RECENZE: Acer TravelMate 8200 - Core Duo v akci

10. 1. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

Máme tu čest představit Vám jeden z prvních notebooků postavený na kompletně nové čipové sadě Centrino Duo (Napa), a to hned v opravdu brutální hardwarové konfiguraci. Osazen je procesorem Intel Core Duo (Yonah) na frekvenci 2 GHz. Aby se síla nového procesoru mohla projevit v plné kráse, jsou přibaleny rovnou 2 GB DDR2 RAM a o grafiku se stará ATI Mobility Radeon X1600. To vše zabaleno do líbivého šasi s karbonovým krytem displeje.

Acer TravelMate 8200 - Core Duo v akci

(NOTEBOOK.cz opět jako první redakce v ČR přináší test zcela nového notebooku se zcela novým procesorem a technologií.)

Základní popis
Hned na první pohled vás na zavřeném notebooku zaujme jeho víko. Jeho velká část je vyrobena z karbonu (stejně jako u Ferrari 4000), což zajišťuje vysokou pevnost při zachování co nejnižší hmotnosti. Horní a dolní okraje jsou pak vyrobeny z tvrzeného plastu stejně jako ostatní části šasi notebooku. Víko je upevněno na dvou širokých kloubech. Otevírá se standardně dvěma posuvníky, přičemž k otevření stačí odjistit posuvník jen jeden, jelikož jsou vzájemně propojeny.

Je vidět, že Acer si na konstrukčním zpracování dal opravdu záležet, a i když byl testovaný kus „pouze“ předprodejní vzorek, kdejaký v současnosti prodávaný notebook by mu mohl co do konstrukčního provedení závidět. Všechny části do sebe perfektně zapadají, plasty se neprohýbají a vůbec je radost si tento notebook osahat.

Vzhledem k hardwarové výbavě a výkonu je jasné, že notebook nebude právě z nejmenších a nejlehčích. Jeho celkové rozměry dosahují hodnot 364 x 265 x 33,9-38,9 mm (s 15,4“ WSXGA displejem) a hmotnost pak rovné 3 kg . I tak je notebook stále dobře přenosný a s jeho přesuny mezi domovem, prací nebo klienty nebude problém.

Jelikož se jedná o top model, musí tomu odpovídat i výbava porty a příslušnými technologiemi. A zde si náročný zákazník skutečně přijde na své. Pokud zaměříme pohled na zadní stranu, objevíme první z celkových dvou konektorů pro externí monitory (vzadu DVI) následovaný konektorem pro připojení replikátoru portů a skončíme výstupem S-Video pro připojení k televizi. Zcela vpravo se pak nachází konektor napájení.

Na levoboku najdeme dva (z celkových čtyř) USB 2.0 portů umístěné nad sebou. Hned vedle pak klasický RJ-11 pro připojení telefonní linky. Na této straně našla své místo také optická mechanika umístěná ve slotu MultiBay. Na její místo je tedy možné připojit buď další pevný disk, nebo přídavnou baterii. Následuje slot pro karty PCMCIA II krytý záslepkou a hned pod ním rozhraní ExpressCard 34 (menší varianta) opět zakrytý záslepkou.

Pravá strana skýtá možnost připojit další externí monitor, tentokráte přes rozhraní D-SUB. Najdeme zde také konektor typu RJ-45 náležící Gigabitové síťové kartě a zbývající dva USB 2.0 porty (tentokrát vedle sebe). Nachází se zde také čtečka čipových karet (2 karty velikosti kreditky jsou v ceně) typu SmartCard, která má na starosti zabezpečení dat proti nechráněnému přístupu.

Nyní se soustřeďme na přední stranu, kde je - u firmy Acer již tradičně - umístěna čtečka paměťových karet (MMC, MS, MS PRO, SD, XD) opatřená dle mého soudu nepříliš prakticky řešenou výklopnou záslepkou, 3 audio konektory typu Jack pro Line-IN, externí mikrofon a sluchátka. Na přední panel je také vyveden konektor Fire-Wire (IEEE 1394). Pro úplnost nechybí ani infračervený port.

Co se týče rozložení a viditelnosti indikačních diod, nelze ani zde mít mnoho výtek. Diody Power-ON a stavu napájení jsou umístěny na levé straně předního panelu. Jejich viditelnost je přitom stále velice dobrá, jelikož jsou podélného tvaru a je na ně tedy dobře vidět i při standardní pozici před počítačem. Diody HDD, Caps lock a Num lock mají svou obvyklou pozici nad pravým horním rohem klávesnice a je na ně tedy také dobrý výhled.

Klávesnice a ovládací prvky
Jak již je u řady Acer TravelMate zvykem, i tentokráte je model vybaven klávesnicí Acer FineTouch s ergonomickým zakřivením 5°. Klávesnice je provedena v černé barvě s bílými popisky, popisky pro klávesu Fn jsou tradičně světle modré.

Rozložení kláves je vesměs klasické. Funkční klávesy F1-F12 jsou odděleny do skupinek po čtyřech mírnými rozestupy. Klávesa Fn je umístěna mezi levým Ctrl a Windows klávesou. Takovéto rozložení bude tedy vyhovovat i lidem zvyklým na klasickou stolní klávesnici. Příjemný je velký Backspace, ale Enter mně osobně vyhovuje velký dvouřádkový.

Přes klávesu Fn lze ovládat funkce jako přepínání video výstupů, vypnutí/zapnutí zvuku, (ovládání hlasitosti a jasu displeje je umístěno na kurzorových šipkách), aktivaci/deaktivaci touchpadu a jiné. V neposlední řadě lze také přes klávesu spouštět předdefinované aplikace z řady Empowering, které slouží ke správě systému.

Klávesy Home, Pg Up, PG Dn, End jsou klasicky umístěny kolmo ke kurzorovým šipkám. Nad nimi jsou pak v řadě klávesy PrtSc, Pause, Ins a Del. Díky ergonomickému zakřivení tvoří tyto klávesy tvar pomyslné číslice 7.

Ještě se na chvíli vrátím ke kurzorovým šipkám, které jsou doplněné o klávesy pro měny Euro a Dolar. Pokud by byly šipky osamocené, bylo by to pro pohotovost ovládání příjemnější.

Klávesnici již tradičně sekunduje touchpad se dvěma tlačítky doplněný o čtyřsměrné rolovací tlačítko. Osobně dávám spíše přednost touchpadu s vyznačenou scrollovací oblastí (rolování v okraji touchpadu funguje také). Touchpad se poměrem svých stran blíží širokúhlé obrazovce LCD.

Nad klávesnicí najdeme několik speciálních tlačítek. Především je to pro poslední modely obvyklé "e" (nově je tlačítko v zelené barvě) zpřístupňující centrum pro konfiguraci a správu notebooku. Dále jsou zde klávesy pro rychlé spouštění webového prohlížeče a emailového klienta. Tlačítko „P“ slouží pro spouštění konfigurace těchto tlačítek. Nechybí ani zeleně podsvícené tlačítko Power-ON.

Pozornost si zaslouží také ovládání bezdrátových technologií, které je umístěno na předním panelu. Jde o posuvné ovladače pro aktivaci Wi-Fi a Bluetooth. Na předchozích modelech byla tlačítka, která mohla být při práci nechtěně zmáčknuta. S nově použitým posuvným ovládacím prvkem je již nechtěná aktivace téměř vyloučena. Funkci bezdrátových technologií oznamují diody. Modrá pro Bluetooth a oranžová pro Wi-Fi.

Hlavní HW parametry
Teď se dostáváme k tomu pravému pokladu, který v sobě tento notebook ukrývá. Testovali jsem konfiguraci s označením TravelMate 8204WLMi v sestavě, která údajně přijde i na náš trh koncem ledna. Jak již bylo prozrazeno v úvodu, v útrobách dřímá síla nejnovějšího procesoru firmy Intel, a to Intel Core Duo T2500 na 2 GHz (nejvyšší aktuální model má 2,16 GHz), znám je také pod kódovým označením Yonah. Usazený je na kompletně nové čipové sadě Mobile Intel 945 Express Chipset. Všechny tyto komponenty dohromady spolu s přepracovanou bezdrátovou kartou Intel PRO/Wireles 3945ABG tvoří nastupující generaci sady Centrino, teď s přídomkem Duo, známé pod označením Napa. Podrobný článek o novém Centrinu jsme Vám již přinesli včera zde.

Intel Core Duo T2500 pracuje na vnitřní frekvenci 2 GHz a s okolím komunikuje prostřednictvím 667 MHz FSB (starší Centrino-Sonoma maximálně 533 MHz). Obsahuje dvě identická jádra, každé s vlastní L1 cache, a sdílenou L2 cache o velikosti 2 MB. Díky optimalizacím jako Intel Smart Cache a Dynamic Cache sizing je její kapacita optimálně využívána oběma jádry při zachování maximálního výkonu a co nejnižší spotřeby.

Technologie Digital media Boost spolu s instrukcemi MMX, SSE, SSE2 a SSE3 zajišťují hladké zpracování multimédií včetně podpory hladkého a plynulého dekódování HighDefinition videa.

Pojďme se nyní podívat, jak nový Yonah zahýbal s naší redakční tabulkou výkonnosti procesorů. V procesorovém testu dosáhl hodnoty 21086, což se přibližně rovná výkonu Pentia M (Dothan) na frekvenci 2,13 GHz. Nepropadejte ovšem panice! Důvod je nasnadě. Redakční benchmarkovací program HWinfo 32 je prozatím čistě singlethreadový, což znamená, že potenciál druhého jádra se zde nemůže plně projevit. Oproti tomu v jiných benchmarkovacích programech, které jsou již optimalizovány pro multiprocesoring (Sandra 2005) je nárůst výkonu většinou více jak stoprocentní! Můžete se o tom přesvědčit v již zveřejněných testech tohoto notebooku zde. V testu v plovoucí řádové čárce (15783 bodů) a MMX (19885) je plně srovnatelný s Pentiem M 760 o stejné frekvenci (Dothan 2 GHz, 533 MHz FSB).

Z výsledků testů tedy vyplývá, že skutečný potenciál Procesoru Intel Core Duo se uplatní především v optimalizovaných aplikacích pro multitasking, kterých bude v nejbližší době díky masivnímu přechodu hlavních výrobců směrem k dvoujádrovým procesorům jen přibývat. Zatím tedy potenciál dvou procesorů poznáte především při rychlejším otevírání další aplikace, když už jiná naplno běží. Můžete například nechat propočítávat video a na druhém jádru mezitím psát nějaký dokument nebo si prohlížet internet a e-maily.

Co se týče parametrů čipové sady Mobile Intel 945 Express (Calistoga), rychlost FSB činí nyní 667 MHz a podporovány jsou paměti typu DDR2. V testovaném notebooku byly osazeny pěkné 2 GB RAM DDR2 na 533 MHz zapojené v režimu DualChannel. Deska podporuje krom toho i paměti o frekvencích 400 a nebo 667MHz. Maximální osaditelná paměť jsou 4 GB.

V naměřených testech propustnosti paměti dosáhl paměťový subsystém hodnoty 2206 MB/s!, což ho řadí jednoznačně na první místo v našem žebříčku notebooků! Je vidět, že rychlá sběrnice spolu s rychlými moduly DDR2 dělají své. I předchozí generace Centrina (Sonoma) měla dvoukanálový řadič pamětí DDR2-533, avšak nepřinášel žádné navýšení výkonu oproti jednokanálovému zapojení, jinými slovy bylo jedno, jestli máte paměť složenou ze dvou nebo jednoho modulu. Při testech na novém notebooku s čipsetem 945 pracují dva moduly cca o 20% rychleji než modul jeden.

Instalovaný pevný disk Seagate – ST9120821AS má kapacitu rovných 120 GB (v testovaném modelu byl disk rozdělen na 2 partition přibližně po 50 GB na systémový oddíl a oddíl pro uživatelská data) a je připojen přes rozhraní SATA s NCQ technologií. Mezi jeho další parametry patří rychlost otáček 5400/min. a velikost bufferu 8 MB. Tyto údaje zní velmi slibně (především podpora NCQ), což se projevilo i v praxi. Na čele žebříčku přenosových rychlostí se umístil s hodnotou 114.61 MB/s, což je téměř o 10% více, než měl dosavadní král! S přístupovou dobou 16.69 ms se pak vešel mezi prvních třináct disků našeho testu.

O optické kotoučky se stará kombinovaná mechanika LG-HL-DT-ST DVDRAM (GSA-4082N). Prakticky neexistuje formát, se kterým by si tato mechanika neporadila. Zvládá zápis CD-R a CD-RW (24x), zápis DVD-/+R a RW pak rychlosti až 8x. Poradí si i s DVD-R DL, které dokáže zapsat rychlostí 2,4x. Překážkou není ani méně rozšířený formát DVD-RAM, který taktéž dokáže zapsat rychlostí až 8x.

Se světem lze přes dráty komunikovat prostřednictvím integrované Gigabitové síťové karty Intel(R) PRO/1000 PM a nebo klasickým analogovým modemem. Bezdrátově se pak lze připojit pomocí Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG. Bezdrátová síťová karta již doznala více změn a vylepšení. Patří mezi ně především integrace standardu Cisco Compatible Extensions, podpora protokolu 802.11e (více v odkazu na samostatný článek o čipové sadě Napa uvedený výše), podpora Wake on WLAN a zlepšená technologie selekce AP (přístupových bodů). Ostatní specifikace jsou již stejné s předchozí verzí, tedy je kompatibilní se standardy a/b/g a teoretická maximální přenosová rychlost dosahuje hodnoty 54 Mbps. Nechybí ani adaptér Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
O zobrazování se stará velice kvalitní displej typu WSXGA+ s maximálním rozlišením 1680 x 1050 pixelů a velikosti 15,4". Takovéto rozlišení plochy, navíc použité na širokoúhlém displeji, dává uživateli již skutečné moře prostoru pro okna, ikony a jiné objekty na ploše. Obraz je velice pěkný a ostrý i při nastavení nejvyššího rozlišení. Kladně musím ohodnotit i široké rozpětí nastavení jasu. O pozorovacích úhlech a době odezvy snad již ani nemá cenu psát. Na tomto displeji bude pro vás jakákoli práce či zábava potěšením.

V notebooku máme již hi-endový procesor, dostatek rychlé paměti RAM, rozhodně se tedy nesmí šetřit ani na grafické kartě. A také že se nešetřilo! Mobility Radeon X1600 je zbrusu nová grafika z dílen ATI, a tak pěkně zapadá do tohoto notebooku nabitého novinkami. Podrobný článek o tomto grafickém čipu jsme Vám již přinesli - ATi Mobility Radeon X1600.

V testované konfiguraci je vybavena 256 MB DDR3 paměťmi, dalších 256MB si dokáže pomocí technologie HyperMemory vypůjčit z operační paměti. Mezi základní specifikace patří hned 12 pixel pipelines a 5 vertex shader pipelines. Především pak doznala podstatných změn paměťová sběrnice, která nyní využívá originální zapojení do kruhu. Nemá tedy žádný počáteční ani koncový bod, a data tak mohou proudit po sběrnici vždy nejvhodnější (nejkratší) cestou. Mezi další podstatné novinky patří hardwarová podpora komprese/dekomprese MPEG2/4, DivX, WMV9, VC-1 a nového H.264. Se systémem komunikuje po sběrnici PCI-Express se 16ti sériovými linkami.

Výkony této grafiky v kombinaci s ostatními komponentami systému jsou opravdu působivé. V testu 3D Mark 2001 bylo dosaženo skóre 20563 bodů, což jednoznačně rezultuje v první místo naší tabulky TOP deset. Verze 3D Mark 03 byla zvládnuta se ziskem 8358 bodů, což sice tentokráte na první místo nestačí (X800 je přeci jen výkonnější), ale zato s přehledem zadupala do země Geforce GO 6800 s 256 MB pamětí, která je přitom určena do vyšší výkonnostní kategorie než testovaná ATI X1600. V posledním testu 3D Mark 05 bylo pak výsledné skóre velice pěkných 4453 bodů, čímž se tato grafika dotáhla na úroveň svého stájového kolegy z vyšší třídy - ATI Mobility Radeon X800. To vše při faktu, že se jedná o relativně úspornou grafiku střední třídy a ne o na výkon orientované "topení" pro DTR notebooky. O grafický výkon tedy rozhodně nouze nebude.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Acer TravelMate 8200 nezůstává pozadu ani co se týče multimediální stránky. O možnostech procesoru a podpoře HighDefiniton videa jsem již psal stejně tak jako o pokročilých funkcích grafického čipu v oblasti komprese a dekomprese nejrůznějších video formátů na hardwarové úrovni.

Svou měrou přispívá i velice kvalitní optická mechanika LG. Není problém přehrávat libovolná média od disků CD až po disky DVD-video. Pokud jste majiteli starších CD a DVD, potěší Vás zcela jistě i dobrá korekce chyb, která je ovšem vykoupena občas přeci jen nižší přenosovou rychlostí.

Univerzální čtečka paměťových karet je příslušenstvím, které nesmí u notebooku této kategorie chybět. Není tedy problém vložit v podstatě jakoukoli kartu (MMC, MS, MS PRO, SD, XD) z vašeho digitálního fotoaparátu nebo jiného zařízení a data máte okamžitě přístupná.

Za nadstandard se dají považovat v podstatě hned tři výstupy na externí zobrazovací zařízení. Jsou jimi DVI pro digitální LCD panely, D-SUB pro monitory a S-Video pro výstup na televizi, projektor a jiná zařízení. Přes rozhraní Fire-Wire pak v okamžiku stáhnete video z vaší kamery na disk a za pomoci libovolného software upravíte do požadované formy.

Nechybí ani konektory Jack klasicky umístěné na předním panelu přístroje. Jedná se o zavedené Line-IN, vstup pro externí mikrofon (vestavěný je umístěn ve spodním rámu víka) a nakonec výstup pro sluchátka nebo reproduktory. Pokud mám zmínit reproduktory integrované, musím za ně tentokráte udělit pochvalu. Jsou umístěny taktéž na předním panelu a jejich zvuk je v rámci možností notebooků velice slušný.

Specialitkou na závěr je integrovaná web kamera s rozlišením 1,3 Mpix umístěná v horním rámu víka. To by samo o sobě zas tak zajímavé nebylo. Zvláštností je její uchycení, které dovoluje její otáčení na druhou stranu víka LCD. Můžete ji tedy nasměrovat na osobu sedící naproti vám nebo ukázat přes videokonferenci, na co se právě díváte.

Chlazení a provozní hluk
Vzduch pro chlazení systému je nasáván zespodu notebooku, což přeci jen není pro práci na klíně ideální. Ovšem u tohoto typu notebooku se spíše předpokládá umístění na stole. Výdech teplého vzduchu je soustředěn na pravý bok přístroje, což může vadit při použití externí myši a plném využití výkonového potenciálu notebooku. Hardware notebooku vyprodukuje během delšího provozu při vysoké zátěži poměrně dost odpadního tepla. Teplo je cítit na celé ploše klávesnice, ale více vpravo. Při dlouhé zátěži je hodně tepla cítit i na touchpadu a napravo od něj, kde je v útrobách notebooku uložen pevný disk, který při intenzivní práci topí poměrně hodně. Spodek přístroje se, jak už to bývá, zahřívá více, notebook bude ale stejně většinou usazen na pracovním stole.

Hlučnost je při běžné kancelářské práci velice nízká a při standardní úrovni hluku doma nebo v práci jej v podstatě nemáte šanci slyšet. Při vysoké zátěži a delším provozu se již umí ozvat hlasitěji, ale i tak je úroveň hluku snesitelná. Jakmile je náročná aplikace ukončena, téměř okamžitě se otáčky ventilátoru vrací do původních mezí.

Baterie
Akumulátor má vzhledem ke třídě notebooku dostatečnou kapacitu 7800 mAh. Již tradičně se jedná o typ Li-Ion. Umístěn je v zadní části počítače a vyjmutelný za pomoci dvou posuvníků. V našem standardním* redakčním testu jsme dosáhli výdrže 3hod a 18min. Vzhledem k výkonu notebooku je to celkem pěkná hodnota, i když je použita znatelně silnější baterie než bývalo zvykem u starší Centrino (Sonoma) sady. Jak moc má na výsledek vliv fakt, že notebook byl testovacím vzorkem, se ukáže až v dalších testech dalších notebooků s Core Duo.

BIOS
V systému BIOS nás nečeká v podstatě žádné překvapení. Mezi nadstandardní prvky co se týče bezpečnosti lze počítat možnost zaheslovat pevný disk a také možnost vložit heslo před proceduru bootování ze zvoleného zařízení. Dostupná je také utilita Disk-to-Disk recovery pro obnovu továrního nastavení notebooku.

Příslušenství
Notebook byl dodán s OS MS Windows XP Professional SP2. Mezi další softwarovou výbavu patří NTI CD a DVD Maker, tedy software pro základní práci s DVD a CD. Pro přehrávání DVD pak oblíbený Cyberlink PowerDVD. Nechybí ani software pro ovládání integrované webkamery.

Další softwarovou výbavu tvoří balík aplikací z řady Acer Empowering. Patří do něj aplikace jako eLock Management pro zabezpečení vašich dat, eRecovery Management – zálohuje a obnovuje stav vašeho systému. V eSettings Managementu pak můžete nastavovat priority bootování systému a další prvky zabezpečení (POST password, hardwarový klíč Smart Card). Dále eNet Management, který spravuje nastavení sítí a konektivitu. Přes ePresentation Management pak lze nastavit vlastnosti prezentace.

K notebooku je dodávána také velice zajímavá "hračka" v podobě Bluetooth VoIP telefonu ve formátu PCMCIA II. Slot PCMCIA je využit především pro dobíjení integrovaného akumulátoru. Použití je pak velice snadné, stačí spárovat VoIP telefon přes Bluetooth s dodávanou aplikací a ihned ho můžete vesele začít používat v kombinaci s vaším oblíbeným komunikačním programem. Hodí se to, pokud nechcete, aby vaše hovory byly slyšet přes vestavěné reproduktory (podobně jako se sluchátky a mikrofonem). V neposlední řadě vypadá tento způsob komunikace opravdu stylově.

Závěr
Acer TravelMate 8200 nabízí především nejnovější technologii Intel Centrino Duo, která v sobě zahrnuje zcela nový procesor Intel Core Duo. V kombinaci s poslední novinkou společnosti ATI, grafickou kartou ATI Mobility Radeon X1600, jde o skutečně výkonný notebook, a to jak po stránce výpočetní, tak grafické. Notebook je tedy určen pro náročné zákazníky, kteří požadují maximální výkon a precizní provedení. Uplatní se především v podnikové sféře jako výkonná mobilní pracovní stanice, ale zcela jistě si jej pořídí i nejeden náročný hráč. Jeho hardware zvládne s přehledem i současné nejnáročnější aplikace, ať se jedná o zpracování videa, 3D grafiky nebo jiných multimédií, o běžné kancelářské práci ani nemluvě. Jeho výkon navíc časem poroste s přibývajícími aplikacemi optimalizovaných pro multithreading (využití více procesorů). Cena testované konfigurace se bude pohybovat kolem sumy 70 tis. Kč bez DPH (cca 83 tis. s DPH). Je pravděpodobné, že Acer brzy nabídne i levnější konfigurace.

Klady a zápory
+ nové a výkonné technologie Intel
+ solidní vzhled a konstrukce
+ velmi výkonná grafika a disk
+ 2GB RAM v ceně notebooku

- vyšší zahřívání a hlučnost při výkonovém zatížení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Acer TravelMate 8200

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2008-05-27 21:25:57 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Tiskové zprávy - Nokia - 4 nové mobily:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • Nokia - 4 nové mobily:
  • <H2>TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění</H2>:
  • <P>Hrajte si: Nokia představila čtyři přístroje, uzpůsobené pro <BR>
  • zábavu, hudbu a hry</P>:
  • <P>Společně s nejnovější bránou k internetovým službám Ovi dnes společnost Nokia představila také čtyři nové mobilní přístroje speciálně uzpůsobené pro zábavu, hudbu a hry. Každý přístroj nabízí speciální hudební či herní klávesy, rozšiřitelnou paměť, velký sytý displej a prodlouženou výdrž baterie, aby zajistil rychlý a snadný přístup k zábavným obsahům. Tyto přístroje se začnou prodávat ještě během letošního roku a jejich cena se bude pohybovat od 225 do 560 eur.</P>:
  • <P>&#8222;Počínaje kompaktním hudebním telefonem Nokia 5310 XpressMusic a plně vybaveným multimediálním počítačem N81 konče, nabízí Nokia řadu přístrojů vybavených pro zábavu a určených uživatelům, kteří chtějí mít svou hudbu, hry a oblíbená média vždy s sebou, kamkoli se hnou,&#8220; říká Kai Oistamo, výkonný viceprezident společnosti Nokia. &#8222;Věříme, že tyto plně vybavené přístroje s pěkným designem získají popularitu a pomohou uvést v život internetové a hudební služby Nokia.&#8220;</P>:
  • <H2>Nokia N81: Bavit se je snadné </H2>
  • <P>Až 8 GB paměti, speciální klávesy pro ovládání hudby a her, 3,5milimetrový konektor pro sluchátka, připojení 3G a WLAN &#8211; to vše dělá z multimediálního počítače Nokia N81 skutečné epicentrum mobilní zábavy. S elegantním leštěným povrchem a klávesami, které se rozsvítí, když je aktivujete, je přístup k obsahu přes trojrozměrné multimediální menu rychlý a intuitivní. Další působivou vlastností Nokia N81 je jeho konfigurace pro vyhledávání, nákup, správu a přehrávání hudby a her zakoupených v hudebním obchodě Nokia či přes herní službu N-Gage. Odhadovaná prodejní cena Nokia N81 je 360 eur bez daní a dotací, Nokia N81 8GB by se měl prodávat za 430 eur bez daní a dotací. Obě verze by se měly na trhu objevit ve čtvrtém čtvrtletí roku 2007.</P>:
  • <H2>Nokia N95 8GB: úchvatný displej, obrovská paměť</H2>
  • <P>Nejlepší multimediální počítač na světě Nokia N95 je ještě dokonalejší. Má všechny klíčové funkce jako jeho předchůdce, včetně 5megapixelového fotoaparátu s optikou Carl Zeiss, vestavěného připojení A-GPS, WLAN, HSDPA a pokrokové konstrukce výsuvné dvěma směry, nyní však nabízí osm gigabajtů vnitřní paměti. Nokia N95 8GB je také vybaven novým zářivým QVGA displejem o velikosti 2,8 palce &#8211; tedy jedním z vůbec největších displejů, jaké multimediální počítače mají, takže sledování videa, procházení internetu a prohlížení map je snazší než kdykoli předtím. Do rozšířené paměti Nokia N95 8GB je možné uložit 20 hodin videozáznamu či 6000 písní. Multimediální počítač Nokia N95 8GB by se měl na trhu objevit ve třetím čtvrtletí roku 2007 za odhadovanou prodejní cenu 560 eur bez daní a dotací. </P>:
  • <H2>Nokia 5310 XpressMusic &#8211; hodně hudby v malých rozměrech</H2>:
  • <P>Telefon Nokia 5310 XpressMusic s elegantním hliníkovým povrchem spojuje řadu výkonných funkcí s ikonickým designem. Méně než 71 gramů vážící a 9,9 milimetru tenký telefon Nokia 5310 XpressMusic se pohodlně vejde do kapsy či pouzdra. Stejně tak důležité je, že Nokia 5310 XpressMusic nabízí až 18 hodin nepřetržitého přehrávání hudby, kapacitu paměti pro 3000 písní na 4GB paměťové kartě microSD, kterou si můžete dokoupit, a speciální klávesy pro ovládání hudebních funkcí. Přístroj Nokia 5310 XpressMusic s 2megapixelovým fotoaparátem a jasným 2palcovým QVGA displejem zobrazujícím až 16 milionů barev se začne distribuovat ve čtvrtém čtvrtletí roku 2007 za odhadovanou prodejní cenu 225 eur bez daní a dotací. </P>:
  • <H2>Nokia 5610 XpressMusic &#8211; ostré tvary, ostrý zvuk</H2>:
  • <P>Nokia 5610 XpressMusic přichází vybaven převratnou klávesou Music Slider, která zkracuje přístup k hudbě na jeden pohyb palce. Hliníkové boční panely zdůrazňují jinak černý a vysoce lesklý povrch Nokia 5610 XpressMusic a velký 2,2palcový displej zobrazující až 16 milionů barev. Nokia 5610 XpressMusic nabízí křišťálově čistý zvuk, až 22 hodin přehrávaní hudby a kapacitu paměti pro 3000 skladeb na 4GB paměťové kartě microSD, kterou si můžete dokoupit. Je to více než telefon či hudební přehrávač &#8211; Nokia 5610 XpressMusic je vybaven 3,2megapixelovým fotoaparátem špičkové kvality s automatickým ostřením a duálním LED bleskem. Přístroj Nokia 5610 XpressMusic využívá technologie 3G, která usnadňuje a zrychluje stahování obsahů, procházení internetu a uskutečňování videohovorů. Model Nokia 5610 XpressMusic by se měl začít prodávat během čtvrtého čtvrtletí roku 2007 za odhadovanou cenu 300 eur bez daní a dotací. </P>:
  • <P>Oba hudební telefony jsou kompatibilní s nedávno představeným hudebním obchodem Nokia, který nabízí zákazníkům velký výběr hudby stahovatelné prostřednictvím PC. </P>:
  • <P>Hudební příslušenství &#8211; hudba pro každé ucho<BR>:
  • Vzhledem ke stále významnější roli mobilních telefonů při poslouchání hudby budou společnost Nokia i další celosvětově známí výrobci audiotechniky, včetně Altec Lansing, JBL a Philips, nabízet celou škálu příslušenství designově i technologicky doplňujícího hudební přístroje XpressMusic. Toto příslušenství, jako jsou sluchátka, dokovací stanice a reproduktory, ponese označení &#8222;Pro telefony Nokia XpressMusic&#8221;.</P>:
  • <P>Dnes byly rovněž představeny dva nové výrobky v řadě značkového příslušenství Nokia. Stereofonní Bluetooth headset Nokia BH-303, který je kompatibilní s přístroji Nokia XpressMusic se stereofonní podporou Bluetooth, a malé, nicméně výkonné kapesní reproduktory Nokia MD-6, kompatibilní s hudebními telefony Nokia XpressMusic s 2,5milimetrovým/3,5milimetrovým konektorem.</P>:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse