RECENZE: HP Compaq nc4200 - výkon v malém balení

27. 10. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hron

Firmu Hewlett Packard netřeba dlouze představovat, její produkty jsou na našem trhu již dlouhou dobu. Notebooky této společnosti patří mezi to lepší, co lze u nás obstarat. V portfoliu modelů lze nalézt velmi dobře vybavené přístroje zaměřené na multimedia, ale i ty, které dbají především na mobilitu při zachování dostatečného výkonu. A právě takový je dnes recenzovaný model Compaq nc4200.

HP Compaq nc4200 - výkon v malém balení

Základní popis
Když jsem poprvé spatřil v redakci tento model, neubránil jsem se slovům nadšení z jeho velikosti – tedy, lépe řečeno „malosti“. Však posuďte sami: jeho rozměry jsou 285 \xD7 235 \xD7 30,2 mm a váha se ustálila na hodnotě 1,8 kg, což jsou slibné hodnoty pro tu pravou mobilitu. V brašně vás tento drobeček tížit skutečně nebude, zbyla-li vám doma brašna ze staršího patnáctipalcového modelu, bude v něm tento drobeček vypadat skutečně titěrně.

Tělo je vyvedeno v tmavě šedé barvě v kombinaci s černou, víko displeje navíc působí skutečně jako kov – jelikož mi ale nešlo přes srdce notebook rozebírat, abych se o tom dostatečně přesvědčil (ostatně to ani nemohu :-), řekněme, že skutečně z nějaké slitiny je. Svědčí o tom nejen větší tepelná vodivost (víko skutečně studí, jeli přístroj chvíli v chladném prostředí), ale i jeho pevnost a odolnost proti promáčknutí. A jelikož se mi nechce mazat předchozí řádky, jen dodám, že oficiální materiály mluví o hořčíkové slitině… :-)

Kloub víka klade dostatečný odpor, displej drží pevně ve zvolené poloze. Velmi zajímavý je zámek víka, který sice nepřináší žádnou světobornou konstrukci, ale zato vydává velmi komfortní zvuk při docvaknutí – nad ním se kolega z redakce dokázal rozplývat skutečně dlouho a už to téměř vypadalo, že mi přístroj na recenzi nepůjčí. Jeho kouzlo jsem ale rychle odhalil, jedná se totiž o fyzikální využití magnetismu, jelikož jazýček zámku je zespod přístroje vytahován magnetem ve víku. Z otevřeného víka displeje tak nevyčuhují žádné "zobáčky", jak jsme zvyklí u většiny jiných konkurentů. Musím uznat, že i taková maličkost na zákazníka při nákupu jistě patřičně zapůsobí. Celková konstrukce je pak velmi pevná a jedná se o ukázkový příklad konstruktérského umu.

Vnější design zdobí jen jednoduché logo výrobce, jinak se jedná vcelku o nezajímavý kvádřík (ale roztomile malý) – svým vzhledem mi připomíná pro mne až moc konzervativní subnotebooky IBM. Je to velká škoda, jelikož miniaturní notebooky se stylovosti již dlouhou dobu nedočkaly a vzniká tu velká mezera na trhu. Druhá stránka věci je ale pochopitelnější, jelikož přístroje těchto proporcí jsou zaměřeny především na práci a pro firemní použití. Proto musí působit solidně, a to se u HP povedlo.

Přední strana novinky je téměř nezajímavá, jsou tu viditelné pouze stavové diody, o kterých se rozepíši později, zámek víka a okénko infraportu. Vlevo pak postupně od přední strany nalezneme mřížku ukrývající jediný nabídnutý reproduktor, „šoupátko“ určené ke spouštění či vypínání systému doplněné o zeleně svítící kontrolku, tlačítko pro rychlé spouštění utility HP info center, jeden USB port specifikace 2.0 a tlačítko pro rychlou aktivaci bezdrátových technologií. Na této straně se také můžete v případě potřeby ohřát, jelikož se zde nachází hlavní výdech chladící soustavy notebooku, vedle kterého je umístěna zdířka pro bezpečnostní zámek Kensington.

Zadní strana pak nabízí výstup S-Video následovaný běžným VGA portem, vedle nějž je zdířka pro připojení napájecího zdroje. Dále jsou tu klasické konektory analogového modemu a síťové karty LAN a další USB port 2.0. Vpravo je pak šachta pro zasunutí PCMCIA karty, bohužel se zde potvrzuje nevhodnost použití plastových záslepek (dnes bohužel hojně používaných u většiny výrobců), jelikož se již tento prvek z testovacího modelu někam vytratil. Pod PCMCIA slotem se pak krčí čtečka paměťových karet SD, s jinými formáty si bohužel neporadí. Na této straně můžete připojit i sluchátka a mikrofon díky běžným zdířkám pro 3,5 mm Jack konektor. Nakonec jsem si nechal velmi zajímavý port USB 2.0 doplněný o konektor s napájením, který HP používá speciálně pro připojení optické mechaniky. Ta, jak jste si jistě již všimli, v samotném těle notebooku schází – a bohužel i v základní výbavě.

Za zmínku stojí i port vespod notebooku, který slouží pro připojení volitelné dokovací stanice. Ve spojení se stojanem Vertical Stand pak lze z notebooku vytvořit důstojného zástupce stolního počítače bez nutnosti použití externího monitoru. Dále se zde nachází i konektor pro připojení cestovní baterie HP TravelBattery. K rozložení portů nemám výhrady, myslím, že vzhledem k velikosti přístroje se konstruktéři více než vynasnažili.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je podřízena celkové velikosti notebooku, proto zde najdeme poměrně mnoho omezení. Ty se týkají především funkčních kláves umístěných v horním řádku, jmenovitě pak kláves Esc, F1 - F12, PgUp, PgDn, Home, End, Insert a Delete. Jsou sice rozděleny do tématických skupinek, bohužel ale ztratily více než polovinu své běžné velikosti na obou stranách. Jsou skutečně titěrné, a nejen já jsem měl s jejich ovládáním problémy. Na druhou stranu je třeba HP pochválit za to, že se snažilo nabídnout všechny důležité klávesy samostatně bez nutnosti použití klávesy Fn, jak tomu bývá u některých konkurentů. Malé rozměry funkčních kláves jsou daní za udržení komfortu v ostatní části klávesnice, kde mají již jednotlivé klávesy standardní velikost – tedy až na levý Shift.

Pochválit lze klávesu Enter s výškou dvou řad kláves a velký Backspace. Model Compaq nc4200 dodržuje i běžnou posloupnost funkčních kláves okolo levého Ctrl, tudíž je tato klávesa velmi správně umístěna úplně v rohu a teprve až jako druhá následuje klávesa Fn. Jednotlivé klávesy jsou černé s bílými popisky, funkce dostupné přes Fn pak modrými. Mají na můj vkus až moc velký odpor, díky kterému je ale práce s klávesnicí velmi tichá, takže rušit nebudete ani na té nejkomornější poradě. Pochvalu si zaslouží i oddělené ovládání zvuku (včetně MUTE) nad klávesnicovým blokem (ač opět jen softwarové) doplněné o klávesu určenou k rychlému spouštění prezentací.

Klávesnicový blok striktně dodržuje obdélníkový tvar, který "narušuje" (příjemně) jen podsunutá čtveřice kurzorových kláves – obrovskou pochvalu si ode mne páni konstruktéři zasluhují za ponechání volného místa po stranách kurzorové klávesy s šipkou vzhůru, ač velikost přístroje k využití těchto ploch velmi svádí. Poslední drobností vhodnou pro tento odstavec jsou čtyři kontrolní diody umístěné vlevo na spodní hraně přístroje, které informují o činnosti pevného disku, zapnutí systému, stavu napájení a zapnutí/vypnutí bezdrátových technologií. Takzvanou třešničkou na dortu jsou podlouhlé diody svítící u kláves CapsLock a NumLock (v případě jejich aktivace).

Jako polohovací zařízení je u nc4200 použito dvou možných způsobů – běžný touchpad a dnes již méně obvyklý pointstick. Druhé řešení mi k srdci nikdy nepřirostlo, navíc o výstupek umístěný mezi klávesami G, H a B často zavadím při psaní. Při troše zvyku je ale tento prvek důstojnou náhradou klasické myši, dvě tlačítka přiřazené k tomuto prvku jsou umístěna hned pod mezerníkem. Citlivost celého setu pak může zpočátku činit potíže, zastávám ale názor, že zvyknout se dá dnes snad již na cokoli. Důležité je, že uživatel si může vybrat, co mu více vyhovuje, a je pravdou, že někteří lidé naopak nedají dopustit právě na pointstick.

Pro lidi se stejnými preferencemi jako mám já je tedy připraven běžný touchpad. Ten má velmi příjemnou plochu s vyhrazenou částí pro scrollování, práce s ním je bezproblémová. Bohužel tlačítka přiřazená k tomuto prvku trpí nezvyklým ovládáním – nemačkají se totiž po celé ploše, ale jejich funkci je nutné vyvolat stiskem jejich spodních hran. Těžko hledám slova k dokonalému popsání práce s nimi, snad jen dodám, že místo plošného cvaknutí se jakby zapouští do těla notebooku. Toto řešení mi ani tak nedělalo problémy, spíše se mi jeví jako nepříjemné právě proto, že je zapuštěné více než u větších sourozenců od HP, kde naopak tato tlačítka vystupují nad tělo notebooku, a tam je to opravdu příjemné.

Hlavní HW parametry
Na začátek tohoto tématického celku upozorním, že k testování máme k dispozici jednu ze tří základních konfigurací s označením PV983AW. Jejím základem je čipová sada Intel 915GM Express, tedy součást nejnovější technologie Centrino (Sonoma), a použití systémové sběrnice na 533 MHz. Celému notebooku pak dominuje procesor Pentium M 750 taktovaný na 1,86 GHz. Ten je postaven na jádru Dothan a nabízí 2 MB L2 cache paměti, samozřejmostí je i podpora technologie Intel SpeedStep pro automatickou úpravu taktu procesoru za účelem snížení spotřeby. V současné době se jedná o lehce nadprůměrně výkonný procesor, patřící do poloviny druhé desítky CPU testovaných u nás v redakci. Jeho výkon je pro běžnou práci a nebo třeba přehrávání videa více než dostatečný.

Paměťové sloty jsou standardně v notebooku dva, jeden z nich je osazen modulem o velikosti 512 MB. Jedná se o 400MHz paměť typu DDR2 od společnosti Samsung. Maximální možná velikost RAM je 2GB. V redakčním testu dosáhla přenosová rychlost modulu na hodnotu 1152 MB/s, což jej řadí dnes již k průměrným výsledkům s čipsetem 915.

Pevný disk Hitachi 5K100 60Go má v modelu Compaq nc4200 a naší specifikaci kapacitu 60 GB a plotny dokáže roztočit rychlostí 5400 rpm, jeho buffer má velikost 8 MB. Bezpečné uložení na otřesy citlivého disku zajišťuje systém HP Mobile Data Protection. Disk využívá rozhraní ATA-100 a v redakčním testu se prezentoval hodnotou přenosové rychlosti 83,11 MB/s a přístupovou dobou 16,27 ms. Zejména hodnota změřené přístupové doby patří k nejlepšímu, co se v naší redakci ukázalo; 5K100 60Go tedy nikterak vaší práci zpomalovat nebude.

Optická mechanika se bohužel do tak malého notebooku již nevešla, proto se budete muset spolehnout na externí řešení. To ale není součástí základní výbavy, proto počítejte s příplatkem.

Pro připojení externí mechaniky je připraven speciální USB port na pravém boku přístroje, za účelem testu jsme dostali zapůjčenu mechaniku DVD+/-RW, která je vrcholem nabízených optik. Připojuje se pomocí „šuplíku“ HP MultiBay II, který je ale nutno též(!) zakoupit samostatně. Jedná se o externí provedení známé šachty, do které se vkládá samotná optická mechanika. Na jejím těle naleznete pouze port MiniUSB, konektor pro napájení a malý designový prvek - výklopnou nožičku pro možnost stabilního postavení na výšku. Velmi mě pobavila přítomnost otvoru pro připojení zámku Kensington, hlídající tak ale pouze korpus šachty MultiBay, nikoli však samotnou optickou mechaniku do ní vloženou.

Komunikaci s okolním světem zajišťuje především gigabitová LAN karta NetXtreme, dále pak velmi využívaná bezdrátová karta Intel PRO/Wireless 2200bg a technologie Bluetooth, které sekunduje starší obdoba – IrDa port ve specifikaci FIR. K dostatečnému příjmu signálu slouží duální antény zabudované v displeji. Samozřejmostí je i 56 kb/s analogový modem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Od displeje se vzhledem k velikosti notebooku žádné velké zázraky čekat nedají, nicméně kvalitou obrazu odpovídá současným standardům. Využívá samozřejmě aktivní technologie TFT, což mu zajišťuje velmi dobrou čitelnost i na přímém slunečním světle. Na úhlopříčce 12,1“ dokáže vykouzlit rozlišení XGA, tedy 1024 x 768 obrazových bodů při podpoře 16ti milionů barev. Velmi zajímavý prvek se nachází pod displejem, kde je umístěno světelné čidlo automaticky upravující jas displeje podle okolního světla – že by prvek přebraný z kapesních počítačů iPaq?

O grafický výkon se stará videoadaptér Intel GMA900, který používá až 128 MB sdílené operační paměti RAM. Jeho výsledky v testech nejsou tradičně nikterak zázračné, v 3D Marku 2001 dosáhl bodového ohodnocení 3785 bodů, verze 2003 ukázala 804 bodů a 2005 pak chabých 167 bodů. Její výkony dostačují na základní práci s počítačem (dokumenty, internet), úpravu digitálních fotografií či sledování videa. Do novějších 3D her bych se raději ani nepouštěl, i jiné 3D náročné aplikace bych přenechal výkonnějším grafickým čipům.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Multimediální výbava je i vzhledem k zaměření přístroje na vcelku dobré úrovni, ačkoli je nabídnut pouze jeden jediný reproduktor – jeho kvalita je ale pro běžnou práci s notebookem plně dostačující, na prezentacích bych ale doporučoval použití externích reproduktorů. Ty připojíte do výstupu na sluchátka, vedle nějž se nachází i vstup pro mikrofon. Jeden integrovaný máte ale i pod displejem, jeho kvalita je úměrná jeho předurčení. Za zmínku stojí i S-Video výstup a čtečka paměťových karet SD (škoda jen jednoho formátu). Optickou mechaniku zde zmiňovat nebudu, jelikož není součástí notebooku. Do výčtu ale zahrnu tři rychlé porty USB 2.0, postěžovat si musím nad chybějícím portem FireWire.

Chlazení a provozní hluk
Chlazení notebooku je vyřešeno pomocí jedné mřížky pro přívod vzduchu vespod
přístroje, kterou si sice jednoduše při práci na klíně zakryjete, ale těsně nad klávesnicí je další, která je naopak při práci s notebookem stále přístupná přívodu vzduchu. Sympatické potom je, že se notebook nikterak výrazně při běžné práci nezahřívá, což je vzhledem k jeho velikosti skutečně chvályhodná vlastnost. Teplý vzduch je odváděn na levé straně, větráček se při běžné práci ozve sice často, jeho hluk je ale na velmi nízké úrovni – občas má ale „epileptické záchvaty“ :-) a na pár vteřin se rozezvučí opravdu silně aby odvedl nadbytečné teplo ven. Při větší zátěži se pak tichého hučení větráčku nezbavíte, tělo přístroje se při dlouhodobé zátěži citelně zahřívá v částech pro opření zápěstí pod klávesnicí a vespod u výdechu chlazení a přibližně uprostřed.

Příslušenství
Standardním operačním systémem je pro sérii nc4200 Windows XP Professional, při koupi dále dostanete mnoho softwarových doplňků. Z předem nainstalovaných programů jmenujme například Adobe Acrobat Reader, utility HP, z nichž nejzajímavější je pro nás Local Recovery od společnosti Altiris, Sonic RecordNow! (pro volitelné jednotky DVD+/-RW a DVD/CD-RW), Symantec™ Norton Antivirus s bezplatnou 60ti denní živou aktualizací, InterVideo WinDVD – přehrávač DVD (pro volitelné jednotky DVD+/-RW, DVD/CD-RW a DVD). Po koupi tohoto modelu se vám dále doma objeví i Recovery DVD pro případ potíží a samozřejmě i DVD s operačním systémem WinXP Professional SP2.

Baterie
HP Compaq používá standardně šestičlánkovou baterii typu Li-Ion s kapacitou 4800 mAh a jmenovitém napětí 10,8 V. Baterie ale tvoří opět součást notebooku a nese na svém těle i podpůrnou nožičku. Sympatická je přítomnost čtyř diod, které se po stisknutí tlačítka na baterii rozsvítí dle toho, kolik kapacity vestavěné články ještě ukrývají. Provozní dobu bez elektrické sítě lze prodloužit dokoupením přídavné baterie, která se připojuje ke spodku přístroje. Při našem standardním* redakčním testu vydržela základní baterie pracovat velmi dobrých 5 hodin a 28 minut k tomu.

Závěr
Notebook HP Compaq nc4200 je velmi povedeným přístrojem po stránce mobility. Jeho majitel dostává výkonný nástroj, který lze s sebou nosit opravdu kamkoliv. Při častém použití na cestách oceníte i jeho kvality po stránce konstrukční. Malé rozměry ale přinášejí i určitá omezení v podobě nepřítomnost optické mechaniky, která navíc není ani v základní ceně. Na druhou stranu uživatel může dle potřeb volit, zda-li optiku umístí do velké dokovací stanice (obsahující také množství dalších portů a usnadňující návrat do kanceláře) v práci, nebo do mobilního externího modulu, který lze vzít i na cesty.

Klady a zápory:

+ malé rozměry a váha = mobilita
+ touchpoint a pointstick = možnost výběru

- optická mechanika za příplatek
- menší funkční klávesy
- nožička umístěná na baterii

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie HP Compaq nc4200

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2008-05-27 21:31:54 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Krátké zprávy - Inovace business třídy od Sony:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • Inovace business třídy od Sony:
  • <P>Sony hodlá vylepšit notebooky z business série Vaio BX40 a BX41 a to především nejnovější Centrino platformou Santa Rosa.</P>:
  • <P>Nové notebooky budou mít procesory Intel Core 2 Duo s 800 MHz FSB, bezdrátový adaptér Wi-Fi s podporou draft-n a grafickou kartu buď GMA X3100 (podpora DirectX 10) nebo ATI Mobility Radeon HD 2300 (vylepšená předchozí generace bez podpory DirectX 10). Mezi další vlastnosti bude patřit až 120 GB pevný disk s ochranou proti otřesům, 2 GB DDR2 RAM, širokoúhlá 15,4" obrazovka s rozlišením 1280 x 800, webkamera a Bluetooth.</P>:
  • <P>Informace o ceně ani datu vydání prozatím nebyly uveřejněny.</P>:
  • <P>Zdroj: LaptopLogic.com</P>
  • <P>:
  • Jakub Janeček:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse