RECENZE: UMAX ActionBook 595T - DTR s výdrží 4 hodiny

10. 3. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Patří do kategotie DTR notebooků a stojí jen 17 tis. Kč bez DPH. Vybaven je jen tím nejzákladnějším. Obsahuje procesor AMD Mobile Sempron, 6x USB 2.0 port a S-video výstup. Na to jak je velký by jen málokdo tipoval, že vydrží 4 hodiny na baterii.

UMAX ActionBook 595T - DTR s výdrží 4 hodiny

Základní popis
Tělo notebooku je z plastu převážně stříbrné barvy s černým lemem kolem LCD displeje. Barevná kombinace je pěkná, celkový design odpovídá cenové kategorii. Polovina portů a dalších prvků je na pravém boku (PCMCIA, optická mechanika, 2x audio, 2x USB, LAN, modem) a ostatní jsou vzadu (konektor pro externí monitor, S-video OUT, 4x USB).

Celkové rozměry notebooku, dané 15-ti palcovým displejem, patří mezi středně velké a šířkou spíše k těm tlustším (340 x 280 x 40 mm). I když zdroj má ještě přijatelnou velikost (130 x 55 x 30 mm), hmotnost 3,5 kg už jasně říká, že notebook patří do DTR (náhrada stolního PC) kategorie. Notebook je tedy jasně předurčen především pro práci na desce pracovního stolu v kanceláři nebo doma. Přenášení bude pravděpodobně méně častým jevem, i když UMAX dává ke svým notebookům brašny v ceně.

Klávesnice a ovládací prvky
Kvalita klávesnice nijak nevybočuje z průměru v této cenové kategorii. Poměrně dobře je vyřešeno rozložení kláves až na klávesu Fn, která je první z kraje v levém dolním rohu, takže se z počátku ze zvyku plete s klávesou Ctrl. Naopak se mi líbí velký Enter i Backspace, Ins a Del jsou vpravo nahoře a nic nelze vytknout ani běžnému sloupku kláves Home, End, PgUp, PgDn na pravém okraji klávesnice. Kurzorové šipky jsou samostatné vparvo dole, klávesnice obsahuje i obě Win klávesy a Start dokonce 2x. Mezerník je menší než bývá zvykem, ale dle mého soudu stačí. Hlavní popisky v bílé barvě i Fn a doprovodné symboly (světle modré) dobře kontrastují s černým plastem kláves.

Plocha pod klávesnicí je přibližně stejně velká jako klávesnice sama, a tak je zde dostatek místa pro opření obou rukou. Touchpad je pro snazší práci praváků posunut více doleva. K touchpadu patří i dvě tlačítka a jedno "rolovací" tlačítko pro vertikální listování v dokumentech. Na hraně pracovní plochy a čela notebooku je většina indikačních diod, další 3 (pro napájení) jsou na horní hraně pravého boku; všechny jsou při práci dobře viditelné. Hlavní vypínač je nad klávesnicí.

Hlavní HW parametry
VisionBook 595T navazuje na tradici levných notebooků UMAX postavených na platformě AMD. Jeho základem je čipset VIA K8M800 určený i pro stolní Athlony 64. Tento čipset představuje klasické řešení "vše v jednom" - kromě integrovaných periferií jako síťová karta nebo zvuková karta zde najdeme i grafické jádro.

Notebook je vybaven sice levným, ale svižným procesorem AMD Mobile Sempron 2600+ s reálnou frekvencí 1.6 GHz. Jedná se o ořezanou 754-pinovou variantu Athlonu 64 disponující například integrovaným paměťovým řadičem standardu DDR-400 nebo technologií PowerNow! (umožňuje dynamické změny frekvence a tím i příkonu); na druhou stranu je čip ochuzen o velikou paměť L2 (má pouze 128KB) a nedisponuje 64-bit instrukcemi. V testech výkonu se i přesto předvedl velmi, velmi dobře - jedná se o 11-tý nejsilnější procesor našich žebříčků; pro představu výkonnostně odpovídá 2 GHz Pentium M (které je však cenově v jiných dimenzích).

Operační paměť má jako ve všech lowendových modelech kapacitu 256 MB (z čehož si svůj díl ještě vezme sdílená grafika - 16/32/64 MB nastavitelné v BIOSu), pracuje však na efektivní frekvenci 400MHz(!). Notebook obsahuje 2 paměťové sloty, takže není problém pozdější rozšíření - pokud si budete volit jeho konfiguraci již při koupi (což UMAX umožňuje), vyjde Vás dalších 256MB na pouhých 1000 Kč bez DPH. V testu výkonu přenesla RAM skvělých 1254MB/s a těsně se ještě vešla do první desítky našeho žebříčku.

Pevný disk SAMSUNG MP0302H má ve startovním modelu také pouze minimální dostupnou kapacitu, a to 30 GB; pro běžnou práci s dokumenty a fotografiemi však stačí. Jako všechny disky Samsung disponuje i tento model dobrými výkonnostními parametry (5400 ot/min, 8MB cache) a jako všem pevným diskům Samsung se ani tomuto kusu příliš nedařilo v našich testech: přenosová rychlost 80.56MB/s patří k horšímu průměru, průměrná přístupová doba 17.09ms je lehce nadprůměrná. Při práci subjektivně rozdíl výkonu s jinými běžnými disky nepoznáte. Komu by kapacita 30 GB nedostačovala, pro toho jsou zde možnosti koupi notebooku s disky až do 80 GB (+4000Kč bez DPH).

Zato u optické mechaniky nemá zákazník možnost výběru, je odkázán pouze na combo (DVD/CD-RW) mechaniku Matshita UJDA760 DVD/CDRW. Notebook tedy umí číst disky DVD a vypalovat zvládne jen na CD.

Se svým okolím komunikuje ActionBook pomocí obligátního 56kb/s modemu a nebo síťové karty VIA FastEthernet (10/100Mb/s). Zájemci o bezdrátovou komunikaci musejí sáhnout do peněženky pro dalších 1000 Kč (bez DPH), protože Wi-Fi adaptér ve standardním modelu není.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Jako všechny levné notebooky, i ActionBook 595T disponuje standardním 15" displejem s nativním rozlišením XGA (1024x768 bodů). Jeho jas i kontrast odpovídají dobrému průměru této cenové kategorie.

O obraz na displeji nebo externím monitoru se stará již zmíněné integrované grafické jádro UniChrome™ Pro IGP disponující dvojicí pixel pipeline a frekvencí 200MHz. Jedná se o levné a nevýkonné řešení využívající pro grafická data část sdílené operační paměti RAM. Nedělá si žádné ambice pro běh 3D her (její skóre v 3D Mark 2001 činí 1606 bodů a v 3D Mark 03 pouze 101 bodů), avšak na běžnou práci s textem, internetem nebo na zpracování fotografií z digitálního fotoaparátu stačí.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Přiložený program InterVideo WinDVD4 měl problém s přehráváním DVD videa - obraz se občas zadrhával. MS Windows Media Player si se slabou grafikou zřejmě rozuměl lépe a zadrhávání s ním bylo téměř úplně potlačeno.

Projev integrovaných reproduktorů byl průměrný s relativně čistým projevem (na poměry notebooků) a bez rušivých zvuků (drnčení klávesnice atp.). Notebook obsahuje i integrovaný mikrofon (není zvykem u všech konkurentů).

Notebook obsahuje audio vstup i výstup a rovněž S-video výstup s možností nastavení video normy (PAL/NTSC) v BIOSu notebooku.

Chlazení a provozní hluk
Při běžné práci s dokumenty, internetem atp., kdy je aktivována technologie PowerNow! pro úsporu energie, se procesor zahřívá jen tak málo, že na jeho chlazení stačí pasivní chladič a větráček se netočí. Při dlouhodobém konstantním zatížení procesoru (hry atp.) se situace změní. Přístup chladícího vzduchu k procesoru je na pracovní ploše nad klávesnicí a na pravém boku. Výstup teplého vzduchu je kupodivu zespodu notebooku, a tak je třeba s notebookem pracovat na pevné rovné podložce, aby mohl být notebook efektivně chlazen. Neustále pracující větráček je dotěrný, ale s trochou zapření a s puštěnými rerduktory snesitelný.

Teplota na povrchu pracovní plochy je přijatelná. Při běžné práci s dokumenty se prohřeje pozvolna (cca za hodinu) plocha pod klávesnicí. Teplo je cítit více vpravo. Po dlouhodobé zátěži se teplota zvýší a znatelněji se prohřeje i pravá část klávenice. S notebookem lze stále pracovat bez toho, aby pálil do rukou, tak jako to bývá u některých notebooků s desktopovým procesorem Pentium 4.

Notebook mimo běžícího větráčku vydával ještě jeden nepříjemný zvuk (bzučení). Jediná souvislost, kterou se mi během testu podařilo vypozorovat, byla spjata s požadavkem na výkon procesoru. Bzučení bylo výraznější a nepříjemné při maximálním taktu procesoru. Naopak při nízkých frekvencích (např. při psaní této recenze), kdy neběžel ani větráček, byl notebook velmi příjemně tichý.

Baterie
Baterie je ukryta pod spodním víkem notebooku, k jehož otevření je třeba uvolnit 4 šrouby, aby bylo možno baterii vyměnit. Samotná baterie má udanou kapacitu 4000 mAh. Přestože se jedná o DTR notebook a použitá baterie má dokonce menší kapacitu než většina konkurentů, vydržel s ní notebook v našem standardním* redakčním testu pracovat 4 hodiny a 4 minuty. S takovou hodnotou překonal i řadu Centrino notebooků.

Závěr
UMAX ActionBook 595T je určen pro uživatele hledící více na cenu než na vzhled a grafický výkon notebooku. Předurčen je na pracovní desky stolů doma nebo v kanceláři s tím, že jeho přenášení (3,5 kg) se příliš nepředpokládá. Výkonem bohatě stačí na běžnou agendu, práci s dokumenty a internetem a při nejnižším taktu procesoru je i příkladně tichý. Příjemným překvapením byla výdrž na baterii. Vybaven je jen tím nejnutnějším, ale za to obsahuje 6(!) USB 2.0 portů, takže většinu potřebných zařízení lze připojit současně. UMAX standardně drží 2 roky záruku i pro firmy. Nejnižší doporučená koncová cena pro referenční konfigurace bez OS byla v době recenze stanovena na 16.990,- Kč bez DPH.

Klady a zápory:
+ cena
+ tichý provoz při nízkých frekvencích procesoru
+ výdrž na baterii

- hlučný při plném využití výkonu
- klávesa Fn první zleva


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie UMAX ActionBook 595T

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: UMAX ActionBook 595T
  • Instalovaný procesor: Mobile Sempron 2600+ 1600 MHz
  • RAM (MB): 256 DDR-400
  • HDD (GB): 30 (SAMSUNG SpinPoint M, ATA-100, 5400 otáček, 8MB buffer)
  • DVD: DVD/CD-RW (Matshita UJDA760)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024 x 768
  • Video: VIA/S3 Unichrome, do 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: AC'97 kompatibilní
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh / 4 hod 04 min
  • Rozhraní: 6x USB 2.0, PCMCIA, externí monitor, S-Video out, 2x audio
  • Rozměry: 340 x 280 x 32-40 mm
  • Hmotnost (kg): 3,5
Recenze

Diskuse