží.

Z pohledu síťové komunikace je na tom model 2410 poměrně chudě, avšak běžným potřebám plně dostačuje. V nabídce lze nalézt pouze 100 Mbit síťovou kartu Realtek a bezdrátovou Wi-Fi kartu Broadcom 802.11g. Infraportem ani Bluetooth tento TravelMate nedisponuje, samozřejmostí je ale analogový 56 kbps soft modem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej modelu TravelMate 2413 využívá širokoúhlý formát 16:10 a rozlišení WXGA, tedy 1280 x 800 obrazových bodů. Jedná se o klasický LCD s úhlopříčkou 15,4“ využívající technologii TFT. Podsvícení je na dobré úrovni, při nastaveném nejvyšším jasu je jeho čitelnost velmi dobrá. Celkově kvalita dle subjektivního posouzení patří k dobrému průměru současných notebooků. V nabídce lze zvolit i běžný 15ti palcový displej (modely bez označení "W"), čemuž napovídají i velké plochy pod a nad displejem.

Grafickou kartu zastupuje integrované řešení Intel GMA 910 s až 128 MB sdílené paměti RAM (nejlevnější varianta do 64 MB), které nepatří mezi nejvýkonnější. Velikost videopaměti je nastavitelná v BIOSu - možné hodnoty jsou 64MB, 128MB a DVMT (= automaticky za chodu systému dle požadavků aplikací). Jedná se o levnější a pomalejší variantu GMA 900, známého z Centrino čipsetu i915GM. 3D výkony odpovídají očekávání - hodnocení v 3D Marku 2001 3594 bodů, verze 2003 ukázala 785 bodů a 2005 197 bodů. To jsou výsledky, se kterými se na náročné 3D hry skutečně nevrhejte, pro sledování videa a práci s fotografiemi ale plně dostačí stejně tak jako pro práci s dokumenty a internetem.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
O zvukové podání se stará dvojice reproduktorů, jejichž kvalita nikterak nevyniká z šedého průměru přenosných počítačů. Na menší prezentace a nenáročný poslech hudby plně dostačují, žádné zázraky však od nich nelze očekávat.

Notebook nabízí i audio vstup/výstup pro připojení reproduktorů či mikrofonu. Jejich umístění na přední hraně mi ale přijde poměrně nepraktické, vyjma připojení sluchátek s mikrofonem. Bohužel těmito zdířkami výčet zajímavých konektorů z pohledu multimedií končí, jak už jsem si posteskl, FireWire a dokonce ani S-Video tento Acer nenabízí. Jako drobnost pak už působí přítomnost čtyř USB 2.0 portů a integrovaný mikrofon. Pochvalu si notebook zaslouží snad jen za multiformátovou optickou mechaniku.

Chlazení a provozní hluk
Chladící soustava má otvory pro nasávání studeného vzduchu opět na spodku notebooku, čímž je do značné míry omezena delší práce na klíně nebo měkké podložce (nebezpečí přehřátí notebooku). Výdech teplého vzduchu je pak umístěn vzadu, což je vzhledem k práci s myší velmi praktické. Při běžné práci s dokumenty je větráček často zcela vypnut, občas se ozve jen na skutečně malou chvilku. Při zapnutí systému si ale vždy preventivně hlasitě „odfoukne“, jak kdyby chtěl dát najevo prachu, kdo je tu pán :-).

Při plném výkonovém zatížení větráček pracuje neustále, jeho hlasitost je ale na velmi nízké úrovni. Výsledku testování se mi zprvu vůbec nechtělo věřit, když jsem ale notebook trápil již dvě hodiny náročnou grafickou utilitou, nezbylo mi nic jiného. Zahřívání je oproti mnohým jiným přístrojům téměř zanedbatelné, teplejší oblast u výdechu vzduchu vzadu se dá logicky pochopit, ale ničemu tam nevadí. Teplo se částečně přenáší i na pravou část vroubkovaného plastu nad klávesnicí a teplejší oblast nalezneme i vespod uprostřed. Notebook je ale spíše příjemně teplý, než citelně ohřátý, což je skutečně velmi vítané. Pro jistotu jsem na pár minut položil Acera na měkkou podložku, čímž jsem mu znemožnil přívod vzduchu – ani v tomto režimu se nikterak nepohoršil. Celkově lze říci, že chlazení je provedeno opravdu velmi dobře.

Baterie
Napájení nového Aceru obstarává baterie s až neuvěřitelně nízkou kapacitou 2000 mAh při jmenovitém napětí 14,8 Voltů. Jedná se o čtyřčlánkovou baterii typu Li-Ion. Její kapacita předznamenala i výdrž notebooku s úspornými komponentami - v našem standardním* testu ho udržela při životě po dobu 1h 41min. Notebook není tedy určen pro práci v terénu (což naznačují i rozměry) a baterii lze vnímat spíše jako záložní zdroj energie.

Závěr
Acer TravelMate 2410 nabízí úplný základ, který běžný uživatel potřebuje k práci s dokumenty a internetem. Sympatické je, že všechny konfigurace obsahují DDR II paměťové moduly, i když ta nejlevnější jen 256 MB (doporučuji volit 512 MB). Všechny stupně konfigurace nabízejí rovněž shodnou kapacitu disku 60 GB, integrované Wi-Fi rozhraní a dokonce i duální DVD vypalovačku. Rozdíly jsou tedy jen v již zmíněné operační paměti, dále můžete volit klasický 4:3 nebo 16:9 LCD a OS Win XP Pro nebo Home. Daní za pořizovací cenu od 20.990,- Kč bez DPH (24.980 s DPH) je absence mnoha běžných portů a rozhraní, na druhou stranu pro základní pracovní náplň by 4x USB mělo bohatě postačovat. Předurčení spíše do kanceláře potvrzuje i kapacita baterie, která je vhodná spíše jako záložní zdroj energie pro případ výpadku elektrické sítě. Jako i u ostatních Acerů, i na TravelMate 2410 se vztahuje jednoletá záruční doba (2 roky pro fyzické osoby dle občanského zákoníku).

Klady a zápory:
+ chlazení
+ širokoúhlý displej (volitelně)
+ cena

- nabídka portů
- malá výdrž na baterie (malá kapacita)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Acer TravelMate 2413

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 2413WLMi
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron M 370 (1.5 GHz, 400 MHz FSB, 1 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 512 DDR2-400 (PC3200) (1x 512)
  • HDD (GB): 60 (WDC WD600UE-22HCT0, ATA 100, 5400 rpm, 2 MB cache)
  • DVD: DVD+/-RW DL (TSSTcorp CD/DVDW TS-L532U)
  • LCD: 15.4"
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800 - širokoúhlé)
  • Video: Intel 910GMA, sdílená až do 128 MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, Wi-Fi 802.11b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování čtyřsměrné
  • Software: Windows XP Home Edition SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 2000 mAh / 1:41
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x externí monitor, 1x Modem, 1x PCMCIA, 4x USB 2.0
  • Rozměry: 363 x 275 x 24/32,9 mm
  • Hmotnost (kg): 2.75
Recenze

Diskuse