RECENZE: Umax VisionBook 5500 WXC - domácí zábava

8. 12. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

UMAX má tradici ve výrobě velkých multimediálních notebooků a VisionBook 5500 WXC je dalším z nich. Vybaven je sadou Centrino a výkonnou grafickou kartou od ATI. Navíc obsahuje pro UMAX typický multimediální panel a integrovanou webkameru. Se svou hmotností přes 3 kg a rozměry danými velkým LCD najde místo především na stole doma nebo v kanceláři.

Umax VisionBook 5500 WXC - domácí zábava

Základní popis
Šasi notebooku působí na první pohled bytelně. Všechny plasty jsou tvrzené a víko je vyrobeno dokonce z hliníku, což zabezpečí dostatečnou ochranu displeje. Šasi má klínovité provedení, to znamená, že tloušťka notebooku je vpředu 25 a vzadu 37 mm (celkové rozměry 329 x 275 mm při hmotnosti 3,4 Kg). Jak je tedy vidět, nejedná se o žádného drobečka, a notebook bude jeho majitel přenášet spíše po budově nebo po bytě a výjimečně i převážet někam dále. Mechanické a konstrukční zpracování je na úrovni. Jediné problematické místo jsem objevil na klávesnici (viz. příslušný odstavec).

Jak se dá u tohoto typu notebooku předpokládat, výbava porty a multimédii je opravdu široká. Pravý bok přístroje nabízí vstupy pro sluchátka a mikrofon následované čtečkou karet SD/MMC a slotem PCMCIA II, který je vybaven záslepkou. Hned vedle tohoto slotu se nalézá port IEEE 1394 (FireWire) následovaný dvěma porty USB 2.0. Vzadu pak najdeme jedno velké překvapení v podobě sériového portu, pro nějž najde uplatnění jen několik málo specialistů, kteří ho ocení, protože tento port má dnes již málokterý notebook. Dále zde najdeme S-Video výstup a výstup pro externí monitor v podobě DVI. Redukce na klasický analogový VGA je dle informací výrobce dodávána. Krom dalších dvou USB 2.0 portů zadní strana navíc skrývá ještě dvojici konektorů Jack, a to S/PDIF a Line-In. Nesmí chybět ani rozhraní pro LAN RJ-45 a pro telefonní přípojku RJ-11. Jako takový bonus lze brát vstup pro digitální či analogovou anténu, pro příjem TV signálu. Tento vstup ale využijete, jen pokud si do notebooku dokoupíte příslušný tuner, který není součástí základní testované konfigurace. Na levém boku pak najdeme už jen optickou mechaniku. Při pohledu na čelo přístroje pak každého na první pohled zaujme Audio DJ panel, který je opatřen vlastním displejem a ovládacími prvky (více v sekci multimédia). Na ten druhý lze spíše vespod přední části spatřit IrDa port pro bezdrátový přenos. Nabídka je tedy opravdu bohatá.

Klávesnice a ovládací prvky
Jak bylo napsáno výše, klávesnice je provedena v černé barvě. Popisky kláves jsou bílé a sekundární popisky pro klávesu Fn pak modré. Vše je tedy dobře čitelné. Klávesnice dobře využívá celkových rozměrů notebooku a je to na ni znát. Všechny klávesy Enteru jsou dostatečně veliké, snad jen Enter bych uvítal spíše na výšku dvou žádků. Funkční klávesy F1 až F12 jsou seřazeny za sebou bez rozdělení do „chlívečků“. To ale na ovladatelnosti nic neubírá. Hned za F12 následují klávesy Pause, Prt Scr, Ins a Del. Kolmo k nim pak klávesy Home, PgUp, PgDn a End. Jsou tedy rychle a pohodlně přístupné ze směrových šipek. Klávesa Fn je umístěna mezi levým Ctrl a klávesou Windows. Toto uspořádání bude tedy vyhovovat především lidem přecházejícím ze stolních počítačů, kde je klávesa Ctrl umístěna taktéž zcela vlevo. Přes klávesu Fn se pak ovládají další funkce jako hlasitost, jas displeje, přepínání video výstupů a aktivace/deaktivace Wi-Fi.

Jak bylo uveden v základním popisu, klávesnice u zapůjčeného vzorku v levém horním rohu nepříjemně odstávala, a ani po četných pokusech o zamáčknutí nechtěla držet na místě. Předpokládám, že to byla závada jen na zapůjčeném vzorku, zřejmě chyběl nějaký šroubek, to se u testovacích notebooků stává.

Touchpad je stříbrné barvy a má graficky znázorněnu rolovací plochu. Doplněn je o tradiční dvě tlačítka provedená v imitaci kovu. Celé polohovací zařízení je tradičně posunuto více doleva pro usnadnění ovládání pravákům.

Na zkosené přední hraně přístroje je umístěný Audio DJ panel. Displej tohoto panelu má nezanedbatelnou informační hodnotu. Kromě zobrazování času v sobě integruje veškeré indikační diody stavu počítače. Na jednom místě tak máte přehled o činnosti HDD, baterii, stavu nabíjení, aktivaci Wi-Fi, indikaci příchozí pošty, aktivaci režimů Caps lock, Num lock a dalších. Toto řešení se mi osobně velice zamlouvá a musím ho tedy náležitě vyzdvihnout. Nemusíte dlouze pátrat po notebooku a vše máte hezky pod kontrolou. Ovládací tlačítka (viz níže) jsou naštěstí zapuštěna do těla notebooku tak, aby bylo omezeno jejich nechtěné stisknutí opřenými dlaněmi uživatele, ale prstem je lze snadno ovládat.

Nad klávesnicí se nachází klasická trojice tlačítek pro spuštění emailového klienta, internetového prohlížeče a textového editoru. Tlačítko Power je pak při provozu líbivě modře podsvíceno.

Hlavní HW parametry
VisionBook 5500WXC je postaven na současně nejvýkonnější čipové sadě od Intelu, i915PM, tvořící základ nejnovější sady Centrino/Sonoma. Testovaný model byl vybaven výkonným procesorem Intel Pentium M 750 taktovaným na 1.86 GHz, s 2 MB L2 cache a 533 MHz FSB. Zmiňovaný čipset samozřejmě zvládne i rychlejší procesory, a to až do frekvence prozatím nejrychlejšího modelu 780 (2.26GHz). Výkon testovaného Umaxu odpovídá jiným notebookům s tímto procesorem a jedná se o současný lepší průměr, se kterým si můžete směle troufnout i na náročná multimédia.

Procesoru sekunduje 1024 MB RAM typu DDR2-533 MHz osazených po dvou 512 MB modulech. Maximum instalované paměti činí běžné 2GB (2x 1GB). Naměřená přenosová rychlost paměťového subsystému je 1213 MB/s, což odpovídá rychlosti osazených pamětí a sběrnice. Poskytují tedy bohatý výkon pro další části notebooku.

Pevný disk SAMSUNG MP0804H o velikosti 80 GB je připojen přes rozhraní ATA 100. Rychlost jeho otáček činí 5400 za minutu a je vybaven 8 MB cache. Ačkoli se tyto parametry mohou zdát dostačující, pravdou je, že se v našem testu předvedl s výkonem 76.91 MB/s jako podprůměrný. Lépe je na tom s přístupovou dobou, která činí 17.27 ms; tato hodnota se řadí již spíše k lepšímu průměru toho, co prošlo našimi testy. UAMX nabízí také volbu 7200 otáčkového disku a dokonce i disku se SATA rozhraním.

Optická mechanika PIONEER DVR-K15RA je typu DVD+-RW Dual Layer. Zvládá tedy zápis na všechna běžně používána média kromě DVD-RAM. Rychlost otáček mechaniky se při přehrávání DVD videa automaticky sníží na základní rychlost, a tudíž nejste rušeni nežádoucím hlukem. Mechanika je umístěna ve výměnném slotu, takže na její místo lze vložit i druhý disk nebo další baterii.

Pro spojení s okolním světem slouží VisionBooku 5500WXC síťová karta standardu Gigabit Ethernet a bezdrátově pak Wi-Fi Intel(R) PRO/Wireless 2200BG ze sady Centrino. Analogový modem je samozřejmostí, přítomen je i IrDa port. V běžně prodávaných modelech je také adaptér Bluetooth; recenzovaný kus jím vybaven nebyl.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej notebooku má velikost 15,4" a je širokoúhlého formátu WXGA s maximálním rozlišením 1280 x 800 bodů. Při této velikosti pracovní plochy již opravdu o místo mít nouzi nebudete. Obraz displeje je homogenní a bez odlesků. Nic Vám tedy nebrání vychutnat si video v plném širokoúhlém formátu. Trochu mi ale vadilo nízké rozpětí nastavení jasu. Navíc i maximální možná hodnota se mi zdála poněkud slabší v porovnání s ostatními displeji.

Zde přichází ke slovu jedna z nejsilnějších komponent celého notebooku. Grafický čip ATI Mobility Radeon X700 s osmi renderovacími pipeline, doplněný o 128 MB GDDR3 paměti zvládne plynule rozhýbat jakoukoli současnou aplikaci ve vysokém rozlišení (jde samozřejmě především o 3D hry). Je plně kompatibilní s DirectX9b. Pravá síla toho čipu se tedy ukáže až ve vysokých rozlišeních a u moderních aplikací, které využívají poslední technologie v renderingu (Pixel shader 2.0). Nelze se tedy divit, že 3D Mark ve verzi 2001 kartu příliš nepotrápil a dokončila jej se ziskem 17133 bodů. Trochu více už kartu prověřila verze 2003, kde se skóre zastavilo na hodnotě krásných 6279 bodů, což znamená, že hodnota FPS se během celého testu pohybovala v řádu několika desítek. Se ctí obstála i v poslední verzi (2005) tohoto syntetického testu a dosáhla výsledku 2647 bodů. Její výkon je plně dostačující i pro současné 3D hry, na běžnou práci ve 2D stačí naprosto bez problémů. Sympatická je také možnost připojení externího LCD s digitálním vstupem.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Ve výbavě najdeme integrovanou kameru s rozlišením 1,3 Mpx umístěnou tradičně ve víku displeje. O zvukový výstup se stará dvojice stereofonních reproduktorů umístěných na krajích pracovní plochy. Jejich kvalita je ale nevalná a patří k tomu horšímu, co lze na poli s multimediálními notebooky pořídit, což je škoda. U zvuku ale ještě zůstaneme a podíváme se blíže na již zmiňovaný Audio DJ panel. Není žádným překvapením, že umožňuje přehrávat Audio CD při vypnutém notebooku. Toto řešení velice šetří baterie i čas. V Umaxu se ale jen s běžnými Audio CD nespokojili a jejich systém dokáže přehrávat i CD s MP3! Ovládání tomuto přizpůsobeno bohužel příliš není, a tak po vložení a načtení MP3 CD jste nuceni procházet adresářovou strukturu jen základními ovládacími prvky vpřed a zpět, což u CD, které obsahuje přes 300 souborů, není příliš pohodlné. Na panelu lze samozřejmě upravovat i hlasitost, zapnout opakování skladby a vysunout CD. Audio panel je přístupný a viditelný i při zavřeném víku notebooku, čemuž jsou přizpůsobeny i reproduktory. Protože se zavřením víka překryje dvojice hlavních reproduktorů na pracovní ploše, tak se v zavřeném stavu aktivují další dva reproduktory na bocích přístroje.

Podstatný je také fakt, že notebook je připraven pro integraci hybridního TV tuneru. Jeho cena činí 3000 Kč bez DPH při koupi notebooku, případně 3.990 Kč při pozdějším rozšíření.

Ve výbavě notebook nabízí také port FireWire, který ocení hlavně majitelé videokamer, a univerzální multiformátovou čtečku paměťových karet pro majitele digitálních fotoaparátů. Optická mechanika nabízí čtení a zápis veškerých formátů DVD a CD vyjma DVD-RAM.

Mezi další multimediální nadstandard lze zařadit také Jack S/PDIF a Line IN, které umožňují nahrávání zvuku z externích zdrojů. Samozřejmostí je integrovaný mikrofon (umístěn vpravo dole na šasi notebooku) a konektor pro sluchátka nebo reproduktory.

Chlazení a provozní hluk
Notebook je celkově pojat jako přenosná náhrada za desktopové PC, a podle toho je vyřešeno i chlazení. Nasávání vzduchu probíhá vespod přístroje a výdech je situován v zadní části, což je velmi příjemné. Řešení sání vzduchu zespodu naopak téměř vylučuje práci na klíně či měkké podložce.
Teplota notebooku není ani po delší práci a vysoké zátěži nijak vysoká. Více tepla se obecně soustředí v pravé části přístroje. Nejedná se však o nic závažného a klávesnice žádným přehříváním netrpí. O něco více horko je na spodku přístroje, ale to vzhledem k předpokládanému umístění notebooku na stole nevadí.

Baterie
Baterie dodávaná s notebookem je typu Li-Ion a má udanou kapacitu 4400 mAh. V našem standardním* testu udržela notebook "při životě" po dobu 3h 31min, což je reálný průměr u notebooků vybavených sadou Centrino. Výdrž notebooku lze prodloužit vložením druhé baterie na místo vyměnitelné optické mechaniky.

Příslušenství
Testovaný notebook byl vybaven operačním systémem Windows XP Home SP2. Podle přání si jej lze při koupi nakonfigurovat, takže je možné mít jej i s WinXP Pro a nebo naopak bez OS. Mezi další softwarové vybavení patří například Auto mail checker, což je utilitka, která po nastavení POP serveru, jména a hesla automaticky kontroluje zprávy na serveru a v případě výskytu nové Vás informuje rozsvícením notifikační ikony na displeji Audio panelu. Další výbavu tvoří software pro ovládání integrované kamery a zvukového čipu (vytváření efektů a prostorového zvuku). Předinstalován je také Cyberlink PowerDVD pro přehrávání DVD a dalších multimédií. Příjemná ja i brašna zahrnutá v ceně notebooku.

Závěr
Umax VisionBook 5500 WXC je všestranným notebookem, který je díky své výbavě a výkonu ideálním kandidátem pro domácí multimediální centrum, což ještě podporuje možnost dokoupit TV tuner. Zákazník může volit mezi ATA nebo SATA diskem, což je velmi neobvyklé, ale příjemné. Výsledný dojem trochu kazí hůře mechanicky provedená klávesnice (snad jen u testovaného vzorku) a přeci jen vyšší hmotnost, která není ideální pro časté převážení. Vzhledem k použitému hardwaru je příjemná koncová cena, která činí 39.990 Kč bez DPH (47.588 Kč s DPH). Záruka činí 2 roky i pro firmy, případně za příplatek 2.990 Kč bez DPH se dá rozšířit na 3 roky.

Klady a zápory
+ možnost volby ATA nebo SATA disku
+ audio panel s možností přehrávat MP3
+ hliníkové víko LCD
+ COM port (ocení specialisté)
+ možnost druhé baterie (namísto optické mechaniky)

- místy konstrukční nedostatky (jen testovaný kus?)
- pomalejší pevný disk

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Umax VisionBook 5500 WXC

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2008-05-27 21:28:40 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Krátké zprávy - Intel se připojuje k OLPC:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • Intel se připojuje k OLPC:
  • <P>Společnost Intel a nezisková organizace OLPC (One Laptop Per Child) uzavřely dohodu o spolupráci. Zajímavé na tom je, že právě Intel dříve kritizoval iniciativu OLPC a později dokonce přišel s konkurenčním produktem Classmate PC. Nicméně to je již historií a v současnosti se budou obě strany snažit spolupracovat za účelem co největšího rozšíření výpočetní techniky v rozvojových zemích.</P>:
  • <P>OLPC byla první iniciativa, založená Nicholasem Negroponte, která si dala za cíl zpřístupnit vzdělání dětem v nejodlehlejších a nejchudších regionech světa prostřednictvím síťově komunikujících, levných (stodolarových) a odolných notebooků. Později se přidaly další, jako například program World Ahead od Intelu se svým Classmate PC.</P>:
  • <P>Ať už se na tomto poli děje cokoliv, doufejme, že to bude přínosem pro společný cíl těchto iniciativ.</P>:
  • <P>Zdroj: TZ Intel</P>
  • <P>:
  • Jakub Janeček:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse