RECENZE: Acer TravelMate 4650 (4651LMi) - nVIDIA GeForce Go 6600

23. 6. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Miroslav Kupka

Rychlý procesor a velký disk v notebooku v dnešní době není žádnou výjimkou. Tentokrát Vám však představujeme konfiguraci s plnokrevnou grafickou kartou nVIDIA GeForce Go 6600. K tomu připočtené nejnovější Centrino (Sonoma) s možnostmi bezdrátového připojení vytváří notebook za doporučenou cenu pod 40 tis. Kč bez DPH. V poměru k výkonu je nečekaně tichý.

Acer TravelMate 4650 (4651LMi) - nVIDIA GeForce Go 6600

Základní popis
Vzhled notebooku mi připadá velice poutavý. Líbí se mi zaoblené hrany na čele notebooku a dovnitř zapuštěné boky. Celá kostra je na pohled i při tlaku poměrně pevná a spojitá. Nic nevrže a víko se otvírá volně, přesto však drží přesně tam kam si ho nastavíte.

Komponenty notebooku jsou uloženy v plastovém těle s rozměry 336,4 (š) x 284,5 (h) x 32 / 34,5 (v) mm. Váhu 2,84 Kg tvoří zaoblené stříbrné víko s lehkým odstínem zelené barvy a černý podstavec. Mobilita výrobku je vzhledem k váze a rozměrům na průměrné úrovni (i každodenní převoz mezi domovem a prací/školou). Tento fakt však alespoň vylepšuje lehký a příjemně malý zdroj s rozměry 10,5 x 2,5 x 4,3 cm.

Na přední zaoblené části podstavce se nachází 2 reproduktory a zhruba uprostřed jsou 2 podsvícená tlačítka pro aktivaci a deaktivaci zařízení Bluetooth a Wireless (Pracujete-li s notebookem na klíně, může se Vám stejně jako mě při práci stát, že si je omylem stisknete tělem). Další 2 diody indikují zapnutý notebook a nabíjení baterie či napájení ze sítě.

Levý postranní stejně tak pravý černý plastový bok je viditelně zapuštěn do celé konstrukce a vytváří tak jedinečný design notebooků Acer. Na levé straně se nachází DVD vypalovačka, vstup na mikrofon, výstup na přídavné reproduktory, 2 USB konektory přímo nad sebou a další 1 osamocený USB konektor. Mezi USB porty se nachází konektor pro připojení modemu (RJ-11). Konec boku tvoří napájecí konektor a slot pro bezpečnostní zámek Kensington.

Na pravém boku se pak nachází infraport, harddisk, slot pro přídavnou kartu PCMCIA a přímo pod ním čtečka paměťových karet.

Zadní strana obsahuje odvětrávací otvor větráčku od procesoru, čtvrtý USB port vhodný zejména pro připojení myši, S-video výstup, dále výstup na analogový monitor nebo digitální výstup pro další displej (DVI-D). Konec zadní strany uzavírá dokovací port Acer ezDock, konektor síťové karty (RJ-45) a konektor FireWire.

Klávesnice a ovládací prvky
Acer již několik let u dražších modelů TravelMate používá ergonomické klávesnice zahnuté do mírného oblouku. Černé klávesy jsou čitelně označené bílými znaky. Světle modrou barvou jsou označeny klávesy závislé na stisku taktéž modře označené klávesy Fn.

Rozložení kláves bude zřejmě pro většinu uživatelů optimální a velice intuitivní. Důležitá klávesa - levý Ctrl - je umístěn zcela vlevo dole. Vpravo od ní je pak klávesa Fn. Běžní uživatelé zvyklí z desktopových klávesnic tak nebudou mít problém se záměnou kláves, jako to bývá u jiných výrobců notebooků (i některé modely Acer), kde se místo očekávané klávesy levý Ctrl nachází klávesa Fn. Dobré rozmístění dokresluje i pravá strana klávesnice, kde se vpravo nahoře v rohu nachází často používaná klávesa Del a vedle ní Ins. Pod touto krajní klávesou najdeme pod sebou pěkně popořádku dolů seřazené klávesy Home, Page Up, Page Down a End. Vpravo dole jsou pak klávesy se šipkami a na nich zároveň opět často využívané funkční klávesy pro ovládání hlasitosti a jasu displeje. Enter je příjemně velký dvouřádkový. Příjemné na horním řádku klávesnice je rozdělení kláves F1-F12 do skupin po čtyřech.

Nad klávesnící se nachází hlavní tlačítko Power a dále pak 4 definovatelná tlačítka pro rychlé spouštění aplikací (poslední tlačítko předurčené pro e-maily působí zprvu trochu matoucím dojmem, neboť vypadá podobně jako sousedící informativní diody, protože při příchodu nové pošty dokáže svítit). Za nimi následují 3 diody, které indikují nastavení klávesnice a činnost harddisku. V pravém horním rohu je nenápadný otvor, kde je ukryt mikrofon.

Pod klávesnicí je připraven černý touchpad se stříbrným lemováním a klasickým levým a pravým tlačítkem myši, mezi kterými je čtyřsměrné tlačítko pro posun dokumentů vertikálně i horizontálně.

Hlavní HW parametry
Konfigurace 4651LMi obsahuje povedený čipset Intel 915PM s jižním můstkem ICH6 podporující sběrnici PCI Express x16. Slabší varianta 4650LMi je osazena čipsetem Intel 915GMS s integrovanou grafickou kartou.

Základ pro jakoukoli činnost tvoří procesor Intel Pentium M 730 s taktem 1600 Mhz s 2 MB L2 cache (jádro Dothan, FSB 533). Procesor podporuje technologii Intel SpeedStep pro snižování a zvyšování taktu podle zátěže v rozmezí 600~1600 Mhz. V závislosti na napětí kolísá tepelný výkon mezi 10,8~27,0W. Slabší konfigurace TravelMate 4650LMi obsahuje procesor Intel Pentium M 715 (1,50 GHz, 2 MB L2, FSB 400).

K plynulému běhu slouží 512 MB operační paměti RAM v podobě 2 x 256 MB DDR2 PC3200 400 Mhz a zapojením DualChannel. Operační paměť vzhledem ke způsobu zapojení zabírá oba dva a také jediné sloty, které jsou paměti RAM určeny. Pokud tedy budete chtít paměť rozšířit, a to by jistě tomuto notebooku slušelo, budete muset zkrátka šáhnout do kapsy a vyměnit oba moduly za větší. Maximum paměti je 2 GB (2 x 1 GB soDIMM).

Námi testovaná konfigurace byla osazena 80 GB pevným diskem s 8 MB paměti cache a označením disku IC25N080ATMR04-0 (Hitachi TravelStar). Disk je připojen ATA-100 kabelem jako Secondary Master a lze ho bez problému vyměnit za jiný. Maximální přenosová rychlost je omezena 4200 otáčkami za minutu. Disku samozřejmě nechybí technologie SMART (Self Monitoring Analysis and Reporting Technology) pro vnitřní kontrolu disku. Přenosová rychlost 82,49 MB/s a přístupová doba 18,31 ms řadí jeho výkon k horšímu průměru.
Základní konfigurace 4650LMi je vybavena menším diskem o kapacitě 60 GB.

DVD+/-RW DL vypalovačka (od spolupracujících firem Hitachi-LG Data Storage) je připojena kabelem ATA tentokrát jako Primary Slave. Díky umístění v šachtě AcerMedia Bay ji lze bez problému vyměnit za chodu (za druhý disk, další baterii nebo jen prostě notebook odlehčit na cesty). Mechanika zvládá zapisovat 24x CD-ROM a 16x CD-RW, 8x DVD-R/+R, 4x DVD+RW/-RW, 3x DVD-RAM. Čtení probíhá rychlostí 24x CD-ROM, CD-RW, 8x DVD-R/+R, DVD+RW/-RW a 3x DVD-RAM. Mechanika také umí vypalovat na dvouvrstvá média DVD+R DL o kapacitě 8,5GB rychlostí 2.4x. Otevřená mechanika se neopírá o desku stolu, takže při manipulaci s médiem (zejména vkládání) je vhodné dbát zvýšené opatrnosti a "šuplíček" podepřít několika prsty ruky (ostatně jako i u mnoha jiných konkurentů).

Samozřejmostí každého Centrino notebooku je bezdrátová síťová karta Wi-fi tentokrát standardu 802.11 b/g (Wireless 2200 BG) s přenosovou rychlostí až 54 Mb/s. Kromě bezdrátové technologie je možnost připojit notebook pomocí interní síťové karty rychlostí až 1 Gb/s. Samozřejmostí je také vestavěný modem (56K ITU V.92). O komunikaci s telefonem či PDA se postará technologie Bluetooth či starší Infraport. Kdyby i tato výbava některým náročným uživatelům nestačila, pak je tu stále možnost rozšířit funkčnost díky přídavnému volnému slotu PCMCIA typu II nebo dokovací stanici.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
O grafický výkon se stará mobilní grafická karta nVIDIA GeForce Go 6600. Jádro je taktováno na 375 Mhz a paměti 300 Mhz. Připojení přes PCI Express rozhraní dovoluje pamětem této karty dosáhnout propustnosti až 9,6 GB/s. Existuje také silnější varianta s taktem jádra 450 Mhz a 350 Mhz taktem pamětí. Propustnost této varianty pak činí až 11,2 GB/s, což je stejně jako u konkurenční ATi Mobility Radeon X700, ale s vyšším fillrate 3 gigatexely (ATi udává u MR X700 fillrate 2,8 gigatexelů). Stejně jako MR X700 obsahuje testovaná karta 8 Pipelines pro vykreslování obrazu a 3 Vertex Shadery pro modelování scén. Šířka grafické sběrnice je pak 128 bitů. Karta plně podporuje DirectX verze 9.0c a Shader Model 3.0, který by jí měl poskytnout výhodu do budoucna - počítá se s ním téměř ve všech připravovaných hrách; konkurenční karty od ATI naproti tomu stále disponují pouze SM 2.0 (DirectX 9.0b). Hardwarovoá podpora pro MPEG-2/DVD je samozřejmostí. K jádru bylo přiděleno vlastních 64 MB VRAM. Pravda, mohlo by to být i více, ale i toto je pro dnešní aplikace i hry prozatím postačující.

Dobrý výkon dokazují provedené benchmarky. Nejlepší výsledek po třech po sobě jdoucích testech v programu 3Dmark2001 je 14381 bodů, v 3Dmark2003 dosáhla karta 5616 bodů. Dokonce nezklamala ani v nejnáročnějším z grafických benchmarků 3Dmark2005 a získala pěkných 2029 bodů. V porovnání s ostatními soupeři se výkonově řadí na úroveň řešení ATi Mobility X700 ovšem se 128MB VRAM! Za sebou však s přehledem nechává karty se čtyřmi Pixel pipeline - ATI Mobility Radeon X600 64MB, stejně tak jako ATI Mobility Radeon 9700 128MB. Porážka vlastních slabších firemních kolegů (např. GeForce FX Go5700 se 64 nebo 128 MB VRAM) se dala očekávat.

Díky této kartě nemusíte být již odkázáni pouze na Váš stolní počítač se silnou grafickou kartou, a tomu se dá v provedení tohoto notebooku říkat opravdová mobilita.

Veškeré zobrazení probíhá na 15" SXGA+ (1400x1050) TFT LCD displeji s možností zobrazení až 16,7 milionu barev. Úhly pohledů ze stran jsou na dobře viditelné úrovni, k větším změnám obrazu však dochází při nastavování víka dopředu a dozadu. Konfigurace 4650LMi obsahuje 15" displej XGA (1024x768) TFT.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Výkon interních reproduktorů odpovídá průměrnému standardu. Pro běžný poslech bez okolního rušení to postačuje. Při přehrávání nedochází k žádnému drnčení atp. Pro kvalitní poslech je třeba zapojit externí reproduktory nebo sluchátka.

Pro čtení z různých dnes běžně používaných médií je určena čtečka karet 6 v 1 (Memory Stick, Memory Stisk Pro, XD, SD, SmarMedia, Multi Media Card). Digitální kameru a její data lze ovládat přes FireWire konektor a vše pak vypálit na DVD+/-RW DL duální vypalovačce.

Chlazení a provozní hluk
Chlazení a především pak hlučnost či spíše tichost je na velmi dobré úrovni. Větráček dá o sobě poprvé vědět při každém spuštění notebooku (kontrolní roztočení), poté se zastaví a s dalším roztočením čeká až na větší zátěž procesoru (např. hraní her), to se pak vůbec nezastaví. Roztočení větráčku si notebook neodpustí ani při delší jednoduché činnosti (např. psaní dokumentů, internet atp.). Jeho činnost je však velmi tichá a nevtíravá (ve srovnání s mnoha konkurenty i z vlastních řad). Při běžném okolním hluku v kanceláři nebo u televize o něm ani nemusíte vědět. Teplo z procesoru je odváděno do zadní části, takže uživatele vůbec neobtěžuje. Při delší výkonové zátěži se zahřeje jen klávesnice (více vpravo, snesitelná úroveň). Prostor pod klávesnicí kolem touchpadu a samotný touchpad zůstávají studené respektive se nezahřívají vlivem práce notebooku.

Baterie
Energie notebooku je dodávána z Li-Ion baterie o udané kapacitě 4300 mAh. Výrobcem uvedená výdrž baterie je 4h. V našem standardním* redakčním testu se podařilo naměřit 3h a 38m. Baterii lze v případě potřeby snadno vyměnit nebo můžete také přidat druhou namísto optické mechaniky a provoz bez dosahu elektrické zásuvky tak ještě prodloužit.

BIOS
Nastavit lze pouze minimum základních, ale nejdůležitějších nastavení. Asi nejzajímavější je možnost povolení obnovení dat z disku (D2D Recovery; netřeba použít přiložených Recovery CD). Záložka Advanced ovládá nastavení Infraportu včetně úplného zakázání. Ostatní zařízení (LAN, Bluetooth, Wireless) nastavit ani zakázat už v BIOSU bohužel nelze.
Běžná záložka Security dovoluje nastavit uživatelské heslo, supervisor heslo a Lock Hard Disk Drive. Zaškrtnutím položky pod nastavením hesla, lze také chránit heslem samotné spuštění notebooku.

Přiložený software
Základní Softwarové vybavení dodávané s notebookem obsahuje následující aplikace:
Acer eManager, Launch Manager, System Recovery CD, Norton AntiVirus, Adobe Reader, CyberLink Power DVD a NTI CD Maker, to vše s Windows XP SP2.

Z mobilního pohledu je nejzajímavější program Acer ePowerManagement, který je obsažen v aplikaci Acer eManager, a proto si tuto část programu představíme (obsahuje ho většina nových notebooků Acer s procesorem Pentium M). Jak vyplývá ze slova Power a Management, jedná se o ovládání spotřeby energie notebooku. Levé menu programu je chytře rozděleno na položky nastavitelné pro napájení ze sítě a položky nastavitelné pro napájení z baterie. Každá položka obsahuje přednastavené hodnoty pro takt procesoru (4 možnosti, 600, 800, SpeedStep a maximum čili zde 1600 MHz), podsvícení displeje, čas k vypnutí monitoru a harddisku, čas před přechodem do režimu Stand By a režimu Hibernace. Pod těmito nastavitelnými položkami se dále nachází možnost aktivace a deaktivace Wireless LAN, Bluetooth, Card Bus (slot PCMCIA), LAN a FireWire (IEEE1394). Přednastavené profily nelze trvale měnit (uložit) takže při další spuštění OS budou opět nastaveny tak, jak to bylo dáno výrobce. Tuto situaci ale řeší možnost přidání vlastních profilů, které si uživatel nastaví tak, jak potřebuje. Kromě těchto možností aplikace informuje o předpokládaném zbývající čase používání notebooku v daném režimu, o procentu nabití baterie, o zbývajícím čase v režimu Stand By a v režimu Hibernace.Bylo by pěkné, kdyby program ukazoval ještě informaci o aktuálním taktu procesoru.

Závěr
Notebook Acer TravelMate 4651 LMi je určen výkonově náročným uživatelům. Především grafickým výkonem bude vyhovovat hráčům i novějších 3D her díky čipu nVIDIA GeForce Go 6600 - ovšem škoda, že je zde jen 64 MB videopaměti. Od notebooku takových parametrů by leckdo očekával hlučný provoz při plném vytížení, ale opak je pravdou. Notebook je nad poměry (podobně výkonných notebooků) tichý. Dobrý odvod tepla je dán velkými rozměry a především pak výškou základny notebooku. Hlavně kvůli rozměrům (udaná hmotnost přijatelných 2,8 kg) pak trpí mobilita, takže tento model najde své místo především na deskách pracovních stolů.

Nabízeny jsou (v době uvedení recenze) 2 konfigurace. Testovaná sestava 4651LMi je dostupná za doporučenou koncovou cenu 36.990,- Kč bez DPH. Pokud u notebooku preferujete tichý provoz a nepotřebujete jej často přenášet a ani hry nejsou prioritou, můžete sáhnout po značně levnější konfiguraci 4650LMi za 28.990,- Kč bez DPH (Pentium M 1,5 GHz FSB 400, 60 GB disk, 1024x768 LCD), která bez problému zvládne zpracování dokumentů, Internet i sledování videa (i méně náročné 3D hry). Nevýhodou je základní záruka 1 rok pro firmy a podnikatele (běžný "domácí" uživatel má samozřejmě za zákona 2 roky záruky). Za příplatek lze záruku rozšířit až na 3 roky.

Klady a zápory
+ chlazení - odvod tepla a tichý provoz
+ výkonná grafická karta nVidia Go 6600

- "jen" 64 MB video RAM (lepší by bylo 128 MB)

%* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Acer TravelMate 4650 (4651LMi)

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 4650 (4651LMi)
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium M 730 1.6 GHz (Dothan FSB 533, 2MB L2)
  • Chipset: Mobile Intel 915PM Express Chipset
  • RAM (MB): 512 (2x256 DDR-400 PC3200, Dual Channel)
  • HDD (GB): 80 (Hitachi TravelStar IC25N080ATMR04-0, ATA-100, 4200 otáček, 8MB buffer)
  • DVD: DVD/CD-RW (Hitachi-LG Data Sotorage DVD-ROM GMA4080-N)
  • LCD: 15" SXGA+ TFT"
  • LCD rozlišení: 1400 x 1050
  • Video: NVidia GeForce Go 6600, 64MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování čtyřsměrné
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4300 mAh / 3:38
  • Rozhraní: 4x USB 2.0, PCMCIA, externí monitor (1x DVI-D, 1x analog), 2x audio, SPDIF
  • Rozměry: 336,4 (š) x 284,5 (h) x 32 / 34,5 mm
  • Hmotnost (kg): 2,84
Recenze

Diskuse