RECENZE: HP Compaq nw8240 - výkon desktopu do brašny

14. 7. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

HP a ATI spojili své síly a dopravili výkon špičkového desktopu do našich rukou. To celé úhledně zabaleno do líbivého a elegantního designu. Výbava notebooku jej předurčuje pro použití v náročných aplikacích na zpracování 3D objektů i hraní současných nejnáročnějších PC her. Širokoúhlý displej s vysokým rozlišením a především grafický čip od ATI poskytují nadbytek komfortu a výkonu.

HP Compaq nw8240 - výkon desktopu do brašny

Základní popis
Již na první pohled působí přístroj elegantním a střídmým dojmem. Nikde žádné výstřední barvy a rušivé prvky. Celý notebook je vyveden ve světle černé barvě, což mu rozhodně neubírá na přitažlivosti, ba naopak. Vše je podřízeno maximální přehlednosti a pohodlí uživatele. To platí i pro umístění nenápadných reproduktorů, které se táhnou podél levé a pravé strany klávesnice. Kryt a vůbec veškeré plastové části tvořící tělo na sebe těsně doléhají, a tak neuslyšíte zaskřípání ani při pevnějším sevření. Snad jedinou výtku, co se týče konstrukčního provedení, bych směřoval k šuplíku optické mechaniky. Při vkládání média je třeba jej zespodu přidržet, jinak má tendenci se nebezpečně prohýbat a vůbec působí velice „zranitelně“ (což je bohužel neduh i mnoha dalších konkurentů). U optické mechaniky ještě chvíli zůstanu. Trošku mi vadila absence indikační led diody přímo na těle mechaniky. Ta je totiž sloučena s diodou indikující činnost pevného disku. Může se to jevit jako banalita, ale např. při vložení vadného CD uživatel přesně neví, co se děje. Pracuje mechanika vůbec? Lze se přesvědčit jen přiložením ucha ke dvířkám. Jinak jsou diody umístěny přehledně a čitelně. Wi-Fi, power-ON, napájení, HDD (CD) na čelní levé straně jsou doprovázeny diodami nad klávesnicí oznamující aktivaci některého z tlačítek, kterému náleží.

Na zádi najdeme jen klasický D-sub pro připojení externího monitoru a hned vedle napájení. Na pravoboku (začínaje odzadu) najdeme klasický sériový port, následovaný rozhraním Multibay II (optická mechanika), dvěma USB 2.0 porty a konče jack zdířkami pro mikrofon a sluchátka. Umístění konektoru pro sluchátka je sympatické, jelikož takto kabel sluchátek nemůže překážet otevírání dvířek optické mechaniky. Výčet zakončíme na levoboku, kde nás čeká (opět bráno odzadu) RJ-45 (LAN), RJ-11 (modem), S-video, IEEE 1394 (známé též jako Firewire), třetí USB 2.0 port a to vše zakončeno čtečkou Smart karet a PC card slotem (je vybaven výsuvnou záslepkou), který zaujímá místo hned nad ní. Zapomenout nelze ani na IR port, který je tak trochu ukrytý před zrakem na čelní zkosené hraně. Toto umístění je však (ač se na první pohled nemusí zdát) velice výhodné hlavně vzhledem k rušení, na které je infračervený paprsek velice citlivý. Ve výbavě mně osobně trochu chybí standardní PS/2 port pro připojení myši či klávesnice. Ano, oboje lze připojit přes USB, ale pokud nemáte HUB, hned jsou 2 ze 3 USB portů obsazeny.

Víko notebooku je stabilně upevněno na dvou širokých kloubech a dovoluje vyklopení až pod úroveň klávesnice. Zajímavý prvek se nachází na víku pod displejem nalevo od loga HP. Jde o světelný senzor, který monitoruje intenzitu okolního světla a podle něj upravuje podsvícení obrazovky.

Se svými rozměry 356 x 254 x 35 mm a hmotností 2,8 kg (s baterií a vloženou Multibay jednotkou) je stále velice dobře mobilní. Ovšem hlavně díky větší šířce se nevejde do každé brašny. Při případném nákupu si tedy vezměte notebook raději s sebou a zkoušejte.

Klávesnice a ovládací prvky
Barva klávesnice jde ruku v ruce s barevným pojetím celého přístroje a má sytě černou barvu. Bílé popisky hlavních znaků a modré popisky pro Fn a doprovodné funkce nijak nenarušují estetický vzhled a na černém podkladu jsou dobře vidět. Notebook není zrovna drobeček a naštěstí tomu odpovídá i rozložení kláves, které maximálně využívá nabízený prostor. Směrové šipky jsou odděleny od zbytku kláves a ani necvičené ruce se nestane, že by nechtěně přehmátla. Skupina šesti tlačítek (insert,home,.end etc.) je umístěna opět více méně separátně, přičemž je dodrženo pořadí, jak jej známe z klasických klávesnic, a na jejich používání si velice rychle zvyknete. V pochvalném trendu mohu pokračovat i u funkčních kláves (F1-F12). Opět jsou umístěny ve svých „chlívečcích“ po čtyřech. Co se týče pozice kláves Fn a Ctrl, i zde se designéři HP drželi standardního rozvržení. Tedy Ctrl se nachází zcela vlevo a Fn hned vedle. Ovšem pokud by někomu toto rozvržení nevyhovovalo, lze si v BIOSu funkce kláves prohodit. Funkční klávesy pro Windows jsou taktéž na svém místě a pohodlně dosažitelné. Co se týče pravděpodobně nejužívanější klávesy Enter, ta je umístěna nad pravým Shiftem. Alespoň mně se zpočátku stávalo, že při přehmátnutí ze směrových šipek jsem namísto zamýšleného Enteru stiskl právě onen Shift. Vše se po chvilce tréninku srovnalo, ale velký Enter na výšku dvou řad kláves by byl příjemnější.

Nad klávesnicí se dále nachází sada speciálních tlačítek včetně tlačítka POWER, které je jako jediné vyvedeno ve stříbrné barvě. Následuje sada po sobě jdoucích (ano hádáte správně černých =) kláves. Reprezentovaná HP info button, který po stisku otevře váš browser na stránkách HP, dále tlačítko pro vypnutí/zapnutí Wi-Fi a Bluetooth následováno prezentačním tlačítkem. Nalevo je pak trojice buttonů pro ovládání systémové hlasitosti. V 90 % případů fungují správně, narazil jsem ovšem i na aplikace, které jejich funkci potlačily (některé hry).

Pokud se bavíme o ovládání, je třeba zmínit také touchpad. Ten plní svou funkci na výbornou. Zespodu i shora je orámován trojicí tlačítek. Spodní plní klasické funkce známé z myší. Horní tři jsou určené pro pointstick, který je zde jako alternativa touchpadu. Ten se nachází na známém místě na klávesnici mezi trojicí kláves GHB. Je tedy jen na uživateli, co je mu bližší, případně lze metody ovládání kombinovat či softwarově jednotlivě polohovací zařízení zakázat.

Hlavní HW parametry
Srdcem této mobilní stanice je procesor Intel Pentium M 770 o maximálním taktu 2,13 GHz, což je zároveň i nejvyšší možný osaditelný procesor. Nižší konfigurace tohoto modelu se nabízejí od procesoru Pentium M 730 a všechny nabízejí cache L2 o velikosti 2 MB. Zároveň také všechny podporují technologii Speedstep, která při běhu méně náročných aplikací podtaktuje procesor, a tím výrazně prodlouží výdrž na baterie. Firma Intel má na svědomí i čipset základní desky. A jelikož se jedná o notebook po všech stránkách Hiendový, nelze uvnitř hledat nic jiného než poslední verzi Centrina s kódovým názvem Sonoma. Co to znamená? Čip 915PM Express podporuje rychlost FSB 533 MHz. Obhospodařuje až 2 GB paměti RAM (testovaný model měl 1x 1 GB modul). Osazeny jsou moduly typu DDR II s efektivní rychlostí 533 MHz, podporovány jsou však i starší DDR.

Podpora sběrnice PCI Express je samozřejmostí. Slot s 16 sériovými linkami okupuje výkonná grafická karta ATI MOBILITY FireGL V5000 se 128 MB paměti založená na jádře X700. Všechny Grafické akcelerátory pro pracovní stanice Mobility FireGL jsou certifikovány pro práci s nejpoužívanějšími OpenGL CAD, AEC a DCC aplikacemi. Podporují však i DirectX 9.0c.

Svá data můžete ukládat na disk FUJITSU o kapacitě až 80 GB rychlostí 5400 ot./min., kterým byl vybaven i testovaný kus. Levnější konfigurace budou mít samozřejmě disk menší. Připojuje se přes ATA 100 rozhraní.

Optická kombo mechanika MATSHITA zvládá čtení a zápis jak CD-R a CD-RW, tak i DVD+/-R, DVD+/-RW. Podle specifikací výrobce dokáže zapsat i na DVD9 (double layer). Udávaná rychlost čtení a zápisu na CD je 24x. DVD-R se mi nepodařilo ovšem zapsat rychlostí vyšší než 2x. Zkoušel jsem i různé značky. Výsledek byl stále stejný i po nainstalování nejnovější verze programu NERO. Výrobce nikde oficiálně neuvádí rychlost zápisu na DVD-R, a tak beru rychlost 2x jako konečnou, což mi přijde docela málo. Možná se časem objeví upgrade firmwaru, který „problém“ vyřeší.

Konektivita je zajištěna integrovanou 1 Gbit ethernetovou kartou Broadcom Nextreme. Pokud se chcete osvobodit od drátů a být tzv. wireless, k dispozici máte Wi-Fi pro/wireless 2200BG network card od Intelu. Wi-fi karta je ovšem volitelná a není součástí každé konfigurace. Aby byl výčet bezdrátových technologií úplný, nesmí chybět ani rozhraní Bluetooth.
56 K modem je spíše již takovou okázalostí, ale v případě nouze poslouží určitě dobře.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Zde se dostáváme k největším devizám tohoto notebooku. Širokoúhlý 15.4 palců velký WSXGA displej má maximální rozlišení 1920x1200 pixelů, takže se na plochu vejde velká spousta otevřených oken. Doba odezvy je také velice slušná. Výrobce ji sice nikde neuvádí, ale ze subjektivního pozorování jsem nikdy neměl pocit „plavání“ obrazu. Lze si tedy naplno vychutnat jak filmy, tak i hraní rychlých her (např. závodních). Podsvícení je kvalitní a homogenní, lze jej případně ručně upravit přes kombinaci kláves Fn+F9,F10.

O to, co se má na displeji zobrazit, se stará velice výkonná grafická karta MOBILITY FireGL V5000 se 128 MB rychlé videopaměti od společnosti ATi. Čip karty má aktivováno rovnou 8 pipelines (renderovacích cest), čímž je mu umožněno dosahovat úctyhodných výkonů. Jak již bylo předesláno, je certifikována pro práci v náročných modelovacích aplikacích typu CAD a podobných programech. Svým výkonem zároveň bohatě stačí k rozhýbání současných nejnáročnějších her v maximálních detailech. Dopřát si v klidu můžete i luxusního rozlišení. Hrám jako Half-life 2, Doom 3 či Far cry nadělila při tomto nastavení v průměru kolem 50 FPS. Dost výmluvné jsou i výsledky syntetického benchmarku 3D mark 2001 a to přesně: 17893, 6188 v 3D mark 03 a 2458 bodů v 3D mark 05. O práci v běžných kancelářských aplikacích a Windows nemá ani smysl hovořit. Troufám si říci, že tato karta oplývá dostatkem výkonu minimálně na následující 2 roky.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Notebook má po všech směrech vyhovující multimediální vybavení. V optické mechanice bez problémů přehrajete jakékoli DVD i audio CD. O zvuk se stará dvojice stereo reproduktorů. Samozřejmě od nich nesmíme čekat žádné zázraky. Nemají ani výšky, ani basy a při maximálním zesílení je zřetelně slyšet „plastové“ zkreslení, ale to se projevuje takřka u všech notebooků. Čtečka paměťových karet umožní na cestách rychlou zálohu dat z digitálních fotoaparátů a port FireWire zase rychlé nahrávání videa z DV kamer. Nechybí trojice speciálních tlačítek na ovládání hlasitosti plus jedno speciální prezentační, které po stisku dovoluje nadefinovat vlastnosti prezentace i s optimálním schématem napájení. Jak bylo zmíněno výše, nechybí ani výstup D-sub (připojení dalšího monitoru či projektoru) a vstupy pro mikrofon a sluchátka.

Chlazení a provozní hluk
Vzduch pro chlazení je nasáván zespodu malým větráčkem a následně vypouštěn do okolí výdechem na levoboku přístroje. Především z tohoto důvodu je třeba notebook vždy pokládat na pevný podklad, aby se nebránilo proudění vzduchu. Během běžné práce je ventilátor téměř neslyšitelný. Při zátěži se otáčky zvýší, ale hluk je stále na velmi dobré úrovni. Nejvíce tepla se soustředí v levé a střední části klávesnice a také na touchpadu. Nejde však o žádné extrémní hodnoty, které by znepříjemňovaly práci. Zespodu je samozřejmě tepla více, ale jak už bylo řečeno, práce na klíně se s tímto notebookem nedoporučuje.

Baterie
Hlavní Li-Ion baterie s udanou kapacitou 4800 mAh vydržela v našem standardním* redakčním testu dodávat energii velmi slušné 4 hodiny a 23 minuty. K notebooku lze připojit i druhou externí baterii s udanou kapacitu 4000 mAh, s níž jsme naměřili již 7h 57m. Připojení a odpojení bateriíí je vcelku pohodlné, takže není problém je kdykoliv vyměnit i na cestách.

BIOS
SETUP notebooku je dostupný po stisku klávesy F10 při startu. Nabízí přehled základních informací a překvapivě export nastavení na floppy disk (notebook v základní výbavě žádný nemá, ale lze jej případně připojit). V nabídce SECURITY lze nastavit hesla jak pro vstup do BIOSu, tak vyžadovat heslo okamžitě po zapnutí. Zajímavá je i možnost ochránit heslem přístup na pevný disk. Dále v této nabídce lze povolovat či zakazovat externí porty včetně bootování z optické mechaniky. Sekce TOOLS nabízí informace o baterii a možnost otestování pevného disku a instalované paměti. Nabídka ADVANCED dovoluje povolení / zakázání bezdrátových technologií, dále pak lze vyřadit z činnosti pointstick, pokud vám při práci překáží. Vypnout lze i SpeedStep, pokud pracujete převážně napojeni na elektrickou síť. Máte také možnost vyřadit z činnosti Intel execution disable, což ovšem nedoporučuji, jelikož tato utilitka pomáhá chránit před určitými typy virů.

Příslušenství
Notebook se dodává s předinstalovaným OS Windows XP professional SP2. Společně s nimi je na disku ještě software pro přehrávání DVD WindDVD 6 a vypalovací software RecordNow!. Následuje software pro nastavení vlastností touchpadu a pointsticku, který zároveň dovoluje tato dvě zařízení zakázat, pokud vám například při psaní dělá problém náhodný dotek touchpadu. Aplikace HP protect tools Security manager dovoluje z prostředí Windows nastavovat parametry BIOSu a zároveň zpřístupňuje další bezpečnostní nastavení. HP Wireless Assistant vám pomůže při konfiguraci bezdrátových sítí. Poslední předinstalovanou aplikací, kterou chci zmínit, je HP Performance tuning framework – na jednotlivých záložkách obsahuje základní informace o systému a konfiguraci. V sekci Tuning lze nastavit některé skryté vlastnosti Windows, které by měly zrychlit chod systému. V poslední záložce Applications jsou vypsány všechny podporované modelovací aplikace a k nim stručné info.

Závěr
HP Compaq nw8240 je určen pro náročné uživatele, požadující nekompromisní mobilní výkon. Uplatnění najde především v podnikové sféře. Lze jím také plnohodnotně nahradit špičkové stolní PC. Stále si ovšem při své hmotnosti a rozměrech zachovává velice dobrou mobilitu a lze jej bez větších problémů přenášet mezi prací, domovem či občasně s ním navštívit klienty. Pro běžnou práci jej lze použít i v terénu, kdy se výdrž baterie pohybuje kolem 4,5 hodiny. Při náročnějších úlohách je ale třeba pro využití maximálního výkonu přistup k elektrické síti. Výbava plně dostačuje všem současným multimediálním nárokům včetně hraní náročných 3D her. Za výkon a bohaté vybavení je ovšem nutné si připlatit, a tak se připravte, že za model v této konfiguraci je stanovena doporučená koncová cena 89.990,- Kč bez DPH.

Klady a zápory:
+ vysoký výkon výpočetní i grafický
+ vysoké rozlišení
+ malé rozměry a hmotnost v poměru k výkonu

- vysoká cena

Pod čarou:
Na webu výrobce byl, v době uvedení recenze, udán rozměr notebooku 356 x 264 x 28 mm, ale ve skutečnosti jsou rozměry cca 356 x 254 x 35 mm. Výrobce si přidal na hloubce a naopak ubral několik mm na tloušťce notebooku, protože uvádí šířku notebooku v nejtenčí oblasti a navíc bez víka.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30 sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie HP Compaq nw8240

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq nw8240 (PG818EA#ABB)
  • Instalovaný procesor: Pentium M 770 2.13 GHz (Dothan, 533 FSB, 2MB L2)
  • Chipset: Mobile Intel 915PM Express Chipset
  • RAM (MB): 1024 DDR-2-533 (1x modul 1GB)
  • HDD (GB): 80 (FUJITSU MHT2080AH PL, ATA-100, 5400 otáček, 8MB buffer)
  • DVD: DVD+/-RW DL (MATSHITAUJ-822Da )
  • LCD: TFT 15,4" (širokoúhlý)
  • LCD rozlišení: 1920 x 1200
  • Video: ATI Mobility Fire GL V5000 128 MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - AC'97 Audio Controller
  • Polohovací zařízení: touchpad, trackpoint, 3 tlačítka
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 + 4000 mAh / 7 hod 57 min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x COM, 1x dokovací konektor, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x IrDA, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x S-Video out, 3x USB 2.0, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 356 x 254 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,8
Recenze

Diskuse