RECENZE: SONY VAIO VGN-FS195 - elegantní Centrino (Sonoma)

10. 2. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

U příležitosti uvedení nové sady Intel Centrino (Sonoma) uvedlo SONY nový notebook s novým designem. Vzhled a kvalita zpracování u tohoto výrobce tradičně patří k tomu nejlepšímu, co lze na trhu nalézt. Díky širokoúhlému displeji se řadí mezi středně velké notebooky s přijatelnou vahou i pro každodenní transport. Vybaven je především pro práci, ale užít si s ním lze i zábavu včetně středně náročných 3D her.

SONY VAIO VGN-FS195 - elegantní Centrino (Sonoma)

NOTEBOOK.cz opět jako první redakce v ČR uvádí recenzi nového modelu notebooku.)

Nejprve je třeba uvést, že testovaný notebook byl ve variantě VGN-FS195XP, ale v ČR se bude prodávat varianta VGN-FS195VP. Jediný a poměrně nepatrný rozdíl v obou variantách je v použitém procesoru (jiná frekvence) a v pevném disku viz dále v recenzi. Vše ostatní je dle slov zástupce SONY totožné. Takže hurá na to.

Základní popis
Tělo notebooku je tvrzeno magnesiem. Převládá světle šedá barva, která je elegantně doplněna černou. Při prvním pohledu na tento notebook je znát, že jde o značkové zboží, což dává okázale najevo i velké stříbřité logo VAIO na vnější straně víka notebooku. Panty víka notebooku se opět (u SONY to není první model) otevírají pod úroveň pracovní plochy notebooku, což vypadá zajímavě a neobvykle, ale žádný jiný význam v tom nevidím.

U SONY nedbají jen na líbivý vzhled, ale také na praktičnost a funkčnost. Rozložení nejpoužívanějších prvků po obvodu notebooku je dle mého soudu velmi praktické. Na pravém boku je umístěna většina portů (PCMCIA, FireWire, MS Pro CardReader, 3x USB 2.0 a VGA konektor pro externí monitor). Na levém boku je optická mechanika a konektory pro LAN a modemem. Otevřený šuplík optické mechaniky se (při práci na stole) opírá o desku stolu, takže se při vkládání média nemusíte bát o poškození notebooku. Na čele notebooku jsou umístěny méně důležité prvky jako indikační diody napájení, pevného disku a WiFi (při práci je třeba se naklonit, aby byl vidět jejich stav). Vedle WiFi diody je i praktický posuvný přepínač pro zapnutí/vypnutí WiFi (bezdrátová síť). Na pravém okraji čela notebooku jsou dva audio IN/OUT konektory. Kabely zapojené do audio konektorů mohou při práci překážet (vhodné jsou zahnuté konektory na audio kabelech).

Mobilita notebooku je dána především použitím velkého 15,4" displeje s širokoúhlým poměrem stran. Váha 2,9 kg (údaj výrobce) stále připouští slušnou míru mobility pro denní přenášení např. mezi domovem a prací. Pro VAIO FS je třeba poměrně velká, především široká, brašna. Míru mobility snižuje relativně velký zdroj o rozměrech cca 140 x 60 x 30 mm.

Klávesnice a ovládací prvky
Barva klávesnice je světle šedá s tmavými popiskami (české popisky na zapůjčeném předprodejním vzorku notebooku nejsou, viz foto galerie, ale prodejní kusy je mít budou). Klávesa Fn a doprovodné symboly jsou světle modré. Obě barvy popisek dobře kontrastují s barvou kláves. Na klávesnici se mi líbí velký Eneter i Backspace. Příjemné je rozdělení kláves F1 až F12 do skupinek po čtyřech (podobně jako na "Velkých" PC klávesnicích). klávesy Ins a Del jsou v pravém horním rohu, čtveřice kláves Home, End, PgUp, PgDn jsou v prektickém sloupku na pravém okraji klávesnice. Na notebooku jsou i obě Win klávesy. Chyběla mi možnost pohotové daktivace touchpadu pomocí Fn klávesy nebo i jinak (hodí se při psaní textů, zabraňuje nechtěnému přehození kurzoru při náhodném kontaktu s touchpadem).

Touchpad pod klávsnicí má širokoúhlé proporce podobné displeji. Umístění touchpadu je pro příjemnější práci praváků posunuto více doleva. K touchpadu patří i dvě tlačítka. Vedle touchpadu je dostatek místa pro opření rukou. Díky konstrukci notebooku je klávesnice nakloněna směrem k uživateli, tím je usnadněno její použití. Nad klávesnicí jsou dvě tlačítka (s označením S1, S2), která lze nadefinovat pro funkce ovládání napájení či displeje nebo spuštění libovolného programu. Nad klávesnicí je i hlavní vypínač notebooku.

Hlavní HW parametry
Jelikož je nové VAIO postavené na nové sadě Centrino (Sonoma), tak je jeho výbava dopředu jasná. Čipovou sadu představuje nový severní most Intel 915PM ve spojení s jižním můstkem ICH6-M. Díky nim je VAIO nabito nejnovějšími technologiemi a v tomto ohledu nechává staré Centrino za sebou. Čipset podporuje operační paměti DDR i DDR2, 533MHz systémovou sběrnici, rychlou sběrnici PCI-Express, Serial-ATA disky a disponuje i lepší zvukovou kartou. Jistých optimalizací se dočkaly i mechanismy na úsporu energie.

Procesorem v testovaném modelu (VGN-FS195XP) je 1733 MHz Pentium M s inovovaným jádrem Dothan. V ČR se bude prodávat verze VGN-FS195VP, která obsahuje procesor Pentium M 730 1.6 GHz. Stejně jako předchozí verze disponuje 2 MB pamětí L2, avšak systémová sběrnice nyní běží na efektivních 533 MHz (oproti 400 MHz). Ve výkonnostních testech jsme naměřili pouze nepatrný nárůst oproti podobně taktovanému staršímu Dothanu, stále se však jedná o nadprůměrně výkonný procesor.

Operační paměti s kapacitou 512 MB jsou bohužel klasického standardu DDR a pracují na efektivní frekvenci 333 MHz. Jedná se o jediný modul a paměť může být rozšířena až na maximálních 1 GB. Od implementace rychlejších pamětí DDR2 Sony upustilo s největší pravděpodobností kvůli ceně, která je stále podstatně vyšší než u standardních DDR. Díky tomu máme ale možnost přímého srovnání výkonu paměťového řadiče v novém čipsetu Intel 915 a starého známého Intel 855. S přenosovou rychlostí 1053 MB/s se nový čipset ukázal v dobrém světle - stará varianta z původního Centrina průměrně přenášela kolem 850MB/s, v krajním případě jsme ale naměřili i 1080MB/s.

Na další technologickou úsporu ve značkovém notebooku narážíme hned v zápětí - i přes podporu rychlejších SATA disků je použit pouze standardní disk s rozhraním ATA. Na druhou stranu disponuje dosud nevídanou kapacitou 100 GB; je to však tím, že se jedná o ukázkový model (VGN-FS195XP). Prodejní verze pro ČR (VGN-FS195VP) dle parametrů udaných výrobcem disponují "pouze" 80GB diskem. Testovaný disk je od japonské Toshiby a nese označení MK1031GAS; jeho základní parametry (4200 ot/min a 8MB cache) nedovolují dosáhnout oslnivých výsledků v našich testech - s přenosovou rychlostí 80.94 MB/s a průměrnou přístupovou dobou 18.92 ms se v současnosti řadí k horšímu průměru.

Velkokapacitnímu disku dobře sekunduje optická mechanika MATSHITA UJ-831Da. Ta umí kromě zápisu na běžné CD a DVD formáty zapisovat také na dvouvrstvé 8.5 GB veliké disky DVD.

Při pohledu na síťové periferie se představa o technologiemi nabitém notebooku opět trochu kazí - nalezneme zde totiž pouze současný standard v podobě 56 Kb/s faxmodemu, 10/100 Mb/s síťové karty a starší Wi-Fi karty Intel PRO/Wireless 2200BG pro přenosy rychlostí do 54Mb/s. Určitě by se hodil Bluetooth modul a neurazila by ani rychlejší 1Gbps síťová karta.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
LCD má úhlopříčku 15.4" a klasické širokoúhlé rozlišení 1280x800 bodů. Díky novým technologiím, které firma Sony tak ráda používá u displejů svých notebooků, je jeho obraz znatelně jasnější, než je tomu u průměrné konkurence. Důvodem je další generace technologie X-Black. Displej notebooku má trochu nafialovělý barevný nádech, ale jakmile se notebook zapne, dojem fialové se ztratí a vše je tak, jak má být, respektive lépe než bývá zvykem. Povrch displeje se leskne podobně jako u předchozí verze, obzvláště pokud máte za zády něco světlého. Výsledný efekt kvality obrazu (sytost barev a ostrost obrazu) za to stojí, především pak při sledování videa.

Stejně jak displej je zajímavá i grafická karta. U Sony se totiž rozhodli nespoléhat na levné řešení integrované v severním mostu čipsetu Intel a VAIO vybavili malým velkým překvapením na poli low-endové grafiky v podobě PCI-Express karty nVidia GeForce Go 6200 s technologí TurboCache. Technické podrobnosti o tomto zajímavém řešení se můžete dočíst v našem článku "nVidia GeForce Go 6200 - maximální využití PCI-E ve prospěch ceny". V podstatě se jedná o výkonnostně úmyslně zmrzačenou kartu GeForce 6600, která obsahuje pouze 4 renderovací jednotky (což je však standard u současných mobilních grafik jako např. Mobility Radeon 9700). Technologie TurboCache potom využívá veliké přenosové rychlosti sběrnice PCI-Express; grafická karta disponuje pouze malým množstvím drahé videopaměti (v tomto případě 32MB) a zbylou paměť pro grafická data sdílí s operačním systémem v systémové RAM - tak jako je tomu u levných integrovaných řešení. Pro aplikace (a i uživatele) se potom GeForce Go 6200 s TurboCache tváří, jakoby disponovala 128MB videopaměti. Nejzajímavější je, že i přes to všechno disponuje tato low-endová grafická karta dosti vysokým výkonem, který musela sama nVidia uměle snížit odebráním řady funkcí, aby si nepodřezala větev pod mainstreamovými GeForce (Go) 6600.

V našich testech jsme této zajímavé grafické kartě naměřili skóre, které se nejvíce přibližuje mainstreamové kartě ATI Mobility Radeon 9600 - konkrétně 8686 bodů v 3D Mark 2001 a 2364 bodů v 3D Mark 03. Stačí tedy i na současné herní pecky typu Doom 3, byť zde je třeba volit trochu nižší detaily. Navíc se dá očekávat, že díky plné podpoře současných vykreslovacích technologií (Shader Model 3.0 obsažený v DirectX 9c; žádná grafická karta od ATI jím doposud nedisponuje) i nějaký čas "vydrží s dechem". Jakákoliv práce ve 2D (práce s videem, obrázky, dokumenty, internet a pod.) pochopitelně nečiní GeForce Go 6200 s TC žádné potíže.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Model VAIO FS není multimediálně zaměřeným notebookem, ale vše, co pro základní zábavu potřebujete, nabízí. Z oblasti multimedií je nejzajímavější technologie X-Black, která kvalitou obrazu leckteré své konkurenty předčí, především v oblasti přehrávání filmů. Kvalita interních reproduktorů patří k lepšímu standardu. Zvukový projev notebooku je čistý, bez rušivých projevů drnčení atp. Majitele některých digitálních fotoaparátů potěší integrovaná čtečka paměťových karet. Přes FireWire konektor lze editovat i video z digitální kamery. DVD vypalovací mechanika s možností zápisu na dvouvrstvá média umožní delší zápis videa v lepší kvalitě.

Chlazení a provozní hluk
Při běžném provozu (práce s dokumenty, internet atp.) větráček skoro neběží,a když tak na malých. víceméně neslyšitelných otáčkách. Teplo je lehce cítit v pravé části klávesnice a vpravo pod ni, zlehka teplý je i touchpad. Při kontinuální zátěži (hry, 3D grafika atp.) větráček běží stále a na vyšších otáčkách, ale i tak není téměř slyšet. Teplo je cítit na stejných místech, ale výrazněji především po několikahodinové kontinuální zátěži. Vždy je však teplota na povrchu notebooku přijatelná.

Baterie
Malá podlouhlá baterie (Li-Ion, 4400 mAh) opět prošla standardním* redakčním testem s velkým očekáváním. Naměřili jsme 2 hodiny a 13 minut, což příliš neodpovídá propagovaným slovům nové sady Centrino. Sonoma byla v našem testu prozatím podruhé a je pravda, že ani první test nedopadl v této oblasti nijak zářně. V obou případech byly notebooky vybaveny samostatnou grafickou kartou, což teoreticky může být jádrem problému spotřeby. Jsem zvědav, jak dopadne test nějakého notebooku s integrovanou grafickou kartou Intel.

Závěr
SONY VAIO VGN-FS195XP nalezne své uplatnění především mezi lidmi, kteří dbají na svůj image a zároveň potřebují kvalitní výkonný notebook. Nabízí slušný výpočetní i grafický výkon. Bez problému s ním zpracujete pracovní dokumenty i fotografie z dovolené. Ve chvílích volna poskytne kvalitní obraz pro přehráváni filmů i dostatek výkonu pro 3D hry. Jde o středně velký notebook s průměrnou mobilitou určený spíše pro přenášení než pro každodenní práci v "terénu", čemuž odpovídá i výdrž na baterii.

Klady a zápory:
+ pěkný a kvalitní design
+ kvalitní obraz (X-Black)

- jen 2 hodiny na baterii


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie SONY VAIO VGN-FS195XP/VP

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony Vaio VGN-FS195XP
  • Instalovaný procesor: Pentium M 740 (Dothan-C0) 1.733 GHz
  • RAM (MB): 512 DDR-333
  • HDD (GB): 100 (TOSHIBA MK1031GAS, ATA-100, 4200 otáček)
  • DVD: DVD+/-RW DL (MATSHITA UJ-831Da)
  • LCD: TFT 15,4" (širokoúhlé)
  • LCD rozlišení: 1280 x 800
  • Video: nVidia GeForce Go 6200 TC, 32/128MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - High Definition
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Pro SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 2 hod 13 min
  • Rozhraní: 3x USB 2.0, 1x PCMCIA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, 2x audio, Memory Stick, dokovací konektor
  • Rozměry: 364 x 264 x 25-36mm
  • Hmotnost (kg): 2.9
Recenze

Diskuse