RECENZE: HP Compaq nc6120 - mobilita s výbavou

24. 3. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

S patnáctipalcovým displejem by se dal očekávat velký notebook, ale ve skutečnosti jde o příjemně mobilní a relativně tenké zařízení. Vybaven je nejnovější sadou Centrino (Sonoma) včetně nejnovější integrované grafické karty od Intelu. Obsahuje hodně portů, a komu to nestačí, ten může volit ze zajímavé nabídky příslušenství.

HP Compaq nc6120 - mobilita s výbavou

(NOTEBOOK.cz opět jako první redakce v ČR uvádí recenzi nového modelu notebooku.)

Model HP Compaq nc6120 vypadá na první pohled stejně jako již dříve testovaný HP Compaq nx6110. Rozdíl je ve vnější i vnitřní výbavě a možnostech rozšíření, kdy Compaq nc6120 je na tom lépe. Pokud jste již četli předchozí recenzi nx6110 budou Vám logicky některé části této recenze připadat stejné.

Základní popis
Vzhled a konstrukce modelu Compaq nc6120 je zcela nový (základ stejný jako Compaq nx9110). Na první pohled je vidět, že designu u HP věnovali pozornost. Tmavé barvy vypadají dobře a elegantně. Tělo notebooku je vyrobeno z tvrzeného AB plastu a konstrukce se jeví jako dostatečně pevná.

Rozložení prvků po obvodu notebooku nikterak nevybočuje z průměru. Velmi příjemné jsou bílé symboly konektorů nakreslené na pracovní ploše, takže potřebný otvor díky nim snadno nahmatáte a připojíte potřebné zařízení. Na pravém boku je optická mechanika, 2 audio konektory (IN/OUT) a oproti nx6110 také navíc 2 USB porty a jeden sériový COM port. Vlevo je 2x PCMCIA (nx6110 jen 1x) FireWire, LAN, modem, externí monitor a další 2 USB 2.0 porty. Vzadu je oproti nx6110 navíc LPT port a S-video výstup. Zepředu je žebrování s malými průduchy pro chlazení a opět vylepšení oproti nx6110 v podobě čtečky paměťových karet. Aby byl výčet vylepšení úplný, je třeba uvést také rozšiřující port na spodku notebooku, který umožňuje připojit 2 různé replikátory portů (dokovací stanice).

Notebook se diky 15-ti palcovému displeji blíží středně velkým notebooků, ale ve skutečnosti je poměrně tenký (celkové rozměry 328 x 267 x 30 mm) a i výrobcem udaná hmotnost 2,7 kg je velmi přijatelná. Jednoznačně jej lze bez problému denně přenášet mezi domovem a zaměstnáním/školou a dokážu si s ním představit i časté nošení na pracovní schůzky. Mobilitě přispívá i malý zdroj (cca 103 x 45 x 28 mm).

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je u HP řešena tradičně tak, aby se co nejvíce blížila velké PC klávesnici. Díky tomu má uživatel minimální problémy při střídavém používání "velké" a notebookové klávesnice. Nejviditelnější je umístění šestice kláves Ins, Del, Home, End, PgUp, PgDn v pravém horním rohu v podobném seskupení jako u externích klávesnic. Příjemné je i rozdělení kláves F1 až F12 do skupinek po čtyřech. Kurzorové šipky jsou samostatné, prostorově oddělené vpravo dole. Klávesa Fn je druhá zleva; první je Ctrl, takže se to neplete. Jediné, co mi vadilo, je Enter vysoký jen přes jeden řádek (problém předprodejního vzorku; v ČR prodávané notebooky mají velký Enter). Backspace i oba Shifty jsou dostatečně velké. Notebook obsahuje i obě Win klávesy. Bílé popisky hlavních znaků (české znaky na fotkách nejsou, protože notebook byl předprodejní vzorek, prodávané kusy je mít budou) i světle modré pro Fn a doprovodné funkce jsou na černých klávesách dobře viditelné.

Touchpad pod klávesnicí je pro lepší práci praváků posunut více doleva. Dvě tlačítka pod touchpadem jsou potažena jemným měkkým plastem. Na touchpadu je graficky znázorněna plocha pro vertikální rolování v dokumentech. Vlevo dole na rohu pracovní plochy a čela notebooku jsou indikační diody (WiFi, napájení, dobíjení, HDD), takže si je při práci většinou uživatel zakrývá rukou. Indikační diody Caps a Num Lock jsou nahoře nad klávesnicí, výhledu na ně tedy nic nebrání. Nad klávesnicí je i hlavní vypínač (s indikační diodou chodu notebooku) a tlačítko pro aktivaci WiFi (pokud je WiFi aktivní, svítí na tlačítku modře malá dioda). Oproti modelu nx6110 jsou nad klávesnicí i dvě definovatelná tlačítka pro rychlé spuštění aplikací a tři tlačítka pro ovládání hlasitosti (mute, +, -).

Hlavní HW parametry
Notebook je vybaven kompletní sadou Centrino (Sonoma); jeho základ tedy tvoří nový čipset Intel 915GM s integrovanou grafickou kartou, 533MHz FSB a sběrnicí PCI-Express.

Testovaný model byl vybaven procesorem Pentium M 750 (1.86GHz, 2MB L2 cache, 533MHz FSB), který disponuje díky technologii Enhanced SpeedStep kromě vysokého výkonu i nízkou spotřebou. Jedná se dokonce o třináctý nejvýkonnější procesor, testovaný v naší redakci - s přehledem tedy vystačí na běžné použití i náročnější multimédia.

Operační paměť má kapacitu 512MB a jedná se o starší DDR-333 SDRAM; HP Compaq nc6120 tedy nedisponuje sloty na nové (a dražší) paměti typu DDR2. Maximum instalované paměti je běžných 2GB, k disposici jsou 2 sloty. V testu výkonu paměť dokázala přenést 979MB/s, což jí řadí k nadprůměru - i když svůj díl na dobrém výsledku měla především kvalitní čipová sada.

Pro ukládání dat má notebook k disposici 60GB veliký a poměrně pomalý (4200 ot, 8MB cache) disk FUJITSU MHT2060AH PL. Jedná se o disk pro rozhraní IDE, nové mobilní SATA disky si stále hledají cestu do notebooků (i konkurenčních značek) velmi obtížně. Harddisk bohužel nikterak nepřekvapil v našich výkonnostních testech a jeho malý počet otáček se projevil naplno: přenosová rychlost 77.98MB/s patří k podprůměru, stejně tak i vyšší průměrná přístupová doba 18.03. Při práci se subjektivně jevil disk průměrně rychlý.

Příjemným překvapením je optická mechanika HL-DT-ST RW/DVD GCC-4243N od Hitachi a LG. Jedná se sice pouze o mechaniku typu combo (DVD čtečka/CD vypalovačka), což je u notebooku této cenové kategorie již dosti neobvyklé, avšak na CD dokáže zapisovat pekelně rychle. Rychlosti 24x (zápis na CD-R), 24x (přepis CD-RW) a 8x (čtení z DVD) totiž zdaleka nejsou standardní - především co se přepisu CD-RW týká. V dražších konfiguracích modelu Compaq nc6120 je samozřejmě možno volit i DVD vypalovačku.

Pro připojení k síti, internetu a pod. disponuje nový HP klasickým faxmodemem, gigabitovým síťovým adaptérem a starou známou Wi-Fi kartou Intel PRO/Wireless 2200BG. Dle specifikací lze notebook vybavit i novější kartou od Intelu s podporou 5GHz sítí standardu 802.11a a nebo i adaptérem Bluetooth.

K modelu Compaq nc6120 lze možno přikoupit i dva různé replikátory portů obsahující např. i PS2 porty a ten lepší umožňuje např. i instalaci další optické mechaniky.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Jelikož jsme testovali jeden z nejvybavenějších modelů hp Compaq nc6120, tak byl vybaven 15" displejem s vysokým rozlišením SXGA+ (1400x1050 bodů); levnější varianty ale disponují pouze displejem s nižším rozlišením XGA (1024x768). Obrazu je jiný než u většiny ostatních notebooků, ale kvalitou nevybočoval z lepšího průměru notebooků dané cenové kategorie. Trochu jiné je podsvícení, které je znatelnější na spodní straně displeje (podobné jako u SONY Z1 a B1XP). Zřejmě jde o rozdílnou technologii LCD, ale bližší specifikace nám výrobce neposkytl.

O výpočet obrazu se stará integrovaná grafická karta Intel GMA 900. I přes svojí nízkou cenu a absenci vlastní videopaměti se jedná o jedno z nejzajímavějších řešení na poli integrované grafiky; díky čtveřici vysoko taktovaným (333MHz) pixel pipeline s hardwarové podpoře standardu DirectX 9 zvládá karta bez větších problémů starší hry a multimédia (pochopitelně ne na plné rozlišení SXGA+, to už je i na ní moc), u náročných nových her si s ní nevystačíte (absence jednotky pro výpočet vertex shaderů, T&L a vlastní videopaměti je přeci jen velikou brzdou). V 3D Marku 2001 dosáhla karta na skóre 3771 bodů, v náročnějším 3D Marku 03 (který asi nejlépe simuluje náročnost současných her) již jen 813 bodů. Pro zajímavost: na notebooku lze spustit i brutální 3D Mark 05 (který neběží např. na GeForce FX Go5700 s 64MB videopaměti) a jeho výsledné skóre činí 177 bodů. Všechny tyto výsledky sice znatelně předstihují všechny námi doposud testované integrované grafické karty (v případě populární Intel Extreme Graphics 2 používané v starších Centrinech zhruba dvojnásobně), nedosahují však stále ani hodnot naměřených u nejlevnějších neintegrovaných grafik (Mobility Radeon 9200, GeForce FX Go5200).

Pro nenáročné hraní (především starších her) tedy notebook dostačuje, stejně tak jako plně dostačuje na jakoukoliv práci ve 2D (text, video, foto...).

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Interní reproduktory jsou umístěny pod opěrkami pro ruce pod klávesnicí. Zvukový projev je čistý a dostatečně hlasitý. Ovládání hlasitosti je možné i prostřednictvím tlačítek nad klávesnicí, ale ta nereagují v programech běžících ve vyhrazeném módu mimo Windows (např. některé hry, 3Dmark atp.). Pro nahrávání zvuku je třeba připojit externí mikrofon. Notebook obsahuje samozřejmě i výstup na externí reproduktory. Notebook obsahuje i FireWire rozhraní vhodné pro připojení DV video kamery a také čtečku paměťových karet (SD, MS/Pro, MMC, SM, XD). Přehrávání DVD videa je plynulé i při chodu na baterie.

Chlazení a provozní hluk
Sání vzduchu pro chlazení procesoru je umístěno zespodu, takže je třeba si dávat pozor při práci na klíně, aby nedošlo k jeho zakrytí. Výdech ohřátého vzduchu je na pravém boku. Odvod tepla z těla notebooku je na vysoké úrovni. Na povrchu pracovní plochy není při běžné práci teplo téměř vůbec cítit. Minimální rozdíly jsou cítit jen vpravo na klávesnici nad větráčkem. Pokud pracujete s funkcí procesoru SpeedStep, pracuje větráček málokdy, a pokud, tak tiše. Více se větráček roztočí při delším soustavném zatížení procesoru (hry atp.), ale i tak je jeho projev snesitelný a zvuk z reproduktorů jej snadno překryje. Při vyšší zátěži se více projeví i teplo hlavně v pravé čísti klávesnice.

Baterie
Notebook je vybaven procesorem Pentium M, který obsahuje technologii SpeedStep pro přepínání frekvencí dle aktuálních potřeb aplikací a tak šetří baterii. V našem standardním* testu vydržel notebook se základní baterií s udanou kapacitou 4800 mAh pracovat 3 hodiny a rovných 30 minut. Připojit lze navíc i druhou externí baterii s kapacitou 4000 mAh. Se dvěma bateriemi vydržel notebook pracovat úctyhodných 7 hodin a 49 minut.

Závěr
HP Compaq nc6120 nabízí slušnou mobilitu a zajímavou výbavu s možností dalšího rozšíření. Své uplatnění nalezne doma i v kanceláři/škole. Díky rozměrům a hmotnosti jej lze i často nosit na obchodní schůzky, kde nabídne i reprezentativní vzhled. Díky instalovaným Windows XP Professional jej lze nasadit i ve velkých firmách s potřebou centrální správy počítačů. V běžném prodeji by se měl notebook objevit koncem března. Doporučená koncová cena za základní model bude začínat na 26.980,- Kč bez DPH.

Klady a zápory:
+ mobilita i s 15" displejem
+ reprezentativní vzhled
+ možnost dvou baterií
+ pevná konstrukce

- neobvyklé podsvícení LCD
- nevyužitý potenciál čipsetu (mohly by být DDR II paměti a SATA pevný disk, ale kvůli ceně nejsou)


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie HP Compaq nc6120

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq nc6120
  • Instalovaný procesor: Pentium M 750 1.86 GHz (Dothan, 2MB L2, FSB 533)
  • RAM (MB): 512 DDR-333
  • HDD (GB): 60 (FUJITSU MHT2060AH PL, ATA-100, 4200 otáček, 8MB buffer)
  • DVD: DVD/CD-RW (Hitachi/LG, HL-DT-ST RW/DVD GCC-4243N)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1400 x 1050
  • Video: Intel 82915GMx Graphics Controller, do 128MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - AC'97 Audio Controller
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 3 hod 30 min
  • Rozhraní: 4x USB 2.0, 2x PCMCIA, COM, LPT, externí monitor, 2x audio, FireWire, S-video OUT, dokovací konektor, CardReader (SD, MS/Pro, MMC, SM, XD)
  • Rozměry: 328 x 267 x 30 mm mm
  • Hmotnost (kg): 2,7
Recenze

Diskuse