RECENZE: Acer Ferrari 5000 - špičkový výkon

22. 6. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hausner

Pokud hledáte maximální výkon a není vám lhostejný ani design, Ferrari 5000 je vhodným kandidátem. Za nemalé peníze dostanete špičku co se výkonů týče - v jeho výbavě najdeme nový dvoujádrový procesor AMD Turion64 X2, 2 GB paměti a grafickou kartu ATI Mobility Radeon X1600. Jedná se o notebook klasické koncepce s 15,4'' širokoúhlým displejem, to vše při váze 3 kg.

Acer Ferrari 5000 - špičkový výkon

(Redakce NOTEBOOK.cz je první v ČR, která uvádí recenzi tohoto exkluzivního modelu notebooku.)

Na úvod bych chtěl upozornit, že testovaný model byl předprodejní vzorek, což se odrazilo na příslušenství a funkčnosti dodaného softwaru. U "ostrých" modelů už by mělo být vše v pořádku.

Základní popis
Kde komu se při vyslovení slova Ferrari vybaví supersportovní vozy prohánějící se po klikatých okruzích. Ty zasvěcenější v oblasti notebooků napadne spojitost s absolutní špičkou z portfolia Aceru. Zajisté to není náhoda. Řada Ferrari od Aceru totiž patří k absolutní výkonové špičce. Tento výkon je pak nemalou částí podpořen i designem, který se jednoznačně nese ve stylu Ferrari. Minulý rok jsme v redakci testovali jeho předchůdce Acer Ferrari 4005 WLMi a na první pohled si můžeme všimnout několika vylepšení. Podívejme se tedy, jak si vedl nástupce krále Aceru.

To co někomu vyvolá radostný úsměv a nebo právě naopak, je bezesporu design. V tom tento model nezůstává nic dlužen nejvyšší řadě Ferrari. Oproti původnímu modelu je design jednoznačně zajímavější. Vrchnímu víku vévodí znak Ferrari známý již z předchozího modelu, stejně jako povrch víka z uhlíkových vláken. Není to ovšem obyčejný lesklý kryt, pod různými úhly zvolna přechází v černou barvu. Najdeme zde také velmi efektní červenou linku. Celkově se mi zdá design více vyvážený a ne tak křiklavý jako u předchozího modelu. Dále zůstalo vše při starém, boky s konektory jsou v rudě červené barvě, zbytek už je jen černo černý – a to doslova! Povrch notebooku v okolí klávesnice má však chytrou matnou úpravu, a tak zde není vidět každý otisk.

Víko v uzavřeném stavu drží dva zámky. Co však zarazí, že na místo jednoho posuvníku jako v minulosti jsou tu dva. Výrobce totiž na vrch víka umístil novinku v podobě 1,3 Mpix kamerky. Dva posuvníky ale znamenají jediné, vždy budete potřebovat na otevření obě ruce - zámečky jsou sice propojené, ale odjištění vyžaduje větší sílu. Co určitě potěší, je vykrojení v prostoru kloubů. Ty jsou vyrobeny z plastu, ale díky své velikosti drží víko pevně na svém místě. Víko se i díky struktuře uhlíkových vláken, známých velkou pevností, nekroutí a působí stabilním dojmem.

Co se týče vybaveností porty, nováček od Aceru zaslouží jednoznačnou pochvalu. K jejich počtu a rozmístění nejde mít větší výhrady. Zepředu je po stranách umístěna klasicky dvojice reproduktorů. Mezi reproduktory je pak doslova natěsnáno. Zleva zde jsou diody indikující stav PC a zda zrovna využíváte baterii nebo napájení ze sítě. Dále jsou tu čtečka paměťových karet (MMC,MS,MS Pro,SD,xD), 3 audio konektory typu Jack pro Line-IN, externí mikrofon a sluchátka. Nakonec spínače na Bluetooth a Wi-Fi, IEEE 1394 a infraport.

Pravý bok z části zabírá výstup chlazení. Nalevo od něj jsou umístěny dva USB 2.0, napravo pak konektor LAN (RJ-45) a D-Sub na připojení externího monitoru.

Velkou část zadní strany zabírá baterie. Nalevo od ní je konektor HDMI (nástupce DVI, který může nést krom obrazových i zvuková data a řídící signál), dále speciální 124pinový konektor na připojení dockovací stanice a výstup S-Video. Napravo od baterie zbylo místo pouze na napájecí konektor.

Levou stranu notebooku pak zabírá hlavně štěrbinová DVD-RW DL mechanika. Vedle ní zleva pak je zdířka na zámek Kensington, opět 2 x USB (tentokrát nad sebou) a konektor modemu. Napravo je slot na PCMCIA II kartu, který je krytý pouze záslepkou. Hned pod ním je umístěno rozhraní Express Card 34 (tedy menší varianta), opět zakryté záslepkou.

Tedy ohledně konektorů je zde snad vše, nač si vzpomenete. Méně šťastné je však umístění stavových diod na přední stranu notebooku. Totiž např. při sledování filmů nepříjemně ruší. Celkově mají indikační diody výbornou viditelnost. Diody Power-ON a stavu napájení jsou umístěny na levé straně předního panelu. Jejich viditelnost je velice dobrá a intenzitou podsvícení neruší tolik jako diody indikující zapnutí Bluetooth a Wi-Fi. Diody HDD, Caps Lock a Num Lock mají svou běžnou pozici nad pravým horním rohem klávesnice. Zapuštěny do povrchu notebooku jsou efektní a dobře čitelné.

Celkové rozměry, vzhledem k požitým komponentám, dosahují hodnot 364 x 271 x 26,3-38 mm (s 15,4“ WSXGA+ displejem) a hmotnosti 3 kg. S těmito rozměry už je notebook hůře přenosný a pár milimetrů i gramů dolů by určitě neškodilo. Trochu větších rozměrů se drží i dodávaný zdroj, konkrétně 133 x 60 x 31 mm, což mobilitě také nepřidá.

Klávesnice a ovládací prvky
Jak je většinou u Acerů řad TravelMate a Ferrari zvykem, notebook je vybaven klávesnicí Acer FineTouch s ergonomickým zakřivením 5°. Klávesnice je provedena v černé barvě s bílými popisky, popisky pro klávesu Fn jsou tradičně světle modré.

Rozložení kláves je vesměs klasické. Funkční klávesy F1-F12 jsou odděleny do skupinek po čtyřech mírnými rozestupy. Klávesa Fn je umístěna mezi levým Ctrl a Windows klávesou. Takovéto rozložení bude tedy vyhovovat i lidem zvyklým na klasickou stolní klávesnici. Příjemný je velký Backspace, ale Enter je bohužel malý jednořádkový.

Klávesy Home, Pg Up, PG Dn, End jsou klasicky umístěny kolmo ke kurzorovým šipkám. Nad nimi jsou pak v řadě klávesy PrtSc, Pause, Ins a Del. Za zbytečné považuji umístění kláves pro měny Euro a Dolar. Šipky tak nejsou oddělené od ostatních kláves, což je pro pohotovou obsluhu nevýhoda.

Klávesnici již tradičně sekunduje touchpad se dvěma tlačítky doplněný a čtyřsměrné rolovací tlačítko. Svou velikostí a tvarem (touchpad je širokoúhlý podobně jako obrazovka) je velmi příjemný na ovládání.

Nad klávesnicí najdeme několik speciálních tlačítek. A to u Aceru obvyklé "e", zpřístupňující centrum pro konfiguraci a správu notebooku. Dále jsou zde klávesy pro rychlé spouštění webového prohlížeče, emailového klienta a jedné předdefinované aplikace. Nechybí ani zeleně podsvícené tlačítko Power-ON.

Pozornost si zaslouží také ovládání bezdrátových technologií, které je umístěno na předním panelu. Jde o posuvné ovladače pro aktivaci Wi-Fi a Bluetooth. Na předchozích modelech byla tlačítka, která mohla být při práci nechtěně zmáčknuta. Funkci bezdrátových technologií oznamují diody. Modrá pro Bluetooth a oranžová pro Wi-Fi.

Hlavní HW parametry
Systém je postaven na klasickém čipsetu pro procesory Turion, konkrétně ATI Mobility Radeon XPress 200 (RS482). Osazený procesor ale už tak klasický není. Jedná se o první počin AMD na poli mobilních dvoujádrových procesorů. Jeho označení je AMD Turion64 X2 TL-60. Jde tedy o dvoujádrový 64bitový procesor taktovaný na 2 GHz, kde každé jádro využívá 512 kB vlastní L2 cache paměti. HyperTransport procesoru má frekvenci 1 GHz. Samozřejmě nechybí technologie jako PowerNOW!, která v případě nízkého výkonového vytížení dokáže dynamicky měnit frekvenci a regulovat tak vyprodukované odpadní teplo. V testech HWiNFO32 si tento nováček vedl velmi dobře, zde jsou výsledky:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)
Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 23 828
Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 31 038

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)
Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 47 809
Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 62 209

Porovnáte-li tyto výsledky, zjistíte, že se jedná o absolutní špičku. Jediný, kdo se mu vyrovná, je dříve recenzovaný UMAX VisionBook 9100WSX, který běží na "podobném" procesoru. Tím je dvoujádrový AMD Athlon 64 X2 s PR 3800+. Jeho nominální frekvence je taktéž 2,0 GHz. Hlavní výhoda Turionu oproti mobilní verzi desktopového Athlonu je v nižší spotřebě. V tomto případě je to 35 W oproti 89 W! Tedy dvaapůlkrát menší spotřeba při srovnatelném výkonu – klobouk dolů!

Velikost použité paměti jsou rovné 2 GB. Jedná se o dva DDR2 moduly a jsou zapojeny do dvoukanálového řadiče v procesoru. Paměti mají efektivní frekvenci 667 MHz. Testy přenosové rychlosti dopadly výborně, a tak máme novou nejvyšší hodnotu 2351 MB/s.

Co se týče použitého disku, tam už jsou výkony horší. Jedná se o disk TOSHIBA MK1234GSX. Jeho velikost je 120 GB a plotny se otáčí standardní rychlostí 5400 ot./min. Disk je připojen přes rozhraní SATA 150 a obsahuje 8 MB vyrovnávací paměti. V testech si vedl takto:

HWinfo32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache)
82.65 MB/s

HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při kopírování velkých souborů)
28.3 MB/s

Průměrná přístupová doba
16.56 ms

Porovnáním zjistíte, že se jedná pouze o průměrné výsledky, i když disk nebrzdil celkový výkon systému. Přenosová rychlost je však podprůměrná. Situaci zachraňuje celkem slušná přístupová doba, s kterou se notebook vejde do první patnáctky testovaných modelů.

Optická mechanika, jak už bylo zmíněno, není klasická, ale štěrbinová (slot-in). Jedná se o model Pioneer DVD-RW DVR-K06RS. Dle specifikací výrobce zvládne čtení i zápis na všechny v současnosti používané typy disků (tedy CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD-RAM, DVD+R DL).

Po stránce konektivity je Ferrari plně vybaveno. Spojení přes kabel zajišťuje integrovaný analogový 56k modem a gigabitová síťová karta. Bezdrátově se lze spojit přes Wi-Fi adaptér standardů 802.11 b/g, Bluetooth a nechybí ani IrDa rozhraní.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej je bezesporu velmi kvalitní. Jeho údaje mluví za vše. Jedná se o displej typu TFT s úhlopříčkou 15,4“ a maximálním rozlišením WSXGA+ (1680 x 1050 obrazových bodů). Oproti původnímu modelu je přidána technologie Crystal Brite (leštěný povrch). Díky této technologii je zobrazení na výborné úrovni, ale pozor na odlesky při sledování na slunečním světle (což je obecně problém leštěných displejů). Podsvícení displeje je homogenní a jeho intenzitu lze pohodlně měnit v několika krocích.

Co se týče možnosti připojení externího monitoru, máte na výběr dvě možnosti. Notebook totiž kromě klasického VGA konektoru nabízí možnost připojit externí monitor pomocí digitálního DVI konektoru (redukce na D-Sub je součástí dodávky). To je jednoznačně velká výhoda. Oba dva tyto konektory fungují nezávisle a je možné požívat zobrazení na 2 monitorech současně (ne však již na 3).

Osazená grafická karta ATI Mobility Radeon X1600 s 256 MB GDDR3 paměti připojená přes sběrnici PCI Express x16 je dostatečná i pro ty v současnosti nejnáročnější aplikace využívající naplno možností DirectX 9.0c. K tomu jí napomáhá hned 12 pixel pipelines a 5 vertex shaderů. Více napoví špičkové výsledky této karty v syntetických testech 3D Mark:

3DMark 2001 SE: 19 491 bodů
3DMark-03: 7 698 bodů
3DMark-05: 4 470 bodů
3DMark-06: 1 976 bodů

V našem redakčním žebříčku se v případě 3DMarku 2001 SE a 03 umístil na 4. respektive 5. místo. V novějším 3DMarku 05 a 06, které jsou zaměřeny hlavně na grafiku a nezohledňují tolik výkon celého systému, se karta dostala těsně na 3. místo. Grafického výkonu je tedy dostatek i pro hraní náročnějších 3D her, o přehrávání videa ani nemluvě. Velkou zbraní nové karty je bezesporu Avivo technologie, která je zaměřena právě na práci s videem a hardwarově akceleruje jeho kompresi i dekompresi.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Co se týče multimediální stránky, ani zde se Acer Ferrari 5000 rozhodně neztratí. Procesor se svým výpočetním výkonem vás nenechá na holičkách ani při práci s videem. Stejně tak pokročilé funkce grafického čipu v oblasti komprese a dekomprese nejrůznějších video formátů na hardwarové úrovni.

Svou měrou přispívá i velice kvalitní a efektní štěrbinová optická mechanika Pioneer. Není problém přehrávat libovolná média od disků CD až po disky DVD-Video. Poradí si i s korekcí chyb na starších DVD. Samozřejmě nechybí univerzální čtečka paměťových karet. Není tedy problém vložit v podstatě jakoukoli kartu (MMC, MS, MS PRO, SD, XD) z vašeho digitálního fotoaparátu nebo jiného zařízení a data máte okamžitě přístupná.

Za nadstandard se dají považovat v podstatě hned tři výstupy na externí zobrazovací zařízení. Především konektor HDMI (ze kterého je možné dodávanou redukcí získat také "klasický" DVI signál) je u notebooků naprostou novinkou. Pro stará zobrazovací zařízení zde nalezneme ještě D-Sub pro analogové monitory a S-Video pro výstup na televizi, projektor a jiná zařízení. Přes rozhraní FireWire pak v okamžiku stáhnete video z vaší kamery na disk a za pomoci libovolného software upravíte do požadované formy.

Nechybí ani konektory Jack klasicky umístěné na předním panelu přístroje. Jedná se o zavedené Line-IN, vstup pro externí mikrofon (vestavěný je umístěn ve spodním rámu víka) a nakonec výstup pro sluchátka nebo reproduktory. Ohledně vestavěných reproduktorů mám přece jen pár výhrad. Zvuk je plochý a celkově bych jej zařadil do průměru. Pokud tedy chcete poslouchat kvalitní hudbu, musíte dokoupit externí reproduktory.

Specialitkou na závěr je integrovaná webkamera s rozlišením 1,3 Mpix umístěná v horním rámu víka. Zvláštností je její uchycení, které dovoluje její otáčení na druhou stranu víka LCD. Můžete ji tedy nasměrovat na osobu sedící naproti vám nebo ukázat přes videokonferenci, na co se právě díváte.

Chlazení a provozní hluk
Teplotní testy byly prováděny v místnosti o teplotě 25 °C. Levá polovina se při normálním provozu nezahřívá vůbec, to pravá část dosahovala během normální práce cca 35 °C. Při zátěži se dále zvýšila na cca 40 °C. To se však stalo jen v případě, že jste naplno využívali potenciál grafické karty. Při zátěži je velmi nepříjemné (tedy pokud jste praváci) ofukování pravé ruky při používání myši. Na pravém boku totiž ústí výstup chlazení a při velké zátěži dosahuje teplota vyfukovaného vzduchu až cca 60 °C. A to už je doopravdy hodně. I když dlužno dodat, tak výkonné komponenty se nějak uchladit musí.

Co se týče hlasitosti, při běžné práci neslyšíte prakticky nic. Pokud využijete možnosti výkonového potenciálu, úroveň hlasitosti se zvýší, ale pořád je na dobré úrovni. Celkově tak chlazení obstálo a nemám k němu žádné připomínky ani co se hlasitosti týče.

Baterie
Jako předešlé nej- kousky Aceru má i tento model akumulátor s větší kapacitou, a to 7800 mAh. Samozřejmě se jedná o typ Li-Ion. Poskytuje napětí 11,1 V, a to dohromady z 9-ti článků. Výrobcem je firma Sanyo. Umístěn je v zadní části počítače a vyjmutelný je za pomoci dvou posuvníků. Bohužel v testovacím předprodejním vzorku nebylo zcela odladěno řízení spotřeby energie (respektive nefungoval korektně program pro nastaveni spotřeby), a proto dnes nepřinášíme výsledek měření baterie.

BIOS
Do BIOSu se dostanete po stisku F2 při bootu systému. V BIOSu nás nečeká v podstatě žádné překvapení. Mezi nadstandardní prvky, co se týče bezpečnosti, lze počítat možnost zaheslovat pevný disk a také možnost vložit heslo před proceduru bootování ze zvoleného zařízení. Z BIOSu je dostupná také utilita Disk-to-Disk recovery pro obnovu továrního nastavení notebooku.

Příslušenství
Jelikož se jednalo o předprodejní kousek, dorazil do redakce pouze notebook samotný. Při uvedení do prodeje bude jistě disponovat klasickým příslušenstvím pro nejvyšší řadu Ferrari. Jmenovitě Bluetooth VoIP telefon ve formátu PCMCIA II nebo Bluetooth myš i s nabíječkou a další.

Co se týče software, mohu se zmínit pouze o předinstalovaných aplikací. Z těch určitě zaujme balík aplikací z řady Acer Empowering. Patří do něj aplikace jako eLock Management pro zabezpečení vašich dat, eRecovery Management – zálohuje a obnovuje stav vašeho systému. V eSettings Managementu pak můžete nastavovat priority bootování systému a další prvky zabezpečení (POST password, hardwarový klíč Smart Card). Přes ePresentation Management pak lze nastavit vlastnosti prezentace. Dále ePower Managment pro různé nastavení výkonu při běhu na baterie i adaptéru a eDataSecurity, kde název hovoří za vše. A konečně pro správné nastavení potřebného výkonu systému je tu performance Management.

Tady bych ještě zmínil obslužný program pro kamerku. Má název OrbiCam a jeho ovládání je jednoduché a intuitivní. Můžete buď pořizovat záznamy videa o maximálním rozlišení 640x480, nebo fotky až do velikosti 1,3 Mpix efektivně. Předinstalovaným systémem byl v tomto případě Windows XP Professional SP2, stále však v 32-bitové verzi.

Závěr
Notebook patří do vyšší cenové kategorie, a tak si jej nemůže dovolit každý. Za vydané peníze však dostanete to nejvýkonnější, co mezi přenosnými notebooky nyní najdete. Zabalené sice do trochu většího, ale zato velmi slušivého kabátu. Celkově Acer Ferrari 5000 oproti staršímu Ferrari 4000 jednoznačně dospěl. Jelikož tento model žádné větší nedostatky nemá, mohu ho jen doporučit. A kdo požaduje nezapadnout do většinového proudu šedi, má vhodného kandidáta.

Podle informací Aceru by se měl Ferrari 5000 dostat do prodeje v ČR koncem července a nebo až v srpnu. Doporučená koncová cena pro ČR v době vydání recenze nebyla známá ani u Aceru.

Na notebooky Acer je poskytována standardně jednoletá carry-in záruka (mezinárodní záruka ITW). Záruka může být prodloužena na tři roky službou AcerAdvantage, která se může vztahovat i na náhodné poškození notebooku.

Klady a zápory:
+ exklusivita
+ výpočetní i grafický výkon
+ kvalitní displej

- větší rozměry a hmotnost

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Fotogalerie Acer Ferrari 5000

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Ferrari 5000
  • Instalovaný procesor: AMD Turion64 X2 TL-60 (2,0 GHz, 2 x 512 kB L2)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-667 (2x 1024)
  • HDD (GB): 120 (TOSHIBA MK1234GSX, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Super Multi DL (PIONEER DVD-RW DVR-K06RS)
  • LCD: 15,4" TFT, glare type
  • LCD rozlišení: WSXGA+ (1680 x 1050)
  • Video: ATI Mobility Radeon X1600, 256 MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi b/g
  • Zvuková karta: ATI SB450 - High Definition Audio
  • Polohovacm zařízení: touchpad, rolovaní
  • Software: Windows XP Professional SP2
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x DVI, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x IrDA, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x ExpressCard 34, 1x SPDIF, 1x S-Video out, 4x USB 2.0, 1x video out, 1x card reader (MS,MS pro,MMC,SD,xD), 1x dokovacm konektor
  • Rozměry: 364 x 273 x 35/42 mm
  • Hmotnost (kg): 3
Recenze

Diskuse