RECENZE: Asus A5E - multimediální skříňka

3. 11. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

Analogová a digitální televize, rádio, přehrávač DVD, integrovaná webkamera, bohatá výbava portů a spousta dalších multimediálních vymožeností. To vše, podpořeno adekvátně vysokým výpočetním výkonem, na Vás čeká v podobě nového notebooku řady A5E od Asusu. Tento 3 kg těžký 15.4" notebook s cenou okolo 39.000 Kč bez DPH je alternativou řady W1 a W2, které se také v sobě snaží integrovat co nejvíce multimédií najednou.

Asus A5E - multimediální skříňka

Základní popis
Přístroj patří mezi ty větší, což dokazují i rozměry 369 x 269 x 34,8 mm. Víko, stejně jako většina ostatních částí, je stříbřité barvy a dominuje mu nezbytné logo Asus (testovaný kus byl předprodejní vzorek, takže logo zde nebylo - viz foto galerie). Po jeho otevření ihned upoutá opravdu velký širokoúhlý displej. Samotné víko je uchyceno k tělu celkem třemi klouby, které zajišťují jeho dobrou stabilitu. Tělu dominuje (jak jinak) černá klávesnice s postranními reproduktory s podélnou maskou taktéž černé barvy. Tlačítka touchpadu i jeho orámování jsou vyvedeny v imitaci hliníku a celkově s okolím působí velice líbivě. Celé šasi notebooku je vyrobeno z plastu, víko je tvrzené. Konstrukčně je však přístroj zvládnut dobře a plasty nemají tendenci vrzat a vydávat další neblahé zvuky.

Další známkou konstrukční a ergonomické vyzrálosti pánů inženýrů z Asusu je i to, jak se jim do jednoho přístroje povedlo chytře vměstnat tolik portů a rozhraní! Dovolím si tvrdit, že nechybí téměř nic, a Asus A5E si svou nálepku "multimediální" zaslouží plným právem. Při pohledu na levobok nalezneme odzadu čtečku paměťových karet MMC, SD, MS-PRO (opatřena záslepkou) a hned pod ní IrDA port. Pokračujeme audio/video vstupem (dodává se redukce), FireWire portem (IEEE1394), anténním vstupem, vstupem pro externí mikrofon a konektorem S/PDIF (zároveň také vstup pro sluchátka). Pod těmito konektory se nalézá rozhraní PCMCIA verze 2.1, taktéž opatřeno záslepkou. Výčet na levém boku ukončíme optickou mechanikou. Na pravém boku pak najdeme první z celkových pěti (!) USB 2.0 portů a konektor napájení. Při pohledu na zadní část zjistíme, že nás výrobce mimo zbývajících čtyř USB 2.0 portů obdaroval také výstupem pro externí monitor (D-SUB), S-video výstupem pro televizi a také dnes již méně častým paralelním portem, který ocení především majitelé starších tiskáren. Zcela vlevo jsou pak umístěny konektory pro LAN (RJ-45) a telefonní linku (RJ-11). V zadní části se také nachází zcela nenápadný otvůrek skrývající dnes již nepříliš obvyklé tlačítko Reset. Pokud se dostanete do situace, kdy systém nebude reagovat, stačí jej stisknout a může se "pokračovat".

Indikační diody jsou umístěny na dobře viditelném místě nad klávesnicí. Reprezentují je LED pro činnost HDD, Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock. Další indikační světélka se pak nachází na speciálním panelu pro ovládání audio CD (více v části multimédia). Jsou jimi Power ON, baterie, zvláštní ikonka pro notifikaci emailu a diody oznamující aktivaci Wi-Fi a Bluetooth. Bohužel, popisky těchto diod a potažmo celého tohoto Audio panelu se vyznačují špatnou čitelností. Pro rozluštění popisek je třeba dívat se pod správným úhlem.

Nyní notebook pomyslně zavřeme a podíváme se na spodní stranu. Zde se pod šroubovacími kryty nachází opravdu bohaté možnosti rozšíření. Po odejmutí krytů lze rozšířit paměť, instalovat přídavnou kartu ve formátu Mini PC, vyměnit pevný disk a dokonce i CPU! (testovaný model výměnu CPU umožňuje). Možnosti budoucího rozšíření jsou tedy na notebook opravdu nezvykle bohaté. Méně zkušenému uživateli bych ovšem výměnu komponent doma "na koleni" nedoporučil. Obzvláště CPU je mimo plastového krytu ještě navíc nutné vymontovat z patice a odejmout chlazení - doporučuji navštívit odborný servis. Jediné, co jsem na spodní straně nenašel, je dokovací konektor, ale vzhledem k počtu portů a určení notebooku pro domácnosti je absence tohoto portu pochopitelná.

Klávesnice a ovládací prvky
Zde už je to s čitelností lepší. Bílé popisky na černých klávesách se neztratí a dobře jim sekunduje i modrý potisk kláves pro Fn. Co se rozložení týče, vzhledem k velikosti notebooku by mohly být klávesy F1-F12 rozděleny po skupinkách. Klávesy Pause, PrtSc, Ins a Del jsou vyrovnány za sebou hned za F12. Kolmo k nim při pravé straně pak Home, Pg Up, Pg Dn a End. Při práci například v textovém editoru je tedy máte při ruce. Kurzorové šipky jsou sice sice zlehka posunuty pod úroveň zbytku klávesnice, ale po jejich stranách jsou umístěny klávesy kontextové nabídky a druhá Fn. Primární Fn je umístěna zcela vlevo (ano, notebook má opravdu nezvykle 2 Fn klávesy). Následuje Ctrl, Win klávesa a Alt. Osobně jsem na pozici Fn klávesy zcela vlevo zvyklý, ale uznávám, že klávesu Ctrl běžný uživatel potřebuje více a pozice zcela vlevo by tedy byla lepší a více by se blížila standardům běžným z PC klávesnic. Ocenit pak lze velký Enter a Backspace.

Přes klávesu Fn lze uspávat počítač (F1), zapínat/vypínat bezdrátové technologie (F2), upravovat podsvícení displeje (F5,F6), přepínat zobrazovací jednotky (F7-F8) a v neposlední řadě také upravovat hlasitost (F11-F12).

Další ovládací prvky jsou zastoupeny pěticí podélných stříbrných tlačítek umístěných nad klávesnicí. Jsou to: Power On, Mail (spouští emailový klient), Web (spustí webový prohlížeč), Pad-Lock (aktivuje/deaktivuje touchpad) a nakonec Power4 Gear Key (přepíná mezi nadefinovanými profily spotřeby a výkonu notebooku).

Touchpad má graficky vyznačenou scrollovací plochu a standardní dvě tlačítka. Pod ním se pak nachází ovládací prvky Audio panelu počínaje ON (aktivuje přehrávání CD i při vypnutém notebooku) a konče čtyřmi obvyklými pro posun zpět/vpřed, pauzu a zastavení přehrávání.

Hlavní HW parametry
Multimédia si žádají odpovídající výpočetní výkon a tomu je učiněno zadost. Srdcem celé konfigurace je čipová sada Intel 915GM Express (základ sady Centrino druhé generace). Hlavním motorem je pak procesor Intel Pentium M 760 (2.0 GHz) běžící na systémové sběrnici 533 MHz FSB a se 2 MB L2 cache. Zde se právě skýtá možnost upgradu, jelikož Intel v současnosti nabízí ještě rychlejší modely 770 a 780. Samotné Pentium M 760 je výkonným procesorem, který je v našem redakčním žebříčku v první desítce doposud testovaných CPU.

Instalovaná paměť RAM má velikost 1024 MB a je typu DDR-333 (PC2700) (2x 512). Výkony naměřené těmto modulům jsou velice pěkné a odpovídají typu pamětí i taktování. V našem testu dokázaly přenést 1008 MB/s. Použitá čipová sada dokáže ovládat i rychlejší paměti typu DDR2 s frekvenci až 533 MHz; škoda jen, že notebook nedisponuje potřebnými paticemi pro jejich použití (což je bohužel ještě stále neduhem i mnoha jiných konkurentů).

Data lze na testovaném notebooku ukládat na disk s opravdu velice pěknou kapacitou rovných 100 GB, konkrétně FUJITSU MHV2100AT. Točí se rychlostí 5400 rpm a pro maximální výkon je vybaven 8 MB cache. K systému jej připojuje postarší rozhraní ATA 100. Výkony tohoto disku jsou také podle našich měření podprůměrné - za vteřinu v našem testu přenesl 80.27 MB a průměrná přístupová doba se pohybovala kolem hodnoty 20.09 ms. Pokud však někdo bude mít nároky vyšší, není nic jednoduššího než pořídit disk rychlejší (7200 rpm), který do systému bez problému připojíte.

Optická mechanika TSSTcorpCD/DVDW TS-L532A je opravdu schopná a poradí si se čtením i zápisem všech dnešních médií kromě DVD-RAM. Klasická CD-R čte a zapisuje 24x, RW 10x. DVD+/-R potom umí vypálit až rychlostí 8x. Zvládne i zápis na DVD+/-R DL a to 2.4 násobnou rychlostí. Během testování se nestalo, že by měla s nějakým médiem problémy a s přehledem četla i letitá a velmi "jetá" CD. Při normálním provozu ji nepřeslechnete, jakmile však vložíte DVD video, okamžitě se sníží otáčky a její provoz je téměř neslyšitelný.

Komunikaci s okolním světem zajišťují karty Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC až 1Gbit a bezdrátově pak Intel PRO/Wireless 2915ABG (Wi-Fi). Samosebou nechybí ani integrovaný 56k modem a nepostradatelné technologie Bluetooth a IrDa.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Abyste si mohli video opravdu vychutnat, je potřeba kvalitní a především velký displej. To vše vám tento notebook nabízí. Širokoúhlý 15" WXGA Color Shine (obdoba X-black, CrystalBrite atp. - technologie glare - hladký a lesklý povrch LCD zajišťující ostřejší a kontrastnější obraz) displej s maximálním rozlišením 1280 x 800 pixelů poskytne opravdu solidní prostor pro multimediální vyžití. Barvy jsou opravdu jasné a rozdíl je v porovnání s obyčejným LCD na pohled ihned patrný. Menší nevýhodu může být zvýšená reflexivita displeje, tedy jeho odrazivost světla. V určitých situacích toto může působit problémy - například práce při bodovém světle lampy.

Integrovanou grafiku Intel 915GMA jsme v redakci měli již několikrát. I přesto že používá až 128 MB paměti, ovšem sdílené operační, vidím grafiku jako největší výkonovou slabinu systému. Jistě, bohatě stačí na jakoukoli běžnou práci s dokumenty a internetem, dokonce podporuje i aktuální 3D API od Microsoftu DirectX 9.0c. Co je to ale platné, když jednoduše na grafické 3D finesy uvedeného rozhraní výkonově vůbec nestačí. To dokazují i naměřené výsledky v 3D Marku - počínaje verzí 2003 se dá hovořit o slideshow a nikoli o kontinuálním renderingu. Ostatně ani v nejstarší verzi 2001, grafický čip nijak neoslnil. Přesné hodnoty jsou: 3D Mark 01- 3694, 3D Mark 03 - 996 a 3D Mark 05 - 212 bodů. Je to škoda, nové hry by se na velkém kvalitním displeji vyjímaly opravdu dobře. Pokud tedy chcete výkonnější grafiku, budete muset sáhnout po výkonnějších modelech s ATI grafikou, které samozřejmě nabízí i Asus. Výhody kvalitního displeje si z multimedií užijete nejvíce na videu nebo u her méně náročných na 3D grafiku.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
A konečně se dostáváme k věci, o kterou tu kráčí především. Asus A5E je skutečně multimediální v pravém slova smyslu (až na výše zmíněnou 3D grafiku). Multiformátová čtečka paměťových karet (MMC,SD,MS-PRO), hned pět USB portů, rozhraní FireWire pro rychlé stahování videa z vaší kamery a kvalitní dvouvrstvá optická mechanika.

Ale to rozhodně není vše. Mezi bonbónky patří vestavěná TV karta schopná přijímat jak analogový, tak digitální televizní signál (DVB-T), a to včetně radiostanic. Nestačí? A co takhle integrovaná kamera s rozlišením 1,3 Mpixel? Díky ní můžete pořádat videokonference kdekoli se nacházíte. To vše v maximálně kompaktním provedení. Nechybí samozřejmě ani výstup na externí monitor (D-SUB) a televizi (S-VIDEO). Navíc zde najdete rozhraní video/audio IN (!!!), ke kterému je dodávána redukce se vstupy pro Cinch. Přes toto rozhraní můžete notebook použít k digitalizaci vašich videokazet nebo prostě jen k připojení libovolného externího zdroje videa či audia.

Přehrávání TV je spravováno pomocí multimediálního software (s volbami přehrávání CD, DVD, TV apod.). To umí samozřejmě také "grabování" videa na disk, takže nic nebrání možnosti vytváření vlastní digitální videotéky. Podporován je i TELETEXT (včetně české diakritiky; v digitálním vysílání nefunguje). Nepříjemná byla jen nemožnost vlastní správy programů. Funkce AutoScan naladí dostupné programy a "nasází" je v nalezeném pořadí bez možnosti ruční změny. Ovládací program by zcela jistě snesl několik užitečných úprav pro usnadnění použití, například i možnost sledování TV ve vlastním okně vedle otevřených programů atp.

Mezi další multimediální plus musím také zařadit rozhraní S/PDIF (Sony-Panasonic Digital Interface). Umožňuje čistý digitální záznam z externích zdrojů audia. (tato zařízení musí samozřejmě toto rozhraní podporovat).

Již jsem se zmínil o Audio panelu. Díky této "featurce" (musí být povolena v systému BIOS) můžete poslouchat své oblíbené CD i bez zapnutého notebooku. Stačí jen vložit disk do mechaniky, stisknout aktivační tlačítko na tomto panelu a produkce se rozjede. Pokud byste právě nechtěli poslouchat celkem kvalitní vestavěné stereofonní reproduktory, máte možnost připojení sluchátek (konektor je stejný jako v případě S/PDIF). Odepřena vám není ani možnost připojit externí mikrofon. Pokud zrovna žádný nemáte, nezoufejte. Je integrován na horním rámu víka hned vedle zmíněné kamery.

Chlazení a provozní hluk
Přístroj je v zásadě tichý a vyluzovaný hluk nijak nenarušuje práci a zábavu. Při delším provozu a větší zátěži se mohou otáčky větráku na přechodnou dobu zvýšit. Nejhlučnější součástí je optická mechanika. Při načítání datových disků pracuje na plné obrátky, což se projevuje nárůstem hluku. Při přehrávání videa z DVD se však automaticky zpomalí na základní rychlost a projekce není tedy ničím rušena.

Vzduch pro chlazení je nasáván na pravém boku přístroje. Na této straně pak najdeme i výdech vzduchu ohřátého. Celý notebook je překvapivě chladný i po delším provozu, a to včetně spodní strany, kde mají jiné notebooky tendenci doslova topit. Chladná zůstává i klávesnice a jediné místo, kde je teplo cítit více, je na levé straně (pohled zespoda), kde se nachází procesor. Teplota však není nikterak kritická.

Baterie
Baterie typu Li-Ion o kapacitě 4800 mAh je uchycena dvěma packami. Její vyjmutí tedy nečiní žádné potíže. Baterie byla v testovaném notebooku bohužel vadná, výrobce nám nestihl včas dodat náhradní pro otestování. Proto dnes nepřinášíme výsledek našeho standardního* testu výdrže baterie. U notebooku této kategorie (velké rozměry a hmotnost) se předpokládá převážně práce v dosahu elektrické sítě, takže baterii lze vnímat spíše jako záložní zdroj energie. Z podobně dimenzovaných notebooků lze odhadnout reálnou výdrž s funkční baterií na 3 až 4 hodiny.

Bios
Bios počítače je přístupný po stisku klávesy F2 během POST. Ze zajímavých funkcí stojí za zmínku především možnost zaheslovat přístup na pevný disk. Je zde také utilitka Easy flash pro snadné flashování a tedy upgrade biosu. A pokud se Vám možnost přehrávání audio CD přes audio panel nezamlouvá, můžete ji zde vypnout. Nechybí samozřejmě možnost nastavení bootování systému (CD, HDD, LAN, USB).

Příslušenství
Notebook má vzhledem ke své multimediální výbavě také adekvátně bohaté příslušenství. V balení najdete anténu pro příjem TV signálu a rádia (analog i digitál), dálkové ovládání pro CIR, redukci pro audio/video vstup, optickou USB myš Asus (ve skutečnosti Logitech) a především balík softwaru.
Na operačním systému Windows XP Professional (SP2) je předinstalován Asus DVD player, Power4 Gear- aplikace umožňující vytváření profilů spotřeby a výkonu a jejich snadné přepínání. Na tuto aplikaci je namapováno speciální tlačítko, viz. odstavec klávesnice a ovládací prvky. Především je tu však aplikace Asus Mobile Theater, která v sobě spojuje veškeré multimediální dovednosti tohoto notebooku. Z jediného uživatelsky velmi přívětivého místa tak můžete sledovat a nahrávat televizní programy, poslouchat rádio, sledovat DVD či si prohlížet vaše fotografie. To vše můžete provádět i z pohodlí vašeho křesla nebo postele. Asus Mobile Theater lze plně ovládat dodávaným dálkovým ovládáním.

Závěr
Asus A5E je notebookem určeným především pro zábavu, kterou si s ním užijete hlavně doma nebo o víkendu na chalupě. Díky vestavěným tunerům (radio + TV) a kvalitnímu displeji si můžete užít spoustu zábavy při sledování TV a videa či při poslechu hudby. Milovníky herní zábavy v nejnovější 3D kvalitě ovšem zklame grafická karta, která pro 3D grafiku není příliš vhodná, i když starší hry a hry méně náročné na 3D výkon si také zahrajete. Díky velké výbavě není notebook příliš mobilní, ale to vzhledem k jeho zaměření není na škodu, naopak velké LCD potěší. Model A5E v konfiguraci Q002H je momentálně nabízen za doporučenou koncovou cenu 38.490,- Kč bez DPH (45.803 s DPH). Asus nabízí 2 roky záruky.

Klady a zápory
+ multimediální vybavení včetně TV a FM tuneru
+ kvalitní displej
+ dobré chlazení
+ bohatá nabídka portů vč. video IN

- pouze "sdílená" grafika (slabý 3D výkon)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Asus A5E

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2008-05-27 21:32:06 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Tiskové zprávy - Notebooky LIFEBOOK nyní se zárukou 3 roky a opravou u zákazníka:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • Notebooky LIFEBOOK nyní se zárukou 3 roky a opravou u zákazníka:
  • <H2>TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění</H2>:
  • <P>Společnost Fujitsu Siemens Computers, s. r. o., dnes oznámila, že s platností od 1. května rozšiřuje servisní podporu u notebookové řady LIFEBOOK. Od května se tak stávající tříletá záruka na modelovou řadu LIFEBOOK na území České a Slovenské republiky rozšířila o další benefit. Veškeré opravy notebooků modelové řady LIFEBOOK budou nyní prováděny u zákazníka, a to s ukončením opravy následující pracovní den od nahlášení závady. Podmínkou platnosti této záruky je pouze registrace na stránkách www.zatorucim.cz, kde lze nalézt detailní informace k tomuto programu.</P>:
  • <P>Notebooky LIFEBOOK Fujitsu Siemens Computers mají standardně tříletou záruku platnou po celém světě. V ostatních zemích se jedná o záruku typu Global Limited. To znamená, že servisní zásah bude proveden kdekoli &#8211; v zemích EMEA u zákazníka, v ostatních zemích světa pak v nejbližší servisní úrovni, která je v daném regionu k dispozici.</P>:
  • <P>&#8222;Tímto krokem chceme podpořit především profesionální uživatele těchto notebooků, pro které každé zdržení spojené s opravou představuje velkou ztrátu. Věřím, že nyní bude vysoká kvalita notebooků LIFEBOOK podtržena také špičkovou servisní podporou&#8220; uvedl Jiří Charbuský, manažer servisu a technické podpory Fujitsu Siemens Computers pro Českou a Slovenskou republiku. &#8222;Navíc, již tradičně Fujitsu Siemens Computers nedělá mezi svými zákazníky rozdíly. Pro fyzické i pro právnické osoby platí u všech produktů shodné záruční podmínky,&#8220; dodal.<BR>:
  • </P>:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse